Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Kanada – országinformációk

Hasznos információk - Kanada

FONTOS INFORMÁCIÓ! Az országinformációkat lelkes önkéntesek állították össze sok-sok óra munkával. Amit itt olvashatsz az az ő tapasztalatuk. Ha valamivel nem értesz egyet, akkor jelezd felénk, mert örömmel vesszük a kiegészítéseket. Minden országnál találsz információs linkeket. Azt javasoljuk, hogy ha az adott országba készülsz, akkor nézd meg a hivatalos oldalakat is. Az itt leírt információk kizárólag tájékoztató jellegűek.

Általános információk

Magyarországon a kanadai nagykövetség megszűnt. Annak, aki munkavállalás kapcsán szeretne kijönni, a vízumkérelmet a bécsi nagykövetségen kell beadnia: http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/index.aspx?lang=eng&menu_id=5&view=d

Montreal Kanada 2. és Quebec tartomány legnagyobb városa. Párizs után a 2. legnagyobb francia nyelvű város. Quebecben a francia a hivatalos nyelv. Montrealban 19 kerület van. Vannak különböző negyedek: francia, angol, olasz, kínai, görög. A lakosság kb. 80 %-a francia anyanyelvű.

Amikor a franciák nyerték meg a választásokat, sok angol elköltözött Montrealból. Akkoriban nyelv kommandó járta az üzleteket, és nem akarták engedni a különböző vallási jelképek viselését, pl. kereszt, kippa, szári. Montreal Cote Saint Luc kerületében sok a zsidó vallású. Elsőre szokatlan látvány az öltözetük. A fiúk, férfiak kippával a fejükön járnak. A nagyon vallásosak fekete kalapban pajesszal, hosszú fekete kabátban. A nők szoknyát viselhetnek. A nagyon vallásos nők házasságkötés után leborotválják a hajukat, parókát hordanak, kendőben, sapkában járnak. Sok gyerekük van. A legidősebb leánygyermek feladata a testvérei gondozása. Kanadában rengeteg a bevándorló.

Montreal alatt egy földalatti város épült, több mint 1600 üzlettel, 40 bankkal, 200 étteremmel, 10 metró állomással, 30 mozival. Ez főleg télen nagyon hasznos, amikor kint mínusz 30 fok van. Bámulatos, ahogy fel vannak készülve a hó takarításra. Pillanatok alatt járhatóak az utak, és nagy teherautókkal elszállítják a járdákról is a havat. Érdekesség, hogy a márkás, nem asztali borokat, tömény szeszesitalokat, likőröket, kizárólag az állami tulajdonban lévő SAQ hálózat üzleteiben lehet megvásárolni. A nagyobb üzletek csak olcsóbb borokat és sort tartanak.

A nemzeti sport a jéghoki.

1 CAD=214 HUF

Fontos címek

Ottawában van nagykövetség: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CA/hu, kihelyezett állandó főkonzul Torontóban van. Egy évben egyszer elmennek nagy városokba 1-2 napra, hogy a fontosabb ügyeket lehessen helyben intézni. Mindenhova időpontot kell foglalni. Minden ügynek, amit a konzul intéz, díja van. Érdemes elindulás előtt erről érdeklődni, és a szükséges papírokat beszerezni (bankszámlakivonat,előző munkaszerződések,életrajzok,referenciák,angol/francia itt elfogadott nyelvvizsga!!!,tb szám).

TB, NAV kijelentkezést érdemes kiutazás előtt megejteni azoknak, akik hosszabb távra terveznek, mert innen elég nehéz elintézni.

Az egészség kártyát érkezés után ki kell váltani, mert mindenhol kérik: http://www.gov.mb.ca/health/mhsip/mbcard.html.

Top tippek!

Ha valaki gyerekkel van, akkor vegyen részt minél több foglalkozáson a városban, vagy a lakóhely környékén, illetve az iskola is sok foglalkozást indít szülőknek, kicsi gyerekeknek egyaránt. 1-2 havonta a postaládába dobnak helyi körzeti újságot, amiben a környékbeli programok szerepelnek. Minden hónap elején az iskolában is kiadnak újságot, az iskolai eseményekről. Minden városnak van honlapja, amin az interneten keresztül is meg lehet nézni a programokat, eseményeket. Pl. http://www.winnipeg.ca/cms/recreation/leisureguide.stm

Ilyenek pl. 3-4 éves korig Wiggle Giggle Munch néven ingyenes foglalkozások, úszás. Nagyobbaknak rajz, olvasás, kézműves foglakozások.

Gyerek nélkül is érdemes pár óra ingyenes uszoda, bingo, önkéntes tevékenységet beiktatni.

YMCA-ben segítenek ( YMCA.ca), settlement.org, közösségi sport központok, helyi könyvtár, meetup.com, városi honlap

Minél több rendezvényen részt kell venni, ezáltal szélesedik a kultúra és helyi emberek ismerete.

Egészségügyi információk

Egészségbiztosítással kapcsolatos információk

Ha érkezéskor kiváltjuk a Health Card-ot, munka kezdéskor érvénybe is lép, ennek kb. 2 hét az átfutása. A Health Card-ot a munkavállalók kapják. Amennyiben olyan biztosítási csomagot választanak, amiben a család is benne van, akkor nekik is ingyenes az egészségügyi ellátás. (kivéve a fogászat) pl. egyedülálló 100$/év, családi alapcsomag 300$/év. Havonta vonja a munkáltató.

Aki csak látogatóba jön vagy nyaralni, érdemes külön tengeren túli biztosítást kötni, mert az eu-s itt nem érvényes.

Nagyon sok walk-in clinic van, ahol nem kell időpontot kérni, és gyorsan bekerül az ember.

Egyéb komment egészségüggyel kapcsolatban

A főbb egészségügyi ellátás ingyenes. Fogászat, szemüveg készítés, gyógymasszázs, stb. külön pénzbe kerül, illetve aki dolgozik, az eldöntheti, melyik egészségbiztosítási csoportba szeretne tartozni, és ennek megfelelően kell fizetni havonta a biztosítást.

http://www.gov.mb.ca/health/mhsip/

Tartományonként eltérő az alap biztosítás, amit érdemes kiegészíteni magánbiztosítással (pl. manulife.ca (ez lehet munkahelyi benefit része)

Gyerekneveléssel kapcsolatos információk

Iskolával, óvodával kapcsolatos információk

4 éves kortól van az óvodai csoport az iskolában, ide 1 évet járnak. Utána első osztályba kerülnek a gyerekek (Grade 1). Az általános iskola 6 osztályos, aztán jön a középiskola. Ezek ingyenesek illetve minimális éves díja van (pl. 30$).

Az iskola 9 – 12 majd 13 – 15.30-ig tart.

Az egyetemi és főiskolai oktatás ára szaktól függően változik.

Mindenkinek a lakóhelye körzetébe tartozó 4 – 5 iskola közül kell választani. Be kell sétálni a gyerekkel a kiválasztott iskolába, ahol van egy elbeszélgetés, felmérik a gyermek angol/francia tudását, és ennek megfelelő osztályba teszik. Csak az útlevél kell hozzá.

Mivel sok a bevándorló, ezért az iskolákban speciális nyelvi felzárkóztató tanár segít.

Az iskolákban nincs étkeztetés, de van lehetőség meleg étel fogyasztásra, mert az iskolák biztosítanak mikrohullámú sütőt, vagy ebédidőben haza lehet menni.

Gyerekorvosi / védőnői ellátással kapcsolatos információk

Vannak gyerekorvosok, de el lehet vinni a walk-in clinic-be is.

A védőoltást az iskolában kapják meg a gyerekek. Van szem – és hallásvizsgálat is. Ezekről az iskola értesítést küld a szülőknek.

Szolgáltatók

Rengeteg autószerelő műhely van, mert nincs olyan autó, ami ne lett volna összetörve a tél folyamán.

A manikűr szalonok legtöbbjében vietnamiak dolgoznak. Az árak az itteni fizetéshez képest nem magasak, az otthoni árakhoz viszonyítva, igen. Egy műköröm gél lakkal 35 $ + tip. Egy pedikűr 30 $ + tip. Pedikűrnél szikét nem használnak, csak borotvát és egy sajtreszelő szerű eszközt.
A műköröm nagyon hamar elkészül és a french manikűrt – számomra – új módszerrel csinálják. A fehrr részt nem festik, hanem kis festékfújóval fújják.

A fodrászok nagyon drágák. Egy festés vágás nélkül száritással 120 $. Ugyanez egy drága szalonban vágással kiegészítve már 200 $ volt, plusz tip. Ráadásul külön ember fest, külön egy másik vág. így dupla tippet kellett adni. Plusz még volt a fejmosó.

Letelepedési információk

Turistaként 6 hónapig lehet az országban tartózkodni vízum nélkül (érvényes útlevéllel), de munkát vállalni nem lehet.

Munkavállalói vízumot nem lehet itt az országban intézni, csak külföldről!

Hasznos infók:

http://welcometocanada.hu/hu/munkavallalaskanadaban.html

http://www.cic.gc.ca/english/

Szükséges dokumentumok, elintéznivalók:

-Születési anyakönyvi kivonat

-Bankszámla kivonat

-Referenciák

-TB szám

-Munkaszerződés

-Erkölcsi bizonyitvány

-Házassági anyakönyvi kivonat

-Nyelvvizsga amit a kanadai állam is elfogad (pl. IETLS)

-LMO, vagyis Labor Market Opinion: a munkáltató engedélye arra, hogy külföldről toborozzon munkaerőt.

Hova kell bejelentkezni?

A bécsi nagykövetségen kell leadni az összes dokumentumot. Ennek elbírálása kb. 2hónap.

Bankszámlanyitás folyamata

Csak be kell menni a bankba, és nyitni egy számlát. FONTOS, mert mindenhol kérik.

Bankok listája

RBC, CIBC

Egyéb komment letelepedéssel kapcsolatban

Minél előbb érdemes beszerezni egy hitelkártyát, mert sok helyen csak azt fogadják el. (pl. autó bérlés). Elég macerás a megszerzése (kauciót kell letenni, munkaszerződést kell bemutatni, előző bankból referencia, stb), de csak úgy lesz valaki hitelképes a későbbiek folyamán.

Lakásbérlés


Hol érdemes lakást bérelni?

A város (Winnipeg) külső kerületeiben újabb házak vannak, viszont ha messze van a munkahelytől, dugóra lehet számítani minden nap oda-vissza.

Lakásbérlés folyamata

http://www.kijiji.ca/b-real-estate/manitoba/c34l9006

Ezen a honlapon lehet keresni lakást (de minden mást is), fel kell venni a kapcsolatot a hirdetővel. Térképen jelzi, hol van az objektum.

Általában milyen feltételekkel lehet lakást bérelni és milyen árakon?

1 hónap kaucióval és fél hónap rongálási kaucióval + a havi díjjal kell az első nap számolni.

Általában bútorozatlan lakások/házak vannak.

Basemant az alagsor/pincerész. Olcsóbb és teljesen be van építve, ez azzal jár, hogy a házban fent mások is laknak.

A kisebb apartmanok olcsóbbak, de lehet szobát is bérelni.

Szobák: 4-500$-tól, basemant: 6-700$-tól, apartman:7-800$-tól, ház:900$-tól.

Inkább attól függ, hogy melyik városban.

Mire kell figyelni a lakásbérlésnél?

Ha állatot szeretnénk tartani, a tulajdonosnak mindig kell az engedélye.

Mi van benne az árban (esetleg víz, villany, fűtés)?

Legálisan, számlával legyen a lakásbérlés, mert valamennyit vissza lehet kapni az adóból.

Egyéb komment lakásbérléssel kapcsolatban

Nagyon gyorsan lehet találni lakást, mert itt teljesen normális a sűrű költözés és lakásbérlés.


Munkavállalás

Mindenhol referencia szükséges. Nem fogadnak el semmilyen iskolai végzettséget. Különbözeti vizsgát kell tenni, vagy újra iskolába kell járni, ami kb. 2-3év. Aki csak pár évre szeretne kijönni, annak nem érdemes belevágni.

Fizetések, juttatások

Teljesen kezdőként kezelnek. Ez a fizetésre is vonatkozik, vagyis csak alapfizetés jár, és nincs fizetett szabadság sem, csak 2 év után.

Adózási információk

Évente kell adóbevallást készíttetni. Az éves fizetés függvényében és a hozzá jövő tényezők (mekkora a család, lakásbérlet, stb.) lehet adó visszaigénylést kérni, amit csekk formájában küldenek meg 2-3 hét múlva.

Tanulás, továbbtanulás

Egyetemi, főiskolai szemeszterek 6000$-tól vannak. Sok tényezőtől függ az ár: van-e letelepedési engedély, vagy csak munkavállalói engedély, milyen szak, melyik városban, stb.

Montrealnak 4 egyeteme van: 2 angol és 2 francia.

Ösztöndíj lehetőségek

A nagyon jó tanulók kaphatnak ösztöndíjat, de ez csak azt jelenti, hogy az eredeti összeg bizonyos %-át engedik el.


Közlekedés

Mivel lehet közlekedni az országban / városban?

Városok között csak repülő és buszközlekedés van. A mi városunkba (Winnipeg) csak tehervonat jár.

Autó: Quebec kivételével a pirosnál is lehet jobbra kanyarodni, ha nem jön balról semmi. Jobb kéz szabály nincs, a kereszteződésben érkezési sorrendben haladnak tovább. Rengeteg stop tábla van olyan utakon, ami otthon főútvonal lenne. Ezeknél nem elég lelassítani, pár másodpercre meg kell állni. Az iskolák környéke 30-as övezet. Szigorú büntetések vannak. Én is kaptam már néhány ticket-et és az utasom is, mert nem volt bekapcsolva a biztonsági öv. Ezt 80 $-al „díjazzák”. Az iskolabusz után és előtt a másik oldalon is meg kell állni, ha sárgán villog és kitette a stop táblát.

Milyen a tömegközlekedés?

Ebben a városban (Winnipeg) csak helyi busz közlekedik, de az elég sűrűn. Torontóban van metró is.

Montreal: a városnak 4 metróvonala van, 66 km hosszan, 68 állomással. Létezik gyorsvonat is, és sok az autópálya. A buszhálózat 169 nappali és 20 éjszakai járatból áll.

Magyar jogosítvány

Magyar jogosítvánnyal 3 hónapig lehet vezetni, aztán vizsgázni kell. A KRESZ vizsga 10$, a vezetés 30$. Addig lehet próbálkozni, amíg nem sikerül.

Kissé eltérő táblák és szabályok is vannak, mint Európában, sőt megyénként is mások a szabályok!


Ünnepek

Január 1. – Újév

Húsvét előtti péntek

Július 1. – Canada nap

Szeptember első hétfője – a munka napja

December 25. – Karácsony

A többi ünnep megyénként változik.

Közbiztonság

Winnipeg: egy 10-es skálán 6-os.

Az ország általában: egy 10-es skálán 6-os.

Mire kell figyelni?

Sok az autólopás, drog, fegyver

Szórakozási lehetőségek


Biliárd, uszoda, halászat, vadászat. Lékhorgászat folyókon. Nemzeti parkokban futás, biciklizés.

Nyáron, a tavakon fürdés, motorcsónak. Télen síelés, korcsolyázás. Városokban ingyen pancsolók.

Nyelvtanulás

Nagyon sok a bevándorló, így ingyenes kurzusok vannak sok helyen.

YMCA-ben segítenek. Ontarioban csak Permanent Residency státusszal van ingyen, tehát sima vízumokkal fizetős nyelviskolát fognak ajánlani.

Árak

Nem tartós fogyasztási cikkek

Az élelmiszer árak kb. a magyarországi felett vannak kicsivel.

Tartós fogyasztási cikkek

Bútorok drágábbak.

Jó minőségű, márkás műszaki – és háztartási cikkek drágák.

Ruhák

Márkás ruhaneműk drágábbak a magyarországihoz képest. Olcsóbban a www.walmarkt.ca-ban lehet vásárolni.

Autó, közlekedés

Általában benzinüzemű autók vannak. Általában erős motorokkal vannak felszerelve, amik 13 litertől fogyasztanak. Benzin 1,3$/l.

Autópályák ingyenesek, csak egy van, ami kivétel.

Autóbiztosítás 100-130$ / hó.

Lakás

Lakás/ház bérlés egy 2 szobásra 950$-tól. Ehhez jön víz 80$/hó, gáz+villany 120-160$/hó, mind fogyasztás függő.

Kommunikáció

Mobiltelefon előfizetés 50-80$.

Otthoni tv+telefon+net: 160$

Feltöltő kártyás telefon esetében a hívott fél is fizet.

Ügyintézés

Évente a jogosítvány 65$

Bankszámlavezetés: 11$

Letelepedési engedély: kb500$

Egyebek

Az árak Manitoba megyében NETTO vannak feltüntetve, vagyis ehhez jön még az adó!

 

Ha kiegészítenéd az országinformációt, küldd el nekünk az info@nokkulfoldon.hu-ra. Nagyon hálásak leszünk. 🙂

Fotó: https://www.flickr.com/photos/archer10/

4 hozzászólás

 1. Nem értek egyet az olvasottakkal néhol. Tommy Hilfiger polókat 12 dollárért szoktam venni, a Calvin Kleinben pedig 20ért. A márkás ruha sokkal olcsóbb, min MO-on. (TH 20 ezer forint felett van)
  A KRESZ vizsga most 17 dollár, de hát ez nem egy nagy pénz így sem.
  Imádom azt a könyvet, csodás, egy élmény volt.
  Albertában is netto árak vannak kírva, mint az egész országban.
  Az élelmiszerárak, hát, kicsivel a magyarországi felett, a tartósítószerrel, cukorral, mindenfélével tömöttek vannak. Ha az ember normális kaját akar venni, az bizony baromi drága. (én mondjuk magamnak csinálom a kenyeret, mert mind olyan, hogy inkább nem)
  Bevándorló angol órák egy csomó könyvtárban vannak, imádom őket,megyek amint tudok.
  Az albérletárak itt jóval magasabbak, de itt is környékfüggő illetve, hog mennyire szép/jó állapotú az épület.

  A bécsi nagykövetség egy nagy kalap … . Hónapokig nem válaszolnak, a válasz 2 mondat, hülyeségeket írnak, nem túl segítőkészek.

  Az összefoglalás egyébkéntjó/hasznos

  • Sajnos az elözö hozzàszoló nem tudja pontosan. KRESZ vizsga megyénként változik. Szerintem az eredeti màrkàs ruha,ami dràga. (Mint Dior,Chanel….stb) Ontario megyében is BRUTTO àrakkal vannak kirakva az àruk. A bècsi nagykövetsèg 30 napos hatàridövel vàlaszol….

 2. Megye helyesen TARTOMÁNY

 3. Meg tudnátok mondani, hogy Kanadában egységes-e az ÁFA és mennyi a mértéke? (Mo-on ugye most 27%, de pl Ausztráliában csak 10%). Illetve, hogy a fizetéseket weekly, fortnightly vagy monthly adják-e?
  Valamint ha van jó bevándorlási ügynök a tarsolyotokban, akivel lehetne egyeztetni, azt megköszönöm!
  Köszönöm előre is az infókat!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás