Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Egyesült Arab Emírségek, Dubaj – országinformációk

 

2012-10-19 14.59.11

FONTOS INFORMÁCIÓ! Az országinformációkat lelkes önkéntesek állították össze sok-sok óra munkával. Amit itt olvashatsz az az ő tapasztalatuk. Ha valamivel nem értesz egyet, akkor jelezd felénk, mert örömmel vesszük a kiegészítéseket. Minden országnál találsz információs linkeket. Azt javasoljuk, hogy ha az adott országba készülsz, akkor nézd meg a hivatalos oldalakat is. Az itt leírt információk kizárólag tájékoztató jellegűek.

Általános információk

Az Egyesült Arab Emírségek (UAE) hét emírséget foglal magába: Abu-Dhabi, Ajmán, Dubai, Fujairah, Rasal-Khaimah, Sharjah és Umm al-Quwain. Egy-egy emírségen belül több város is található (pl. Hatta, Dibba (félig már Oman), Jebel Ali – összenőtt Dubai-jal, így már annak részeként kezelik-, Al Ain).

Minden emírségnek saját uralkodója (sejkje) van. Abu Dhabi, az Emírségek fővárosa, uralkodója (sejkje) az UAE elnöke: Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan.

Minden egyes emirátus saját hatáskörrel rendelkezik, mint például a polgári törvények végrehajtása vagy helyi szolgáltatások fenntartása terén.

Dubai az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb emirátusa, gazdasági – turisztikai központ. A kedvező pénzügyi feltételeknek és a kiváló földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően egyre több nemzetközi cég települ a térségbe és relokálja dolgozóit Dubai-ba. Ennek köszönhetően Dubai az egykori halászfalu igazi multikulturális nagyváros lett, ahol a lakosság kb. 85%-a bevándorló. A többi iszlám országhoz képest Dubai egy nagyon toleráns, szabad, megengedő hely. 2013. év végén Dubai elnyerte a 2020-as EXPO rendezésének jogát, ami a gazdasági válság stagnálása után újra lendületbe hozta az emírséget. A húzóágazatok továbbra is a turizmus és az építőipar.

Államforma: abszolút monarchia. Uralkodó: His Highness Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum (röviden: Sheikh Mohammed), aki egyben az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és alelnöke is.

Hivatalos nyelv: arab, üzleti nyelv: angol

Vallás: iszlám (kb. 96%)

Pénznem: AED (emirtáusi dírham). 1 AED ~ 60 HUF

Országhívó szám: 971

Időzóna/időeltolódás: nyáron +2 óra, télen +3 óra

Munkahét/hétvége: az UAE-ben hivatalosan 6 napos a munkahét. A hétvége a csütörtök délután és a péntek, de sok munkáltató megadja a szombatot is szabadnapnak. A hét vasárnappal kezdődik.

Időjárás/éghajlat: az UAE-ben két évszak van. Áprilistól – novemberig nyár, decembertől – márciusig tél. A tél általában enyhe (ritkán csapadékos), a nyár hosszú és forró, gyakran igen magas páratartalommal (70-80%).

Csapvíz: tisztított tengervíz. Iható, de ajánlott a palackozott víz fogyasztása

Jogrend: Az országban az ún. Sharia jogrend, az iszlám vallásjog érvényes, kivéve a szabad-kereskedelmi zónákban, ahol az angolszász jogrend.

Sharia jogrendről itt olvashatsz:

 http://hu.theislamicbanker.com/az-iszlam-saria/,

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sar%C3%ADa )

Általános linkek az országgal kapcsolatban

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?egyesult-arab-emirsegek

http://www.emirates.org/index.html

http://www.dubaicityinfo.com/

http://www.expatarrivals.com/dubai/moving-to-dubai

Expat klubok linkjei, elérhetőségei

http://www.expatwoman.com/dubai/

***

http://www.internations.org/ oldalon számos izgalmas expat csoportot találhatsz. Például:

http://www.internations.org/dubai-expats Ez az expat közösség általános oldala.

Ahhoz, hogy a következő oldalakat meg tudd nézni, be kell lépni az Internations oldalra. Ezeket inkább ízelítőnek tettük ide.

InterNations Dubai Adventures : Izgalmas túrákat, programokat szerveznek.

InterNations Dubai Coffee Get-Togethers

InterNations Dubai Socialize Without Alcohol

InterNations Dubai Professional Networking

InterNations Dubai Women Only

InterNations Dubai Diving

InterNations Dubai City Trotters

***

http://www.meetup.com/ oldalon szintén izgalmas expat és tematikus csoportokat találhatsz. Például:

Dubai Internet Marketing Entrepreneurs

Escape Dubai : Kalandok, utazások

The Magic of Thinking BIG : Önfejlesztés, NLP

Cultural Mix : Interkulturális Meetupok

Dubai- New in Town

Dubai Sports Enthusiasts

Dubai Expatriates

UAE – Free Thinkers

***

International Business Women’s Group: http://www.ibwgdubai.com/ : Angol szervezet, izgalmas üzleti reggeliket és egyéb rendezvényeket szerveznek.

***

https://www.linkedin.com oldalon számtalan üzleti és szakmai csoportot találsz.

***

Facebook közösségek:

Dubaji magyarok – https://www.facebook.com/groups/hungariansindubai/

Dubailányok – https://www.facebook.com/groups/dubailanyok/

Marina Mums – Dubai Marina – https://www.facebook.com/groups/marinamums/

Dubai Mums – https://www.facebook.com/groups/106962029504353/

Egyéb linkek, címek

Nagykövetség/konzulátus: a magyar nagykövetség Abu-Dhabi-ban található, elérhetősége: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/AE/HU

 

Top tippek:

Barátkozzunk a gondolattal, hogy Dubai-ban „Inshallah” (Allah akaratából) működnek a dolgok. Vagy nem működnek. 🙂

Dubai-ban rengeteg nemzet és vallás él együtt (békében). Viszont ehhez a békés együtt éléshez, nagyfokú türelem és tolerancia szükséges.

Ha a világ különböző nemzeteinek a pasijaira vagy kíváncsi, pontosabban a szokásaikra, akkor menj el egy nemzetközi „women only” kávézásra. Az arab nőktől kezdve a fülöp-szigetekiig mindenféle nő el fogja mesélni a saját pasizós történeteit. 🙂

Egészségügy

Egészségbiztosítók listája

www.ngi.ae

www.mednet-uae.com

www.alliance-uae.com

www.tameen.ae

www.axa-gulf.com

www.insuranceuae.com

Ajánlott orvosok

Az UAE egyre népszerűbb célállomás a magyar orvosok számára is, mivel nagyon jó technikai feltételek mellett, az otthoni fizetések többszöröséért dolgozhatnak. Az UAE-ben praktizáló magyar orvosokról a helyi magyar közösség tud felvilágosítást adni.

 

Szüléssel, terhesgondozással kapcsolatos információk

Szüléstörténet Dubajban: http://nokkulfoldon.hu/az-en-szulesem-szules-dubajban-egy-magyar-anya-szemevel

Meddőségi kezelés Dubajban

Eve Fertility Center: http://eveivf.com/ Központjuk a szomszédos emírségben, Sharjah-ban van, de Dubajban is van kirendeltségük.

Vezetője Dr. Walid Ghutmi, egy libanoni származású orvos. Maximálisan korrekt szakember.

Egyéb információk az egészségüggyel kapcsolatban

Az egészségügyi ellátás színvonala az UAE esetében kiváló, járványoktól, fertőző betegségektől nem kell tartani. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis. Magyarországról történő beutazás esetén a helyi hatóságok kötelező védőoltást nem írnak elő. A helyi gyógyszertárakban gyakorlatilag mindenféle gyógyszer kapható (pl. antibiotikum és fogamzásgátló recept nélkül is). A túlzott légkondicionálás és a szinte állandóan poros levegő miatt gyakoriak a felső légúti, allergiás/asztmatikus tünetekkel járó megbetegedések.

Az UAE-ben a bevándorlók magán egészségbiztosítás útján részesülhetnek orvosi ellátásban. A különböző egészségügyi szolgáltatók szerződésben állnak a biztosítókkal, így ha szerződött partnernél vesszük igénybe a szolgáltatást, akkor csak az önrészt kell nekünk fizetni.

Az a munkáltató döntése, hogy a családtagok biztosítását is állja, vagy engedélyezi, a vállalati csomaghoz való csatlakozást, saját költségen.

Minden munkáltató és minden biztosító más csomagokat kínál. Amennyiben magunknak kell állni a biztosítás éves díját, érdemes szakember segítségét kérni, aki segít kiválasztani az életkornak, egészségi állapotnak és az általunk felállított feltételeknek megfelelő biztosítót.

A biztosítások éves díja akár, 4.000 – 10.000 AED is lehet. Ez egy meghatározott biztosítási összegre vonatkozik, ebből az összegből „fogyasztunk” az egyes kezelések alkalmával. Terhes gondozásra, szülésre, fogorvosi ellátásra külön rá kell kérdezni, mivel ezen szolgáltatások nagyban befolyásolhatják az éves díjat.

Iskolával, óvodával kapcsolatos információk

Az UAE oktatási rendszere leginkább az angolszász országok rendszeréhez hasonlít, tehát nagymértékben eltér a Magyarországon megszokottól. Minden szintű oktatási intézmény fizetős, ami éves szinten komolyan terheli a családi költségvetést. A munkáltatónak van lehetősége hozzájárulni a tandíj fizetéshez, de ez inkább a nagyobb cégek esetében jellemző. A tandíj mértéke iskolánként változó és általában szakaszonként (stage) növekszik. A tandíjon felül fizetendő: regisztrációs díj, egyenruha illetve az iskola busz (nem kötelező). Az oktatási intézményekben nincs étkeztetés, otthonról visznek uzsonnát illetve ebédet a gyerekek.

A népszerűbb/nevesebb iskolákba hatalmas túljelentkezés van, ezért ha ilyen iskolába szeretnénk járatni a gyermekünket, érdemes időben (akár évekkel korábban) jelentkezni!

Az UAE-ben elérhető curriculumok egyike sem átjártható a magyar rendszerrel, így, aki a magyar oktatásba kíván visszatérni, annak különbözeti vizsgákra kell számítania. (erről egy összefoglaló cikk: http://nokkulfoldon.hu/kulfoldon-jar-iskolaba-a-gyerek/)

Az iskolák a gyakorlati tudás elsajátítására fektetik a hangysúlyt, nem pedig a lexikális tudásra. Projektekben dolgoznak, előtérbe helyezve a csapatmunkát. A számítógép használata elkerülhetetlen, mivel nagyon sok iskolában már online programon kell a házi feladatot elkészíteni. A gyerekek könnyen tudnak alkalmazkodni ehhez a rendszerhez (általában szeretik is az iskolát), és a nemzetközi osztályok nagy toleranciát és széles látókört biztosítanak nekik.

Az arab nyelv tanulása kötelező.

A tantervekről (curriculum) és az elérhető iskolákról itt tájékozódhatsz:

http://mydubaiconnection.com/connector-publishing/Kids-Corner-Special-Features.aspx?Heading=SPECIAL+FEATURES&f=Kids-Corner-Special-Features&id=454

http://www.expatarrivals.com/sites/default/files/pdf/school_guides/Dubai_SchoolGuide_ExpatArrivals.pdf

https://www.khda.gov.ae/Pages/En/educationalsectorsen.aspx

http://www.edarabia.com/schools/dubai/

Gyermekorvosi / védőnői ellátással kapcsolatos információk

Dubai-ban van külön gyermekorvosi rendelés. Orvost a biztosítónk szerződött partnerei közül érdemes választani.

Ajánlott gyerekorvosok listája, elérhetőséggel

Dr. Bariah Dardari (Al Zahra Hospital, Al Barsha). Nagyon jó orvos, éppen ezért gyakori, hogy csak 2-3 napra tudnak időpontot adni hozzá.

http://azhd.ae/paediatrics.php

Szükséges vízumok, engedélyek

2015. május 6-án teljeskörű vízummentesség lépett érvénybe: magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel (magán-, diplomata, szolgálati) előzetesen beszerzett vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Arab Emírségekbe, és tartózkodhatnak az országban 6 hónapon belül 90 napig. Ideiglenes magánútlevéllel csak emírségi tartózkodási engedéllyel rendelkezők (jellemzően itt született gyermekek, akiknek még nincs magánútlevelük) utazhatnak be. Figyelem! Belépéskor ugyan a beutazás célját nem vizsgálják, munkavállaláshoz azonban változatlanul a munkáltató („szponzor”) által előzetesen beszerzett belépési engedélyre van szükség. A repülőtéri tranzitálás vízummentes.

Szükséges okmányok és lefordítandó okmányok

Munkavállaló esetén:

 • min. 6 hónapig érvényes útlevél
 • munkaszerződés
 • medical check – up riport (vérvétel, mellkas röntgen)
 • egyes szakmák esetében szükséges lehet a végzettséget igazoló dokumentum fordítására és hitelesítésére

Családtag esetén:

 • min. 6 hónapig érvényes útlevél
 • medical check-up riport
 • 1 évnél nem régebbi, hitelesített házassági anyakönyvi kivonat
 • kiskorú gyermek esetén 1 évnél nem régebbi, hitelesített születési anyakönyvi kivonat

A rezidens vízummal rendelkezők helyi (személyi) igazolványt kapnak (Emirates ID)


Bankszámla, bankrendszer, fizetés

A bankszámla nyitásához a következő dokumentumok kellenek:

 • Tartózkodási vízum
 • „No objection letter” a munkáltatótól (családtag esetében a dolgozó házastárstól)
 • Jövedelemigazolás
 • Útlevél
 • Esetleg lakásbérleti szerződés (ez banktól függ)

További információkat például itt olvashatsz:

http://www.kulfoldibankszamla.info/bankszamlanyitas-menete/dubai-bankszamlanyitas-menete

http://www.justlanded.com/english/Dubai/Dubai-Guide/Money/Opening-an-account

Bankok listája:

http://dubanks.com/banks

Nagyon népszerű a csekkes fizetés, ami számunkra először furcsa lehet. Természetesen a bankkártyát is használhatjuk szinte mindenhol.

Postafiók bérlés

Dubajban a posta nem viszi házhoz a leveleidet automatikusan. Postafiókot kell bérelned, ahol több lehetőség közül választhatsz:

1. Bérelsz egy postafiókot valamelyik postán. Ez a legolcsóbb megoldás. az éves díja 200 AED.

2. A lakónegyedekben vagy kereskedelmi negyedekben bérelsz egy postafiókot. Ennek éves díja 300 AED.

3. Az épületbe kérheted a leveleidet, ahol laksz. Ennek éves díja 450 AED.

4. A házad (Villa) ajtajához is kérheted a leveleidet. Ez a legdrágább megoldás, az éves díja: 750-1250 AED.

Postafiókot bérelni valamelyik postán vagy pedig online tudsz.

Mi szükséges hozzá?

 • Útlevélmásolat (a vízummal),
 • Két útlevélkép,
 • Kitöltött igénylőlap.

Részleteket itt olvashatsz, illetve itt tudsz online postafiókot bérelni.

http://www.epg.gov.ae/epweb/_en/info.xhtml?viewing_article=article6,

http://www.gulfstay.com/blog/po-box-rental-dubai

Lakásbérlés

Hol érdemes lakást bérelni?

A magyarok által kedvelt helyek: Dubai Marina, Silicon Oasis, Arabian Ranches, Downtown, Greens

Lakásbérlés folyamata

Dubai legnagyobb bevételét ma már nem az olaj adja, hanem a turizmus és az építőipar. Ennek köszönhetően és a sok bevándorlónak (akik gyakran csak pár évet maradnak) rengeteg kiadásra/eladásra szánt ingatlant találhatunk a hétköznapitól egészen a luxus kategóriáig. Dubaiban az egyik legnépszerűbb befektetés az ingatlan vásárlás/bérbeadás. A legtöbb ingatlan külföldiek kezében van (a legnagyobb befektetők az Irániak), akik sok esetben nem is tartózkodnak Dubai-ban, így csak az ingatlan ügynökkel tudunk kapcsolatba lépni. Az ingatlan árak a Mo-hoz viszonyítva igen magasak (vásárlás és bérlés esetében is), de kedvező hitel lehetőségek vannak, illetve a munkabér részeként a munkáltató hozzájárul a lakhatás költségeihez (erről bővebben a Juttatások menüpont alatt).

Általában 1 éves időtartamra kötnek szerződést, ami évente hosszabbítható. A legtöbb bérbeadó a bérleti díjat egy összegben előre kéri (ami itt több millió HUF-ot jelent). Sok esetben van lehetőség több részletben fizetni (2,3,4 csekk), de ebben az esetben általában emelik az árat. A bérleti díj havonta történő fizetése nagyon ritka. Van lehetőség bútorozott, vagy bútorozatlan lakás bérlésére is, minden esetben a konyhai gépek+a mosógép kötelező tartozékok. Az aktuális bérlőnek úgy kell átadnia az ingatlant, hogy a közüzemi díjakat adott napig rendezi. Ez azt jelenti, hogy ha kifizette az utolsó havi számlát is a bérlő, akkor lekapcsolják a vizet+az áramot, így ha lakatlan lakást szeretnénk megnézni, ne az esti órákra tervezzük az ingatlan megtekintését. (az ingatlanosok nyugodt szívvel invitálják az ilyen lakásokba is az ügyfeleket, akár este 10-re is. ). A szerződésnek vannak kötelező elemei, illetve a bérlőnek van lehetősége belevenni a szerződésbe olyan dolgokat, amire a kötelező rész nem tér ki, de számára fontos.

Az első időszakban megtehetjük azt is, hogy ún. „Serviced Appartment„-et bérelünk. Ezt ügynökségektől bérelhetjük ki. Be van teljesen bútorozva, ágyneműt, törölközőt is adnak. A bérleti díj magasabb, mint egy normál bútorozott lakásé, de nem kell külön közüzemi díjakat fizetni, benne van a takarítás és az ágynemű / törölköző mosás díja, internet költsége. Ezt általában rövidebb időre, akár 1 hónapra is kibérelhetjük.

Ilyen Serviced Apartment-et bérelhetünk normál lakóházban is vagy pedig speciális apart hotelekben.

http://www.dubaiapartments.biz/short-term-rental-dubai.aspx

http://www.mydubaistay.com/en/default.aspx

http://www.expatriates.com/classifieds/dub/housingavailable

Ha bútorozatlan lakást bérelünk itt vehetünk bútort:

http://www.ikea.com/ae/en/

http://www.homecentrestores.com/

http://dubai.dubizzle.com/classified/furniture-home-garden/?is_search=1&price__gte=&keywords=&is_basic_search_widget=1&price__lte= (használt bútor)

Fontos tudnunk, hogy a méretek eltérnek az európaitól, pl. ágyneműhuzat, párna, vagy takaró tekintetében.

Mire kell figyelni a lakásbérlésnél?

 • A kiállított csekknek (esedékességkor) mindig legyen fedezete, ellenkező esetben büntetést kell fizetnünk,
 • Felmondási idő, illetve az idő előtti felmondás esetén fizetendő büntetés,
 • A karbantartási/javítási költségek kit terhelnek (tulajdonos/bérlő), és milyen összeghatártól.

Ingatlanügynökök:

Dubai-ban nagyon sok ingatlan iroda van, ahol az ügynökök nem kevés pénzért dolgoznak. Emiatt sokszor érezhetjük azt, hogy a pénzünkért többet várnánk. A nem európai/amerikai ügynökök munkamorálja nagyon eltér az általunk megszokottól, ezért kissé megbízhatatlannak tűnnek. Fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljunk az ügynökünkkel, mert sok mindent elintézhetnek helyettünk/nekünk, de mindig fogjuk a kezüket. Addig ne engedjük el, amíg meg nem csinálta, amit ígért. És ez sokszor nagyon sok telefonba és idegeskedésbe kerül.

Ingatlan adatbázisok:

http://www.propertyfinder.ae/en/rent/uae/apartment-for-rent.html

http://www.emart.gov.ae/Home.aspx?en

http://dubai.dubizzle.com/property-for-rent/home/

 

Egyéb információk lakásbérléssel kapcsolatban

TV, internet, telefon: a két szolgáltató a DU és az Etisalat. Mobil viszonylatban választhatunk szolgáltatót (mindkettőnek van feltöltő kártyás és előfizetéses szolgáltatása is), de TV és internet esetében a lakásunk helyzete határozza meg a szolgáltatót. Az internet szolgáltatás mind sávszélességben, mind lefedettségben jónak mondható. Bizonyos oldalakat nem lehet elérni Dubajból (le vannak tiltva), ezt VPN szolgáltatás előfizetésével lehet kiküszöbölni.

Lakástípusok:

Apartman: a Mo-i panellakások megfelelői, luxus kivitelben. A kisméretű garzon típusú lakások nem jellemzőek. Általában 1-2-3 hálószobás lakások. Az egy szobás (1 bedroom) lakás azt jelenti, hogy nappali+1 háló+konyha+fürdőszoba. Ezeknél az épületeknél általában van medence, gym, és wellness rész (szauna/gőzfürdő)

Villa/Townhouse: ezek amolyan sorházi (kis) kertes házak. Minden ház egyforma, általában 2+ hálószobásak.

Ezek a legnépszerűbb típusok. Ezen felül természetesen megtalálhatók a luxus penthouse-k, duplexek, és az önálló villák, amit általában a helyiek építettnek.

Munkavállalási információk

Fizetések, juttatások

A fizetés 3 részből tevődik össze:

 • alapbér (nem terheli levonás),
 • közlekedési támogatás,
 • lakástámogatás.

A három arányát a cég határozza meg, de sok esetben nincs jelentősége, mivel egy összegben utalják a munkabérrel. A lakástámogatás megvalósulhat úgy is, hogy a munkáltató biztosítja az ingatlant (hátránya, hogy nem mi döntünk, arról, hogy hol lakunk). Előfordul, hogy a cég a lakásbérlés maximális összegét meghatározva a lakásbérleti díjat számla ellenében fizeti ki. Bizonyos – elsősorban nemzetközi – cégek fizetik a gyerekek iskoláztatását 18 éves korig (néha maximalizálva az összeget).

Mivel az UAE-ben csak az állampolgárok vehetik igénybe az állami egészségügyi szolgáltatást, így az állam törvény által kötelezi a munkaadókat az egészségbiztosítás (erről bővebben az Egészségügy menüpont alatt) fedezésére. A családtagoknak nem minden esetben fizetik, de felajánlhatják a céges “csomaghoz” való csatlakozást, saját finanszírozással.

Itt is létezik az év végi bonus fogalma, de ez is teljesen cég függő.

 

Népszerű / keresett szakmák

 • idegenforgalom – vendéglátás
 • IT
 • logisztika
 • építészet
 • orvos, klinikai szakpszichológus

Munkaszerződésnél mire kell figyelni?

A munka elfogadása az “offer letter” aláírásával veszi kezdetét. Ezzel megkezdődhet a munkáltatói vízum megkérésének folyamata (20-50 nap).

A munkaszerződés tartalmazza mindazokat a követelményeket, ami egy magyarországi szerződéstől is elvárható. Sajnos a munkaszerződés, a munkáltatói vízum véglegesítése cégenként eltérő lehet, az adott cég illetékeseinek szakértelmétől, kapcsolatrendszerétől függően.

A próbaidő: 6 hónap, a felmondási időt, pedig a munkáltató határozza meg. Mivel a cégeknek elég sokba kerül egy munkavállaló, ezért előfordulhat olyan kitétel a szerződésben, hogy ha bizonyos időn belül mond fel a munkavállaló, akkor a költségeket meg kell térítenie.

Állásportálok

http://www.gulftalent.com

http://www.monstergulf.com

http://www.indeed.ae

http://www.jobsindubai.com

http://www.bayt.com

http://www.naukrigulf.com

http://www.jobs-me.com

http://www.expatwoman.com/dubai

Egyéb munkaerő piaci információ

Az UAE-ben történő munkavállalásra a fejlett világból érkezőnek, akkor van legnagyobb esélye, ha

 • nyelvet (nyelveket) beszél,
 • felsőfokú végzettségű,
 • sok éves (nemzetközi) tapasztalata van vagy nagyob keresett szakmában (pl. orvos) dolgozik.

Az alacsonyabb kvalifikáltságot igénylő munkaköröket (szak-segéd-betanított mukás) az olcsó távol – keleti és az indiai szubkontinens munkaerőivel töltik be.

Dubaiban kétféle módon lehet munkát vállalni:

 • a más országban székelő anya vállalattól kerülnek ide, nagyon jó feltételekkel (relokálja a vállalat)
 • meghirdetett pozícióra jelentkezés (országon kívül/belül)

A meghirdetett pozícióknál gyakran találkozni nemzetiségre és korra vonatkozó kitétellel. (Tipikusan ilyen pl. az oktatási intézményekben a teacher assistant állás, illetve az adminisztratív munkakörök). Az irodai munkákra elsősorban arab nemzetiségű, filippin, indiai szakembert várnak.

A piac nagyon telített és a fejvadász cégek csak az igazán erős jelölteket viszik a tényleges munkáltató elé. Egy – egy állásra néha 1800 – 2000 ember is jelentkezik.

Nagyon sok álláshoz szükséges a közel – keleti tapasztalat, de legalább nemzetközi gyakorlat és természetesen mindenhol a nagyon jó (tökéletes) angol nyelvtudás.

Az itt elfogadott CV – akár 3-4 oldalas is lehet – elsősorban az eddigi munkatapasztalatok felelősségi területeit kell, hogy hangsúlyozza.

Amennyiben az angol nyelvtudás nem 100%-os, érdemes kihagyni a CV-ből annak érdekében, hogy legalább interjúra esély legyen.

A CV-ben fontos a különböző tanfolyamok felsorolása, bármilyen legyen is.

Fotót mindig kell a CV-re tenni, illetve a nemzetiséget meg kell jelölni.

Sokat segít, ha van valamilyen angolszás / amerikai végzettségünk (akár csak tanfolyami) is.

Milyen az üzleti környezet az országban?

Cégalapítás folyamata röviden

Ha ezeket a sorokat olvasod, akkor valószínűleg tervezed, hogy e gyönyörű ország felé terjeszkedjen a vállalkozásod, hogy új piacokat, új partnereket találj az arab világban.

De bizonyára azt is tudod, hogy ez a világ némileg különbözik az otthon megszokottól – más kultúra, más hagyományok, más szokások uralkodnak itt és ez bizony az üzletre is rányomja bélyegét. Dubai rengeteg lehetőséget rejt – de csak ha tudod, hogyan illeszkedj be!
Ebben szeretnék segítségedre lenni; ez egyfajta különleges útikalauz első pici részlete, ami magyar vállalkozóknak nyújt útmutatást, hogyan tegyenek szert üzleti sikerre az Egyesült Arab Emirátusokban.

Először is fontos, hogy tudd: az Egyesült Arab Emirátusok ugyan egy ország, de különböző népek, kultúrák olvasztótégelye. Ám egy dolog közös bennük: nagyon fontosak számukra a tradíciók, a hagyományos értékek, a vallás, a család, a barátok, a személyes kapcsolatok. Nem csak a magánéletben, de az üzletben is sokat számít a jó kapcsolat, a meleg fogadtatás, a bensőséges beszélgetések.

Ha önállóan, céget alapítva szeretnél boldogulni az Emirátusokban, néhány alapvetést érdemes előre átgondolni, majd ügyvéd, tanácsadó közreműködését igénybe venni:

-Cégalapításhoz szükséges alaptőke nincs meghatározva

-Cégelapításhoz szükséges idő kb. 10 nap

Minden az Emirátusokban bejegyzett vállalatnak legalább 51%-ban helyi tulajdonban kell maradnia, kivéve a szabad kereskedelmi zónákban létesített vállalatokat, valamint a olaj, gáz és áramtermelésben, vízkezelésben érdekelt vállalatokat, valamint a külföldi bankokat, amelyekre speciális törvények vonatkoznak.

– A szabad kereskedelmi zónákban létesített vállalatoknál nem szükséges a helyi tulajdon, azonban korlátozottabbak az üzleti lehetőségek. Bizonyos tendereken nem indulhatnak például. Érdemes ezt is tanácsadóval végigbeszélni, hogy milyen üzleti céljaid vannak.

– Javasolt befektetési lehetőségek külföldiek számára:

 • Limited Partnership – BT
 • Joint Ventures – Vegyesvállalat
 • Private Joint Stock Company – ZRT
 • Public Joint Stock Company – NYRT
 • LLC – KFT

Ajánlott tanácsadó:

The Dubai Connect – A magyar kis és középvállalatok emirátusi tanácsadója

Dr. Novák Nóra

info@dubaiconnect.hu

www.dubaiconnect.hu

Mobil: +971-554453-421

Egyéb üzleti információ

http://www.dcci.ae/portal/page?_pageid=53,6665&_dad=portal&_schema=PORTAL

Tanulási, továbbtanulási lehetőségek

A dubai-i egyetemek önköltségesek, és a vélemények szerint nem igazán jó színvonalúak. Ha az alapképzést még Dubajban is végzik az ott élő expatok gyerekei, a mesterképzésre, PhD-re külföldre mennek.

A Dubai-ban elérhető egyetemek listája:

http://www.edarabia.com/universities/dubai/?gclid=CjwKEAjwwJmhBRC56KOelNOXhxUSJAB_w2uNj1UhtsbiaoovXWYcPK4Ro4FiSfD9vpgGQh_D-ImjaBoCWrnw_wcB

Egyéb információ a tanulással, továbbtanulással kapcsolatban

Nagyon sok tanulási lehetőség kínálkozik, a nyelvtanfolyamoktól a különböző felsőfokú képzésekig. A képzések és vizsgák díjai azonban jelentősen meghaladják a magyar képzéseknél megszokott részvételi díjakat.


Közlekedés

Dubai fejlett úthálózattal rendelkezik, melynek többsége autópálya (2x 6-8 sáv). A nagy távolságok, és a helyenként hiányos tömegközlekedés miatt autó nélkül igen nehéz tud lenni az élet Dubai-ban. Az üzemanyag igen csak olcsó (kb. 1,50 AED/liter), így rengeteg autó van az utakon, ami olykor jelentős dugókat eredményez.

Az arab országokhoz viszonyítva Dubai tömegközlekedése jónak mondható, de a kevésbé frekventált helyek sokszor megközelíthetetlenek autó nélkül.

Milyen a tömegközlekedés?

Metró: ami inkább vasút mivel, nem a föld alatt megy. Két metróvonal van (piros – zöld), ami 75 km hosszan biztosítja a kényelmes utazást. A szerelvények és az állomások tiszták, légkondícionáltak. Csúcsidőben 3 -5 percenként közlekednek. Pénteken 14 órától jár! Van külön kocsi a nőknek, illetve lehet váltani drágább, ún. Gold jegyet, ha kényelmesebben szeretnénk utazni. A Gold kocsiban többnyire van ülőhely és nincs tömeg.

Busz: szintén tiszta és légkondícionált, de a menetrend nem túl utas barát. A legtöbb járat 15 -20 percenként közlekedik.

Villamos: tervezett indulási idő: 2014. november

Távolsági buszok: a szomszédos emirátusokba, illetve azok városaiba közlekednek. Naponta több járat is van. Érdemes időben érkezni, mert egy – egy járatra csak annyi utas szállhat fel, amennyi ülőhely van. Sok ingázó dolgozó használja ezeket a járatokat, így általában elég zsúfoltak.

Bicikli utak/gyalogos járdák: Dubia-ban nem jellemző a biciklis közlekedés. Egyrészt a nagy távolságok miatt, másrészt az időjárás miatt. A turisták által látogatottabb helyeken van lehetőség biciklit bérelni, ezek többnyire sétáló utak környékén vannak, és nem az effektív közlekedést szolgálják. Sokszor gyalogosan is elég nehéz közlekedni, mivel sok helyen nincsenek kiépítve járdák. Ha van, azokat sokszor bontják fel és építik újra, így nyerve több helyet az autósok számára. (http://www.bykystations.com/en/dubai/)

A tömegközlekedésről (árak, menetrendek, stb.) az alábbi linken lehet tájékozódni:

http://www.rta.ae/wps/portal/rta/home

Taxi: csúcsidőben előfordulhat, hogy 10 – 15 percet is várni kell, mire találunk taxit. Ha kevésbé ismert helyre szeretnénk menni érdemes előre egyeztetni a taxissal, hogy tudja e az utat, esetleg térképpel készülni, illetve leírva megmutatni a célállomásunk nevét, mivel a kiejtésbeli különbségek sok kényelmetlenséget okozhatnak. A taxisofőrök általában alapszinten beszélnek angolul. Mindig bekapcsolt taxi órával mennek, a min. viteldíj: 10 AED

(Érdekesség: A legtöbb taxisofőrnek Nokia telefonja van, amiről tudják, hogy Magyarországon is gyártják, ezért irtó lelkesek lesznek, ha megtudják, hogy Magyarországról jöttél.)

Magyar jogosítvány

FONTOS: a jelenlegi szabályozás szerint (2014. szept.) a magyar jogosítvány nem konvertálható át emirátusi jogosítványra. A huzamos ideig itt tartózkodó magyar állampolgároknak a helyi jogosítvány megszerzéséhez gépkocsivezetői elméleti és gyakorlati vizsgát kell tenniük, sőt gyakorló órákat kell ezt megelőzően venniük. Turistáktól gépkocsi -bérlésnél elfogadják a nemzetközi jogosítványt.

A helyi jogosítvány megszerzéséhez szükséges infókat itt lehet megtalálni:

http://www.rta.ae/wpsv5/wps/portal/rta/services/road-users/Drivers%20Licensing

Autós iskolák:

http://www.edi-uae.com/home.aspx

http://www.gmdcbranch.com/

http://www.dubaidrivingcenter.net/en/

 

Kulturális szokások

Öltözködési szokások

Az UAE muszlim ország. Sok dologban az iszlám illetve a Korán útmutatásai az irányadóak. Dubai sok tekintetben eltér a többi emirátustól, de a szabályokat itt is nagyon szigorúan betartatják. A helyiek (illetve az itt élő muszlimok) a Korán előírásai szerint öltöznek, ez a „modest” viseletet írja elő, amit ki – ki a maga módján értelmez. A nem muszlimok számára semmilyen előírás/korlátozás nincsen, de azért illik tiszteletben tartani néhány dolgot:

 • Hölgyek esetében a váll és a térdek legyenek fedve (Azért is praktikus, ha van nálunk egy kendő, amivel letakarhatjuk a vállunkat, mert a bevásárlóközpontokban, boltokban és minden belső térben általában nagyon hideg van a légkondi miatt.)
 • A tengerpart környékét leszámítva nem illik fürdőruhában, vagy fedetlen felsőtesttel (férfiak) lenni,
 • Monokini nem megengedett,
 • A  muszlim férfiak hagyományos viselete a dishdasha (ezt az üzleti életben is viselik), a hölgyeké az abaya
 • Az indiai, pakisztáni és az afrikai emberek gyakran viselik az országuk hagyományos ruháit
 • Gyakran látni hölgyeket irodai ruhában strandpapuccsal (kis szatyorban a magas sarkúval), férfiakt öltönyben fehér sport zoknival/sportcipővel
 • Egy idő után a legmeghökkentőbb kollekciók is megszokottá válnak.

Egyéb jellemző szokások

A muszlimok a Korán előírásai szerint naponta 5x imádkoznak. Ez olykor hatással van az üzleti életre is, hiszen ha egy megbeszélés ideje alatt hív a müezzin, akkor a megbeszélés félbe szakad és csak az ima befejeztével folytatódhat a munka. A nyilvános helyeken mindenhol van úgynevezett „prayer room”, itt imádkoznak azok az emberek, akik nem tudnak eljutni a legközelebbi mecsetbe.

A muszlim emberek számára az alkohol fogyasztás nem megengedett. A nem muszlimok korlátozottan, de fogyaszthatnak alkoholt. Egyes éttermekben, szállodákban van lehetőség alkohol fogyasztásra, illetve a „Alcohol licence” kiváltása után a kijelölt üzletekben lehet vásárolni otthoni fogyasztásra is. Az utcán tilos az alkohol fogyasztás!

Ünnepek

Az ünnepek is a valláshoz kapcsolódnak (kivéve a National Day-t). Mivel az UAE-ben a holdnaptár van érvényben, így ezek az ünnepek évről – évre más napra esnek, a szabadnapok kiadásában a public és private szektor eltérést mutat. Ezeken a napokon a hivatalok zárva vannak, de minden más a megszokott módon működik (az üzletek sokszor hosszabb nyitva tartással).

A muszlimok legnagyobb ünnepe a böjti hónaphoz, a Ramadanhoz kapcsolódik. Ekkor kicsit lelassul az élet. Rövidebb munkarend van érvényben, és a Ramadan ideje alatt a nem muszlimok számára is tilos az étel – ital fogyasztás nyilvános helyen napkeltétől – napnyugtáig (Public Holidays: http://www.officeholidays.com/countries/uae/)

Az arab etikettről bővebben itt található információ:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Etikett_(nemzeti_saj%C3%A1toss%C3%A1gok)

http://www.kwintessential.co.uk/etiquette/doing-business-middle-east.html

http://www.dubai.ae/en/Lists/Articles/DispForm.aspx?ID=147&category=Visitors

Biztonság

Az UAE belpolitikailag stabil ország, jó közbiztonsággal. Az országban élők jó életszínvonala miatt viszonylag ritkák a vagyon elleni bűncselekmények vagy erőszakos cselekedetek. Ez persze nem azt jelenti, hogy itt az UAE-ben nincs bűnözés, de jóval kisebb számban, mint pl. Magyarországon. Mind a nők, mind a kisgyermekes családok biztonságban érezhetik magukat itt, akár este is.

A legnagyobb biztonsági kockázatot talán a közlekedés jelenti. A jó minőségű utak, és nagy teljesítményű autók nem mindig társulnak kellő vezetési tapasztalattal, emiatt gyakoriak a közúti balesetek. Gyalogosként legyünk nagyon körültekintőek, mert bár itt is elsőbbsége van a gyalogosnak, ezt nagyon ritkán tartják be!

 

Milyen szórakozási lehetőségek, szabadidős programok vannak Dubajban?

Programlehetőségek:

http://www.dubaicalendar.ae/en

http://www.timeoutdubai.com/

http://www.dubayblog.com/

Érdemes a régi városrész piacait feltérképezni, mint pl. halpiac, fűszerpiac. Hihetetlen az illatélmény – egyik helyen negatív, a másik helyen pozitív. 🙂

Ne felejtsük el, hogy alkudni kell! Minimum az ár felével kell kezdeni, ne legyünk szégyenlősek.

A dizájner márkák jó minőségű másolataihoz itt is hozzájuthatunk. Ha szeretnénk, egy szép LV táskát csak keressük fel a Karama marketet (itt is alkudjunk!) Amit érdemes nézni: napszemüveg, női táska. Ne ijedjünk meg, ha a pincébe, padlásra, vagy egy titkos ajtó mögötti lakásba invitálnak a portéka megmutatása végett. Nem kell aggódni, NEM ESIK BAJUNK!!!!

A kínaiak saját bevásárló központban árulják portékájukat, ami a Dragon Markt nevet viseli. Egy épület, mely inkább egy óriási, de tényleg óriási hangár, tele sok-sok üzlettel és nincs olyan, amit ne lehetne venni: ultrahang készülék, szőnyeg, kapa, bicikli, stb. A minőség nem mindig a legjobb, de az ár – érték arányban kitűnő.

Aki az igazi arab életérzést/hangulatot keresi annak érdemes felkeresnie a többi emirátust is, ahol remek kirándulási lehetőségek is vannak. Abu Dhabi (Nagy mecset, Corniche), Al Ain (állatkert, Vizi park), Dibba (hajókázás), Sharjah (Mamzar beach, Blue Souq), Ras Al Khaimah (gyöngyfarm, mangrove erdők)

A Hatta rock pool nem tartozik a turista atrakciók közé, de érdemes felkeresni. Ez egy természet által kivájt természetes medence a sziklában, mely vízzel telítődött. A sziklákról lehet ugrálni, mászkálni a kövek között (tornacipő ajánlott), nagyon szép természeti jelenség. Sajnos megtalálni nagyon nehéz, mivel sem tábla, sem egyéb nem jelzi az utat.

Szintén különleges élmény a sivatagi teliholdas dobolás. http://www.dubaidrums.com/full-moon-desert-drumming-event

Ha színházba mennél, akkor érdekes, angol nyelvű darabokat láthatsz a Madinat színházban például. http://www.madinattheatre.com/ vagy a Ductac színház és művészeti központban. http://www.ductac.org/

Novembertől áprilisig (vagyis a hűvösebb időszakban) van nyitva a Global Village, ami a világ országainak óriási kiállítása. Minden országnak van egy sátra, ahol a jellemző portékákat árulják illetve az ország jellemző ételeit lehet megkóstolni. http://globalvillage.ae/

A fent említett Meetup és Internations csoportok nagyon sok izgalmas programot szerveznek.

Sportolási lehetőségek:

A legtöbb lakóházban van úszómedence és edzőterem, de igazán komoly edzésre nem alkalmas. Ahhoz el kell menni valamelyik fitness központba vagy ha a futás szerelmese vagy, akkor hajnalban vagy éjszaka ( a nyár kivételével) hódolhatsz ennek. A Marina például kora reggel és éjszaka tele van futókkal.

Szuper bicikli pályák vannak a városon kívül, teljes infrastrukturával, jól karbantartott aszfaltozott bicikliutakkal, melyek ingyenesen használhatók. Adott esetben biciklit kölcsönözni is lehet helyben.

Ha szereted az extrém sportokat, a világ legnagyobb szélcsatornáját is kipróbálhatod. (http://inflightdubai.com/flying-with-us/inflight-dubai.html) Ha pedig meg szeretnéd nézni a Pálmát több 1000 méter magasból, akkor kipróbálhatod a tandemugrást. ( http://www.skydivedubai.ae/)

Ha szereted a gyorsulást, akkor feltétlenül látogass el a Ferrari World-be Abu Dhabiba, ahol felülhetsz a világ leggyorsabb hullámvasútjára. Természetesen gyerekeknek való attrakciók is vannak. http://www.ferrariworldabudhabi.com/

Emellett lehetőséged van a sivatagban quad-os és terepjárós túrákra is menni.

A víz szerelmesei aquaparkokba mehetnek. Ebből a 2 legnépszerűbb a Wild Wadi (http://www.jumeirah.com/en/hotels-resorts/dubai/wild-wadi/) és az Atlantisban lévő (http://www.atlantisthepalm.com/marineandwaterpark/aquaventure.aspx)

A búvárkodás is nagyon népszerű. Van egy kifejezetten búvárkodást kedvelőknek szóló Internations csoport is. InterNations Dubai Diving

Az ún Stand up Paddling, vagyis, amikor egy deszkán állva evezel is elterjedt vízi szórakozási forma. http://www.surfingdubai.com/stand-up-paddle.php

Érdemes kipróbálni a híres dubaji sípályát is. Lehet felszerelést bérelni és ruhát is adnak, de érdemes hosszú nadrágot, pulcsit és sapkát vinni magaddal, mert a felvonó borzasztó lassú és nagyon át lehet fázni. http://www.skidubai.com/

 

Egyéb információk a szabadidős tevékenységekkel kapcsolatban

Az európai értelemben vett pezsgő kulturális élet nem jellemző az UAE-ben, tehát nincsenek állandó színtársulatok, vagy állandó kiállítással rendelkező múzeumok, stb. Időszakosan, turné jelleggel vannak kulturális programok, kiállítások (pl. Cirqe de Soleil, a Moszkvai Balett fellépése, Disney on Ice), illetve a fent említett színházakban találhatsz angol nyelvű előadásokat.

Az időjárás miatt a szabadtéri programok ritkák, ezen típus leginkább a sporteseményekre, sportolási lehetőségekre korlátozódnak. Ahogy arról már többször volt szó az UAE illetve Dubai nagyon megengedő és toleráns más kultúrákkal szemben, így a legtöbb vallásnak és nemzetnek van lehetősége, hogy a saját ünnepeit, fesztiváljait megtartsa (pl. az indiai Diwali, vagy a keresztény Karácsony is jelen van). Ezek a programok/lehetőségek színesítik a kulturális életet. A klasszikus turista látványosságok felkeresése mellett rengeteg lehetőség van (amik inkább szórakoztató jellegűek) a szabadidő eltöltésére, aminek leginkább csak a pénztárcánk szabhat határt.

Aki az év első felében érkezik és szándékozik legalább az év végéig maradni, annak érdemes megvenni az „entertainment book”-ot. Több fajtája létezik, de ami megegyezik, hogy kuponokat tartalmaz, amikért egyet fizet, kettőt kap, alapon lehet vásárolni, szolgáltatást igénybe venni, szórakozni, enni, inni.

Nyelvtanulási lehetőségek a városban

http://www.etoninstitute.com/

http://speak.ae/

http://www.britishcouncil.ae/en

Egyéb nyelvtanulási, nyelvgyakorlási tippek

http://www.expatwoman.com/dubai/monthly_events_whats_on.aspx#CoffeeMorning

Ha kiegészítenéd az országinformációt, küldd el nekünk az info@nokkulfoldon.hu-ra. Nagyon hálásak leszünk. 🙂

3 hozzászólás

 1. it is good article. It will explain somanything.What are the new it jobs in dubai

 2. Incredible article distributed here by you. I have long been eager to adapt new things in relation to this topic, and there is no doubt that I have adapted new things today.audit services in dubai

 3. Unlock Your Dream Home in the UAE
  Dubai: A Global Metropolis
  Dubai offers sleek apartments in Downtown, Marina, and Palm Jumeirah. Options include monthly rentals and co-living spaces.

  Abu Dhabi: Serenity and Sophistication
  Abu Dhabi features spacious villas in Saadiyat Island, Yas Island, and Al Raha Beach. Ideal for yearly and long-term rentals.

  Sharjah: Cultural Charm
  Sharjah provides cozy apartments and townhouses in Al Zahia and Aljada, blending heritage with modern amenities.

  Ras Al Khaimah: Tranquil Retreat
  Ras Al Khaimah offers waterfront living in Mina Al Arab and Al Hamra Village, perfect for a relaxed coastal lifestyle.

  Flexible Living Solutions
  Explore monthly rental solutions and co-living options tailored to your lifestyle across various emirates.

  Expert Guidance
  Emaratya.com’s advisors offer expert insights and personalized recommendations to find your ideal home.

  Start Your Journey
  Discover your dream neighborhood and home with Emaratya.com today. Turn your real estate dreams into reality.

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás