Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Olaszország – országinformációk

Hasznos információk, Olaszország

Orta San Giulio – Sosta obbligata alla pizzeria La Campana

FONTOS INFORMÁCIÓ! Az országinformációkat lelkes önkéntesek állították össze sok-sok óra munkával. Amit itt olvashatsz az az ő tapasztalatuk. Ha valamivel nem értesz egyet, akkor jelezd felénk, mert örömmel vesszük a kiegészítéseket. Minden országnál találsz információs linkeket. Azt javasoljuk, hogy ha az adott országba készülsz, akkor nézd meg a hivatalos oldalakat is. Az itt leírt információk kizárólag tájékoztató jellegűek.


Egészségbiztosítás

A háziorvosi ellátás ingyenes, de a szakorvosi ellátás pénzbe kerülhet, bár ez jövedelemfüggő. A terhesgondozás, a 2 évenkénti méhnyakrákszűrés (18 éves kortól, PAP test itt a neve) és a kisgyermekek ellátása (összes fontos védőoltás) ingyenes. Van, amire automatikusan beregisztrálnak, postán küldik az időpontot. Van, amire viszont csak hónapokkal később adnak időpontot, ha úgy ítélik meg, nem sürgős.

Általában 20 euró körüli összeg egy vizit ára, vannak kihelyezett automaták, beleteszed a vonalkódos beutalót meg a pénzt, kiveszed a ticketet, vagy a bankodban is befizetheted.

A magánorvosok drágák, a fogorvosi ellátás is szinte megfizethetetlen. Viszont vannak teljesen ingyenes gyógyszerek, nemcsak krónikus betegeknek (pl. antibiotikumok). Gyógyszertárban fizetésnél minden esetben érdemes odaadni a tessera sanitariát (egészségbiztosítási kártya), mert évi 130 euró fölött vissza lehet igényelni az adóból a gyógyszerek árát, igaz, nem mindegy, milyen típusúakét. Mindegy, kinek a kártyája családon belül.


Szüléssel, terhesgondozással kapcsolatos információk.

A terhesgondozás ingyenes, szülésznő (ostetrica) végzi, 3 ultrahang, 1-2 nőgyógyászati vizsgálat és 6 hetente vérvétel és szülésznői kontroll (kb. olyan, mint itthon a védőnő csak ultrahangozni is tud) kötelező egészséges terhesség esetén, a kombinált teszt és egyéb fejlődési rendellenességek szűrése nem kötelező, de ingyenes. Ha ennél többre vágysz, magánorvost kell felkeresned. (Egy ultrahangos vizsgálat 200 euró magánúton.) A legelső viziten megkapod az időpontot az első trimeszter, vagy akár az egész terhesség összes vizsgálatára, amelyeket persze tudsz módosítani vagy lemondani.

Komplikációmentes terhesség és szülés esetén nincs jelen orvos, csak szülésznő. A szülész-nőgyógyászok többsége nő. A kórházak többsége jól felszerelt, törekszenek a természetes szülésre, de persze itt is minden olyan gyakorlat jelen van, mint Magyarországon, de csak szükség esetén alkalmazzák. Sok régióban lehet otthon, ill. szülésházakban is szülni.

Védőnő nincs, az ostetrica jön ki látogatni elsősorban az anyához, de szoptatási tanácsadóként is funkcionál. A gyereket, pedig a gyerekorvos (pediatra) látogatja, ill. hozzá kell hordani később. Ő végzi az összes szükséges kontrollt, amit egy vaskos könyvben vezet, ennek mindig nálad kell lennie, ha mentek hozzá (libretto di salute).

Gyereknevelési támogatások

Családi pótlék (assegna familiare): mindenkinek jár, aki Olaszországban dolgozik és adózik, és persze aki megigényli, mivel nem automatikus: ki kell tölteni egy vaskos nyomtatványt. Munkáltatón keresztül lehet megigényelni, a fizetéssel együtt utalják, a bérpapíron szerepel. Összege jövedelemfüggő, tehát minél kevesebbet keresel, és minél több gyereked van, annál több assegnát kaphatsz. Ha pl. az egykeresős család éves jövedelme nettó 20.000 euró körüli, 1 gyerekre havi kb 80 euró jár.

GYES, GYED: Olyan értelemben nincs, mint Magyarországon. Ha volt olasz munkaviszonyod és elmész szülni, néhány hónapig (3) a teljes fizetésedet kapod (szülési szabadság), ez után pedig fizetés nélküli szabadságot igényelhetsz, de legeslegkésőbb a gyerek 9-12 hónapos korában vissza kell menned, dolgozni, és még így se biztos, hogy megtarthatod az állásodat.

Bölcsőde

Kevés és drága, viszont havi 300 euróig vissza lehet igényelni az adóból. Kb. 300 eurós havidíjak jellemzőek, de ez régiónként, sőt városonként nagyon eltér, határ a csillagos ég. Nyáron 6 hét szünet plusz év közbeni szünetek, szóval, ha anya és apa is dolgozik, mindenképp kell segítség.

Óvoda

2 és fél, 3 éves kortól van, 3 éven át, lehet ingyenes és fizetős is. Állami óvodákban sok helyen kevés a férőhely, nehéz bekerülni, főleg évközben. Nem kötelező, csak 5 éves kortól, talán 2015-től lesz kötelező 3 éves kortól is. Az étkezés térítési díja a család egy főre jutó éves jövedelmétől függ, alapból sem olcsó, de ha magasabb jövedelmi kategóriába tartoztok, kifejezetten magas, persze ebéd előtt is elhozhatod a gyereket az oviból, és akkor szinte semmit se fizetsz. Nyitva tartás: 8-16, vagy ha külön díjat fizetsz, 7:30-17:30 általában. Tízórai nincs, uzsonna van (bár van ahol a fordítottja jellemző), az ebéd nagyon jó, egészséges és finom többnyire. Nyáron kb. 10 hét szünet plusz az évközi szünetek. A foglalkozások nagyon jók, változatosak, elég komolyan előkészítik a gyerekeket az iskolai életre, sokirányú a képességfejlesztés is. Általában van óvodai köpeny.

Általános iskola

Az alsó tagozat a scuola elementare, a felső a scuola media, előbbi 5, utóbbi 3 éves, így jön ki a 8. 5 és fél-6 évesen kezdik a gyerekek az iskolát (ha dec. 31-ig, max. márc. 31-ig betölti az 5 évet, akkor kezdi az iskolát a gyerek a következő tanévben), nincs halasztás, mindenki iskolaérett. Alsó tagozatban itt is sok helyen kötelező a köpeny, viszont a követelmények nem eget rengetőek. Angol nyelvet 1. osztálytól, 2. idegen nyelvet (francia vagy német) 5. osztálytól tanulnak. Testnevelés óra kevés van, és nem kötelező hozzá átöltözni, a délutáni sportfoglalkozások viszont elég drágák lehetnek. A tanítás 8.10 körül kezdődik és 16.10-ig tart, ha csak péntekig jár iskolába a gyerek (egy tízórai szünettel 11 körül és egy hosszabb ebédszünettel 2-ig), ha szombaton is van iskola, akkor kb. 12.40-13.40-ig (korosztálytól függően) tart minden nap a tanítás. Hogy melyik rendszerben tanul a gyerek, sok helyen választható, viszont egyes iskolákban csak az egyik variáció él. Órák közti szünetek viszont nincsenek a tízórait és az ebédet leszámítva. A nyári szünet több mint 3 hónapos (jún. elejétől szept. 15-ig).

Osztályzás: az első években szöveges értékelés, majd 10 fokú skála, ahol a 10 a legjobb, de szinte soha nem adják meg, viszont a 4 alatti értékelés is ritka. Felső tagozatban már elég komoly lexikális tudást követelnek meg, a tankönyvek is súlyosabbak, és drágábbak (évi 2-300 euró is lehet), viszont ezt is vissza lehet igényelni az adóból, mint ahogy az iskolabusz és a menza díját is. Iskolabusz: még a legkisebb hegyi faluban is jár, kb. évi 50 euróért, gyerekkísérővel, óvodásoknak is.

Középiskola

Scuola tecnica, scuola professionale (5 éves) és liceo (gimnázium) a három alaptípus, hasonló a magyar szakiskola-szakközépiskola-gimnázium rendszerhez.


Szükséges vízumok, engedélyek

Két eset lehetséges: 1. ha munka céljából és 2. ha családegyesítés céljából (ricongiungamento familiare) mész ki.

1. Ha olyan szerencsés vagy, hogy Magyarországról sikerül fix munkahelyet találni, és oda mész ki, a munkahelyed intéz mindent, csak a személyi igazolványod fénymásolatára lesz szükség, de ez nagyon ritka eset, ilyenkor a munkahelyed intézi a bejelentést. A munkaszerződés alapján a helyi, mármint a lakhelyed szerinti Comune-ban (kb városháza és okmányiroda egyben) kapsz egy Attesta-t. Az ügyintézők figyelmét fel kell rá hívni általában, hogy nem permesso di soggiorno (tartózkodási engedély), mivel te EU-s állampolgár vagy, nem tudják, hogy Magyarország is EU-tag.

2. A másik eset, mikor az Olaszországban dolgozó munkavállaló házastársaként, gyermekeként, ill. közös gyermek másik szülőjeként vagy jogosult olasz residenza-ra. Ehhez kellenek a feleség és a gyermek születési anyakönyvi kivonatai, Apostille tanúsítvánnyal, hiteles fordítással ellátva, amit még otthon érdemes megcsináltatni. Ha házastársról van szó, érdemes a házassági anyakönyvi kivonatot is lefordíttatni, mert nekik furcsa, hogy az asszonyneved és a lánykori neved nem egyezik, vagyis megváltoztattad.

Adószámot (codice fiscale) bárki csináltathat, ezt azonban csak nagyobb városok (pl. megyeszékhely) comune-iban tudod elintézni, nem kell hozzá se munkahely, se residenza, viszont ezt kell adni minden hivatalos helyen és dokumentumban, érdemes ezzel kezdeni az ügyintézést, bár régiónként nagyon eltérő lehet az ügyintézés menete.

Az attesta kell az olasz személyi igazolványhoz, ezt is a comune-ban csináltathatod, fényképet neked kell vinni hozzá, ez egy papíralapú dokumentum, nem kártya, nem utazhatsz vele más országba.

A codice fiscale és az attesta v. olasz személyi szükséges az egészségbiztosítás intézéséhez. Ehhez a helyi AUSL-be kell bemenni. Itt háziorvost választasz (nyilván a lakhelyedhez legközelebb esőt fogják ajánlani), akinek a nevét bele is nyomtatják egy kis zöld kártyába, általában ezt kérik majd tőled, ha orvoshoz mész. Nyilatkozni kell még, hogy a család összjövedelme melyik kategóriába esik, ez alapján vagy jogosult kedvezményes vagy épp ingyenes szakorvosi ellátásra, vissza tudod igényelni az adódból a gyógyszerek árát, stb. (A háziorvosi ellátás ingyenes, egyébként ki kell fizetni a ticket-et, ha a család évi összjövedelme meghaladja a 36.000 eurót.)

A tessera sanitaria érkezésére általában hónapokig kell várni, ez az adókártya és az egészségbiztosítási kártya egyben, de az ezt igazoló dokumentumot, amin szerepel a codice fiscale, mindenhol elfogadják. Ezt megelőzheti még a carabinierik (csendőrök) látogatása a megadott lakcímeden a bejelentéstől számított 4 héten belül. Otthon kell lenni abban az időintervallumban, amit megadtál a comunéban, de nem biztos, hogy kijönnek leellenőrizni, ténylegesen ott laksz-e.

Bankszámlanyitás folyamata

Személyi igazolvány vagy munkaszerződés kell hozzá. Banco Popolare a legelterjedtebb, de Unicredit is sok helyen van. Tájékozott ismerős v. tolmács sem árt. A számlavezetés díja 60-120 euró lehet évente. A készpénzfelvétel ingyenes általában, a csoportos beszedések díját 2-3 havonta vonják le (Banco Popolare-nál pl 20 euró/negyedév).

Lakásbérlés

Hol érdemes lakást bérelni?

Munkahelyhez közel, mert Európában itt a legdrágább a benzin. És persze olyan helyen, ahol van munka. 300 euróért délen biztos van olyan ház, ami szinte megszólal, míg ennyiért egy felkapottabb északi nagyvárosban csak egy szobát adnak. Általánosságban 400-600 euró között mozognak az 1-2-3 szobás lakások árai, de nagyon nagyok az eltérések régiónként és helységenként is. Sajnos bevándorlóként nem nagyon válogathat az ember elsőre, de másodjára már ki lehet fogni valami jót.

Lakásbérlés folyamata

Államilag szabályozott és helyileg regisztrált, nem tudok róla, hogy lehetséges lenne feketén intézni. Még így se szeretik sokan kiadni a lakásukat külföldieknek, ha minden papírod rendben van. Ha nincs ismeretséged, csak ügynökségen keresztül tudsz próbálkozni (pl. www.immobiliare.it), itt azonban plusz 1 havi lakbért elkérnek, amit nem is kapsz vissza távozáskor. A szokásos kaució 3 havi lakbér+az 1. hónap. Általában kérnek munkaszerződést (a határozatlan idejűt szeretik) és bérpapírt. Többéves szerződést köttök, neked is jelezned kell távozás előtt 3, de inkább 6 hónappal szándékaidat, de a főbérlőnek is, akár 1 évre előre, ha más céljai vannak a lakással. Egyébként a szerződés törvény által szabályozott, szerepel benne egy energetikai besorolás is (mint a mosógépeken, A-tól H-ig, vagy ki tudja meddig, csak nem annyira mérvadó, G és G között is lehet ég és föld a különbség). Egy havi 500 eurós bérleti díjú lakáshoz legyen 2200 euród. (3 havi kaució+1. hónap+járulékos költségek).

Járulékos költségek: a szerződés regisztrálási díja (kb. 70 euró), majd a szolgáltatókkal kötött szerződéseknél a beüzemelési díjak (víz, gáz, villany kb. 50-50 euró). Ugyanabban a térségben többféle szolgáltató van, akad olyan is, amelyik több mindent is lefed. Pl. a HERA víz, gáz és villany egyben, míg az IREN csak gáz és villany, az ENEL csak villany, tehát javasolt a HERA-t választani, vagy a főbérlő intézkedésére hagyatkozni. Számla kéthavonta jön, vagy csekken, amit a postán kívül a bankodban és a trafikokban is befizethetsz (tabacchi), 1-2-3 eurós befizetési költséggel, vagy a számládról vonják le, ki kell tapasztalni, hol és hogy éri meg jobban.

Tévé: újabb fajta digitális tévével min. 100 csatornát tudsz fogni teljesen ingyen és legálisan, ezek országos és helyi adók, külföldi nem nagyon van közte. Sokan Magyarországról visznek ki dekódert, hogy tudjanak magyar adásokat nézni. Ha parabolaantennát szeretnél, kell a társasház karbantartójának beleegyezése, hogy kitehesd.

Egy hasznos link a szolgáltatókkal kapcsolatban: www.sostariffe.it (közmű, tévé, telefon, internet). Itt össze tudod hasonlítani a különböző szolgáltatók árait, kiválasztani a számodra legmegfelelőbbet, tájékozódni az aktuális akciókról.


Munkavállalás

Olaszországban válság van, ezt főleg az olaszok és a hosszabb ideje itt élők hangoztatják. Aki csak nemrég érkezett, annak még így is kedvező lesz a helyzet az otthonihoz képest. Persze ez nem jelenti azt, hogy könnyű munkát találni. A szakmunkások közül talán a hentesek a legkeresettebbek. Gazdaságilag Észak-Olaszország messze lehagyja a déli részeket, konrétabban Milano, Bolzano környéke (Trento-Alto-Adige régió), valamint Emilia-Romagna az ország húzómotorjai (autógyártás, elektronika, élelmiszeripar, kerámiagyártás főleg). Magyarországról nagyon nehéz munkát intézni, de itt kinn még nehezebb, ill. rizikósabb. Az olasz nyelvtudás elengedhetetlen (legészakabbra inkább a német).

Minimálbér nincs, teljes munkaidős állás esetén az 1000 eurós havi kereset mondható átlagosnak, de nem lehetetlen a 2000 euró sem (bár igen ritka és nem kevés túlórával jár) mondjuk egy szakmunkás esetén, de egy tanár sem nagyon keres többet 1200 eurónál. Részmunkaidős állás esetén meg kell elégedni a 400-600 euróval. 13. és 14. havi fizetés van, de sokszor nem év végén kapod meg, hanem belekalkulálják a havi béredbe minden hónapban. Sok helyen (nagyobb cégeknél legalábbis) van egy bizonyos TFR, a nettó fizetésed kb 5-10%-a, ami szerepel a bérpapírodon, de nem kapod kézhez, hanem a cégnél gyűlik, és távozáskor megkapod mintegy végkielégítésként, vagy néhány évente indokolt esetben kikérheted az összeg nagy részét.

www.subito.it – it lehet nézelődni állásokat, meg minden mást is, ez a legelterjedtebb olasz apróhirdetős oldal. Fejvadász cégek is vannak, pl. a Trenkwalder Olaszországban is jelen van.

Nőként, anyaként, külföldiként nagyon nehéz elhelyezkedni, megfelelő olasz szakképzettség és nyelvtudás hiányában a következő, többnyire részmunkaidős állások valamelyikére van esélyed: takarító, babysitter, badante (idősgondozó). Ha még nem töltötted be a 30-at, mindent bele, próbálkozz bátran, nagyon szeretik a cégek a fiatalokat, mert alig kell utánuk adózniuk, és ez a munkatapasztalat hiányát is felülírja.

Olaszországban nagyon erősek a szakszervezetek, főleg a nagyobb cégeknél vannak jelen. A havi fizetésed 1-2%-át adod a szakszervezeti tagságért cserébe, és mindenben kiállnak melletted. A cégvezetés tart tőlük. Az adóbevallásodat is elkészítik (ami egyébként nem kötelező, csak nagyon sok adót vissza tudsz vele igényelni, ha családod van), és ehhez még tagság sem szükséges.

Közlekedés

www.trenitalia.it : vasút, jegyelővétel

Magyar jogosítvány

Elméletileg letelepedésnél át kell íratni a rendszámot, biztosítást, jogosítványt, de a legtöbb helyen nem nézik túl szigorúan. 1-2 év türelmi idő van, és utána se foglalkoznak vele. Egy sima kötelező biztosítás 100-200 euró is lehet havonta, 2 havonta.

Benzin: 1,6-1,75 euró/l (autópályán: 1,9!). Gázolaj: 1,5-1,6 euró.

Parkolási díj: faluban és kisebb városokban nincs, nagyobb városokban zónától függően 1-1,8 euró/óra. A közlekedés elég kaotikus, de idővel ki lehet ismerni, kevés rutinnal csak óvatosan!

Jellemző szokások

Falun, túraútvonalakon illik mindenkinek köszönni, vagy legalább biccenteni. Délután már Buona sera!-t mondanak. Szeretnek kiöltözni. A feltűnő viseletet jól tolerálják, munkahelyeken, hivatalokban is elfogadott a tetoválás, piercing, felborotvált haj, kisvárosokban is. Templomokba nem lehet fedetlen vállal, sortban belépni. Vallásos, katolikus ország, a kereszt és a pápa képe hivatalokban is kinn van.

Nincs hosszú hétvége, meg ledolgozzuk-az-ünnepnapot-szombat. Itt a szombat eleve (fél) munkanap, délelőtt nyitva tartanak a hivatalok, szolgáltatók, üzletek egész nap.

Kisebb üzletek, kisebb városok esetén előfordul, hogy vasárnap semmi nincs nyitva, vagy ha igen, akkor hétfőn rövidebb a nyitva tartás, vagy éppen szerdán zárnak be (főleg éttermek). Kb. 1-től 4-ig szieszta van, bezárnak az üzletek, csak a hiperek, szuperek, multik vannak nyitva.


Ünnepek

A magyarországitól eltérő ünnepnapok:

jan. 6 (Befana – boszorkány hoz ajándékot a gyerekeknek, vízkereszt),

ápr. 25 (köztársaság),

jún. 8 (olasz egység),

aug. 15 (Ferragosto, szeplőtelen fogantatás),

dec. 8 (Szűz Mária, feldíszítik a karácsonyfát).

A pünkösdhétfő viszont nem munkaszüneti nap.


Szórakozási lehetőségek

Jó időben dugig vannak a hatalmas parkok emberekkel, fagyiznak (télen is!), sétálnak, kutyát, gyereket sétáltatnak, futnak, tornáznak, bicikliznek. Falun is sokan sportolnak, az idősek is. Nyáron kisebb városokban 1 hetes, nagyobb városokban min. 1 hónapos fiesta van, esti koncertek, bazárok, étel-ital, decemberben meg mindenhol karácsonyi vásárok.


Nyelvtanulási lehetőségek

Minden kb. 20.000 fő feletti lélekszámú városban (Emilia-Romagna régióban legalábbis) van ingyenes nyelvtanfolyam külföldieknek, a helyi comune-ben lehet érdeklődni róla (eleve információs ablak is van a külföldieknek mindenhol). Nagyobb városokban a helyi CTP-t kell keresni. Infó: http://www.rete-ctp.it

A modenai CTP-ben pl. nemcsak olaszt, hanem angolt, franciát is lehet tanulni, általános iskolai bizonyítványt szerezni, ill. számítógépes tanfolyam is van. Azért jó nagyobb városba járni nyelvtanfolyamra, mert több az ember, jobban differenciálnak szintek szerint, több időpontban vannak az órák, és a kurzusok is intenzívebbek. Általában egy félév egy szint, a belső vizsga ingyenes, de ugyanitt államilag elismert CELI3-4-5 szintű vizsgát is szerveznek, ill. felkészítenek rá. Ennek a vizsgadíja max. 70 euró. Egy CELI5-vel egyetemi diplomát is lehet honosítani (C2 szint). De már a CELI3, vagy azonos szinten lévő nyelvtudás (B2) is elegendő ahhoz, hogy külföldieknek való olasz főiskolai, egyetemi szakra jelentkezz, pl. Perugiában (Umbria) van egyetem külföldieknek, de a modenai és bolognai egyetemen is vannak nem olasz anyanyelvűek számára elvégezhető szakok.

Árak

1kg kenyér: 2-5 euró, 1l tej 0,69-1 euró, 20 dkg felvágott 1,49-6 euró, 10 tojás 0,99-1,99 euró, 1 kg paradicsom 1-2 euró, sajt: 6-14 euró/kg, hús: 4-12 euró/kg, póló 5-10 eurótól, nadrág 20 eurótól, sportcipő 10-20 eurótól

Internet: 18 euró/hó/10GB (TIM internet), korlátlan: 30-50 euró/hó.

Telefon:
– feltöltőkártya 5 eurótól, Vodafone MyCountry csomag kártyahasználati díj 2 havonta 6 euró, 10 centes percdíj és SMS egész Európában mobilra,
– előfizetéses: 2 havonta 58 euró, teljesen lebeszélhető plusz mobilnet

 

Ha kiegészítenéd az országinformációt, küldd el nekünk az info@nokkulfoldon.hu-ra. Nagyon hálásak leszünk. 🙂

Fotó: https://www.flickr.com/photos/marcotrovo/

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás