Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Hollandia – Országinformációk

Hollandia

FONTOS INFORMÁCIÓ! Az országinformációkat lelkes önkéntesek állították össze sok-sok óra munkával. Amit itt olvashatsz az az ő tapasztalatuk. Ha valamivel nem értesz egyet, akkor jelezd felénk, mert örömmel vesszük a kiegészítéseket. Minden országnál találsz információs linkeket. Azt javasoljuk, hogy ha az adott országba készülsz, akkor nézd meg a hivatalos oldalakat is. Az itt leírt információk kizárólag tájékoztató jellegűek.

Általános linkek az országgal kapcsolatban

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hollandia

http://hollandvilag.nl/

http://fapiac.cafeblog.hu/2014/07/22/bucsu-tessatol/

http://www.marktplaats.nl/ („a holland vatera”, kicsit másként működik, egyszerűbb és kevésbé kötöttebb is)

http://www.beslist.nl  (a holland „árukereső”)

http://www.nltimes.nl  http://dutchnews.nl (holland hírek angol nyelven)

http://www.tvgids.nl  (holland TV műsor, hasonló a port.hu-hoz)

http://fapiac.cafeblog.hu/ (Hollandiában élő magyar nő „csajos” blogja

Expat klubok linkjei, elérhetőségei

http://www.internations.org/

Magyar klubok, összejöveteleket szervező csoportok:

Amszterdami Hungaria Klub

honlap: http://www.hungariaclub1929.nl
emailcím: info@hungariaclub1929.nl

Hollandiai Mikes Kelemen Kör
emailcím: mikes_hollandia@yahoo.com

Amszterdami Magyar Szalon

honlap: http://www.magyarszalon.nl/

Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/magyarszalon/

hírlevélre jelentkezés: info@magyarszalon.nl

Magyar eseményeket összefogó hírlevél:

federatio_hollandia-subscribe@yahoogroups.com vagy federatio_hollandia@yahoo.com

 

Hasznos Facebook csoportok

Hasznos Facebook csoportok egész Hollandiára vonatkozóan:

Magyarok Hollandiában Facebook csoport MON – Magyarok Hollandiában

Hollandiában összetartó magyarok Facebook csoportja

Magyar Bolhapiac Hollandiában! (használt holmik magyaroktól)

Ingyen elvihető- ingyen keresek-Hollandiában

Könyvoda-adokveszek cserebere Hollandia (magyar nyelvű használt könyvek)

COMPRO – REGALO – VENDO COSAS DE BEBE (eladó, ingyen elvihető baba- és gyerekholmik)

 

Hasznos Facebook csoportok Amszterdamra vonatkozóan:

Amszterdami Magyarok

Amszterdami magyarok közössége – Hongaren in Amsterdam

SECOND HAND SHOP IN AMSTERDAM (használt holmik)

Amszterdami Magyar Szalon (kulturális események)

Fontos címek 

Nagykövetség:

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/NL/hu/Munkatarsak/

http://hungary-hu.nlembassy.org/appendices/on_es_hollandia/el%C5%91szor-hollandiaban.html

Konzuli szolgalat:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?hollandia 

Egészségbiztosító

Általános infók: http://hongaren.com/holland-biztositasi-rendszer/

Különböző egészségbiztosítók összehasonlítása: http://www.zorgkiezer.nl/

 

Adóhatóság

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontenten/belastingdienst/individuals/

Top tippek!

Legyen nagy önbizalmatok, hogy könnyen el tudjátok adni magatokat (mert a holland nőknek (hozzánk képest) nagy van, és nehéz velük versenyezni, de nem lehetetlen! 🙂

Nem kell félni az akár évenkénti egészségbiztosító-váltástól sem! Nagyon sokat lehet spórolni rajta.

Hollandiában (szinte) mindenki beszél angolul. Ne hagyjuk, hogy a boltban, piacon, utcán az anyanyelvű hollandok visszaváltsanak angolra, ha beszélgetést kezdeményezünk.

Egészségügy

Hollandiában mindenki számára kötelező saját költéségén az egyéni egészségbiztosítás kötése, ha:

– elmúlt 18 éves,

– Hollandiában regisztrált lakos,

– külföldiként hosszabb ideig Hollandiában tanul vagy dolgozik.

Rengeteg holland biztosító közül lehet választani, akik az alaptól kezdve többféle csomagot és kiegészítő (pl. fogászati kezeléseket bizonyos összegig fedező) biztosítást kínálnak. Az alapbiztosítás ára egy főre kb. 105-110 euró havonta.

A biztosításoknál érdemes még számításba venni, hogy nem fedeznek mindent, bizonyos vizsgálatoknál csak a költségek egy részét térítik és évi 360 eurós összegig úgynevezett „eigen risicot”, azaz kötelező önrészt fizetnie kell a biztosítottnak is a kezelések után, emellett, pedig még akár max. 500 eurós önkéntes önrészt is (ez már választható opció a megkötésnél, cserébe valamivel kevesebb a biztosítás havidíja).

A biztosítók és csomagjaik között szabad a választás, azonban év közben nem lehet váltani, így érdemes gondosan mérlegelni választás előtt.
Ha valaki nem köt biztosítást, az nemcsak a több száz eurós büntetést kockáztatja, de adott esetben egy akár több ezer eurós kórházi számlát is, amit teljes mértékben neki kell kifizetni.

Ha valaki csökkenteni szeretné a biztosítással kapcsolatos költségeit, annak alapvetően 2 módja lehet:

– egészségügyi támogatást igényel az adóhivatalnál: ennek a megítélése és a mértéke jövedelemfüggő, havonta utalják.

– valamilyen kedvezményes biztosítást köt (pl. a munkáltatója segítségével, akinek speciális szerződése van egy adott biztosítótársasággal és az alapbiztostás áráért kaphat ő is és a családtagjai is eggyel magasabb kategóriájú biztosításcsomagot, a különbözetet pedig a munkáltató fizeti).

Sajnos Hollandiában is előfordulhat az a helyzet, hogy bár a munkavállaló úgy tudja, hogy ő biztosított és a munkáltatója fizeti rendszeresen a havidíját, a valóságban mégsem utalja ezeket az összegeket, ezért nem árt leellenőrizni a biztosítónál, különösen új munkáltató esetében, hogy tényleg minden rendben van-e.


Háziorvosi rendszer

Az egészségügyi rendszer alapja Hollandiában is a háziorvosi ellátás, szinte minden egészségügyi problémával első körben a háziorvoshoz kell fordulni, aki vagy megkezdi a kezelést vagy továbbirányít a megfelelő szakorvoshoz. Szabad orvosválasztás van, de célszerű a lakóhelyhez közeli orvosi praxishoz csatlakozni, hogy betegség esetén ne kelljen túl sokat utaznunk a segítségért. (Ha nem ismerjük a környékbeli orvosokat, tájékozódhatunk az interneten, valamint érdemes pl. megkérdezni a szomszédokat is, hogy van-e valaki, akit ajánlanának.) Ha nem beszél valaki hollandul, hasznos előre rákérdezni, hogy az adott orvos beszél-e az általa ismert bármely nyelven (az angol nyelvű kommunikáció pl. a legtöbb holland orvosnál nem jelent gondot).

A bejelentkezési folyamat során az alapadatokat és a biztosítási adatokat kérik be a rendelők, valamint a leendő páciens kórtörténetéről, családjában előforduló betegségekről, az általa szedett gyógyszerekről kérnek információkat. Ha a regisztráció az adott praxisba sikeresen megtörtént, a háziorvosi látogatáshoz általában előzetes időpontfoglalás szükséges.
Magyarországgal ellentétben itt nincs külön háziorvos a gyerekeknek, a felnőtt háziorvos kezeli őket is, így akár az egész család bejelentkezhet egy azon orvoshoz.

Fogorvosi ellátás

18 év felettieknél a legtöbb biztosítás egyáltalán nem fedezi a fogászati kezelések költségeit, erre külön kiegészítő biztosítást kell kötni.
A fogorvosi ellátás jó színvonalú, de a magyarországi árakhoz képest jelentősen drágább, akár a sokszorosát is kifizetheti a páciens ugyanazon dologért. A nem sürgős fogászati kezeléseknél érdemes esetleg megfontolni a magyar és a holland kezelések költségének különbözetét, mert megéri esetleg Magyarországra utazni érte (főleg, ha van ott már egy jól bevált fogászunk/szájsebészünk) vagy összekötni egy amúgy is esedékes magyar látogatással a fogászati kezelést. Ha komolyabb kezelésről vagy szájsebészeti műtétről van szó, az út megtervezése előtt mindenképpen egyeztessünk az azt végző orvossal, mert előfordulhat, hogy utána bizonyos ideig, pár naptól akár 2 hétig sem javasolt a repülés (illetve nem is túl kellemes), vagy vissza kell még menni a kezelést követő napokban kontrolvizsgálatra.

Fogorvosok listája Hollandiában (tovább szűkíthető településre): http://www.zorgkaartnederland.nl/?zoekterm=tandartsen http://www.zorgkiezer.nl/tandarts/resultaten/sorteer/town

Egészségbiztosítással kapcsolatos információk

Kórházi kivizsgálási időpontot (ha nem sürgős) érdemes időben elkezdeni intézni, mert sokszor akár1-2 hónapot is várni kell.

Az első kórházi alkalommal (OLVG) betegkártyát (patientenpas) kell csinálni, amit utána minden alkalommal magunkaal kell vinni.

Itt érdemes összehasonlítani a különböző egészségügyi biztosítók csomagjait, árait.

Ezeken a weboldalakon egyszerűen meg lehet nézni, adott igényekre, adott évre melyik biztosítónál kell a legkevesebb díjat fizetni.

http://www.zorgkiezer.nl

http://www.geld.nl/

http://www.independer.nl/

Megbízható egészségbiztosítók:

http://www.geld.nl/

http://www.independer.nl/

https://www.zekur.nl/verzekeringen-zorg

Holland háziorvosok listája (településre tovább szűkíthető):

http://www.zorgkaartnederland.nl/huisarts
http://www.zorgkiezer.nl/huisarts

Szülés, terhesgondozás

Hollandiában alapvetően teljesen más szemlélet uralkodik a témában, mint Magyarországon. A várandós nőt nem tekintik betegnek, ha nincs probléma, komplikáció, akkor sokkal kevesebb kötelező vizsgálaton megy keresztül, mint a magyar terhesgondozás során. A szülést is természetes folyamatként kezelik, igyekeznek minimális beavatkozással, lehetőleg fájdalomcsillapítás nélkül végigkísérni.

A terhesgondozást és a szülést – ha csak nem egészségügyileg indokolt – nem orvosok, hanem szülésznők kísérik végig. Így a pozitív terhességi teszt után általában az itteni kismamák első dolga, hogy keressenek egy szimpatikus szülésznői praxist (akinek van szerződése a biztosítójukkal) és bejelentkezzenek telefonon/emailben/online formanyomtatványon az első beszélgetésre, ami általában az 5-8. héten történik meg. Ha még nem beszél a kismama hollandul, angolul beszélő praxisokat általában nem nehéz találni, főként a nagyobb városokban.

Az első trimeszter szintén fontos feladat még, hogy a kismama kiválassza a számára szimpatikus kraamzorg (védőnő) céget (itt szintén figyelni kell, hogy a saját biztosítójával szerződésben álljon), befoglalja őket és lejelentse az egészségbiztosítójának. Az alapbiztosítás részeként minden frissen szült anyukának jár a szülés után 8 napon keresztül napi néhány óra utógondozó szolgáltatás, aminek keretében egy szakképzett segítő/nővér házhoz jön, figyel a mama és a baba egészségére, megtanítja a baba körüli alapvető feladatokat a szülőknek, segít a szoptatásban, ha szükséges, sőt sokan akár még kisebb háztartási feladatokra is megkérhetők. (Nem meglepően, ez a holland rendszer legnépszerűbb része, különösen az expatok között :-).)

A sztenderd csomag 49 órányi kraamzorg (védőnő) szolgáltatást ad 8 napra elosztva, a minimum pedig 24 órát, de szükség esetén ezek az értékek tovább bővíthetők a kraamzorg céggel egyeztetve 80 órára 10 nap alatt. Természetesen itt sem árt előre egyeztetni a biztosítóval, hogy ők mennyit fedeznek ebből és mennyivel kell a szülőknek hozzájárulni a családi kasszából.

Ha nem ismeri még a leendő anyuka ezeket a cégeket, érdemes tanácsot kérni a szülésznőktől, a korábbi kismamáik tapasztalata alapján szívesen ajánlanak több lehetőséget is, amiből utána már könnyebb a választás. A holland nyelvismeret hiánya itt szintén nem probléma, sokan beszélnek angolul, sőt olyan cégeket is találni, akiknél akár másik 5-6 nyelven beszélő segítők is kérhetők, valamint mindegyikőjük képzett szoptatási tanácsadó is.

A terhesgondozás során alapvetően a következő kötelező vizsgálatokkal és konzultációkkal számolhat a kismama:

– Ultrahang vizsgálatok: A kötelező UH száma szülésznői praxisonként eltérhet, de genetikai szűrés a 12. és a 20. héten biztosan mindenhol van. A 12. hét előtt, szükséges esetben szintén lehet egy UH (pl. a terhesség korának pontos meghatározás miatt) és esetleg még egy a terhesség vége felé (pl. a baba súlyának, méreteinek meghatározására).

Itt is szeretik a kismamák a 3D/4D típusú UH-ot, általában a 24-28. hét környékét ajánlják erre a vizsgálatra. Ezeket itt is saját zsebből kell finanszírozni (kb. 130-135 euró), és nem árt időben befoglalni, akár már 3 hónappal előre, mert gyorsan fogynak a szabad időpontok. Ha sima 2D-s UH-t szeretne magáncégnél pluszban a kismama a kötelezőkön kívül, akkor 60-70 euróval érdemes számolnia egy vizsgálatért.

– Laborvizsgálatok: vérvizsgálat a 12. és a 26. héten van. Kötelező cukorterhelés itt nincs, csak ha a kismama kockázati csoportba tartozik.

– Kombinált teszt: 36 év felett fedezi a biztosító, fiatalabb kismamáknak sajnos fizetős a vizsgálat (kb. 160 euro) és emiatt opcionális.

– Szülésznői konzultációk: a vizsgálatok eredményeinek megbeszélése, vérnyomás- és súlyellenőrzés, szívhangellenőrzés (a 14. héttől), a kismama kérdéseinek és panaszainak a megbeszélése, tanácsadás. A terhesség elején még viszonylag ritkán kell menni, aztán egyre sűrűsödnek az időpontok, a 36. héttől már hetente van konzultáció. A kismamát ellátják a szükséges nyomtatott tájékoztató anyagokkal is (terhesség, szülés, szoptatás, szűrések), ebből a legtöbb nemcsak holland nyelven elérhető náluk, hanem más nyelveken is.

A kötelező vizsgálatokat szinte mind finanszírozza teljes mértékben a biztosító, de előfordulhat, hogy bizonyos vizsgálatoknál (pl. laborvizsgálat) kell eigen risicot (önrész) fizetni. Ha keveseljük az ultrahangvizsgálatokat, akkor ugyancsak lehetőség van extra kb. 100 euros költségért újabb ultrahangvizsgálatra.

A szülésnek alapvetően 3 módja van Hollandiában:

1. otthonszülés: komplikációmentes terhesség esetén, ha előreláthatólag a szülés is gond nélkül zajlik majd le (ha probléma adódik, akkor természetesen rögtön kórházba szállítják a kismamát és ott fejezik be a szülést).

2. kórházi szülés egészségügyi kockázat miatt: előreláthatólag adódhat olyan probléma a szülésnél, ami miatt szükséges a kórházi jelenlét. (Ezt fedezi az egészségbiztosítás, de szigorú feltételi vannak.)

3. kórházi szülés saját kérésre: nincs orvosi indok, kockázat, ami külön indokolná a kórházi szülést, de a kismama mégsem szeretne személyes okokból otthon szülni. (Nem teljes mértékben fedezi a biztosító!!!)

Gyógyszeres fájdalomcsillapításra több mód is van az injekciótól az EDÁ-ig, de csak kórházban elérhetők. Mivel itt a természetes szülést favorizálják, fájdalomcsillapítás nélkül, érdemes már a terhesgondozás alatt jelezni a szülésznőknek, ha a kismama szeretne szükség esetén gyógyszeres fájdalomcsillapítást igénybe venni, illetve a kiválasztott kórháznál/kórházaknál is megérdekődni, hogy van-e lehetőség 24/7-ben fájdalomcsillapítás igénylésére.

Kórházi szülésnél, ha nincs gond sem a babával, sem a mamával, már 3 órán belül is hazaengedhetik mindkettejüket. Ha komplikáció volt vagy császármetszés, akkor akár 1 hétig is bent maradhatnak.

Szülésznői praxisok Hollandiában:

http://zoekverloskundige.knov.nl/ http://www.zorgkaartnederland.nl/?zoekterm=verloskundepraktijk, ezen belül Amszterdamban:http://www.zorgkaartnederland.nl/amsterdam?zoekterm=verloskundepraktijk.

Angol nyelvű információ a hollandiai terhesgondozásról és szülésről:

http://www.expatica.com/nl/family/kids/Maternity-matters-_-What-to-expect-in-the-Netherlands.html,

http://www.amsterdam-mamas.nl/stories/parenting/giving-birth/having-a-baby-in-holland

Holland dúlák oldala:http://www.doula.nl/

Szoptatással kapcsolatos információk: http://www.borstvoeding.nl/

Angol nyelvű szülésfelkészítő tanfolyamok:

http://www.access-nl.org/about-access/what-we-do/courses-workshops/all-courses.aspx

Holland nyelvűek:

http://samenbevallen.nl/,

http://www.cursusbevallen.nl/,

Hollandiai szülestörténetek magyarul.

http://hataratkelo.blog.hu/2013/07/26/szultem_angolul_majd_nemetul

Hollandiai szüléstörténetek angol nyelven:

http://www.amsterdam-mamas.nl/articles/stories/parenting/giving-birth

Magyar anyakönyveztetéshez szükséges információk:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/szuletes-kulfoldon

Állatorvos

Ha Magyarországról a kedvencünkkel együtt költöznénk Hollandiába, bátran vágjunk bele, viszonylag egyszerű a folyamat és karanténnal sem kell számolnunk.

Kutyák, macskák és vadászgörények esetén a következő 3 dologra lesz szükség:

– (EU) útlevél,

– mikrochip és

– veszettség elleni védőoltás.

(Más kedvencek esetében általában csak egy, a Hollandiába érkezés napjánál 6 napnál nem régebbi állatorvosi igazolásra lesz szükség, hogy az állat egészséges.) Ha a tervezett indulás előtt 2-3 hónappal konzultálunk az állatorvosunkkal a szükséges lépésekről, általában kényelmesen lesz idő minden szükséges dolgot elintézni és azt is megtudhatjuk, hogy hogyan készítsük fel kedvencünket az autós/repülős utazásra, hogy minél könnyebben viselje azt.

A hollandok kifejezetten állatbarát nemzet, sok család tart valamilyen háziállatot. Amszterdamban pl. különösen elterjedt a macskatartás (nemcsak házi kedvenc, de a rágcsálók elleni védelemben is nagy segítség), és nemcsak magánházaknál találkozhatunk velük, hanem a különböző üzleteknek, éttermeknek, hotelek is gyakran van saját cicájuk. Sok településen kötelező az ebadó fizetése, kutyatartóknak érdemes a helyi szabályoknak minél előbb utánajárni.

A hollandiai állatorvosi ellátásban választhatunk a kisebb állatorvosi praxisok vagy a nagyobb klinikák között, nagyon speciális esetekkel pedig az Utrechti Egyetem állatorvosi klinikáját érdemes felkeresni. Az ellátás minősége kifejezetten jó, de a magyar árakhoz képest ez is borsos. Sok praxisnak van saját weboldala, ahol fent van az árlista, érdemes előre tájékozódni, illetve sokat betegeskedő kedvencnél megérheti egy külön biztosítás kötése állatorvosi költségekre. Érdekesség: van állatmentő, aminek joga van a buszsávban megkülönböztető jelzéssel haladni.

Háziállattal Hollandiába(n) témában angol nyelvű részletesebb információ: http://www.iamsterdam.com/en-GB/living/family-health/pet-passport

Háziállatokkal kapcsolats biztosítások:

http://www.bestehuisdierenverzekering.nl/

Az Utrechti Egyetem Állatorvosi Klinikája (angol nyelvű): http://www.uu.nl/faculty/veterinarymedicine/EN/clinics/Pages/default.aspx

Állatorvosi praxisok, klinikák listája:

http://www.doggo.nl/overzicht-dierenartsen.php, http://nlpijeschoenburg.savviihq.com/mobiele-versie/

http://dierenarts.startpagina.nl/

Iskolával, óvodával kapcsolatos információk

Bölcsődébe (kinderopvang/creche) néhány hetes koruktól kezdve 4 éves korukig járhatnak a gyerekek, ahol akár vegyes korú csoportok is lehetségesek (ez számunkra elsőre furcsa lehet, de itt ez a legelfogadottabb). Állami támogatással működő bölcsődék, mint Magyarországon sajnos nincsenek, ennél fogva ez a lehetőség sajnos fizetős a szülők számára. Óradíjuk általában 6-8 euro között mozog, legtöbbször fél vagy egész napos ellátást lehet kérni és a havidíj 1 gyerek esetén, heti 5 teljes napos ellátásra akár 1500 euro körüli összegbe is kerülhet. A szülők jövedelmük alapján kérhetnek kedvezményt a bölcsődei díjakból, de általában így is több száz euróval érdemes számolni, még részidős elhelyezés esetén is. Sokan, még a jól kereső hollandok közül sem tudják megengedni maguknak manapság a bölcsődét, így nagyszülők és barátok segítségét kérik.

Voorschool: („előiskola”) kb. 2,5 éves kortól 4 éves korukig látogathatják a gyerekek. A foglalkozások vagy a kiválasztott iskola épületén belül vannak, vagy egy környékbeli bölcsődében.

Basisschool: ez felel meg az általános iskolának, 4-12 éves korig járnak ide a gyerekek.

Magyar iskolák, óvodák listája (ezek általában csak hétvégenként működnek)

Utrechti Magyar Iskola http://www.mgyik.nl

Kincskereső Oskola, Maarssen http://www.kincskereso-oskola.nl

Hágai Magyar Óvoda és Iskola http://www.federatio.org/hmoi.html

Limburgi Magyar Óvoda http://goglobe.hu/blog/limbo

Eindhoveni Magyar Óvoda, email sz_hunyadi@hotmail.com

Amstelveeni Magyar Iskola, email: csonkikata@gmail.com

Meppeli Magyar Iskola, email: bnnhzs@hotmail.com

Hengeloi Magyar Iskola, email: ehudu@freemail.hu

Gyerekorvos

Hollandiában nincs külön gyerekorvos, a felnőtt háziorvoshoz kell fordulni a gyerekek betegségével is.

A védőnői szolgálatot a gyerekek 4 éves koráig lehet igénybe venni.

Szolgáltatások

A szolgáltatások jók, általában drágábbak, mint Magyarországon. A kínai műköröm-, manikűr-, pedikűrszalonokban sajnos ki lehet fogni nem nagyon hozzáértő manikűröst/műkörmöst.

Szükséges vízumok, engedélyek

Magyar állampolgárnak vízum és engedély nem szükséges sem 3 hónapnal rövidebb, sem hosszabb tavú, életvitelszerű tartózkodás esetén sem.

Szükséges és lefordítandó okmányok

Legalább 6 hónapig érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Lakásvásárlási vagy bérleti szerződés, illetve a lakás tulajdonosának írásos hozzájárulása a lakás használatához, továbbá a lakás tulajdonosának útlevél/személyi igazolvány másolata.

Nemzetközi (többnyelvű) születési és – esetenként – házassági anyakönyvi kivonat apostille pecséttel ellátva. (Házassági anyakönyvi kivonat hiányában gyakran kérik a családi állapotról szóló igazolást, szintén apostille pecséttel ellátva.) A magyar nyelvű születési/házassági anyakönyvi kivonatot az apostille felülhitelesítés mellett hivatalos fordítással is el kell látni, amennyiben a megjegyzés rovatban bejegyzés szerepel.

A Hollandiában elfogadott hivatalos fordítók listája megtalálható a www.ngtv.nl honlapon. Az anyakönyvi kivonatokat célszerű még elindulás előtt az illetékes magyar önkormányzatnál kikérni.

Apostille felülhitelesítést a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának ügyfélszolgálati irodáján kérhet (telefonszám Magyarországról: (06-1) 458-1000). Amennyiben kiutazás előtt nem sikerült beszerezni az anyakönyvi kivonatokat, a hágai konzulátuson (2585JD Den Haag, Hogeweg 14) ügyfélfogadási időben megigényelheti.

A bejelentkezést követően az önkormányzat írásban visszaigazolja a regisztrációt és megküldi az ún. BSN-számot (Burger Service Nummer) , amely egyfajta adószám és személyi szám egyben.

http://www.government.nl/issues/identification-documents/the-citizen-service-number

Magyar állampolgárként NEM kell az IND-nél (Immigratie- en Naturalisatiedienst) bejelentkeznie, valamint szintén NEM kell a holland IND-től ún. regisztrációs matricát kérnie. Amennyiben munkáltatója, vagy bármelyik holland hatóság mégis ragaszkodna a ehhez, kérjük mutassa be nekik az Immigratie- en Naturalisatiedienst hivatalos tájékoztatóját, melyet a https://www.ind.nl/Documents/Open%20brief.pdf

Forrás: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?hollandia

Hová kell bejelentkezni?

Fontos, hogy 90 nap után ki kell jelentkezni Magyarországról, amit Magyarországon, vagy a nagykövetségen keresztül is lehet kezdeményezni. A külföldön történő letelepedés regisztrációja 10 euróba kerül, és 2-3 hónapot vesz igénybe. Ilyenkor le kell adni a személyi igazolványt és lakcímkártyát. Ha a regisztráció megtörtént, személyit nem, de lakcímkártyát kap amin a „külföldi lakcím” szerepel majd.

Bankszámlanyitás folyamata

http://www.expatica.com/nl/finance_business/banking/Opening-a-Dutch-bank-account—_13890.html

Bevált bankok listája
ING
ABN-amro

 

 

Munkavállalás

Munkaközvetítő irodákhoz be lehet jelentkezni személyesen, de jobban járunk, ha önéletrajzunkat feltöltjük a különböző álláshirdető portálokra.

Általános információk:

Munkavállaláshoz mindenképpen kell regisztrált lakcím és bankszámla, valamint egészségbiztosítás.

http://hungary-hu.nlembassy.org/appendices/on_es_hollandia/munkavallalas_hollandiaban/munkavallalas-hollandiaban.html

http://hungary-hu.nlembassy.org/on-es-hollandia/munkavallalas-hollandiaban

http://hungary-hu.nlembassy.org/appendices/on_es_hollandia/el%C5%91szor-hollandiaban.html

Direkt expateknek:

http://www.undutchables.nl/

Általános:

http://www.monsterboard.nl/

http://www.indeed.nl/

http://www.nationalevacaturebank.nl/

http://www.vacatures.nl/

http://www.adecco.nl/

Vendéglátás (horeca):

http://www.werkenindehoreca.nl/

http://www.horecavac.nl/

http://www.hotelprofessionals.nl/

 

Fizetések, juttatások

Minél nagyobb a tapasztalatunk, annál nagyobb fizetést ajánlanak, és nyitottak fizetésemelésre, ha jó indokkal állunk elő. A fizetés törvényileg meghatározott órabérek alapján történik, ennél kevesebbet nem, de többet ajánlhatnak. A vendéglátásban törvény 2014 januárjával megváltozott. Itt a fizetést befolyásolja az életkor, a tapasztalat, és hogy melyik funkciócsoportba tartozik az illető. (I, II, vagy III) A minmálbér (WML=wettelijke minimumloon) a vendéglátásban 23 év felett; 1485,6 euro/hó, 9,02 euro/óra.

A havi fizetés 8%-át Vakatiegeld („vakációpénz”) címen visszatartják és ezt mint 13. havi fizetést általában májusban, dupla fizetés formájában utalják.

Népszerű, keresett szakmák

Mindenféle szakmunkák, fizikai munka (targoncakezelő, burkoló, csomagolás, kertészeti munkák) vendéglátás, hotel, fodrász, manikűrös, kozmetikus.

A külföldről érkező szakmunkásokat szívesen látják, ha minimális angol vagy német nyelvtudással rendelkeznek. A hotelben lévő háttérmunkákhoz (például housekeeping) minimálisan társalgási szintű angol nyelvtudás elvárt. A vendéglátóegységekben pultosként, felszolgálóként középszíntű folyékony angol nyelvtudásra, és kis holland tudásra szükség van. Amszterdam belvárosában egyre jobban elfogadott azonban a hollandul nem tudó felszolgálók alkalmazása is. Vannak olyan multinacionális cégek, ahova nulla angol nyelvtudással is felvesznek, ha az illetőnek van kellő tapasztalata, és végzettsége. Itt a mesterdiploma nem olyan általános, mint nálunk, és az álláskeresésnél nagy előny jelent(het).

Adózási információk

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontenten/belastingdienst/individuals/

Az egyéni adóbevallást minden évben online lehet megtenni, mindenkinek saját magának kell kitölteni a kérdéssorozatot, amelyhez az adóhatóság adja a jelszót.

Munkaszerződésnél mire kell figyelni?

A felmondási időre. A szerződésekben sokszor 1 hónap áll, de ha a hónap első napján mondunk fel, például május elsején, akkor a teljes májusi hónapot, és a teljes júniusi hónapot is végig kell dolgoznunk. De ha április 30-ig felmondunk, akkor csak május 31-ig tart a felmondási idő.

Cégalapítás folyamata

http://www.kvk.nl/download/Starting%20your%20own%20business_tcm109-365768.pdf


Tanulás, továbbtanulás

A holland egyetemeken és főiskolákon hollandul történő tanulás feltétele az ún. NT2 nyelvvizsga teljesítése.

https://www.hetcvte.nl/item/staatsexamens_nederlands_als

Közlekedés

Autóval

Az autópályák behálózzák teljesen az országot, szinte minden apró településre el lehet autópályán keresztül jutni, vagy legalábbis a közvetlen közelébe. Viszont az autópályák sokszor nagyon zsúfoltak, főleg az esti és a reggeli csúcsforgalom idején több órás extra idővel kell számolniuk az autósoknak. Az utópálya használat díja bele van foglalva az autó után fizetendő adóba, így nincs külön „matrica-díj”.

A sebességkorlátozást nagyon komolyan kell venni, mert akár 1 km/h sebességtúllépésért is fizetni kell, és általában 80 eurónál nem kevesebbet. És „visszaesőként” egyre többet.

A sebességhatár az autópályákon 120 km/h, rövid szakaszokon lehet 130, de nagyon sok helyen (a kijáratok, becsatlakozások környékén) általában 100 km/h.

A nagyobb városokban nem érdemes huzamosabb ideig autóval közlekedni, mert az utak nagyon zsúfoltak, kevés a parkolóhely és drága, valamint lassú a haladás. Amszterdam belvárosában és a nagyvárosok belvárosában a legdrágább a parkolás, és van, hogy hétvégén, és éjjel is kell parkolást fizetni, nem kevés összegért. A parkolóházak is nagyon drágák, így a legjobb, ha autónkat egy P+R parkolóban hagyjuk, és onnan tömegközlekedünk. http://www.parkeren-amsterdam.com/pr-transferium

Parkolási információk: http://www.amsterdam.info/parking/

Ha mégis szükségünk van (például munkánkhoz) autóra, akkor minél előbb menjünk el a helyi önkormányzathoz, és érdeklődjünk a parkolási engedélyről. Amszterdamon belül nagyon eltérő lehet ez a várólista, így akár ez alapján is érdemes körülnézni, hogy hol szeretnénk lakást venni.

Az engedély területtől függően változik https://www.cition.nl/main.php?obj_id=924768645

Parkolási díjak ünnepekkor: http://www.parkeren-amsterdam.com/feestdagen

Ha tilosban parkolunk és/vagy lejár a parkolásunk nagyon nagy (100 euro körüli) büntetést fizethetünk, nem érdemes kockáztatni.

Magyar rendszámú autó bejelentése, autóval kapcsolatos adók:

Ha magyar autójával együtt költözik valaki Hollandiába (és szeretné továbbra is ezt az autót használni), akkor érdemes az önkormányzathoz való bejelentkezés után az autót is mihamarabb bejelenteni. A bejelentő nyomtatványt automatikusan az adóhivatal is küldeni fogja. A bejelentés után negyedéves súlyadót és egyszeri importadót kell fizetni (hacsak az utóbbi alól nem mentesül a tulajdonos).

A következő esetekben mentesülhet, ha EU országban élt a hollandiai költözés előtt és ott vette az autót és már 6 hónapnál régebben a tulajdonában van az autó.

A mentességre jelentkezés sajnos igényel „”némi”” papírmunkát és sok fénymásolást, de több száz vagy akár ezer euró feletti importadónál bizony megéri belevágni. Rengeteg dokumentumot kérnek be, az autó adásvételi szerződésétől kezdve, a tulajdonos legutóbbi magyarországi munkaszerződésén keresztül, akár a saját tulajdonában lévő magyarországi lakás adásvételi szerződéséig (2014-ben elfogadták ezeket eredeti nyelven).

Az ügyintézést nem érdemes sokáig halogatni, mert ha megállít a rendőr magyar rendszámmal és kiderül, hogy az autó tulajdonosa már egy ideje regisztrált holland lakos, akkor szerencsésebb esetben egy figyelmeztetéssel megúszhatja, de akár büntetést is kiszabhatnak rá. Sajnos a halogatással az adót sem lehet megspórolni, ugyanis azt a hollandiai regisztráció napjával kezdődően utólag is szigorúan behajtják. A súlyadó összegét egy negyedévre határozzák meg, de lehetőség van akár havi bontásban inkasszóval fizetésre is. A magyar autó fenntartási költségekkel összevetve drágább itt egy saját autó fenntartása, mind az adók összege, mind a magasabb benzinárak miatt, viszont ebbe már bele van kalkulálva az autópályadíj, így annak nincs külön díja és nagyon jó minőségűek az utak.

Az adók megfizetésével lehetőség nyílik holland rendszám megszerzésére is. Ennek folyamata bár EU tagként viszonylag könnyített mégis elég összetett.

A teljes folyamat leírás részletesen: http://tulipanfoldon.blog.hu/2014/01/24/magyar_kulfoldi_auto_beimportalasa_hollandiaba

Magyar jogosítványunkat egyszerűen hollandra lecserélhetjük (ha EU-s jogosítványunk van, akkor nem kötelező, de a magyar konzulátus által ajánlott,hogy megtegyük) az önkormányzatnál 56 euró befizetésével, és a magyar jogosítványunk leadásával. Az új jogosítvány pár napon belül megérkezik, amit szintén az önkormányzatnál lehet felvenni.

Auótbérlés

Sajátos autóbérlési lehetőséggel találkozhatunk Hollandiában. Magánemberektől bérelhetjük autóikat, amiket a mindennapokban is használnak. Általában jóval olcsóbb, mint ha egy autókölcsönzőből bérelnénk és megbízható, biztosított, átvilágított autótulajdonosoktól származó autókat találhatunk az adatbázisban. A honlapon igényeinknek megfelelően válogathatunk területre és időopntra lebontva.

http://www.snappcar.nl/?gclid=Cj0KEQjwlK2iBRDk0Jnjso6AgM0BEiQAdX-iYwBAYa0tbx12fnxC5pT6TPxYNXVMKgsfikS8fQKK26waAvPO8P8HAQ

Taxi

A taxi Hollandiában a Magyarországon megszokott árakhoz képest nagyon drága. Ha mégis szükségünk lenne erre a szolgáltatásra, akkor csakis kék rendszámú, hivatalos taxisofőrrel utazzunk! Egy “sima” taxinál jobb megoldás, a nálunk még nem ismert Uber szolgáltatás. A lényege, hogy le kell töltenünk a mobilunkra egy alkalmazást, ami segítségével tudunk taxit rendelni. Mivel ez a rendszer műholdak segítségét használja, minden rendeléskor engedélyeznünk kell a helymeghatározó rendszert a telefonunkon, hogy lekövethetőek legyünk a legközelebbi gépkocsi számára.

Részletes információ s regisztrálás:

https://www.uber.com/

Vonattal

Vonattal is szinte minden elérhető, ennél a közlekedési eszköznél is a késésekre kell számítani, főleg havazás esetén. A vonatra 2014. július 9-től megszűnt a papíralapú vonatjegy. Így mindenkinek, aki vonattal szeretne utazni, váltania kell egy chippel ellátott kártyát, amit az automatánál lehet pénzzel (bankkártya használatával feltölteni), vagy az információs ablakoknál készpénzzel.

Az ún. OV-chipkaart tömegközlekedési chipkártya használata: maga a kártya 10 euróba kerül, majd az automatákban bankkártyával tetszés szerinti összeggel feltölthető. (saldo opwaardren) Azután használható vonaton és tömegközlekedésen is egész Hollandiában.

Minden egyes utazásnál ki-, és be kell csekkolni az adott járműre, (odaérintve az erre kihelyezett chipleolvasókhoz a kártyát). Ha a kicsekkolást elfelejtjük, 4 eurós extra összegű „büntetést” kapunk, ami automatikusan levonódik a kártyánkról. Ezt a kártyát buszon és vonaton, vidéken és Amszterdamban ugyanúgy tudjuk használni. A nagyobb megállókon kívül élelmiszerboltokban (pl:Albert Heijn), újságárusoknál (pl: Bruna) is van lehetőség a kártya bankkártyával történő feltöltésére. A kártya pár euro centig kicsekkoláskor mínuszba mehet, de akkor a következő becsekkolás már nem fog sikerülni. Viszont vonaton való utazáshoz minimálisan 20 euróra lesz szükségünk, hogy be tudjunk csekkolni és megkezdhessük az utazást. A buszon és a villamoson van lehetőség a sofőrtől vagy a (villamoson a középen ülő asszisztenstől) papírjegyet venni, de ez a vonaton nem lehetséges. Úgyhogy a legjobb, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy elég a rajta levő összeg a következő utazásunkhoz, inkább töltsük fel, mert ha csak nem utazunk végállomástól végállomásig, a papírjegy általában jóval drágább, mint egy pár megállós utazás a chipkártyával.

http://www.ns.nl/en/travellers/blinded-pages/holland-by-train.html

A városon belül a tömegközlekedés jó, de sokkal ritkábban járnak a járatok, mint ahogy például Budapesten megszokhattuk. Ezzel számolnunk kell, főleg, ha elvárnánk, hogy csúcsforgalmi időben gyakrabban jöjjenek, ez nem mindig igaz.

Itt megtervezhetjük az utazásunkat: http://9292.nl/en Itt pedig az árakat találjuk: http://9292.nl/en/fares-and-public-transport

Mivel a tömegközlekedés nem mindig a legjobb megoldás Amszterdamban, ezért a hollandok nagy része biciklivel közlekedik. A biciklisnek elvileg nem, de gyakorlatilag a gyalogossal szemben a zebrán is elsőbbsége van. Sajnos a piroson is áthajtanak, legyünk nagyon körültekintőek.

Öltözködési szokások

Nincs különösebb jellemző. Trendkövetőek, főleg, ami a fiatal generációt illeti. Több esetben látni extravagánsan öltözött embereket, de Ők sem keltenek nagy feltűnést. Nagy a diverzitás az öltözködésben is, a nemzetiségek keveredése miatt is (a nemzetiségtől és vallástől függő viseletek általánosak pl; burka, afrikai fejkendők, indiai szárik).

Különlegesség: a Király napján „illik” valami narancssárgát viselni, és/vagy a holland zászló színeibe burkolózni (piros-fehér-kék), a Melegfelvonuláson (Gay pride), pedig valami rózsaszínbe, vagy szivárványszínűbe.

Mi sokkal fázósabbak vagyunk, így ne lepődjünk meg, ha 15 fok alatt is látunk hollandokat pólóban és strandpapucsban sétálgatni. A gyerekekre is csak nagy tél idején adnak sálat és sapkát, kesztyűt meg még ritkábban.

 

Egyéb jellemző szokások

Ha kicsit is kisüt a nap, mindenki a kávézók teraszán iszogat és élvezi a (ki tudja meddig tartó :-)) napsugarakat és/vagy hajókázik a csatornákon. Ez lehet az év minden szakában, télvíz idején is.

Hollandiában törvényileg elfogadott a melegek házassága, és meleg párok fogadhatnak örökbe is. Így ne lepődjünk meg, ha leszbikus, vagy homoszekszuális párokat látunk kézenfogva, vagy csókolózva az utcán. Ez Hollandiában (főleg a nagyvárosokban) elfogadott.

A hollandoknál a borravaló nem olyan mindennapos, mint Magyarországon. A vendéglátóhelyeken sem mindig adnak 10% borravalót, és van, ahol a számlában már benne van szervízdíjként. A hollandok általában közvetlenek a turistákkal, szívesen segítenek eligazodni, és mindennki (az utcaseprő is) beszél angolul, legalább társalgási szinten. A mélyebb barátságokhoz – nem csak kollegiális vagy üzleti viszonyhoz – viszont időbe telik elnyerni a bizalmukat.

Ha valaki apuka lesz, akkor ezt a terhes anyuka holland szokás szerint úgy adja a tudtára, hogy kétszersültre (Beschuit met muisjes) rozsaszín es/vagy kek cukorkákat szór, és ezzel lepi meg reggelire.

Etikett

http://www.kwintessential.co.uk/resources/global-etiquette/netherlands.html

 

Ünnepek

Január 1. Újév napja (Nieuwjaarsdag) Munkaszünati nap

Január 30. A Függetlenség Napja (Hollandia Spanyolországtól való függetlenségének elismerése, nem hivatalos munkaszüneti nap)

Nagypéntek (Goede vrijdag) Kevés helyen munkaszüneti nap

Húsvétvasárnap (Eerste paasdag)

Húsvéthétfő (Tweede paasdag) Munkaszüneti nap

Április 27. A Király Napja (Koningsdag): Willem-Alexander király születésnapja. (Ez az egyetlen nap az évben, amikor bárki bármit eladhat az utcán engedély nélkül, a kijelölt területeken)

Május 4. Az Emlékezés Napja (Herdenkingsdag)

Május 5. A Felszabadulás Ünnepe (Nationale Bevrijdingsdag), a II. világháború lezárásának napja Hollandiában

Jézus Mennybemenetelének Ünnepe (Hemelvaartsdag, Áldozócsütörtök) Munkaszüneti nap

Pünkösdvasárnap (Eerste pinksterdag)

Pünkösdhétfő (Tweede pinksterdag) Munkaszüneti nap

December 5. Sinterklaas (Szent Miklós ünnepének estéje)

December 15. A Királyság Napja (Koninkrijksdag, nem hivatalos munkaszüneti nap)

December 25. Karácsony (Eerste kerstdag) Munkaszüneti nap

December 26. Karácsony másnapja (Tweede kerstdag) Munkaszüneti nap

Közbiztonság


Mennyire biztonságos Amszterdam?

A közbiztonság alapvetően jó, de a zsebtolvajok (főleg Kelet-európai) száma az EU-hoz csatlakozó új országok szabad ki-, és bejárásával egyidőben sajnos érezhetően megugrott. Főleg a nagyobb fesztiválok, parádék, utcai események idején.

Zsebtolvajok a közlekedési eszközökön, főleg csúcsforgalaomban, hétvégén Amszterdam centrumában.

Biciklitolvajok; mindig erős lánccal kössük le a bicklinket lehetőleg oszlophoz, korláthoz, vagy több biciklit kössünk egymáshoz, és éjszakára ne hagyjuk az utcán.

 

Szórakozási lehetőségek felnőtteknek

Magyar emlékek Hollandiában: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/NL/hu/hu_emlekek_hollandiaban/hu_emlekek_hollandiaban.htm

Múzeumok Amszterdamban: http://www.amsterdam.info/hu/muzeumok/

A Het Loo palota, és kertje https://www.paleishetloo.nl/en/#2014-09-01

Keukenhof, Hollandia legszebb kertje, tulipánföldek http://www.keukenhof.nl/en/

Nyitva 2015 március 20-tól május 17-ig.

 

Szórakozási lehetőség gyerekekkel

Amszterdam: Artis (állatkert) http://www.artis.nl/

Kaatsheuvel: Efteling (vidámpark) http://www.efteling.com/

Palacsintahajó http://www.pannenkoekenboot.nl/

Hajóbérlés http://www.boothurenamsterdam.com/?gclid=CPDYl_7l3cACFRMatAodrkwAcw

Sinterklaas „belépője” http://sinterklaasintocht.101tips.nl/

Wassenaar: Duinrell (vidámpark) http://www.duinrell.nl/attractiepark

Volendam: http://www.vvv-volendam.nl/nl/

Miniatűr Hollandia Hágában: http://www.madurodam.nl/en/

Majomállatkert: http://www.apenheul.nl/

 

Nyelvtanulás

Nagyon jó nyelviskola, minden szintű nyelvtudáshoz: http://www.uvatalen.nl/site/uk/Dutch+language+courses

Nyelvtanulás haladóknak (napi hírlevél-opcióval): beterspellen.nl

Nyelvtanulás kezdőknek és haladóknak: http://holland.aladar.hu/nyelvtanulas/nyelvtan/

Angolul tudóknak: www.duolingo.com (játékos alkalmazás)

Kezdők holland nyelvkönyve: Nederlands voor buitenlanders Beginners, Delftse methode

+tipp itt vissza tudjuk nézni a minket érdeklő Tv műsorokat http://www.npo.nl/uitzending-gemist

+tipp: Hollandiában (szinte) mindenki beszél angolul. Ne hagyjuk, hogy a boltban, piacon, utcán az anyanyelvű hollandok visszaváltsanak angolra, ha beszélgetést kezdeményezünk.

 

Árak

 –

Élelmiszer

Albert Heijn (felső-közép kategóriás holland ABC, mindenhol megtalálható,érdemes bónusz kártyát (bonus kaart) igényelni, sok az akció vele, és ingyen van, a saját márkás termékek (AH jelzéssel) általában olcsóbbak.A kártyás vásárlás itt a leginkább használt fizetési mód, házhozszállításkor is lehet kérni, de akkor előre szólni kell a megrendelésnél. Az Albert Heijn végez házhoz szállítást is, a következő feltételekkel, és árakkal; 70 euro felett lehet kérni házhozszállítást, a szolgáltatás díja függ a választott időponttól, és a végösszegtől, hogy mekkora értékben vásárolunk. A díja 4, 95 és 12,95 euro között van.

Ha olcsóbban szeretnénk vásárolni, akkor mehetünk piacra (Pl Amsterdam: Dappermarkt, Albert Kuijp) vagy nagybevásárlásokat érdemes a Lidlben tartani. Vigyázzunk azonban, mert a piacok csalókák lehetnek, sokszor a hal, vagy sajt például nem olcsóbb a piacon.

Friss, bolti tej (1 liter): 0.89 euro

Csirkemellsonka (10 dkg) 2 euro

Nektarin (1 kg) 2,78 euro

Elstar alma (1 kg) 1,79 euro

 

Háztartási cikkek, lakberendezés

Hollandiában többféle drogéria van, a legolcsóbb a Kruidvat, aztán a DA és az Etos körülbelül hasonlóan drágább. Mindenhol vannak folyamatos akciók, érdemes mindig körülnézni, és itt is igaz, hogy a saját márkás termékek olcsóbbak.

Ezen kívül nagyon sok féle üzlet van, ahol érdemes az akciókat végignézni, mert sokszor a drogériák árainak töredékéért vásárolhatunk mosószert vagy alsóneműt például (Pl. BigBazar, Bristol, Zeeman)

Kruidvat- Pampers újszülötteknek, 45 darabos: 9,99 euro

Kruidvat- Colgate Caries Protection 1,85 euró

Kruidvat saját márkás mosogatószer: 0,5 liter. 0,75 euró

Kertészeti árudák, lakberendezés: Praxis, Gamma, Ikea

Háztartási cikkek, lakberendezés: Xenos, Hema

 

Ruhák

Ha Magyarországon is megtalálható középkategóriás ruhaüzletben vásárolunk (pl: H&M, Zara, Mango) az ár ugyanaz, mint otthon, általában magyar forintban is fel van tüntetve az árcédulán. A holland márkák általában drágábbak, mint az átlag H&M például. (WE, G-star, Supertrash) Hollandiában egyre nagyobb divat a ruhák (és egyéb háztartási cikkek) házhoz szállítása.

Legnagyobb online ruhaüzlet: www.zalando.nl

Olcsó ruhák, alsóneműk: Zeeman, Bristol, Hema, Primark, Dappermarkt piac, Albert Kuijp
Hollandiában nincsnek olyan kínai cipőüzletek, mint például nálunk Budapest belvárosában. Itt inkább a piacon és a piacok környéki kis utcák üzleteiben lehet kifogni olcsóbb cipőket.

Lakásvásárlás, lakásbérlés

Vásárlás:

Lakásvásárlásnál, a hitelhez nem szükséges önrész, de lehetséges a felhasználása, ha van megtakarított pénzünk. A hitelhez szükségünk lesz: jegyző közvetítésére (notaris), bitosítékot jelentő levél a munkáltatótól, hogy igényt tart a szolgáltatásunkra a jövőben (ennek egy hivatalos dokumentumnak kell lennie), BSN-szám (BSN-nummer), a fizetésünkről előállított hivatalos dokumentum.

Érdekesség: Hollandiában a csatornákon is lakhatunk egy lakóhajóban, ugyanolyan elfogadott, és felszerelt, mint egy akármilyen “szárazföldön” lévő lakás.

Kétféle bérlés lehetséges: szociális bérlakás (sociale huurwoning), és magán (particuliere)

1. Szociális bérlakás:

Szociális lakásként olyan lakásokat ajánlanak, amik maximum 699 euro, vagy annál alacsonyabb bérlési díjra vannak felbecsülve. (ez rezsi nélkül értendő) Bérlőként nem lehet magasabb a fizetésünk 34700 eurónál évente (és ha van egy regisztrált partnerünk, házastársunk, akkor az Ő keresetével együtt értendő ez az összeg). Ahhoz, hogy egy ilyen lakásra szert tehessünk, szinte minden esetben szükségünk van egy lakóengedélyre (huisvestingvergunning). Ez 60 euróba kerül, és az önkormányzatnál tudjuk beszerezni. Általában legalább egy havi kauciót kell fizetni.
Amszterdamban regisztrálni kell a www.woningnet.nl honlapon, ennek van valamennyi minimális költsége. A várólista olyan hosszú, hogy akár 7 évet is kell várni, hogy szociális bérlakást kaphassunk. Lehetőség van bizonyos esetekben állami támogatás igénylésére, de ez a lakásban lévő háztartási eszközök, és egyéb ingóságok összetételétől függ.

2. Általános bérlés

Hivatalos lakásbérlésnél (ügynökségeknél) általában 1-3 havi kauciót kérnek, illetve határozott összegű minimum keresetet is előírhatnak. Ezek a lakások regisztrálható lakcímek.

Ezek a lakások 700 euró havi bérleti díjtól érhetők el. Az ilyenfajta lakáskeresésnek nyilván nagyobb az esélye, mert a piacon nagyon sok kiadó lakás van, és nincs 7 éves várólista. Amszterdamban ha nagyon átlagban beszélünk, 1400 euróba kerül (rezsi nélkül értendő) egy lakás bérlése havonta. Emellett óvadékot kell fizetni, amiért sokszor három havi bérleti díj árát kérik. Tehát csak az első hónapban, amikor még be sem költöztél 4000 euró körüli összeggel kell számolni, és akkor még nem beszéltünk a felmerülő felújítási költségekről. Valamint sok helyen elvárják, hogy bizonyítani tudd, hogy a fizetendő bérleti díj negyvenötszörösét keresd évente, és hogy a partnered minimum a felét. Mindemellett lehet, hogy nem te vagy az egyedüli pályázó, aki szemet vetett erre a lakásra, így szerencsére is nagy szükséged lesz.

Amszterdamban nehéz olcsóbb környéket mondani, de például Ijburg egy újépítésű terület, ahol a kisebb érdeklődés miatt lejjebb adtak az árból. Emellett Amsterdam-west (Amszterdam nyugati részén) lehet még megfizethető ingatlanokat (akár kis házakat is találni).

Mire kell figyelni?

Mindenképp kérdezzünk körbe, kutassunk, próbáljunk ismerősön keresztül tudakolózni, mielőtt belemegyünk egy rossz üzletbe, ugyanis sokszor kihasználják a külföldről jövők tudatlanságát, és csillagsázati árakat kérnek. Mindenképp jól olvastassuk el egy hozzáértővel az apróbetűs részt (is) a szerződésben, mielőtt aláírnánk azt. Próbáljuk az ingatlanügynököket megkerülni, ha ez lehetséges, hogy ne adjunk ki pénzt a jutalékra. A legjobb, ha egyenesen egy lakásszövetkezettől bérelünk, mint például: Ijmere, Stadgenoot, Vestede.

Mindkét esetben szükséges dokumentumok:

 • Munkaszerződés (határozott idejű esetén munkáltató által kiadott bizonylat,hogy a jövőben is igényt tart a szolgáltatásainkra)
 • 3 havi fizetésről bizonylat
 • Útlevél másolata
 • Banki bizonylat, hogy a fizetésünk a számlánkra érkezett
 • Népességnyilvántartási kivonat

Saját cég esetén szükség van:

 • Cégjegyzék kivonat
 • Éves bevallás

Nem hivatalos (magánszemélytől) bérelt lakásnál a minimum kaució 1 hónap és sajnos sokszor nem engedélyezik a lakcímet bejelentkezéshez.
A lakcímbejelentkezéshez a lakás tulajdonosának beleegyező igazolása szükséges, illetve útlevél.

Kommunikáció

Hollandiában szinte mindenki beszél angolul, így ezért is nehéz hollandul megtanulni annak, aki angolul tud, mert az ember hajlamos ellustulni. Az angolon kívül németül, franciául, és spanyolul beszélnek még általában, mert ezek közül legalább kettőt kötelezően, párhuzamosan az angollal tanulnak az iskolában. Lehetne tőlük tanulni. 🙂

Étterem

all-you-can-eat sushi http://restaurantsumo.com/
olasz: http://atavolarestaurant.nl/
arab: http://bazaramsterdam.com/read/1441

Nagy divat a nem túl egészséges, de annál finomabb snack-bárok, ahol sültkrumplit (patat) gyrost (schorma) és más nálunk leginkább fasírtként vagy bélszínroloóként ismert ételeket lehet kapni. Nagy turistalátványosság a “falból kínált” fasírt/sajtszuflé. http://www.febodelekkerste.nl/

Holland ételspecialitások:

http://www.awesomeamsterdam.com/articles/55/dutch-foods-you-should-try

http://www.awesomeamsterdam.com/articles/71/more-dutch-foods-to-try

Szolgáltatások

Hajhosszabbítással is foglalkozó magyar fodrász és manikűrös-műkörmös (magyaroknak folyamatos akciók!):

Mádai Gyöngyi

cím: Amszterdam, Koninginneweg 151 1077da

telefon: +31646760662

email: pearlhairandnail@gmail.com

facebook: https://www.facebook.com/PearlHairAndNail/info

Szobafestés, tapétázás nagyon precíz, rendes, igazi vérbeli mesterember:

RP Schilderwerk Kokovai Árpád

kapcsolattartó Romanov Alexandra

telefon: +31645104844

email: rpschilderwerk@gmail.com

Magyar könyvelők Rotterdamban:

Kovács Anita és Stier Beatrix Lilla

Bls Administraties

Soetendaalseweg 63a

3036EL Rotterdam

mobil: +31617308363

vonalas: +31102234343

www.huncare.nl

Rotterdami Magyar Bolt a könyvelőiroda épületében

Facebookon ugyanezen névvel megtalálható

Ha kiegészítenéd az országinformációt, küldd el nekünk az info@nokkulfoldon.hu-ra. Nagyon hálásak leszünk. 🙂

Fotó: https://www.flickr.com/photos/22746515@N02/

4 hozzászólás

 1. Sziasztok. Érdeklődnék hogy ha most költözök ki akkor hol keresgéljek lakást,mivel nekem még nem lenne 3 havi bérpapírom?! Esetleg arról tudtok valamit hogy az ács munka mennyire keresett kint és hogy mennyi lehet a fizu kb? Párommal költöznénk ki és ő ács. Köszi a választ előre is 🙂

  ui.: Szuper az oldal rengetek hasznos dolgot tudtam meg. Köszönöm. 🙂

 2. A http://www.hollandokk.com oldalon nagyon sok aktuális infó van Hollandiáról.

 3. Nehany eszrevetel:
  Vakantiegeld- nem tartjak vissza a fizetesed 8%-at. Ez egy extra juttatas, az eves fizetesed bruttojabol kiszamolva.
  Ov chipkaart: marhasag, hogy 4 euros buntetest kapsz, ha elfeljtesz kichekkolni. A 4 euro az alap osszeg, amit a gep levesz a kartyadrol, mikor bechekkolsz. Mikor kijelentkezel, a megtett utalapjan jovairjak a kartyadon a 4 eurobol fennmarado osszeget. Tehat szo sincs buntetesrol. Ha elfelejtesz kichekkolni, interneten visszaigenyelheted a jovairando osszeget.

 4. Sziasztok!
  Mi most fogunk kikoltozni a parommal es a haverjaval. Esetleg egy jo ferfifodraszt tudna valaki ajanlani?:) lehet tobbet is 🙂 meg egy jo kozmetikust aki szempillazik is es elfogadhato aron dolgozik… 🙂

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás