Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

KARÁCSONYI JÁTÉK!!! – Karácsonyi hagyományok külföldön

ITT A MIKULÁS ÉS A NŐK KÜLFÖLÖLDÖN JÁTÉK! GYERTEK JÁTSZANI!

TÉMA: KARÁCSONYI HAGYOMÁNYOK KÜLFÖLDÖN

Karácsonyi játék

MIT LEHET NYERNI?

1. 3×30 PERC KARRIERTANÁCSADÁS (2 szerencsés nyertesnek)
A jövő évben belehúzhatsz, ha igazán klassz külföldi karriert építenél. Ha megnyered ezt a 3 alkalomból álló beszélgetéssorozatot, akkor lehetőséged lesz minden olyan kérdésedre választ találni, ami ahhoz kell, hogy még jobb külföldi lehetőségeket találj.
Akivel beszélgetni fogsz: Votisky Petra expat-coach, pszichológus, a külföldön élők tanácsadója.

 

2. RÉSZVÉTEL A NŐK KÜLFÖLDÖN AKADÉMIA ÖNMEGVALÓSÍTÓ- ÉS KARRIERTRÉNINGJÉN  (2 szerencsés nyertesnek)
Ez egy januárban induló 9 hetes tréning, ami segít a résztvevőknek testre-szabott karriertervet kialakítani, amivel a legtöbbet tudják kihozni külföldi életükből. Ennek a tréningnek két verziója van: egyik a költözést tervezőknek szól, a másik pedig a már külföldön élőknek. A cél, hogy mindenki megtalálja a számára legjobb, leginkább előre mutató karriercélt és legyen arra is terve, hogy hogyan valósítja azt meg.

 

MIT KELL TENNED, HA NYERNI SZERETNÉL?

A kommentek között itt a weboldalon oszd meg velünk valamely más ország karácsonyi hagyományát, szokásait, esetleg gasztronómiai érdekességeit.

Ahol Te élsz….

 • Hogyan ünnepelnek az emberek?
 • Milyen szokások vannak?
 • Mit esznek?
 • Van-e valami, ami meglepő, szokatlan?

Ha Magyarországon élsz, de olvastál valahol….

 • Más népek szokásairól,
 • Érdekességekről….

Bármilyen országról írhatsz saját tapasztalatot vagy olyan érdekességet, amit olvastál valahol.

JÁTÉKSZABÁLY:

1. Csak a weboldalon a kommentek között leírtakat vesszük figyelembe.

2. Minden résztvevő több országról is írhat. Ahány országról ír, annyiszor kerül bele a „kalapba” a neve sorsoláskor.

3. Egy országról többen is írhattok, hiszen minden országban számtalan szokás van.

4. Trágárkodni, trollkodni nem ér. Ezeket a hozzászólásokat azonnal törölni fogjuk.

5. A december 22-én közép-európai (vagyis a magyar) idő szerint éjfélig beérkezett hozzászólások játszanak.

6. Sorsolás: december 23-án, a random.org weboldal segítségével.

7. A nyertesek nevét a weboldalon és a Facebook oldalon tesszük közzé, illetve e-mailben is értesítjük őket.

8. Kérdéseitekkel az info@nokkulfoldon.hu címen kereshettek meg minket.

MEDDIG TART A JÁTÉK?

A Nők Külföldön weboldal játéka, ma a Mikulással (dec.6.) indul és Karácsony előtt pár nappal, december 22-én, éjfélkor (közép-európai idő szerint) ér véget.

MIT CSINÁLJAK, HA MÁR MOST SZERETNÉK A KARRIEREMMEL FOGLALKOZNI ÉS NEM AKAROK JANUÁRIG VÁRNI?

 Már most elkezdheted a tervezést és letöltheted a 2014-es karriercél-tervezőt, ami segít rákészülni a témára.

Ha már Heti Tipp olvasó vagy, akkor a szerdai hírlevélben letölthetted. Nézd meg az e-mailjeid között.

SOK SIKERT!Votisky Petra expat coach és pszichológus

Votisky Petra

Expat-coach, pszichológus, a külföldön élők tanácsadója

Comments

comments

12 hozzászólás

 1. Hollandiában nincs igazi karácsony, elég eklektikus az egész, gyakorlatilag keverednek az angolszász szokások a germán szokásokkal – de mindez csak azért, mert alapvetően tetszik nekik, és nem azért, mert ez valami borzasztó nagy szokás lenne náluk.

  a fő téli ünnep a Mikuláshoz kötődik, aki már novemberben megjön hajóval Spanyolországból, hozza magával a zwarte Piet-eket (fekete Péterek), és a fehér lovát. Már önmagában az is izgalmas kérdés, hogy egy puritán hagyományokat követő nép miért rajong egy szentért, de hogy egy ekkora fesztivált csapjanak körülötte, még érdekesebb.

  még anno készítettem erről egy PPT-t, átküldtem Petrának, reméljük, hogy fel tudja nektek varázsolni

 2. Nemetorszagban szamomra a legszebb karacsonyvaro tradicio a karacsonyi vasarok, ahol a gyönyörü kezmüves termekek mellett finom sütemenyek es forralt bor valamint alkoholmentes forro puncs kaphato. Szerencsem volt barangolni Berlin, Hamburg, München karacsonyi vasaraiban es hihetetlen hangulata van. Gyakran kisgyermekek betlehemes jatekot jatszanak, gyönyörü karacsonyi dalokat enekelnek, lelekben az ember rahangolodik az ünnepekre. Ami nekem furcsa, hogy itt nem ismerik a szaloncukrot, ezzel nem diszitik a karacsonyfat, ezt igyekszünk mindig Magyarorszagrol beszerezni, mert nekünk ez is hozzatartozik az ünnepekhez.
  Kellemes Karacsonyi Ünnepeket kivanok a Nök Külföldön szerkesztöinek es olvasoinak egyarant. Legyen aldott, bekes ünnepetek es sikeres uj evetek!

 3. Karacsony Wales-ben:

  December 25-en kora hajnali órakban – 3-tól 6-ig – tartották a Plygain nevű hagyományt. A kakas kukorékolása előtt a férfiak összegyűltek a vidéki templomokban énekelni.
  Bele is hallgathatsz egy retro felvételbe az 1960-as évekből. 🙂
  http://www.bbc.co.uk/wales/christmas/sites/content/pages/archive-plygain.shtml

 4. Wales-i hagyomány – Taffy/Toffee készítése 24-én este

  Melyik édesszájú ne szerette volna otthon a konyhájában elkészíteni az édességét, hát még vajazott kézzel kinyújtani vagy épp felcsavarni?! A hajadon lányok pedig jéghideg vízbe dobták, hogy az gyorsan összezsugorodjon. Állítólag a taffy-ból kialakult betű utalt a jövendőbelijének a nevére.
  Én férjnél vagyok, de ha ki szeretnétek próbálni ezt a walesi hagyományt, akkor a recept:
  http://www.bbc.co.uk/wales/christmas/sites/content/pages/taffy.shtml

  Csupán fél óra! Hajrá! 🙂

 5. Norvégiában egész hasonlóan ünnepelnek, mint mi Magyarországon. Karácsony este ünnep tetőpontja náluk is, de az angolszász országokhoz hasonlóan nekik a Mikulás (Julenisse) hozza az ajándékot.
  A tradicionális karácsonyi étel náluk a sertés- vagy bárányborda (pinnekjøtt)vagy a partok mentén jellemző még, hogy valamilyen halételt esznek.
  Karácsony előtt pedig minden cég, és klub (de akár baráti társaságok is) julebord-ot tart (szó szerint fordítva karácsonyi asztal). Ilyenkor kibérelnek egy különtermet egy étteremben, esznek isznak, beszédeket tartanak. Céges karácsonyi party magyarul, de ez itt régi hagyomány és nagyobb jelentősége van mint nálunk.
  Az adventi időszakban fenyőágakkal és fényekkel díszítik fel az utcákat és a házakat is. Szinte minden ablakban látni karácsonyi csillagot, ami pont úgy néz ki mint itt a képen a cikk elején.

  És végül egy norvég karácsonyi dal (angol felirattal)
  http://www.youtube.com/watch?v=pyZmeUCtrcs

 6. Angliában a karácsonyfát már december 1.-én feldíszítik, az ajándékokat pedig december 25.-én reggelre hozza Father Christmas. Ezen a napon hagyományosan gesztenyével töltött pulykát ebédelnek zöldségekkel és krumplipürével, desszertnek pedig karácsonyi pudingot tálalnak fel. December 26.-a is ünnep még, bár ekkor már sok üzlet csaknem egész nap nyitva tart. Ezen a napon mondja el a királynő a hagyományos karácsonyi beszédét is.

 7. Idén töltöm a karácsonyt először Angliában. Természetesen sok a hasonlóság a mi ünnepi hagyományainkhoz. Itt már december elején minden ünnepi díszbe öltözik, a közterektől kezdve a magán házakig, a fenyőt is feldíszítik. A képeslap adása alapvető hagyomány egész évben, így van ez ezidőtájt is. A christmas cracker egy nagyon jópofa, óriási szaloncukrot formázó, ünnepi mintájú kartonból készült kis meglepetés. Alapvetően a karácsonyi partik, illetve az ünnepi ebéd alkalmával teszik dekorációként az asztalra, majd az ünnepi rituálé részeként szétbontják. Ez két emberes feladat, a két végét meghúzva, nagy pukkanást követően előbukkan a rejtett kics, ami egy színes papír korona, egy apró ajándéktárgy és egy vicces mondat, vagy bölcsesség. A crackers hagyománya egészen az 1800-es évekig nyúlik vissza és a mai napig töretlen. Számomra ez volt eddig a legmókásabb angol hagyomány, aminek eddig hódolhattam.

 8. Mint mar azt Anita is emlitette, a kepeslapok – szamunkra meglepo modon – fontos szerepet toltenek be Angliaban. A karacsony elotti idoszakban tetozik az orulet. Mostanra mi is felvettuk a ritmust, ami azt jelenti, hogy a gyermekeim korulbelul 40 db kepeslapot irtak meg – fejenkent! Ehhez hozzajon meg amit en irok, es maris boven szaz felett van a kepeslapok szama per szezon, per csalad…
  A gyerekek irnak a tanaraiknak, az osztalytarsaiknak, a barataiknak, mindenkinek, aki fontos nekik, sot a kisebbik gyermekem iden meg a tuzoltoknak is irt 🙂
  A felnottek pedig a rokonoknak, baratoknak, munkatarsaknak es a szomszedoknak.
  Ami meg a mai napig is birizgalja a jozan eszemet az az, hogy meg annak is kepeslapot adnak (legtobbszor csak adjak, nem kuldik), akivel egyutt toltik a karacsonyt. Sot! Ez esetben minel nagyobbat es kulonlegesebbet illik. (dupla A/4 meretu biztos hogy van, de nagyobbat sem tartok elkepzelhetetlennek 😉 )
  A kepeslapokat aztan az ablakparkanyon, a kandallo parkanyon vagy a nappaliban a falon (kulon erre a celra kitalalt, millio fele) kepeslap tartoban/gyujtoben teszik kozszemlere.
  Egesz egyszeruen szamukra kepeslap nelkul nem unnep az unnep… Mar csak azt akarom egyszer kideriteni, hogy mi lesz a sorsuk karacsony utan?

 9. Sziasztok!
  Ír karácsony

  Fenyőfát az írek is állítanak, kb. december közepén (hagyományosan december 8 és 13. között) annál is inkább, mert a téli napforduló alkalmával szakrális szerepet játszó örökzöldeket a kelták terjesztették el, és ezt, már ilyen korán fel is díszítik a legtöbb helyen.
  A gyerekeknek Írországban is Christmas Father hozza az ajándékot karácsony éjjelén a zoknijukba. Az írek katolikus szokás szerint éjféli misére is mennek. Érdekes szokás, hogy indulás előtt egy pohár whiskyt készítenek ki a Télapónak, és egy csokor sárgarépát a rénszarvasoknak.

  December 25-én elfogyasztják az ünnepi ebédet, és kibontják a várva várt ajándékokat.

  Karácsony másnapja szintén ünnep: az emberek rendszerint lóversenyre mennek vagy az utcán énekelnek, mulatnak.

  A dekorációt január 6-án szedik le, azért is, miszerint, ha ezt valaki előbb teszi, a balszerencse fogja kísérni.

  Zsuzska, Írországban is karácsonyi képeslap őrület van. :)))

 10. Volt szerencsém többek között Chilében élni, ahol a karácsony nem olyan nagy ünnep, mint nálunk, ami gondolom annak is köszönhető, hogy nem olyan kellemes 30-35 fokban a lakásba bekucorodva ünnepelni, mint mínusz kettőben.
  Sokan a tengerparton ünnepelnek, és itt is a Mikulás hozza az ajándékot és nem a Jézuska. A karácsonyi menünek sem tulajdonítanak akkora jelentőséget, de gyümölcskenyér minden háztartásban van. Érdekes, hogy csoki mikulással, ami nálunk elönti a boltokat, szintén nem lehet találkozni, hiszen elolvadna abban a nagy melegben. Sokkal kevesebb karácsonyi hagyománnyal rendelkeznek, az ünnepek leginkább a nyári szünet kezdetét jelentik.

 11. Franciaországban az ünnepek végét január 6-a jelenti. Ekkor megsütik (vagy megveszik) a galette des rois-t, amelyben apró, általában porcelán figurákat rejtenek el. Aki azt a szelet sütit kapja, amelyben ezek rejtőznek, azt királlyá koronázzák. Vízkeresztkor a karácsonyfát is lebontják.

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás