Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Németország – országinformáció

Berlin oszáginformáció

Bode Múzeum, Berlin

FONTOS INFORMÁCIÓ! Az országinformációkat lelkes önkéntesek állították össze sok-sok óra munkával. Amit itt olvashatsz az az ő tapasztalatuk. Ha valamivel nem értesz egyet, akkor jelezd felénk, mert örömmel vesszük a kiegészítéseket. Minden országnál találsz információs linkeket. Azt javasoljuk, hogy ha az adott országba készülsz, akkor nézd meg a hivatalos oldalakat is. Az itt leírt információk kizárólag tájékoztató jellegűek.

A Német Szövetségi Köztársaság – németül Bundesrepublik Deutschland, Európa vezető, s a világ negyedik vezető ipari és gazdasági nagyhatalma. Sokoldalú iparából a gépgyártás, a vegyipar és az elektrotechnika – elektronika emelkedik ki. A német gazdaság vezető ága a gépipar.

Fővárosa Berlin, jelentős nagyvárosok még München, Köln, Hamburg, Frankfurt am Main és Stuttgart.

Németország tizenhat szövetségi tartományra tagolódik. A tartományok többek közt saját miniszterelnökkel, parlamenttel és kulturális és oktatási autonómiával bírnak. http://hu.wikipedia.org/wiki/Németország_tartományai

357.021 km²-nyi területével Európa hatodik legnagyobb, 80.716.000 lakosával Európa második legnépesebb országa. Az Európai Unió egyik alapító tagja.

A népesség kétharmada keresztény vallású, a keresztények fele katolikus, fele protestáns. Mellettük körülbelül 3 millió muszlim is él Németországban. A legjelentősebb dzsámi német földön a berlini Şehitlik-mecset.

ÁLTALÁNOS LINKEK

Bundesamt für Migration und Flühtlinge (BAMF; az egyik legfontosabb link)

A migrációért és menekültügyért felelős kormányhivatal. Azért nagyon fontos, mert a migránsokkal foglalkoznak, támogatják őket, információkkal szolgálnak, stb. Illik ismerni őket és a működésüket.

http://www.bamf.de/DE/Startseite/startseite-node.html;jsessionid=CBD70BE77F517D7B4AA98E789100D42E.1_cid286

EU-s honlap, németül. Minden lényeges kérdésre választ ad:

https://ec.europa.eu/eures/page/homepage?lang=de

Nagykövetségek:

http://www.budapest.diplo.de/contentblob/4224586/Daten/4231985/Arbeiten_in_DEU.pdf

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/Munchen/hu/hu_Elerhetosegek/ (müncheni magyar konzulátus)

Diploma – és egyéb végzettség elismertetésével kapcsolatos linkek (Anerkennung in Deutschland)

http://www.bamf.de/SharedDocs/Anlagen/DE/Publikationen/Flyer/anerkennung-berufsabschluss_ausland_de.html (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge)

http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/informationsoffensive

http://europa.eu/eu-life/index_hu.htm

http://ebay.de/kleinanzeigen/

Beállítható saját lakhelyünk, és annak hány km-es körzetében keressen.
Van egy zu verschenken kategória, ahova az elajándékozandó/ingyen elvihető dolgokat töltik fel.

http://www.amazon.de/

Ami az Amazonon nincs, az nem létezik. 🙂
Sok terméknél ingyenes a kiszállítás.

http://www.quoka.de/

Ez hasonló, mint az ebay.

http://www.autoscout24.de/

Használt autó vásárláshoz/eladáshoz.

TOVÁBBI FONTOS, HASZNOS LINKEK

Munkaügyi hivatal (Arbeitsagentur).

Ez is egy olyan link, ahol mindent megtalálsz, de tudni kell hozzá németül. Álláskereső portálja is van + vállalkozással kapcsolatos infók, munkanélküliséggel kapcsolatos infók, stb.

http://www.arbeitsagentur.de/

Az állásbörzétől kezdve az ingatlankínálaton keresztül a helyi infókig sok minden megtalálható. Válaszd ki a saját városodat!

http://meinestadt.de/

http://www.muenchen.de/

(Felső-Bajorország központja)


Hasznos információs oldalak

http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g (az összes tartomány felsorolva)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bajororsz%C3%A1g (Bajorország)

http://www.iranynemetorszag.com/

Klubok, szervezetek, csoportok

http://www.ungarische-mission.de/

Magyar Katolikus misszió München: Van baba-mama klub, hétvégi magyar iskola, cserkész klub,stb.

https://www.facebook.com/groups/muenchenimagyarok/

BIZTOSÍTÁSOK

Egészségbiztosítás

Ez olyan, mint otthon az egészségügyi hozzájárulás. Csak No-ban nem egy állami betegbiztosító van, hanem több biztosító közül lehet választani. Biztosítótól függ, hogy milyen vizsgálatokat, kezeléseket tartalmaz a biztosításunk. Meg kell nézni a különböző biztosítók ajánlatait, hogy mit fizetnek, és mit nem.

Pl. nőgyógyászati vizsgálatoknál az UH-t akkor nem kell fizetni, ha egyszer már találtak valamit és az, UH kontroll. (A mammográfiára is ez érvényes tudtommal, de ez 50 éves kor fölött ingyenes.) Ugyanez vonatkozik sok más vizsgálatra is.

Például glaukoma-szűrés 25 euró, de ha találtak valamit, onnantól kezdve minden ingyenes, még a kórházi többnapos kivizsgálás is. Ha viszont valakinél súlyos glaukómát diagnosztizáltak, amit műteni kell és kiderül, hogy 40 éves kora fölött egyszer sem volt szűrésen, akkor a betegnek kell mélyen a zsebébe nyúlnia.

A fogászati kontrollok hasonlóak. Ha félévente-évente jár valaki fogászati kontrollra, sok minden ingyenes. Ha eltelt több, mint egy év, akkor drága lehet a kezelés. Prevenció!

Vannak magánbiztosítók, főleg a Beamtéknak (hivatalnokok), de ez más történet.

A következő adatok azokra vonatkoznak, akik németországi munkaadó alkalmazásában állnak (tehát nem ún. kiküldetésben dolgoznak Németországban, egy magyar céggel szerződésben állva, nemzetközi eü.-kártyával).

Akik ún. Angestellte állásban vannak (alkalmazottak), vagy Beamte státusban (hivatalnok), az ő esetükben a munkáltató automatikusan rendezi az eü – és nyugdíjátutalásokat. Vállalkozóknak saját maguknak kell biztosítót választani és személyesen megbeszélni a szerződéskötés feltételeit. Nagyon segítőkészek, még a vállalkozással kapcsolatos információadásban is!

Családi egészségbiztosítást előnyös kötni családok esetén, ebben az esetben valamelyik szülő a főbiztosított.

Németországban több egészségbiztosító van. Mindenki ízlésének megfelelően választhat, és mivel verseny van közöttük, ezért a szolgáltatások mindenhol jók.

http://www.der-gesundheitsfonds.de/index.php?id=78&no_cache=1

http://www.gesetzlichekrankenkassen.de/preise/bremen/bremen.html

AOK

http://www.aok.de/

Szinte mindenhol (falvakban is) van fiókjuk, ahová személyesen be lehet menni. Más, újabb biztosítóknak (pl. BKK) nincs mindenhol kirendeltségük (városokban sem), velük a kapcsolattartás telefonon vagy emailben, postai levelezésen keresztül megy. Ez még a nyelvet tökéletesen beszélőknek is nagyon macerás.

Salus BKK

http://www.salus-bkk.de/salus_bkk/index.php

(Családi biztosítás, férj egyéni vállalkozó, feleség, egy gyerek: havonta 240 euro, ha az éves haszon nem haladja meg a 16.500 eurot. Évente kell beadni az adóbevallást, ekkor vizsgálják felül a havi díjat.)

Egyéb biztosítások


Rengeteg van, szinte mindenre kötnek.

Haftpflichtversicherung, arra az esetre, ha kárt okoznál például.

Itt szinte mindenre lehet biztosítást kötni. Privát felelősségbiztosítás, pl.ha a gyerek az utcán nekimegy biciklivel egy parkoló autónak, vagy labdával betör egy ablakot, vagy a kutyánk megharap valakit.

http://biztositas.nemetorszagban.com/index.php

ADÓHATÓSÁG (FINANZAMT)

Csak akkor érdemes velük foglalkozni, ha valaki vállalkozást indít be. Egyébként a munkáltató rendezi az adóelőleget (vonják a bruttóból).
Adóbevallást viszont nem készít automatikusan a munkáltató, viszont sok esetben nem kevés összeget lehet visszaigényelni vele.

BRUTTÓ/NETTÓ…

Németországban családi adózás van (valószínűleg kicsit más, mint Magyarországon).

Különböző adókategóriák vannak, ennek alapján vonják a bruttó bérből az adót (az eü – és nyugdíjjárulék mellett, illetve az egyházi adó mellett, ez utóbbi nem kötelező, de akkor azt kell beírni a megfelelő helyre, hogy nem egyháztag a dolgozó).

Adókategóriák:

Steuerklasse I. : ide tartoznak az egyedülállók, az özvegyek, az elváltak, az élettársi közösségben élők, illetve azok a házaspárok, amelyek egyik tagja más országban él.

Steuerklasse II: gyermekét egyedül nevelő (itt is fontos a gyerekszám)

Steuerklasse III: házas, gyerek nélkül. Azoknak a pároknak érdemes választaniuk, akiknél az egyik fél nem dolgozik, vagy sokkal kevesebbet keres, mint a másik. Így a jobban kereső a harmadik, a rosszabbul kereső pedig az ötödik kategória alapján adózik

Steuerklasse IV: azok a házastársak tartoznak ide, akik körülbelül ugyanakkora jövedelemmel rendelkeznek.

Steuerklasse V: a különböző mértékű jövedelemmel rendelkező házaspárok rosszabbul kereső tagja tartozik.

Steuerklasse VI: mindazok, akik több munkahellyel is rendelkeznek, illetve munkáltatójuknál nincs adókártyájuk.

A következő link segítségével mindenki kiszámolhatja, hogy a bruttó béréből mennyi lesz a nettó bére (csak tudnia kell, melyik adókategóriába tartozik).

https://www.nettolohn.de/

http://www.lohnspiegel.de/main/lohn-gehalt/bruttonettorechner

LETELEPEDÉSI INFORMÁCIÓK

Szükséges vízumok, engedélyek: nem kell

Szükséges okmányok: útlevél vagy személyi igazolvány

Bejelentkezési kötelezettség

Nemrég megjelent egy cikk arról, hogy 6 hónapig nem kell bejelentkezni, nincs bejelentési kötelezettség. Ez csak feketemunka esetében igaz. Állásvállalásnál lehet, hogy nem kérnek lakcímet, de adózásnál, eü-biztosításnál már igen. A német egészségügyi biztosításhoz német lakcím kell. Vállalkozást fizikai képtelenség német cím (telephely) nélkül indítani. Szóval, ha valaki konkrét állásra jön ki és lakást is sikerült szerezni, akkor az első útja a Rathausba vezessen, bejelentkezni! Mivel a németek (+ bevándorlók) jelentős százaléka bérelt lakásban éli le az életét, ezért itt nem igazán ismert a fekete lakáskiadás. Egy lakástulajdonos, ha kiadja a lakását, akkor ott mindig (többoldalas) szerződéskötés történik, amit be kell mutatni a bejelentkezésnél, legalábbis kérhetik.

(Egyébként nem szívesen adnak ki lakást munkanélkülinek…) Lehet éppen átmenetileg lakni rokonnál, barátnál, de ha ő maga is bérelt lakásban él, a lakás tulajdonosa nem fog belemenni a hosszú távú ott lakásba, hiszen őt is szerződés köti, illetve a lakást meghatározott személyszámra adta ki. Egy-két hétig elmegy a „rokonlátogatás”, de 6 hónapig egészen biztos, hogy nem!

Ilyeneket kell keresni a Rathausban, mint Ausländeramt, Ausländerbehörde, illetve a Landratsamt. Ez utóbbi az adott járás közigazgatási központja, mindent itt intéznek, amit a Rathauson nem (pl. jogosítvány honosítása, autó bejelentés, állampolgárság, stb.)

Az Ausländeramt a külföldi hivatal. Itt szoktak bejelentkezni a külföldiek nyilvántartásba, minden segítségnyújtásért lehet hozzájuk fordulni. Aki nem német állampolgár, annak részben az Ausländeramt a felelős hivatala.

A „Bezirk“ (járás) a következő közigazgatási egység, ami lehet egy város és a közigazgatásilag hozzá csatolt falvak.

Landkreis – kb. megye, illetve megyei szintű terület. Ez a következő fokozatú adott földrajzi és közigazgatási terület, egy tartományon belül sok van. Ennek van egy székhelye (ált. a legjelentősebb városa).

Amit nem a kisebb város tanácsházán (Rathaus) vagy a külföldi hivatalában (Ausländeramt) intéznek, azt a Landratsamt-on.

Ha péládul egy külföldinek lejárt a jogosítványa, akkor kaphat új, német jogosítványt a Landratsamt-on.

A helyi Ausländeramt intézi például az „életre szóló tartózkodási engedélyt“ is, amit 150 ledolgozott (és adózott) munkanap után már kérvényezhet az EU-polgár, de az állampolgársági kérelmet már a Landartsamton kell beadni.

http://www.muenchen.de/rathaus/Stadtverwaltung/Kreisverwaltungsreferat.html (München)

Bankszámlanyitás

Be kell menni a kiválasztott bankba és személyesen nyitni kell egy számlát. Legyen nyelvtudás vagy tolmács. A bankok általában kérnek „Anmeldebestaetigung”-ot, valamint az igazolványod/útleveled másolatát.

Anmeldebestaetigung: ez a lakcímbejelentő. Tartalmazza, hogy mikortól, hol laksz. Kérik munkaszerződéshez, bankszámla nyitáshoz, iskolába íratáshoz, stb.

Több bank – csoport létezik. Amennyiben pénzt szeretnél felvenni egy bank automatából, a német számládról, előbb nézz utána hogy a bank, ahol pénzt szeretnél felvenni, ugyanabba a bank – csoportba tartozik-e, mint a te bankod. Ha bank – csoporton belül veszel ki pénzt, ingyenes.

Amennyiben más bank automatájából veszel ki pénzt, kb. 5 euróba kerül. Az egyik legnagyobb bank – csoport a CashGroup (cashgroup.de): Deutsche Bank, Commerzbank (Dresdner Bank), Postbank, Norisbank (és mások).

A bankszámla nyitásakor ajánlott (általában ingyenesen) online-bankinget is kérni.

Bankok listája :

Postbank (minden postai épületben van fiókjuk, olcsók és megbízhatóak): https://www.postbank.de/home/

Kreissparkasse („körzetesített”; ez itt pl. a ludwigsburgiak honlapja, ők drágábbak): https://www.ksklb.de/privatkunden/index.php?n=%2Fprivatkunden%2F

Volksbank (pl. Volksbank Freiburg EG):

https://www.volksbank-freiburg.de/

Lakásbérlés

Minimálisan szükséges hozzá egy állás. Nagyon sok a bevándorló és a menekült, és ismét megnőtt az idegenellenesség. Kevés az olyan lakástulajdonos, aki egy külföldi munkanélkülinek / álláskeresőnek lakást ad ki. Az esetek többségben még referenciaszemélyt is kérnek, még német állampolgárok esetén is! Ez nem bemondásra történik, hanem pl. felhívják telefonon a megadott személyt vagy annak írásban kell jeleznie, hogy kezességet vállal.

Lakásbérlésnél kérnek 3 havi számlakivonatot, ezen nézik, hogy van-e rendszeres jövedelme az illetőnek. Előfordul, hogy kérik a munkaszerződést is, illetve van, aki kéri az ún. SCHUFA-Bonitätsauskunft-ot. Ez olyan, mint otthon az „adós lista”, megnézik, hogy van-e tartozásod, ha van, fizeted-e. Ez gyakorlatilag további garancia a kiadónak, hogy biztosan fizetőképes vagy. Itt tudod igényelni, de évente egyszer ingyenesen is jár:

https://www.meineschufa.de/index.php?site=7

Ez egy ördögi kör, mert lakcím nélkül nem kapsz munkát, de munka nélkül nem adnak ki lakást. Vannak panziók, munkásszállók, ahol kezdésnek lehet kivenni egy szobát. De itt is meg kell érdeklődni, hogy be lehet-e jelentkezni lakcímre, mert sajnos nem mindenhol engedik. Vagy már kint élő, dolgozó, már lakást bérlő emberek is szoktak szobát kiadni. De itt is engedély kell a tulajtól, hogy be lehessen lakcímre jelentkezni.

Az utóbbi időben szigorították meg a bejelentkezést, mert főleg a Kindergeld igénylése miatt sokan visszaéltek ezzel, és olyan emberek is németországi lakcímhez jutottak, akik nem is dolgoznak itt. Így pl. nekünk a férjemmel kettőnk nevére szól a bérleti szerződés, mert csak így tudtunk bejelentkezni lakcímre. A bérleti szerződést be kellett mutatni a hivatalban.

Lakásbérléshez minimálisan szükséges az első havi Kaltmiete (Kaltmiete az maga a lakbér, ami semmit nem tartalmaz). Erre jön rá a Nebenkosten (rezsi), illetve külön a fűtés-villany, internet. A rezsi általában a vizet, szemétdíjat, takarítást tartalmazza.

+ a kaució (2 – 3 havi lakbér) és ha ingatlanoson keresztül bérelünk, akkor a neki járó provízió (közvetítői díj). Érdemes „Provosionfrei” hirdetéseket keresni.

Előfordul, hogy a tulajdonostól sikerül kibérelni a lakást, így nincs szükség ingatlanközvetítőre. Ilyenkor beszélünk Provisionsfrei bérlésről. Itt a legtöbb tulajdonos ingatlanirodán keresztül hirdet. Nagyobb a biztonság, van egy köztes közvetítő személy vagy a tulajdonos nem akar foglalkozni a hirdetéssel, érdeklődőkkel. Az ingatlanos találkozik a jelentkezőkkel, a tulaj nem rohangál bemutatni a lakást és tárgyalni. Sokszor csak a szerződéskötéskor találkozik a tulajdonos a bérlővel, az ingatlanos irodájában.

Lehet biztosítóval szerződést kötni a Kaucióra (ehhez kell állandó jövedelem, vagyis egy munkahely), ebben az esetben meghatározott éves díj (pl. évi 50-70 euró) fejében soha többet nem kell kauciót fizetni költözés esetén, mert azt szükség esetén a biztosító vállalja át! Ha valaki biztosítást köt, akkor csak azt kell tisztáznia a tulajjal, hogy elfogadja-e azt a biztosítóval kötött szerződést a kaució helyett.

Lakást keresni lehet a helyi újságokban (időigényes és nehéz, mert zsákbamacska fotók nélkül, ráadásul telefonon kell kérdezni, egyeztetni). Én az ingatlanos oldalakat ajánlom.

Például:

http://www.immobilienscout24.de/lp/Immobiliensuche/v1.html?ftc=1100026000&kw=[immobilien]

http://www.immowelt.de/?campaign=TOP-Immo&kw=immobilien&extcid=sem-google-google_test_rfs_z_top10_immobilien_exact_newuser-immobilien_exact

http://www.immonet.de/

Hol érdemes? 

Észak-Németországban alacsonyabbak az árak, Dél-Németországban nagyon magasak. Vannak kiemelten drága helyek (pl. München, Bodensee, Heidelberg, stb.)

Lakásbérlés előtt én nagyon ajánlom a kiválasztott város és környékének feltérképezését! Az internetről mindent meg lehet tudni, pl. hogy egy adott városnak melyek a jó kerületei, mely kerületekben magasabb a bűnözés, a munkanélküliek száma, hol vannak iskolák, zöld területek, stb.
Kezdésként érdemes nyugodt külső részeken vagy csatolt falvakban lakást bérelni és csak később beljebb költözni a városba. Ha jól mozog a helyi lakáspiac (vagyis van kínálat és nem túl drága), akkor viszont mindenképpen városban érdemes lakást keresni, mert megfizethetetlen az, hogy minden közel van, gyalog elérhetőek emberek, helyek, kapcsolatépítési lehetőségek.

Saját kocsi nélkül ebből a szempontból egy falu nehéz terep. Mivel leginkább kocsival vagy biciklivel közlekednek a németek, ezért a buszozás eléggé bonyolult (nyilván nem nagyvárosban, hanem inkább kisebb helyen).

A feltételeket a tulajdonos diktálja a szerződésben. Olyan is előfordulhat, hogy akár fél évig is hirdeti a lakást a tulajdonosa, hosszú tömött sorokban jönnek a jelentkezők, de senki sem tetszett neki. Ma már szinte evidens, hogy a kiválasztott bérlőtől referenciaszemélyt kérnek, akit a tulajdonos megkeres, hogy leinformálja a jelentkezőt. (Baden-Württemberg)

Amire viszont tényleg figyelni kell már az elején, a lakásbemutatáshoz tartozó tájékoztatón: a kauciót milyen esetben akarja igénybe venni a tulaj (lakásfelújításra veheti igénybe). Kiköltözésnél a kipakolt lakást megtekinti a tulajdonos, felméri az állapotát, mennyire van “lelakva”, mennyire amortizálódott. Ha úgy ítéli meg, hogy nem hajlandó átvenni a lakást abban az állapotban, akkor a kauciót nem fizeti vissza, hanem a felújításra költi.

Háziállat kérdése is szóba fog kerülni magától.

A szerződés minden pontjában jól érthető legyen aláírás előtt.

Szerződés

Errefelé szeretnek min. 1 évre szerződést kötni, az átlag inkább 2 év. Ez leginkább szóbeli megegyezés, de belekerülhet a szerződésbe is. Előfordulnak határozatlan idejű szerződések is.. A felmondási idő 3 hónap és ezt szigorúan veszik. Tehát érdemes tudni, mikor akarunk az új helyre beköltözni és előtte 3 hónappal elküldeni a felmondást a tulajdonosnak. Mindig írásban és a dátumok legyenek pontosak! A tulajdonos meghirdetheti a lakást, hiszen keresni fogja az új bérlőt és olyankor kötelesek vagyunk az érdeklődőket beengedni a lakásba, megtekintésre. Ha a 3 hónapnál korábban akarunk kiköltözni (és nem akarunk 2 helyen lakbért fizetni), akkor a bérlő maga is kereshet saját maga helyett új bérlőt (Nahmieter), akit bemutat a tulajdonosnak (aki vagy elfogadja, vagy nem).

Münchenben szobát bérelni havi 250-300 euróért lehet.

München, belvároshoz közeli, 1,5 szobás, konyhabútorral rendelkező lakás:1400 euro Kaucio, Provisio mentes, 600 euro Kaltmiete,100 euro Nebenkosten (takarítás, hulladékszállítás, víz), 20 euro internet ( Deutsche Kabel), 180 euro villany ( 3 főnek, villany fűtés, villany bojler, Stadtwerke München.)

Check24 oldalán lehet összehasonlítani a különböző szolgáltatók ajánlatait.

Média adó

www.rundfunkbeitrag.de

Havonta 17,98 Euro/lakás. Mindegy hány személy él itt és hány készülék van. Kötelező fizetni. Ellenőrzik és büntetést kell fizetni, amennyiben nem fizetjük.

Kutyatartás

A kutya teljes jogú tagja a családnak és mindenhová elkíséri őket, kirándulásaikra szintúgy, mint bevásárlásaikra. Németországban kötelező kutya adót fizetni. A legtöbb kutyatulajdonos ezenfelül megköti a kutya-felelősségbiztosítást is. Kutya adó: 50 euró (év) minden községben, ill. városban más. Kutya-felelősségbiztosítás: 50 – 120 euró (év) függ a kutya fajtájától és méretétől, és a biztosítótársaság díjaitól.

MUNKAERŐPIACI INFORMÁCIÓK

Magyarországról most indulóknak érdemes megnézni a munkanélküliségi térképet és azt a területet megcélozni, ahol több a munkalehetőség.

Régóta itt élő külföldiekre, német-külföldi házasságban élők külföldi tagjára vonatkozó információk:

Nonprofit területen (szociális szférában) ilyesminek kell örülni, mint pl.:

 • sikerült egy határozatlan időre szóló 100%-os állásajánlatot találni (ilyen szinte alig van).
 • van „B-vitamin” (hátszél, protekció) B, mint Beziehung, azaz kapcsolat.
 • alkalmazottként figyelni kell a keresésnél arra, hogy határozatlan időre szól-e az ajánlat, vagy határozott időtartamú a szerződés, illetve hány százalékos állás (Vollzeit, illetve Teilzeit- ami nem azonos a 450 eurós állással!) (Az elmúlt 14 évben én még nem hallottam olyat, hogy egy itt élő pályázó – persze nem az üzleti szférában, hanem pl. humán területen – egy állásinterjún nagyon diktálhatta volna a feltételeket. De lehet, hogy állásközvetítő segítségével egy kelet-európainak ez könnyebb lesz.)

Teilzeit: részmunkaidő. Tehát a heti 40 órás munkaidő 70-50-30, stb. %-a, ezzel arányos fizetéssel

450 eurós Minijob, bőséges és fontos információk itt:

http://ulm-tipp.de/kerdesek-a-450-euros-munkarol/

Jobcenteres információ szerint a legújabb törvény alapján szociális szférában a kiírásban kért diplomával kell jelentkezni, mert nem vehetnek fel mást. Tehát ha x állásra egy pályakezdő jelentkezik a megfelelő diplomával, akkor hiába van még olyan pályázó, aki 10-20 éve dolgozik az adott területen és hatalmas tapasztalatokat szerzett, de ha nem szakirányú (a pályázatban kiírt) végzettséggel rendelkezik, akkor a tapasztalatlan pályakezdőt kell felvenni. Persze, ez alól is vannak kivételek, vannak kiskapuk.

Arbeitsagentur:

http://jobboerse.arbeitsagentur.de/

+ a már jól ismert álláskereső oldalak.

Vállalkozás

Egyéni vállalkozás beindításához kell egy helyi cím, 20 EUR, személyi igazolvány, a vállalkozáshoz szükséges végzettség igazolása.
A vállalkozói igazolvány kiváltásának helye: Rathaus, Gewerbeamt.

(Ott mindig a legfrissebb információval fognak szolgálni a vállalkozás indításával kapcsolatban, tehát érdemes mindenre rákérdezni, illetve nagyon pontosan érteni, amit mondanak.)

Münchenben: 45 euro, lakcím bejelentő, személyi igazolvány. A Kreisverwaltungreferat nevű hivatalban lehet intézni (mint otthon az okmányiroda), és ott meg is kapja az ember a vállalkozói engedélyt. Ha nem mestervizsga köteles szakmában váltjuk ki, akkor még a bizonyítványt sem kérik.

Ha megvan a vállalkozói igazolvány, mindenképpen kell hozzá

 • német nyelvtudás, ha ez nincs
 • egy állandó tolmács, aki az ügyintéző (levelező) lesz,
 • könyvelő, adótanácsadó,
 • kapcsolat az eü-bíztosítóhoz (különösen, ha alkalmazott is van!); a vállalkozó építsen ki jó kapcsolatot egy Kontaktpersonnal. Rengeteg mindenben tudnak segíteni, még a vállalkozással kapcsolatban is.

Ugyanúgy, mint Mo-on, itt is a foglalkoztató fizeti az alkalmazott utáni hozzájárulásokat. Ha van egy állandó ügyintézőnk, akkor ő mindenféle-fajta biztosításról tájékoztat minket, melyik a legjobb opció, amit fizethetünk, stb.

A vállalkozónak be kell jelentenie az alkalmazottait, mindent ő rendez, fizeti az alkalmazott biztosításait (nyilván a bruttót úgy kalkulálja ki), további biztosításokat fizet az alkalmazott után (szükség esetén pl. balesetit, vagy az alkalmazott felelősségbiztosítását). Alkalmazott tartása sokkal többe kerül, mint a bruttó bére.

Van pár bejelentési kötelezettség (adóhatóság, kamara, kötelező baleset biztosítás a vállalkozásban alkalmazottként dolgozók részére), de ezt az adótanácsadó/könyvelő fogja tudni.

Információk keresetekről

A következő linkek segítségével össze lehet hasonlítani, hogy x foglalkozásban mennyit lehet keresni Nyugat-, illetve Kelet-Németországban, bizonyos ledolgozott munkaév és beosztás alapján.

http://www.lohnspiegel.de/main/lohn-gehalt/LohnundGehaltsCheck

https://www.nettolohn.de/gehaltsvergleich.html


OKTATÁS


Tartományonként eltérő!

Anyanyelvi oktatás konzuli modellje Bajorországban.

Magyar nyelvű oktatás óvodáskortól, két hetente szombatonként:

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/Munchen/hu/hu_Konzuliinfo/Anyanyelvi_oktatas_konzuli_modellje_Bajororszagban.html

Német iskolarendszer:

http://nemetelet.hu/nemet-iskolarendszer/

Egyetemek:

http://nemet-egyetem.lap.hu/

http://www.osztraknemetegyetem.studiumakademia.com/kulfoldi-tanulas/egyetemi-rangsor-2013-14

http://de.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Universität_in_Deutschland

Ez az oldal egészen új, érdemes böngészni:

https://futureplan.de/career/starte-durch/abschluesse-bildungswege/

Bölcsőde

– egyre több van, 2008-ban döbbentek rá, hogy muszáj kiépíteni a bölcsődei hálózatot. (Baden-Württemberg)

Sajnos igen drága, akár havi 400-500 euró is lehet, ami általában tartalmazza az étkezést is.

Óvoda

Baden-Württemberg: Hagyományosan 7-13 óra és 14-16 óra között vannak nyitva, reggelit, ebédet nem adnak, délben haza kell vinni a gyereket, nem kötelező délután visszavinni, altatás nincs. Fizetni kell érte (kb. 70 euró a havidíj). Foglalkozások, fejlesztések vannak (nagyon jók!!!), a havidíjon kívül egyéb költségek vannak.

Újabban egyre több az egész napos óvoda, ahol már van étkeztetés is (meglehetősen drága).

Várólistára számítani kell, érdemes a gyereket már a születése után beíratni az óvodába…

Bajorország: müncheni városi óvoda. 6:30 – 17-ig tart nyitva. Napi 3x étkezést biztosítanak, ez havi 70 euro. Havi 10 euro „csoportpénz”. A többi jövedelemfüggő. Éves jövedelem 15 ezer euro alatt van, akkor ingyenes, következő kategória havi 43 euro, a harmadik, legmagasabb kategória havi 163 euro.

Beiratkozáshoz szükséges iratok: születési anyakönyvi kivonat, oltási könyv, jövedelem igazolás.

A beiratkozások márciusban vannak, több helyre is be kell íratni a gyereket, és majd levélben értesítenek, hogy hova vették fel. Ha erről lemaradtunk, a Rathaus „REFERAT FÜR BILDUNG UND SPORT ABTEILUNG KITA” osztályának lehet írni egy kérvényt, hogy a gyermek elmúlt 3 éves, biztosítsanak nekünk óvodai helyet. Ehhez be kellett szerezni egy „Absage” nevű nyomtatványt (elutasítás) az egyik óvodából. Ezután a Rathaus küld egy adatlapot, amit kitöltve vissza kell küldeni. Kb. 1 hónap várakozás után jön a levél, hogy melyik óvodában kapunk helyet, kit kell keresni a beiratkozás ügyében.

Általános iskola

Baden-Württemberg: 6 éves korban kell menni (óvónők adnak arról papírt, ha a gyerek iskola éretlen). Általános iskola 4 vagy 6 éves (tartományok szerint eltérés van, rá kell keresni a neten, BW-ben 4 éves).

Ebédet nem adnak (lehet kivétel), egyre több helyen van ún. egész napos iskola, ez a napközis rendszernek megfelelő, itt adnak ebédet a gyerekeknek.

Általános iskola utáni oktatáshoz: ahol 6 éves általános iskolai rendszer van, ott pl. a gimnázium is 6 éves lesz, míg a négyosztályos ált. iskola után 8 osztályos (illetve van már 9 osztályos is, kísérleti jelleggel visszaállítva).

München:

 • Kindertagesstätte Reinachstraße München
 • Kindertagesstätte Toni-Pfülf-Straße,
 • München.Grundschule Toni-Pfülf-Straße München.

GYEREKVÁLLALÁS, GYEREKNEVELÉS

Terhesség, szülés, terhesgondozás

Németországban az orvosok, tehát a nőgyógyászok is privát praxist tartanak fenn, nem kórházban rendelnek. Látogatásukat a kassza fizeti.

Terhesség megállapítása után havonta kell látogatni az orvost. 3 Uh vizsgálatot fizet elvileg a kassza, de a legtöbb orvos csinál ingyen minden hónapban.

A védőnő az orvosokkal együtt van, tehát amikor a kismama megy a nőgyógyászhoz, a védőnő akkor vesz le vért, mér súlyt, stb. Ha semmi eltérés, panasz, stb. nincsen, a kismama nem is megy sehova a nőgyógyászati rendelőn kívül.

Ha egyéb vizsgálatok vannak a terhesség folyamán, amire nincs családon belüli példa (indok)- pl. nem beteg senki, de felmerül a terhességi cukor – akkor általában azt a vizsgálatot a háziorvos, vagy külön szakambulancia végzi és az fizetős. A toxoplasma vizsgálat (vérvétel) is pénzbe kerül – és háromszor vizsgálják egy terhesség alatt, ha negatív.

A szülés a kismama által választott klinikán történik. Érdemes terhesség alatt nyílt napokra ellátogatni, ahol mindent meg lehet nézni.

Fogadott orvos nincsen, az ügyeletes szülésznő és orvos vezeti le a szülést. Hálapénz nem létező fogalom, nem is szabad megpróbálni adni, mert komoly felhàborodàs követi. A legtöbb klinikán van persely, úgynevezett kávépénz van benne, ha elégedett az anyuka, néhány eurot lehet beledobni.

A kórházak általában jól felszereltek és tiszták.

Németországban lehet ambulánsan szülni, tehát 3 órával szülés után haza lehet menni, ha komplikációk nincsenek se a babánál, se a mamánál.

A  benn-tartózkodás normál szülésnél 4 nap, csàszàrnàl valamivel több. Természetesen ez egészséges baba-mama esetén áll fenn, ha bármi baj van, ez kitolódik. Max. benn-tartózkodás 10 nap (indokoltan), ennyit fizet a biztosító, a 10.nap után magadnak kell fizetni a napi 10 eurot.

Ha mondjuk mentőt kell hívni, vagy úgy gondolod, hogy szülni fogsz, de mégsem jön a baba, akkor is kell fizetni (mind a mentőért, mind a kórházért) utólag jön a számla.

Kindergeld

Ezen az oldalon jól össze van szedve minden információ:

http://www.nemetcsaladipotlek.hu/2013/11/nemet-csaladi-potlek-kinek-mikor-mennyi.html

Mikor jár?

 • Ha Németországban dolgozik és adózik
 • Ha van Németországban bejelentett lakcíme (akár az egész család együtt él kint, akár egyedül él Németországban)
 • Ha van gyereke, aki vagy 18 év alatti vagy 25 év alatti, de még igazolható tanulói jogviszonya van.

Összege:

 • Első gyerek után: 184 EUR
 • Második gyerek után: 184 EUR
 • Harmadik gyerek után: 190 EUR
 • Negyedik és minden további gyerek után: 215 EUR

Szükséges iratok:

 • Gyermek születési anyakönyvi kivonata
 • A Magyar Államkincstártól (MÁK) igazolás a családi pótlékról (ún.Hatósági bizonyítvány családi pótlék folyósításáról)
 • E401-s es nyomtatvány
 • Szülők és gyerekek TAJ-kártyájának fénymásolata
 • A 18. évnél idősebb, de 25. év alatti, de még tanuló jogviszonyban álló gyermekek részére iskolalátogatási igazolás
 • Németországi lakcímbejelentő fénymásolata
 • Munkáltatói igazolás
 • Német jövedelemadó igazolások

Mutterschaftsgeld

Ha volt munkaviszony, akkor gyakorlatilag csak 10 hónapig jár az Elterngeld, mivel a szülést követően az anyuka 8 hétig Mutterschaftsgeldet kap. Ez a fizetés 100%-a, ami két részből tevődik össze:

1. a betegbiztosító fizet napi 13 eurot.

2. a maradék részt a munkáltató fizeti.

Sok biztosító azonban csak a 8. hét vége fele utal egyben és nem havonta.

 

Elterngeld

Az igénylőlapot postán küldik automatikusan szülés után. Ez a magyarországi GYED – nek felel meg. Választani lehet melyik szülő veszi igénybe.

Nagyjából a nettó fizetés 70%-a,ehhez egy évig kell előtte folyamatos munkaviszony.

Lehet választani, hogy egy vagy két évre kéri a szülő, utóbbi esetben automatikusan a felét kapja az ember. (példa: 1000 euros nettó fizetés után egy évig 700 euro vagy két évig 350euro)

Az alanyi jogon járó minimum Elterngeld 300 euro 1 évig vagy 150 két évig. Ehhez biztosítotti jogviszony kell, azaz pl. a házastárs által kell eü. biztosítással rendelkezni. Feltétele még a németországi lakhely.

A második gyerek után a minimum Elterngeld megnő. 375 Euro havonta vagy annak a fele (ha 2 évre kéred).

Betreungsgeld

EGÉSZSÉGÜGY

U vizsgálatok, oltások

A gyerekek orvosi ellátása alapos, gyakori kötelező vizsgálattal (első évben néhány hetente, később évente). Az orvos által felírt gyógyszereket teljességgel a betegbiztosító fizeti a gyerekek részére. A védőnő a szülés előtt röviddel és a szülés utáni napokban kijön házhoz. Az első néhány hét után nem jön többet, ha minden rendben van.

Gyerekorvosi vizsgálatok

Születéskor a gyermek kiskönyvével együtt kapja az ember (ráragasztva a könyvre) a kötelező vizsgálatok időpontját és, hogy a gyermek hány hónapos korában esedékes.

Az U1 és U2 a kórházban történik.

Utána a szülő keres egy szimpatikus gyerekorvost (interneten vannak hasznos értékelő oldalak, érdemes utánanézni az orvosnak) és az U3-ra bejelentkezik.

A gyermek beteg kàrtyájára és a kiskönyvére van szükség, előbbit szintén automatikusan küldik.

Az oltásokra az orvos hívja fel a figyelmet, jelzi, hogy esedékes és megkérdezi, akarja-e a szülő. Németországban nem kötelező egyik oltás sem, szabadon választható. Vannak azonban ajánlott oltások.

Magyar gyerekorvosok Münchenben:

http://www.kinderarzt-germering.de/ (Dr. Hencz Anna)

http://www.gruenwald-kinderaerztin.de/ (Dr. Katalin Köhler-Vajta)

http://www.doktor-kinderzahn.de/kinderzahnarzt-muenchen-home.html (Dr. Wolf Esther gyermekfogorvos)
http://de.wikipedia.org/wiki/Jugendamt

http://www.muenchen.de/rathaus/Stadtverwaltung/Sozialreferat/Jugendamt.html

MINDENNAPI ÉLET

Üzletek


Élelmiszer: Real, V-Markt, Metro, Rewe, Aldi,Lidl,Penny, HIT, Tengelmann, Nettó,

Ruházat: C& A, H& M, KIK,

Barkács: Hornbach, Hagebaumarkt, OBI,

Bäckerei, Metzgerei

Nagyon jók a török, illetve az orosz boltok. Sok mindent lehet kapni, amit Magyarországon is.

Árak (2014. november)

München:1 kg kenyér 1,60 euró; 1 l tej 3,5% 0,69 euró; 20 dkg gépsonka 1,29 euró; 10 tojás 0,99 euró; 1 kg paradicsom 1-3 euró; 20 dkg reszelt sajt 1,29 euró.

Sportcipő 20-50 euró; pólók, felsők 5-15 euró; őszi kabát 30-80 euró; farmer 30-80 euro-

Internet: Kabel Deutscland 25 Mbit/s 20 euro/hó

Mobiltelefon: Lebara feltöltő kártya 10-15 euro/hó. Lehet különböző csomagokat rendelni. Egy 300 percet tartalmazó csomag pl. 10 euro, ezzel 45 országba lehet telefonálni.

KÖZLEKEDÉS

Jogosítvány

http://www.verkehrsportal.de/fuehrerschein/auslaendischer_fuehrerschein.php

Parkolás

München: nehézkes. Vannak ingyenes parkolók is, de legtöbbször még a fizetősben is alig van hely. Ha valaki saját autóval rendelkezik, érdemes „Parkausweis „-t csináltatni, amivel a lakhelyhez tartozó övezetben lehet parkolni. Ennek ára évi 30 euro.

Évi 300 euroért lehet igényelni olyat, amivel az egész városban lehet parkolni.

http://www.muenchen.de/rathaus/Stadtverwaltung/Kreisverwaltungsreferat/Verkehr/KFZ-Zulassung.html

Ebben a hivatalban kell intézni (München) az autóval kapcsolatos ügyeknek (forgalmi, rendszám, parkolás, stb.)

Benzin árak

Münchenben Super E10 benzin 1,40-1,60 euró/liter között.

Tömegközlekedés

München: 8 U-bahn és 8 S-bahn vonal van. Ezen kívül villamos – és busz közlekedés.

http://www.mvv-muenchen.de/

Ezen az oldalon minden megtalálható a müncheni tömegközlekedésről. Térképek, jegyárak, stb.

ETIKETT,SZOKÁSOK,ÖLTÖZKÖDÉS,ÜNNEPEK


Én úgy látom, hogy a mindennapokban nem viszik túlzásba az öltözködést. Egyszerűen és praktikusan öltöznek. Még nyáron sem igen láttam, rikító, feltűnő ruhákat.


SZÓRAKOZÁS, KULTÚRA


Bayern: a legmeglepőbb dolog az volt, hogy vasárnap szinte semmi nincs nyitva. Bolt egyáltalán nincs. Vasárnap az emberek pihennek, kimennek a szabadba, parkokba, bicikliznek, grilleznek,stb.

NYELVTANULÁS

Van Németországban egy támogatott program azoknak, akik itt szeretnének élni, dolgozni.

Információ róla magyarul:

http://www.bamf.de/SharedDocs/Anlagen/DE/Downloads/Infothek/Integrationskurse/Kursteilnehmer/MerkblaetterAuslaender/630-009_merkblatt-zum-antrag-auf-zulassung_ungarisch.pdf?__blob=publicationFile

Az összes információ, jelentkezési lap pedig itt, németül:

http://www.bamf.de/DE/Willkommen/DeutschLernen/deutschlernen-node.html

Ha valaki egyáltalán nem beszéli a nyelvet, érdemes a beiratkozáshoz segítséget kérni. Bár küldenek egy listát a programban résztvevő nyelviskolákról, érdemes tudni, hogy nem mindegy, melyik iskola, melyik tanárához kerülünk. Ha eddig még nem tetted meg, hogy megkerested az adott város, környék „magyar csapatát” /Pl.:Facebook/, akkor most itt az idő. Érdemes megkérdezni, melyik iskolát ajánlják. Lehet menni ezután közvetlenül abba a nyelviskolába, ugyanis segítenek a kérelem elintézésében is.

Ezeken a nyelvtanfolyamokon nem csak németül tudsz tanulni, szerveznek kirándulásokat, múzeumlátogatásokat, városnéző túrákat is, és ha jó és lelkes tanárhoz kerül valaki, rengeteg plusz információhoz juthat.

Ajánlott nyelviskola:

Bréma

http://www.aristoteles-institut.de/

Érdemes még a helyi Caritas szervezetét és a Paritätische Gesamtverband helyi oldalát megnézni.

http://www.caritas.de/

http://www.der-paritaetische.de/startseite/

Helyi szervezetek:

Bréma

http://www.pbwbremen.de/

http://www.caritas-bremen.de/

Ajánlott magyar weboldalak:

http://otevotnyelv.com/

http://www.nemet-alapszokincs.info/

https://www.facebook.com/nemetettanulok?fref=ts

http://krabbeldeutsch.com/

http://shp.hu/hpc/web.php?a=egyszerunemet&o=szotanulo_0k6Y

https://www.facebook.com/pages/Hasznos-osztrák-német-nyelvtanulós-oldal/823965887634494

Ajánlott weboldalak, általában németül:

http://www.beste-tipps-zum-deutsch-lernen.com/

Nekik van egy 2014. szeptemberében indult projektjük, ahol rövid kis videókat készítenek feliratozva, lehet kommentelni, van online beszélgetés:

http://easydaf.de/opendoor/

http://www.dw.de/deutsch-lernen/s-2055

https://www.goethe.de/de/index.html

http://www.bildwoerterbuch.com/static/all/bildwoerterbuch_startseite

Képes szótár

Könyvek:

Maklári Tamás: Német nyelvtani ABC

 

Ha kiegészítenéd az országinformációt, küldd el nekünk az info@nokkulfoldon.hu-ra. Nagyon hálásak leszünk. 🙂

Fotó: https://www.flickr.com/photos/danielmennerich/

5 hozzászólás

 1. Kedves Petra!

  A családom a közeljövőben Németországba fog költözni. Férjem, én és két kisfiunk. Nekiláttam hát, hogy összeállítsam az elintézendő dolgok listáját. Próbáltam olyan oldalakat keresni, ahol egy helyen gyakorlatias tanácsokat, összeszedett információkat találok. Szerencsére rátaláltam a nokkulfoldon.hu-ra, ezen belül az országinformációkra.
  Nagy köszönet érte Neked és a közreműködőknek!
  További sikereket kívánok!

  Vidia

 2. Remek gyűjtemény! Másfél évnyi németországi tartózkodás után is találtam benne új, hasznos információt. Kiegészíteni is lehet még bőven, főleg munkavállalás (pl. munkaadói juttatások, stb.) és pénzügyi (pl.adóbevallás, megtakarítások, biztosítás) téren. Én egy apró kiegészítést tennék az AOK-nak van magyarnyelvű oldala is : http://hu.zuwanderer.aok.de/kezdooldal/?kw=%2Baok&nw=g&ap=1t1&mt=b&cid=Zuwanderer_HU|sear|0616|cpc|goo|HU-GSP%28B%29AOK-BMM|brand_AOK-modified_broad|||
  További sok sikert!

 3. Még több infó a Németországi Magyarok oldalán: https://iranytu.de/

 4. Nekem kérdésem lenne,ha lehetsèges.

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás