Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Anglia – országinformációk

London

FONTOS INFORMÁCIÓ! Az országinformációkat lelkes önkéntesek állították össze sok-sok óra munkával. Amit itt olvashatsz az az ő tapasztalatuk. Ha valamivel nem értesz egyet, akkor jelezd felénk, mert örömmel vesszük a kiegészítéseket. Minden országnál találsz információs linkeket. Azt javasoljuk, hogy ha az adott országba készülsz, akkor nézd meg a hivatalos oldalakat is. Az itt leírt információk kizárólag tájékoztató jellegűek.

Linkek, címek

Általános linkek az országgal kapcsolatban magyarul, angolul és helyi nyelven

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/uk/hu

http://www.euvonal.hu/tagorszagok/egyesult-kiralysag/

.

Klubok linkjei, elérhetőségei:

A Facebook-on rengeteg angliai magyar csoport található, pl.:

Help Magyaroknak Magyaroktol UK-ban: https://www.facebook.com/groups/help.uk,

Magyar gyermekes családok az UK-ban: https://www.facebook.com/groups/magyar.gyermekes.csaladok.uk.

Egyéb expat oldalak:

Meetup (tematikus és expat oldalak): http://www.meetup.com/

Internations: http://www.internations.org/

Fontos címek

Konzulátus: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/UK/hu/Konzuliinfo/

Érdemes e-mailt írni, arra a tapasztalatok szerint mindig gyorsan válaszolnak, míg a telefonvonalak általában zsúfoltak.

Az angol egészségbiztosító (NHS): www.nhs.uk

Adóhatóság: http://www.hmrc.gov.uk

Top tippek

Angol munkahelyen nem elfogadott bármiféle diszkrimináció, akár negatív megjegyzések akár tettek formájában. A munkavállalók jogait nagyon komolyan veszik.

Az angolok visszafogottabbak a magyaroknál, nem szeretik a túlzott érzelem kimutatást, hangos veszekedést, pl. boltban eladóval nem illik drámázni, stb.

Amikor valaki társalgás közben hirtelen az időjárásról kezd beszélni, akkor valószínűleg kellemetlen számára az épp tárgyalt téma, és nem óhajt róla tovább beszélni.

Ha hétfő reggel a kollégák megkérdezik, hogy milyen volt a hétvéged, arra annyit illik válaszolni, hogy „I had a great weekend, thank you. What about you?” Nem szokás hosszasan részletezni, hogy pontosan mit csinált az ember. Ugyanez vonatkozik a „How are you?” és a „You’re right?” típusú kérdésekre, ezek kb. annyit jelentenek, hogy „szia” és nem kell kifejteni a választ, csak annyit mondj „I’m very well, thank you”.

Egészségügyi információk

– 

Egészségbiztosítással kapcsolatos információk

Az angol egészségbiztosító az NHS (www.nhs.uk), ezen keresztül lehet általános orvost (GP) és szakorvost találni. Természetesen létezik magánellátás is, de az sokkal drágább. Érdemes a munkahelyen megérdeklődni, hogy a cég biztosít-e Private Healthcare-t az alkalmazottainak. Ez gyakran a magánkórházakat is magában foglalja. Háziorvoshoz (GP) ajánlatos minél hamarabb bejelentkezni, irányítószám alapján kell kiválasztani a legközelebbi GP Practice-t.

Szüléssel, terhes gondozással kapcsolatos információk.

A legnagyobb különbség a magyar rendszerhez képest, hogy itt nem lehet orvost választani, sőt, orvos csak kockázatos terhességek estén “jár”. Normális esetben Midwife Led Care-t lehet igénybe venni, vagyis a 9 hónap alatt csak a szülésznővel találkozik az ember (nincs nőgyógyászati vizsgálat), illetve 1-2 alkalommal, a háziorvossal, aki megméri a vérnyomást, vizeletet vizsgál, stb. A szülés során csak szülésznők vannak jelen, orvos csak komplikáció esetén.

Komplikációmentes terhesség esetén 3 szülési opció közül lehet választani: otthonszülés, birth centre vagy kórház. A birth centre a kettő között van, több szülésznő is jelen van, de nincs mód komolyabb beavatkozásra, fájdalomcsillapításra. Hálapénz nincs, ajándékot nem fogadnak el.

Ajánlott szülészorvosok, kórházak elérhetőséggel:

A Worcestershire Royal Hospital-ban nagyon profi, kedves, segítőkész szülésznő csapat van. Itt épül egy vadonatúj Birth Centre is, amit 2015-től lehet majd igénybe venni.

Londonban a Royal Free Hospital (https://www.royalfree.nhs.uk), magas szintű ellátást biztosít az NHS keretén belül minden területen.

Gyerekneveléssel kapcsolatos támogatások

Maternity leave


http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/maternity-paternity-leave-benefits.aspx#close https://www.gov.uk/maternity-pay-leave/overview

Tipp: alaposan nézz utána a jogaidnak! Ha segítségre van szükséged, fordulhatsz a HR menedzseredhez vagy esetleg a Citizen Advice Bureau-hoz.

https://www.gov.uk/working-when-pregnant-your-rights

Maternity pay
Az állam 9 hónapig fizet statutory maternity pay-t = SMP (kb. 138 GBP/hét), de egyes cégek ennél sokkal jobb “maternity package”-el rendelkeznek. Hallottam olyan munkáltatóról, aki a 9 hónapra teljes fizetést biztosított (ez egy hatalmas nemzetközi konszern volt), ill. olyanról is, amely 3 hónap teljes fizetést adott. Ezekre a hónapokra természetesen nem jár pluszban SMP, és a 3 hónapot levonják a 9-ből.

Tipp: ha családalapításon gondolkozol, érdemes a céges Employee Handbook-ban utánanézni a részleteknek, mert hatalmas különbségek lehetnek a munkáltatók között.

Mat B1 Form

Ezt a midwife adja a 21. hét után. Figyelem! A 21. hét előtt NEM állítják ki, felesleges kérni. Ezt azután a munkáltatónak kell bemutatni, egy levéllel együtt, amiben a munkavállaló hivatalosan közli a menedzserével, hogy terhes, és hogy várhatóan mikor kíván maternity leave-re menni, ill. visszatérni a munkába. (Az interneten rengeteg minta található, Google-ban rá kell keresni a “maternity leave letter sample” kulcsszavakra)

Maternity Exemption Certificate

Várandós nők jogosultak ingyenes gyógyszerre, sőt, ha pl. recept nélkül kapható gyógyszereket szeretnél vásárolni (pl. gyomorégésre), ezeket a GP felírhatja receptre, így nem kell értük fizetni. Ehhez egy Maternity Exemption Certificate szükséges, ami egy kis kártya. Az első GP vizsgálat során, amikor regisztrálják a terhességet, érdemes rögtön kérni egy formanyomtatványt (FW8 form), amit a terhes nő és a GP is kitölt, majd postán kiküldik a kártyát (pár napon belül). Ha időközben be szeretnél váltani egy receptet, akkor a gyógyszerért fizetni kell, de az adott gyógyszertártól kell kérni egy igazolást (“NHS receipt”, hivatalos neve “FP57 form”) amit majd a Maternity certificate-el együtt vissza kell vinni, és a gyógyszertár visszatéríti a gyógyszer árát.

Tipp: a kártyát váltsd ki minél előbb, még akkor is ha azelőtt soha nem voltál beteg, nem szoktál gyógyszert szedni stb.

Oltások

Kismamáknak két oltást javasolnak (vaccination): az influenza ellenit (flu jab) és a “whooping cough” (szamàrköhögés) elleni oltást.

Tipp: légy proaktív és kérj időpontot a GP-tôl ezekre az oltásokra (flu jab-et influenzaszezon előtt, whooping cough 28. és 38. hét között). Ne várd meg, míg a midwife emlékeztet, vagy míg késő lesz.

Paternity leave

Ezt a férj/a gyermek apja kérvényezheti a saját munkahelyén, ez egy kéthetes időszak, amelyet egy blokkban lehet kivenni a gyermek születésétől számítva. Vagyis nem lehet pl. csak egy hetet vagy pár napot kivenni! Valamint, ez általában csak akkor jár, ha az apa már legalább 6 hónapja dolgozik az adott cégnél.

Figyelem! Az Paternity Leave nem mindig fizetett. Ez azt jelenti, hogy az apa csak a minimális “Statutory paternity pay”-t kapja az államtól (= kb. 138 GBP / hét). Ez természetesen hatalmas kiesés anyagilag, ezért ilyenkor sokan inkább szabadságot kénytelenek kivenni. Vannak cégek, amelyek az apa teljes fizetését fizetik erre a két hétre, vagy esetleg a fizetés 50%-àt. Ezeknek az információknak is érdemes az Employee Handbook-ban utánanézni.

Egyéb komment egészségüggyel kapcsolatban

Angliában a háziorvos az egész család orvosa. Szakorvosi beutalót ad, terhes gondozást, rákszűrést végez, stb.

Angliában nem kell rögtön orvoshoz rohanni munkahelyi hiányzás esetén. Ha 7 napnál kevesebbet hiányzik az ember, nem kell róla orvosi igazolás, viszont minden reggel be kell telefonálni a menedzsernek / HR-nek, és beteget jelenteni.

A háziorvosnál időpontot csak előzetes egyeztetés alapján lehet kapni, nem érdemes reggel megjelenni a rendelőben, először mindenkeppen oda kell telefonálni. Az időpontokat sokszor 1-2 héttel későbbre adják, de sürgős esetbe kérhetünk „emergency” időpontot 1-2 napi határidőre, de kora reggel telefonálva akár aznapra is.

Ha sürgős segítségre van szükség, vagy hétvégén és éjszaka a kórházakban működő A&E osztályokra lehet menni.

Gyerekneveléssel kapcsolatos információk

Iskolával, óvodával kapcsolatos információk

A bölcsőde/óvoda (= nursery, kisbaba kortól 4 éves, vagyis iskolás korig) rendkívül drága Angliában. Havi 500-1000 font közötti összegre lehet számítani, várostól függően. Londonban akár évi 25 ezer font is lehet a nursery, ami megközelíti az éves átlagkeresetet. Kevésbé magas pozícióban dolgozó, vagy rosszabbul fizetett édesanyák, ezért gyakran nem tudnak visszamenni dolgozni, mert egyszerűen nem éri meg. Alacsony kereset esetén lehet támogatást kérni a nursery-re (vagy a gyermekfelvigyázóra), ezen felül 3 éves kortól heti 15 órát ingyen biztosít az állam.

4 éves kortól kezdődik az iskola Reception Class-szal. 5-11 éves korig Primary School, 12-16 éves korig Secondary/High School. A gyerekek automatikusan az életkoruknak megfelelő osztályba kerülnek, akkor is, ha a hazájukban máshol tartottak, és akkor is, ha nem, vagy csak alig beszélik a nyelvet. A felzárkóztatásban nagyon sok segítséget kapnak.

16 évesen van GCSE vizsga (érettségi), ezt követően vagy „6th form” keretében (2 éves, magasabb szintű érettségire, A-level-re felkészítő oktatási forma), vagy College-ben (főleg szakmai képzés) tanulhatnak tovább.

A tanítás általában fél 9-től 15-ig tart, de ebben lehetnek kisebb eltérések. A tanév szeptember elején kezdődik, és július 20.-a körül ér véget. A tanév ugyanolyan hosszú, mint Magyarországon, csak más leosztásban vannak a szünetek (október végén 1 hetes, december végén 2 hetes, februárban 1 hetes, áprilisban 2 hetes, május végén 1 hetes, és a nyári szünet 6 hetes). Az időpontokban lehetnek eltérések, a pontos dátumok a post kód ismeretében itt tekinthetők meg: https://www.gov.uk/school-term-holiday-dates.

A beiskolázást a helyi önkormányzatnál (council) kell elindítani, amelyet ezen az oldalon lehet megtalálni: http://local.direct.gov.uk/LDGRedirect/Start.do?mode=1.

Ehhez ki kell választani a lakhelyhez közel lévő iskolákból maximum 6-ot ( www.schoolsfinder.direct.gov.uk), amiket a jelentkezési lapon fel kell tüntetni. Ezek után a council majd levélben jelzi, hol van hely a gyermeknek, és ezzel a levéllel lehet az iskolai beíratást elindítani. Nagyon fontos, hogy a tanköteles gyerekeknél az igazolatlan hiányzást büntetik! Ha a gyerek beteg pár napig, akkor be kell telefonálni, és jelezni ezt a tényt (nem kell orvosi igazolás, csak hosszabb betegség esetén, de előfordulhat, hogyha a gyermek sokat hiányzik, akkor a lakásán ellenőrzi az iskola a betegség tényét). Amennyiben valamilyen halaszthatatlan esemény miatt kellene hiányozni, arra az iskolától előzetesen engedélyt kell kérni, és csak ennek birtokában engedélyezett a hiányzás.

Egyéb komment gyerekneveléssel kapcsolatban
A gyerekeket 11 éves korukig nem lehet egyedül hagyni a lakásban, és az iskolába se mehet felügyelet nélkül. Csak egy 14 évesnél idősebb gyermek vigyázhat a kisebb testvérére, vagy kísérheti őt az iskolába.

0-5 éves korig gyermekfelügyeletet (térítési díj ellenében) és fejlesztést nyújtanak a Children Centre-k is, és tőlük tanácsot kaphatnak a szülők gyermeknevelésben, gyermekelhelyezésben és a különféle családok által igénybe vehető szolgáltatásokról.

Szolgáltatók

Információk a szolgáltatásokról

Angliában nagyon magas színvonalú minden szolgáltatás (ennek megfelelően jól meg is kell fizetni a szakembereket). Általában a „vevőnek mindig igaza van” elvet vallják. Ha valami problémánk akad, érdemes a Customer Service-t felhívni és reklamálni, általában segítőkészek és kompromisszum készek a cégek.

Letelepedési információk

Szükséges vízumok, engedélyek

Magyar állampolgároknak nem szükséges vízum.

Szükséges okmányok és lefordítandó okmányok

Útlevél

Személyi igazolványt sok helyen nem ismerik el, sok helyen ragaszkodnak az útlevélhez (brit állampolgároknak ugyanis nincs ilyen, nem tudnak vele mit kezdeni)

Hova kell bejelentkezni?

Az első és legfontosabb az NI szám megszerzése (16 éven felülieknek), ez közös TB és adó számot jelent. Ehhez egy interjún kell részt venni, amihez időpontot kell kérni a Jobcentre Plus-tól. Ezt az országba érkezést követő 24 óra elteltével lehet megtenni.

Elérhetőség és további információk: https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

Az iskolaköteles (4 éven felüli) gyerekeket a helyi councilnál kell bejelenteni, ahova vinni kell a gyermek útlevelét/személyi igazolványát. Itt ki kell tölteni egy nyomtatványt, amin meg kell jelölni a közelben lévő iskolák közül hatot, ahova szeretnénk a gyereket beíratni. Arról, hogy hol van hely, levélben értesítenek majd.

Lényeges még beregisztrálni a háziorvoshoz is minél előbb, ehhez lakcímigazolásra lesz szükség. Be kell menni a kiválasztott rendelőbe, ott adnak egy kitöltendő űrlapot. Ezt kitöltve adnak egy időpontot egy konzultációra, aminek során felmérik az egészségi állapotot, majd 1-2 hét után küldenek egy NHS kártyát.

Bankszámla nyitás folyamata

Bankszámlát a legtöbb bankban csak lakcímigazolással, útlevéllel/személyi igazolvánnyal, és munkáltatói igazolással nyitnak. Ez utóbbitól esetleg eltekintenek – ez nem bank, inkább ügyintéző függő.

Bankok listája:

HSBC: www.hsbc.co.uk

Lloyds: www.lloydsbank.com

Barclys: www.barclays.co.uk

Natwest: www.natwest.com

Egyéb komment letelepedéssel kapcsolatban

Fontos tudnivalók:

 • nem szükséges személyazonosítót hordani magunknál,
 • járművezetésnél nem kell a jogosítványt magunknál tartani,
 • az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön tilos alkoholt fogyasztani.

Lakásbérlés

Lakásbérléshez, lakcímbejelentéshez mi szükséges?

Lakcímbejelentés itt nem létezik. Lakcímigazolásra az UK jogosítvány, vagy a nevünkre szóló számla, bankszámlakivonat szolgál.

Hol érdemes lakást bérelni?

A bűnözési (országos: http://www.police.uk, Londoni: http://www.met.police.uk) és faji statisztikák (cikk: http://www.theguardian.com/news/datablog/2011/may/18/ethnic-population-england-wales, interaktív térkép: http://www.theguardian.com/news/datablog/interactive/2011/may/19/ethnic-breakdown-england-wales) segíthetnek eldönteni a kérdést, hogy milyen környéken érdemes lakást keresni.

Lakásbérlés folyamata

Mit, hol, hogyan kell csinálni?

A legelterjedtebb és legbiztonságosabb megoldás ügynökségen keresztül lakást bérelni. Nagyon sok ingatlanügynökség van, azzal azonban számolni kell, hogy ezeknek a díját a bérlőnek kell fizetni (ez jellemzően 300-600 font). Ez magában foglalja a credit check díját (vagyis ellenőrzik a banki és lakásbérlői múltat), és az ügynökségi költségeket (ezek nagyon változatosak lehetnek: pl. adminisztrációs díj, szerződés újítási díj, deposit kezelési díj, check-in, check-out díj, stb). Így érdemes alaposan körülnézni, és rákérdezni a költségekre, valamint arra, hogy mi az, amit akkor is fizetni kell, ha a lakásbérlés végül meghiúsul.

Különböző hirdetési oldalakon lehet találni magánszemélyt is (természetes ezeken az oldalakon is hirdetnek az ügynökségek is), ilyenek pl:
Zoopla (http://www.zoopla.co.uk),
Rightmove (http://www.rightmove.co.uk),
PrimeLocation (http://www.primelocation.com).

A magán hirdetőkkel vigyázni kell, mert sajnos vannak köztük csalók, akik nem a saját lakásukat adják ki, így hiába fizetünk ki mindent rendben, végül pórul járhatunk. Vagy járhatunk úgy is, hogy a depositot nem megfelelően kezelik, így kiköltözéskor nem kapjuk vissza, esetleg nehézkes lesz a felmerülő karbantartás, stb.

Általában milyen feltételekkel lehet lakást bérelni és milyen árakon?

Kaució kell-e és mennyi? Bútorozott vagy sem? Mennyibe kerül?

Lakást csak megfelelő, min. 6-9 havi referenciákkal (banki, munkáltatói, előző főbérlői) lehet bérelni. Ezek egy részétől esetleg eltekintenek, egy komoly éves fizetésről (kb. az éves lakbér 2,5-3,5-szeresének megfelelő) szóló, már nem próbaidős szerződés esetén.

Lakásbérléskor ki kell fizetni az első havi lakbért előre, valamint 1-1,5 havi lakbérnek megfelelő kauciót (deposit), amit betesznek egy deposit kezelő alapba, amiről a bérlő igazolást kap. Kiköltözéskor a bérlő és a bérbeadó közös nyilatkozatával fizetik ezt vissza (levonva belőle az esetleges károk értékét).

A deposit összege nem megfelelő jövedelem esetén akár 4-5 havi lakbérnek megfelelő összeg is lehet, sőt lehet, hogy kezest is kérnek, akivel szemben komoly elvárásokat támasztanak.

Mire kell figyelni a lakásbérlésnél?

Alaposan meg kell nézni a lakást, mert igen változó az ingatlanok állaga, így ha nem körültekintően választunk, sokba lehet télen a fűtés. Érdemes figyelni rá, hogy sok helyen feltöltős rendszerű a gáz és/vagy a villany, ami esetleg többletköltséget és egyéb nehézséget is okozhat.

Egyéb komment lakásbérléssel kapcsolatban

A vízdíj általában negyed évente általányban fizetendő.

A villany és gáz szolgáltatókat érdemes összehasonlítani, mert elég nagy különbségek lehetnek az árban.

Ha valaki frissen jön az országba, akkor általában megosztott szállást bérel (shared house), ahol egy nagyobb ház minden szobájában idegenek laknak. (Ezt lehet azzal fokozni, hogy még a szobát is megosztja mással). Vagy bérelhet szobát egy motel szerűségben (bed & breakfast). Esetleg, ha olyan pozícióra jön, akkor a munkáltató adhat neki szállást. Járható út lehet (de már ehhez is itt kell lennie), hogy nagyobb összegű depozit (fél év <) és/vagy angol kezes mellett bérelhet lakást. Vagy esetleg találhat magánszemélyt, akitől tud bérelni, de ebben elég sok a rizikó is…

Munkaerő-piaci információk

Munkavállalásról információk

Angliában a szóbeli szerződés is érvényes, de folyamatos munkaviszony esetén 30 napon belül írásban is munkaszerződést kell adni a munkáltatónak.

Elterjedt (főleg kisebb cégeknél) a próbanap, ami legfeljebb 3 napig tarthat, és erre az időre nem mindig adnak fizetést.

Kvalifikálatlanabb munkakörökre a leggyakrabban ügynökségeken (agency) keresztül alkalmaznak munkavállalókat, ilyenkor a dolgozó az ügynökséggel van munkaviszonyban (ha meg vannak vele elégedve, akkor a munkát adó cég átveheti egy idő után). Az ügynökségek legtöbbször szakosodtak egy-egy területre, pl. szállodai munkák, gyári munkák, stb. Fontos tudni, hogy az ügynökségek a munkáltatóktól kapják a fizetséget, a munkavállalóktól nem kérhetnek munkaközvetítésért pénzt.

A magasan kvalifikált munkaerők gyakran fejvadász cégeken keresztül találnak megfelelő állásra.

Munkavállaláshoz útlevélre (e helyett esetleg elfogadják a személyi igazolványt), NI számra és általában bankszámlára van szükség. NI szám nélkül is el lehet kezdeni a munkakeresést, megérkezéséig ideiglenes számot ad a munkáltató a dolgozónak. Saját bankszámla híján egy ismerősét is megadhatjuk (akiben megbízunk), esetleg a munkáltató fizethet csekken – bár bankszámla nélkül ennek beváltása pénzbe kerül.

Elhelyezkedési esélyeinket nagyban megnövelhetjük magasabb szintű nyelvtudással, valamint Angliában elvégzett (akár pár hetes), szakmába vágó képzéssel.

Fizetések, juttatások

Ügynökségeknél még előfordul heti fizetés, céges alkalmazottaknál már csak elvétve, illetve előfordul 2 hetes fizetési rend is.

Népszerű / keresett szakmák

A jó szakembereket (pl. hegesztő, asztalos, CNC esztergályos, stb.) keresik és megfizetik, természetesen megfelelő nyelvtudással.

Adózási információk

Az adóév itt április 6-tól következő év április 5-ig tart. Az éves kereset egy része adómentes, ennek mértékéről az adóhivataltól kapott adókód ad felvilágosítást (2014/2015-ben ez általában 1000L, ami évi 10 000 font adómentességet jelent, de ez személyenként változhat).

Az alkalmazottaktól a munkáltató levonja az adóelőleget, adóév végén pedig kérés nélkül elkészíti az adóbevallást, amit minden dolgozónak odaad (P60-as).

Ha év közben valaki munkahelyet változtat, annak adnak P45-ös nyomtatványt (ez egy kilépő papír, ami tartalmazza, hogy mennyi volt az addigi bruttó/nettó bér, a levont adó, NI.), amit az új munkáltatónak le kell adni.

Nettó bér kalkulátor: http://www.uktaxcalculators.co.uk.

Munkaszerződésnél mire kell figyelni?

Alaposan olvassuk át a szerződést, különös tekintettel a munkaidőre, munkabérre, próbaidőre, szabadságra, betegségre, felmondásra vonatkozó részeket, és ha valami nem világos, vagy nem értünk vele egyet, akkor tegyük szóvá időben.

Megbízható, segítőkész fejvadászok és munkaközvetítők, elérhetőséggel

Response Recruitment (főként gyári munkák): http://www.responserecruitment.co.uk.

Egyéb munkaerő piaci komment

Általánosan elterjedt a részmunkaidő (part time). A teljes munkaidő (full time) sokszor 37,5 órát jelent hetente, plusz az ebédidő. Ez általában ½ – 1 óra szokott lenni és nem fizetett.

Üzleti információk

Milyen az üzleti környezet az országban?

Egyéni vállalkozást indítani nagyon egyszerű. A tevékenység megkezdése után van 3 hónap, bejelentkezni az adóhatósághoz, ez alatt eldőlhet, életképes-e a vállalkozásunk.

A bejelentést megtehetjük telefonon, vagy interneten: https://online.hmrc.gov.uk/registration/newbusiness.

Adóbevallást be lehet adni papír alapon is (ekkor az adóévet követő október végéig kell benyújtani), vagy online (ekkor a következő év januárjának végéig kell benyújtani), ez egyébként az adó befizetésének is a végső határideje.

Bővebb információ: http://www.hmrc.gov.uk/selfemployed.

Tanulás, továbbtanulás

Tanulási, továbbtanulási lehetőségek

Az angol felsőoktatás köztudottan drága, egyetemtől függően évi több ezer fontba is kerülhet. A diákhitel emiatt is nagyon elterjedt.

Ösztöndíj lehetőségek

Sok iskolának van „Hardship Fun” programja, ami az alacsony jövedelműeknek nyújt segítséget az intézményben folytatandó tanulmányokhoz.

Elhelyezkedési lehetőségek frissen végzetteknek

Angliában nem annyira a diploma számít, sokkal inkább a tapasztalat, így pályakezdők számára nehézkes lehet az elhelyezkedés. Erre lehet megoldás az önkéntes munka vagy a gyakornoki programok.

Közlekedés

Mivel lehet közlekedni az országban / városban?

Londonnak sok metró és vonat, és rengeteg busz vonala van, dél Londonban pedig találunk villamost is. Ezekről bővebb infó: http://www.tfl.gov.uk/.

A tömegközlekedés használatához ugynevezett „Oyster card”, papír alapú travel card vagy contactless-es bankkártya szükséges.

Hosszabb tartózkodás esetén mindenképpen Oyster kártyát érdemes venni (10 font, de ezt az összeget visszaadják, ha a kártyát leadjuk). Erre tölthetünk pénzt, és/vagy bérletet is.

Milyen a tömegközlekedés?

Az ország tömegközlekedése igen fejlett és jól szervezett.

Magyar jogosítvány: elfogadják? 

A magyar jogosítvány érvényes Angliában is, azonban, aki tartósan szeretne itt élni, annak célszerű UK jogosítványra cseréltetni. Ugyanis így egyrészt olcsóbb az autó biztosítás, másrészt itt a jogosítványt 70 éves korig adják (C kategóriát 45 éves korig), így addig nem szükséges azt megújítani, csak lakcímváltozás miatt cserélik, vagy 10 évente a fénykép megújítása miatt – ezekért viszont nem kell fizetni. Az UK jogosítvány itt személy- és lakcímigazolóként is funkcionál.

Az UK jogosítvány igénylése nagyon gyors es egyszerű, a postán lehet kérni igénylő pakkot (D1 pakk), vagy a DVLA-tól kell igényelni interneten keresztül (a C kategóriához szükséges D2 pakkhoz csak így lehet hozzájutni).

További információk a DVLA honlapján: (https://www.gov.uk/government/organisations/driver-and-vehicle-licensing-agency).

Egyéb komment a közlekedéssel kapcsolatban.

Külföldi rendszámú autó turista esetén 1 éven belül max. 6 hónapig lehet az országban. Azonban ha valaki életvitelszerűen él az országban (pl. van NI száma, munkahelye, stb.), akkor azonnal forgalomba kell itt helyezni (https://www.gov.uk/importing-vehicles-into-the-uk/temporary-imports).

Az autó érvényes biztosítás nélkül még parkolni sem parkolhat az utcán!

Fontos, hogy az UK-ban az autó biztosítást minden sofőrre meg kell kötni, olyan ember nem vezetheti az autót, akire nem vonatkozik a biztosítás.

Etikett, szokások

Öltözködési szokások

A sokféle kultúra, és a nagyfokú tolerancia miatt szinte minden megengedett. Persze azért nem árt a józanész szavát követni, főleg ha munkahelyi interjúra készülünk.
A különböző rendezvények (esküvők, partyk, stb.) esetében a meghívón általában szerepel a követendő dress code.

Egyéb jellemző szokások

Angliában sok nemzet él, ápolva a maguk szokásait, hagyományait.

Ünnepek

Anglia területén 8 hivatalos ünnepnap van: Újév (jan.1), Húsvét előtti Nagy péntek, Húsvét hétfő, május első és utolsó hétfője, augusztus utolsó hétfője (ezek un. Bank Holiday napok), Christmas Day (dec. 25) és Boxing Day (dec. 26).

Hivatalos infó: https://www.gov.uk/bank-holidays, itt megtalálhatók Skócia és Észak – Írország ünnepnapjai is.

Megjegyzés: ezeken az ünnepnapokon nincs iskola, általában dolgozni sem kell, a hivatalokban munkaszünet van, de az üzletek Húsvét vasárnap és Christamas Day (dec. 25) kivételével nagyrészt nyitva vannak (általában vasárnapi nyitva tartással).

Biztonság

Mennyire biztonságos a város?

Egy 10-es skálán:
Worcester: 8
London: 7

Bűnügyi információk a rendőrség oldalán (http://www.police.uk). London esetében a Metropolitan Police oldalán (http://www.met.police.uk). Itt meg tudjuk nézni például, hogy a különböző bűncselekmény típusoknak mekkora az előfordulási aránya egy adott területen.

Mennyire biztonságos az ország általában?
Egy 10-es skálán:
7.

Mire kell figyelni?

Elterjedtek a CCTV kamerák úgy a közlekedési lámpákban, mint a házakon, üzletekben, metrón, buszokon (kívül és belől egyaránt), stb. Ennek köszönhetően a biztonság sokkal magasabb fokú, mint amit a sokféle náció jelenléte, ezek nélkül eredményezne.

Szórakozási lehetőségek

Milyen szórakozási lehetőségek, szabadidős programok vannak felnőtteknek?

Az országban, de főleg Londonban rengeteg múzeum és hely van, amelyek ingyenesen látogathatók.

Londonban: http://www.visitlondon.com/tag/free-attractions
UK-ban: https://www.visitengland.com/things-to-do/free

Nyelvtanulás

Nyelvtanulási lehetőségek a városban

Általában a college-okban vannak ESOL tanfolyamok, a teljesen kezdőtől egészen Level 2-ig (ez már egyetemi tanulmányokhoz is megfelelő tudást ad). Egy-egy szint 2 kurzusból áll: beszéd/szövegértés valamint írás/olvasás. Természetesen minden kurzus fejleszt minden területet, épp csak a hangsúly van más területen. A kurzusok elején szintfelmérőn kell részt venni, és a végén pedig vizsgát tenni, amiről igazolást is adnak. Egy-egy kurzus kb. 3-4 hónap, ezek heti 5-6 órával számolva olyan 3-400 fontba kerülnek. Erre azonban a munkanélküliek, különféle támogatásokban részesülők, vagy alacsony keresetűek kap(hat)nak kedvezményt, ami akár 100% is lehet.

Árak

Nem tartós fogyasztási cikkek:

http://www.tesco.com/groceries/

http://groceries.asda.com/

http://www.sainsburys.co.uk/sol/index.jsp

Tartós fogyasztási cikkek:

www.argos.co.uk

http://www.tesco.com/direct/

http://direct.asda.com/

http://www.ikea.com/gb/en/

Ruhák:

http://www.primark.com/en

http://www.clothingattesco.com/

http://direct.asda.com/george/clothing/10,default,sc.html

Autó, közlekedés:

Londoni tömegközlekedés: http://www.tfl.gov.uk/

Árak Oyster használata esetén:

Heti busz és villamos bérlet £20 -20, 1 út busszal vagy villamossal £1,45, napi ár maximum buszos vagy villamosos utazás esetén £4,40.
Metrónál 9 különböző zóna van, az érintett zónákat és a napszakot (csúcsidő vagy azon kívül) figyelembe véve alakulnak az árak.
Felnőtt árak itt: http://www.tfl.gov.uk/cdn/static/cms/documents/tube-dlr-lo-adult-fares.pdf.

Gyerekeknek 5 éves korig ingyenes, 5-16 éves korig 10 fontért lehet fényképes Oystert csináltatni (http://www.tfl.gov.uk/fares-and-payments/students-and-children), amivel a busz és a villamos ingyenesen, a metró és a vonat, pedig nagyon kedvezményesen használható.

Lakás:

Londonban 1 hálószobás lakás (ami tulajdonképpen 2 szobás) havi 800 fonttól, északi részen 1000 fonttól, 2 hálószobás, pedig 1000-1200 fonttól található.

Kommunikáció:

TV license-et minden lakás esetén fizetni kell ahol élő adást néznek, függetlenül a készüléktől, amin nézik (TV, laptop, tablet, okos telefon, stb.) (Ezt időnként ellenőrzik, és magas bírságot rónak ki arra, aki úgy néz TV műsort, hogy nem fizeti ezt.) Összege évi £145,50, ami fizethető havi, negyedévi, félévi vagy évi ütemezéssel. www.tvlicensing.co.uk

Mobil szolgáltatók:

http://giffgaff.com/

www.lebara.co.uk/

ee.co.uk

www.vodafone.co.uk/

TV és internet szolgáltatók:

www.bt.com

www.sky.com

Egészségügy

Általában az egészségügy ingyenes (NI fizetés alapján).

Kivétel a fogászat, ezek díjai itt találhatók meg: http://www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/dentists/Pages/nhs-dental-charges.aspx.

16 éves kor alatt a gyógyszerek, gyógyászati eszközök is ingyenesek, ahogy a krónikus betegek ellátása is.

Ügyintézés

Jogosítvány cseréje vagy tanuló jogosítvány igénylése £50.

Bankszámla vezetés: alap számla ingyenes.

Bankkártya, készpézfelvétel (kivéve magán ATM-ek, de ezeken külön fel van tüntetve): díjmentes.

Átutalás belföldi számlára: díjmentes.

Étterem

McDonalds: Bic Mac nagy menü / Grillezett csirke saláta menüben: £4,59; Happy meal: £2,39

Ha kiegészítenéd az országinformációt, küldd el nekünk az info@nokkulfoldon.hu-ra. Nagyon hálásak leszünk. 🙂

Fotó: Matt Banks at FreeDigitalPhotos.net

4 hozzászólás

 1. Kedves Szerkesztő Csapat!
  Gratulálok a nagyon tartalmas, áttekinthető tájékoztatáshoz. Várjuk a folytatást is.
  Egy nyugdíjas ismerősöm (hazai nyugdíjjal) a már régóta kint élő családjához szeretne kiköltözni.
  Érdeklődik, hogy a hazai nyugdíját – az ONYF-en keresztül – hogyan, milyen angliai intézmény bevonásával tudja majd intézni, ha kinti intézmény bevonása egyáltalán szükséges.
  Megköszönöm válaszukat.
  Üdvözlettel: L. Ildikó

 2. Erdeklódni szeretnék ,hogy gyermekem londonban a magyar jogsijat angolnyelvűre szeretne cseréltetni es elküldte még 10 hó 24 -én de a mainapig nem kapta meg ! Hová forduljak ez ügyben ? Köszönöm

 3. Sziasztok! Nagyon koszonjuk a sok munkat, reszletes es megbizhato informaciok. Erdeklodnek, hogy a helyi vallalkozas nyitasarol irtok e vagy lesz e ilyen? Vagy csak en nem vettem eszre…:)
  Koszonom
  Monika

 4. Az èlettarsam fia Hollandiàban èl màsfèl ève de azelőtt itt èlt Angliaban..lehet e bejelentett lalcime itt aangliàban ès IN cime mert most költöztünk àt egy kibèrelt hàzba de az èlettarsam csak a fiàt ès mi kettønket akkar bejelenteni a Concilnàl a règi 2lakòt nem

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás