Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Svájc – országinformáció

 

Svájc országinformáció

FONTOS INFORMÁCIÓ! Az országinformációkat lelkes önkéntesek állították össze sok-sok óra munkával. Amit itt olvashatsz az az ő tapasztalatuk. Ha valamivel nem értesz egyet, akkor jelezd felénk, mert örömmel vesszük a kiegészítéseket. Minden országnál találsz információs linkeket. Azt javasoljuk, hogy ha az adott országba készülsz, akkor nézd meg a hivatalos oldalakat is. Az itt leírt információk kizárólag tájékoztató jellegűek.

Általános információk, hasznos linkek

http://www.graubuenden.ch/

http://www.gr.ch/DE/institutionen/verwaltung/dvs/soa/ueberuns/Seiten/default.aspx

http://www.swissworld.org/de/

http://www.helsana.ch/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A1jc

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svajc

https://www.facebook.com/groups/svajcimagyarok/

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CH/hu/Konzuliinfo/

http://www.krankenkasse-vergleich.ch/krankenkassenvergleich/#rechner

http://www.comparis.ch/krankenkassen/umfrage/hitlist.aspx

http://www.comparis.ch/krankenkassen/umfrage/hitlist.aspx

http://schweiz.blog.hu/2012/04/17/tartozkodasi_engedelyek

http://svajcimunka.jimdo.com/bankok-banksz%C3%A1ml%C3%A1k/

http://www.schweizer-banken.info/de/bank/

http://kulfoldibankszamla.postr.hu/lakhatas-es-ingatlanberles-svajcban

http://www.comparis.ch/expat-umzug-schweiz.aspx

http://nol.hu/kulfold/svajcban_megszavaztak_a_bevandorlas_korlatozasat-1443571

http://de.wikipedia.org/wiki/Feiertage_in_der_Schweiz

http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/

 

Top tippek!

Tanuljátok az ország nyelvét, amíg meg nem szeretitek!

Mondjatok mindig jókat az adott országról!

Merjetek magyar szavakat tanítani az ott lakóknak!

Egészségbiztosítás

Mindenki egyedileg köti meg annál a biztosítónál, ami számára legmegfelelőbb.

A Helsana csoporton belül mi a SanSan-nál vagyunk biztosítva, teljesen elégedettek vagyunk vele. Előtte az ÖKK-nál voltunk, az drágább a SanSan-nál. Nekem igazából velük sem volt problémám, de másoktól hallottam már negatívumot.

Swicca (férfiaknak kb. 200-250CHF, nőknek kicsit több)

http://www.infomutterschaft.ch/faq

http://mamagenda.ch/checklist?locale=de


Szüléssel, terhesgondozással kapcsolatos információk

A terhesgondozást, a szülést Svájcban a biztosító fizeti, ez az alap biztosításban benne van. Ezen kívül lehet kötni plusz kiegészítő biztosítást is, amit a megkötéskor az illetékes szokott is javasolni, ezekben plusz szolgáltatások vannak, pl. alternatív gyógymódoknak fizeti a biztosító bizonyos százalékát. Ha valaki mondjuk, császármetszéssel szeretne szülni, de az nem indokolt, abban az esetben a biztosító nem fizeti a szülést, a saját pénztárcát terheli, ami elég drága. (Az én természetes szülésemért a biztosítóm 2500 CHF-t fizetett, plusz az ellátásért még 850 CHF-t).

Az otthonszülés teljesen legális és nagyszerű, úgynevezett Hebammék állnak a rendelkezésedre: http://www.hebammensuche.ch/suche/
Az otthonszülés a legkevesebb stressz a babának és az édesanyának egyaránt. Nincs olyan nő, aki próbálta volna a kórházi és otthoni szülést is, és ne az utóbbi mellett foglalna állást.

Ezenkívül lehetséges Geburtshausban (szülő otthon/születés ház) is szülni, ami majdnem olyan, mint otthon, csak az ember több terhes nővel van együtt. Nem kórház, de nagyon jól felszerelt. Akik fogékonyak az alternatív dolgokra, de még nem mernek otthon szülni, neki ez tökéletes megoldás lehet.

A védőnő egyben a szülésznő is, gondoz Téged a szülés előtt, közben és után is. Heti kétszer jön ki gyermekágyon. Nagyon magas színvonalon dolgoznak. Elsősorban az egészséges (pl.bio élelmiszer) étkezést részesítik előnyben a vitamintabletták helyett.

Sajnos megfigyelhető, hogy Svájcban nem akkora a hangsúly a gyereknevelésen a családon belül. A gyerekprogramok és gyerek kompatibilis helyeket tekintve kimagasló Svájc, de az őszinte, mély gyermekre figyelés ritkán tapasztalható. Ahol nincs szükség, valahogy nem veszik észre a legfontosabb értékeket, mint az Idő, a Figyelem és a Szeretet.


Iskolával, óvodával kapcsolatos információk

4 éves kortól van óvoda, 1/2 9-től – 3/4 12-ig. Nagy csoportban már van délutáni foglalkozás is, 1/2 2-től – kb. 3-ig. A gyerekek otthon ebédelnek.

5 éves kortól csak délelőtt, heti egy délután is(kantononként változhat). Az iskolákban szerda délután országszerte nincs tanítás, pihenés van. Rengeteg alternatív iskola van, amik nagyon jó hírben állnak és a gyerekek imádnak oda járni. A személyiségük sokkal hamarabb kifejlődik és magabiztosabbak, önállóbbak lesznek. (Ilyen például a Monterana iskola Degersheimban.)

Svájc francia részén a bölcsöde és az óvoda összemosódik, gyakorlatilag pár hetes kortól 4 éves korig lehet ide íratni a gyereket.

Általában lehet választani, hogy csak délelőtt, csak délután vagy egész nap akarjuk-e, hogy ott maradjon a gyermekünk. Egész napos ellátásnál természetesen étkezést is biztosítanak.

A díja nagyon magas, sőt a fizetéstől függ, hogy mennyit kell fizetni. Bekerülni az állami ovikba nagyon nehéz, hosszú listán várakoznak a családok. Nincs elsőbbségi sorrend rászorultság miatt, csak a jelentkezés ideje számít az elbírálásnál, ha az egyéb feltételeknek megfelelünk (lakhely, munka, stb.)
Ezen kívül vannak magán intézmények is, ahová szintén sokszoros a túljelentkezés, ráadásul ezek még drágábbak. Van ahol csak fél napra fogadják a gyereket, van ahol egész napra, és az is változó, hogy biztosítják-e az étkeztetést, vagy haza kell vinni délben a picit enni.

4 éves korban kezdődik az iskola, ami ingyenes. Délelőtt és délután van tanítás, délben vagy otthon esznek, vagy az iskolában, de utóbbi esetben az ebédért és a felügyeletért is kell fizetni. Tanítás után is maradhatnak a gyerekek a legtöbb iskolában, amiért szintén fizetni kell. Szerdánként a kicsiknek nincs tanítás, de ötödik osztálytól (8 éves kortól) már szerdán délelőtt is van tanítás.

4 éves kortól Genfben rengeteg tábor létezik, ahová szerdánként, illetve iskolai szünetekben el lehet vinni a gyereket. Vannak köztük olcsóbbak, ezeket általában a város illetve segélyszervezetek működtetik (kb 70 CHF/hét), de vannak magántáborok is, de azoknak a díja a csillagos égig is felmegy. Étkezést biztosítanak!

Már átálltak az új rendszerre (ettől a tanévtől van szerdán délelőtt tanítás a nagyobbaknak), így szerda délután is várják a gyerekeket, de igyekezni kell a beíratkozással, mert szintén sok jelentkező van. Azt is vállalják az általam ismert táborok, hogy fél 12-kor az iskolánál szedik össze a gyerekeket szerda délután, így a szülőnek az sem okoz gondot, hogy eljusson a gyerek tanítás után a táborba.


Szükséges vízumok, engedélyek, elintéznivalók

Svájcban magyar állampolgárnak vízumra nincs szüksége, csak érvényes útlevélre, illetve betegbiztosításra. (Nekem anno azt mondták a biztosítónál, hogy akkor kössem meg a biztosítást, ha lesz munkám, addig nem kell.)

Kötelező a privát betegbiztosítás, nem olyan a rendszer, mint nálunk Magyarországon.


Hova kell bejelentkezni?

Ha már megvan a svájci lakcím, akkor a helyi Gemeinde-ba kell bejelentkezni. Szükség van az útlevélre, a tartózkodási engedélyre – ez természetesen később is pótolható -, illetve a bérleti szerződésre.

Bankszámla

Bankszámlanyitáshoz útlevél és tartózkodási engedély szükséges, de csak az útlevél is elegendő. Svájcban nagyon sok bank van, bankszámlanyitás ugyanúgy zajlik, mint otthon. Bemegy az illető a kiválasztott bankba, mondja, hogy számlát szeretne nyitni, elkérik az útlevelet, tartózkodási engedélyt, és pár perc múlva aláírás után készen is van.

Lakásbérlés

Lakásbérléshez, lakcímbejelentéshez mi szükséges?

Ahhoz, hogy lakást tudjunk bérelni, szükség van munkaszerződésre, illetve tartózkodási engedélyre. Az engedély milyensége nagyban függ attól, hogy hova is szeretnénk költözni. Értem ezalatt, hogy nagyváros, falu stb. Nagyobb városban nem, vagy nagyon nehezen adnak ki lakást ‘L” engedéllyel, ugyanis az egy rövid időre, minimum 3 hónap – maximum 1 évre szól. Ha valakinek határozott idejű a munkaszerződése, akkor nem fog hosszabb időre szóló engedélyt, vagyis „B”-t kapni, ami minimum 1- maximum 5 évre szól. Ehhez szükséges egy határozatlan idejű munkaszerződés fix havi bérrel.

Lakásbérlésnél szokták kérni a munkaszerződést, bankszámlaszámot, tartózkodási engedélyt. Van, hogy felhívják a munkáltatót, illetve ha már nem az első lakásról van szó, akkor az előző lakás tulajdonosát, hogy milyen lakó is vagy, és azután döntenek, hogy kiadják-e neked a lakást.

Lakásbérlés folyamata

Kiadó lakásokat lehet találni újsághirdetésekben, üzletek hirdetőfalain, de ezzel foglalkozó cégen keresztül is. Nagyobb sikerrel jár az ember, ha magánszemélytől bérel. A szimpatikus hirdetésben szereplő telefonszámot felhívjuk, egyeztetünk, mikor tudnánk megnézni a lakást, utána, ha eldöntöttük, hogy szeretnénk-e kivenni, ismét felhívjuk az illetőt, de az még nem jelenti azt, hogy miénk is a lakás, mivel ugye több érdeklődő is lehet. Ilyen estben természetesen a tulajdonos dönt, kinek adja ki. Elhívhat még egyszer egy beszélgetésre.

Általában milyen feltételekkel lehet lakást bérelni és milyen árakon?

Az árak elég változóak, attól függ, hogy csak egy szobát szeretnénk-e bérelni, vagy lakást. Az árat befolyásolja az is, hogy városban vagy falun szeretnénk bérelni.

Kb. 800 – 1300 frankért lehet városban kislakást, garzont bérelni (nagyon drágák). De lehet találni olcsóbb megoldásokat, főleg, ha szájhagyomány útján terjedő lakásról van szó és nem hirdetettről. Érdemes a közösségi oldalakon kérdezősködni. Egész ház bérlése több ezer frank is lehet, csak nagyon jól keresők engedhetik meg.

Lakást találni nagyon nehéz, mert a tulajdonosok érdeke, hogy nagyon hosszú távra letudják a gondot. Ez általában egy életet jelent. Emiatt sem külföldieknek, sem egyedülállóknak, sem gyermektelen pároknak nem igazán adják ki. Az esélyt növeli, ha friss házastársak veszik ki, ha van már gyermek, de még nem túl nagy, illetve ha a pár egyik fele kiválóan beszéli az adott dialektust, vagy netalántán rögtön helybéli is. A munkanélküliségről hallani sem akarnak, inkább ne beszélj róla, azt jobban megértik.

Vannak bútorozott, bútorozatlan, illetve részben bútorozott lakások. A konyhabútor mindig bent van (legalábbis én még nem találkoztam olyannal, ahol nem lett volna, de ki tudja). Az esetek többségében egy épületben több lakás van, és a pincében található egy közös mosókonyha. Nem mindegyik lakásban van kialakítva csatlakozó mosógép számára.

Általában 1-3 havi kauciót szoktak kérni, plusz az első havi bérleti díj.

Ezt egy zárolt bankszámlára kell befizetni, amit a tulajdonos nyit a bérlő nevére. Ha a kiköltözéskor minden rendben van, akkor a tulajdonos, illetve a bérlő aláírásával ellátott bankszámlaszerződéssel lehet a kauciót kivenni a bankból.

Mire kell figyelni a lakásbérlésnél?

Ha megkaptuk a lakást, akkor az átvételnél feltétlen át kell nézni minden négyzetcentimétert az esetleges károk miatt, pl. a hűtő egyik műanyag polca megrepedt, vagy a repedezett a plafon, rendesen nyitható zárható-e az összes ablak, stb., és mindent fel kell írni, majd aláírni, és aláíratni a tulajdonossal, nehogy a kiköltözéskor azt mondják azt mi csináltuk, és ki kelljen fizetni.


Egyéb megjegyzés

Szokták kérni, hogy kössünk lakásbiztosítást (Privat-Haftpflichtversicherung). Ez kb. 100-150 CHF évente, és ha valami kárt mégis tennénk a lakásban, (elejtünk valamit és elreped a padlóburkolat, vagy kiesik a kezünkből a zuhanyrózsa, és leveri a csempét, vagy a fürdőkádban apró, de látható kárt tesz) akkor annak egy részét a biztosító fizeti.

Vannak munkahelyek, amelyek szállást is tudnak biztosítani, ez esetben nem kell lakáskereséssel bajlódni, és ha már egy ideje itt dolgozik valaki, lakást is könnyebb találni, mivel már van munkaviszonya, esetleg félretett pénze.

Munkavállalás

Munkavállaláshoz érvényes útlevél szükséges. A Magyarországon megszerzett szakmát nem mindig szokták elfogadni, de jó, ha le van fordíttatva hivatalos fordítóval, mert sosem lehet tudni, hogy épp az a cég azt a papírt elfogadja e, vagy sem.

Fizetések, juttatások

Vendéglátásban fizetnek a „legrosszabbul”, de még abból a fizetésből is jól lehet élni. Úgymond fix minimálbér itt nincs, a minimálbérek szakmához kötöttek, illetve kantononként változhatnak. Az adó sem ugyanannyi minden kantonban, mint ahogy a lakások sem, így ahol magasabb az adó, illetve a lakás, magasabb a fizetés is. Kanton Graubündenben a vendéglátásban a minimálbér 3400 CHF bruttó körül mozog. A nettója kb. 2500-2700 CHF.

IT-s állások fejlesztőknek, programozóknak Zürichben:

Fenyvesi Noémi elérhetőséggel ezen az oldalon találhatóak:

http://about.me/nfenyvesi (az állások betöltéséhez szükséges az angol nyelvtudás, német előny)

Közlekedés

Milyen a tömegközlekedés?

A legjobb a világon, bár a vonatok, azért itt is késnek. 🙂

Magyar jogosítvány

Elfogadják a magyar jogosítványt. Ha svájci rendszámú autót vesz valaki, akkor kérik a svájci jogosítványt. Ennek menete szintén kantononként változik. Információt mindig az adott kantonban a Strassenverkehrsamt-nál lehet kérni.

Graubünden-ben: a Strassenverkehrsamt honlapjáról letöltöttem a szükséges dokumentumot, kitöltöttem, szemvizsgálatra kellett menni, amit a háziorvosom megcsinált 25 frankért, ezen a dokumentumon volt rajta az is, amit az orvosnak kellett kitöltenie, majd egy igazolványképpel és a magyar jogosítványommal együtt bevittem a Gemeinde-ba, nekik még igazolniuk kell a lakcímet, és ők küldték be a Strassenverkehrsamt-nak. Egy szerdai napon vittem be, és szombatom már hozta is a postás a svájci jogosítványomat. 200 CHF-be került.

Kanton Uri-ban ismerősömék idén csináltatták meg a svájci jogosítványt, nekik 3 – 4 hét volt az átfutási idő és 100 CHF.

A svájci jogosítványt nem kell megújítani, nem jár le.


Egyéb megjegyzés

Aki letelepedni kíván, nagyon ajánlatos azonnal HALBTAX-ot váltania a vasútállomáson. Ez egy éves kártya, amivel fél áron utazhatsz egész Svájcban minden járművön. Ha mégis lelépnél egy évnél korábban, kapsz vissza a pénzedből, de mivel olyan drága egyébként vonatozni, hamar visszajön az ára!

Az éves autópályadíj nagyon olcsó helyi viszonylatban és utána senki semmit nem ellenőriz. Az utak mégis kifogástalanok.

 

Ha kiegészítenéd az országinformációt, küldd el nekünk az info@nokkulfoldon.hu-ra. Nagyon hálásak leszünk. 🙂

Fotó: https://www.flickr.com/photos/franciscoantunes/

Egy hozzászólás

  1. Szeretnék olyan informáciohoz jutni a svájci rokkantsági nyugdij megállapitásàrol hogyan müködik?és a magyarországrol hozott 45%os megállapitás jo e?és az összes zárojelentès?köszönöm!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás