Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Hogy is van a TB fizetés, ha külföldön élek?

Úgy látom, hogy elég nagy a kavarodás a TB fizetéssel, egészségügyi ellátásokkal kapcsolatban a külföldön élők, illetve külföldre költözők között, ezért most röviden összefoglalom, hogy mikor mi a teendő. Felhívom figyelmeteket, hogy ez csak INFORMÁCIÓS CIKK, nem szentírás és nem a törvény maga. Mindenképpen nézzetek utána, kérdezzetek rá külföldre költözéskor Ti magatok is a szabályoknak, különösen, ha nem EU-s országba mentek.

Kedves Olvasó! Nem vagyok TB szakértő, ezért az egyéni, speciális kérdésekre nem áll módomban érdemben válaszolni. Ilyeneket NE tegyél fel a kommentekben. Sok hasznos információt megtalálsz a cikkben, illetve a linkeken. Érdemes végigolvasni, mert a sok kérdésre már így is megtalálhatod a választ. Ha nagyon speciális a kérdésed, akkor érdemes megkeresni a NAV illetve az OEP ügyfélszolgálatot személyesen vagy telefonon. E-mailezni nem túl hatékony velük. Sok sikert!

Petra

FONTOS ÚJ INFO! 2013. március 1-től megszűnt az ideiglenes külföldön tartózkodás kategória. Ez az 1992. évi LXVI. törvény  26. § módosítása. Aki külföldi letelepedés szándékával hagyja el az országot, külföldi letelepedési nyilatkozatot kell tennie, az ideiglenes külföldre költözést nem kell bejelenteni az okmányirodában, azonban a 3 hónapnál hosszabb külföldi tartózkodást az OEP-nél és a NAV-nál be kell jelenteni.
A bejelentési kötelezettségről részletesen a cikk alján olvashatsz.

Mivel sok kérdés érkezik az egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatban, akit érint, érdemes elolvasnia ezeket a dokumentumokat. ITT  és ITT.

2 fő szempont alapján dől el, hogy hol és mit kell fizetni:

1. Milyen jogcímen hagytad el Magyarországot?

2. Hol élsz?

Milyen jogcímen hagytad el Magyarországot?

Kétféleképpen hagyhatod el Magyarországot, ha külföldre költözöl 3 hónapnál hosszabb időre.  2013. március 1. óta, csak a végleges letelepedés kell bejelenteni az illetékes magyar települési önkormányzat népesség-nyilvántartó irodájánál (okmányiroda) vagy a külképviseleten.

1. Ideiglenes külföldi tartózkodás: Ilyenkor megmarad a magyarországi cím, mint állandó lakcím. Ezt 2013. március 1. óta nem kell bejelenteni, illetve a hazatérést sem, ha valaki jelenleg ilyen jogcímen tartózkodik külföldön.

2. Külföldi letelepedés: Ilyenkor a magyarországi lakcímet főszabályként törlik a nyilvántartásból, de ideiglenes lakcímnek meg lehet tartani.

Külföldi letelepedés

Kezdjök az egyszerűbbel. A második esetben, amikor letelepedés szándékával hagyod el Magyarországot teljesen egyszerűen alakul a egészségbiztosítás. Magyarországon nem kell fizetni, az új országban pedig kell. Akkor kerülhetsz kellemetlen helyzetbe, ha hazaköltözöl mégis Magyarországra, mert ebben az esetben az első évben csak megállapodáson alapuló egészségügyi ellátásra tudsz jogosultságot szerezni, ha nem kerülsz alkalmazásba vagy nem indítasz vállalkozást. Ezekben az esetekben természetesen azonnal biztosítottá válsz.

Ha viszont nem vagy se alkalmazott, se vállalkozó, akkor a következő feltételekkel köthetsz megállapodást az OEP-pel: „A megállapodást kötő nagykorú személy a minimálbér 50 %-a (a 2012. január 1-jétől érvényes 93.000 Ft-os minimálbér alapulvételével 46.500 Ft), a 18 évesnél fiatalabb gyermek pedig a minimálbér 30 %-ának (27.900 Ft) megfelelő összeg havi megfizetésével szerezhet megállapodáson alapuló egészségügyi ellátásra jogosultságot.” Ebben az esetben az első 6 hónapban csak sürgősségi ellátásra vagy jogosult, ezután jár teljes egészségügyi ellátás. Részletesen ITT olvashatod el a szabályokat és itt is.

Ez azt jelenti nagyjából, hogy ha hazaköltözöl Magyarországra, de nem dolgozol, akkor a minimálbér 50%-t kell fizetned egy évig ahhoz, hogy biztosított legyél. Utána a jelenleg 6660Ft/hó egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Egészségbiztosítás külföldön

Ideiglenes külföldi tartózkodás (Nem kell bejelenteni, de TB szempontból nem mindegy)

Első esetben, amikor ideiglenes külföldi tartózkodás jogcímén vagy távol, bejön a képbe az is, hogy hova költözöl.

1. EGT (Európai Gazdasági Térség: EU tagállamok, illetve Norvégia, Liechtenstein, Izland és Svájc) valamely állama. Ebben az esetben KIZÁRÓLAG ott vagy köteles társadalombiztosítási járulékot fizetni, Magyarországon NEM KELL és NEM SZABAD. Ekkor a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét követő 15 napon belül azt a lakóhelyed szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél be kell jelentened  a „Bejelentkező lap külföldön biztosítással rendelkezők részére” elnevezésű nyomtatványon.

Ekkor Magyarországon alapesetben az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra leszel jogosult, amennyiben külföldön kiváltod az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EU-kártyát). A TAJ kártyát NEM használhatod.

Tervezett (gyógykezelési szándékú hazautazás esetén) ellátást a külföldi biztosító által kiállított – az előzetes engedélyt megtestesítő – E 112-es (2010. május 1-je után kiadott igazolás esetén: S2 jelű) nyomtatvány alapján lehet igénybe venni. Az engedélyt igazoló E 112 vagy S2 nyomtatvány kiadásának feltételeiről az illetékes – külföldi – biztosító nyújt felvilágosítást.

Amennyiben van Magyarországon állandó lakóhelyed (márpedig van, hiszen ideiglenesen jelentkeztél csak ki), akkor jogosult lehetsz Magyarországon is teljes körű egészségügyi ellátásra. Ennek feltétele a külföldi biztosító által kiállított igazolás (E106 vagy 2010. május 1. után S1). Ennek kiállítása függ az adott ország szabályozásától. Elképzelhető, hogy biztosítási jogviszony fennállásának időtartamához kötik (vagyis nem kapod meg azonnal) vagy a lakóhely fogalmát értelmezik máshogy, mint a magyar jogszabályok. Az OEP tapasztalatai szerint a Magyarországon teljes körű ellátásra jogosító igazolás kiállítására Nagy-Britanniában, Írországban, illetve Olaszországban munkát vállaló magyar állampolgárok esetében éppen a lakóhely fogalomnak a magyar jogszabályoktól eltérő értelmezése miatt nem kerül sor.

Részletesen ITT és ITT olvashatod el az EGT országokra vonatkozó szabályozást.

2. Egyezményes államok

Van néhány nem EGT ország, akikkel Magyarország szociális biztonsági egyezményt kötött. Ez a társadalombiztosítási jogviszony alapján nyújtott ellátásokat (betegségi és anyasági ellátások, baleseti ellátások, nyugellátások) és a munkanélküli ellátásokat szabályozhatja. Itt minden országgal különféle egyezmény van, ezért kiköltözés előtt feltétlenül egyeztess itthon az OEP-pel és a NAV-val. Néhány példa:

Horvátország, Montenegró és Bosznia-Hercegovina esetében hasonló a szabályozás, mint az EGT országoknál.

Kanadával a társadalombiztosítási jogviszonyokra, különösen a járulékfizetési kötelezettségekre vonatkozik a szabályozás, egészségügyi ellátással kapcsolatos rendelkezéseket nem tartalmaz.

Itt olvashatsz a kétoldalú egyezményekről.

Figyelem! Ausztráliával 2012. október 1-től hatályos a kétoldalú egyezmény.

3. Harmadik államok (Ide tartozik pl. USA is.)

„Harmadik államnak minősül társadalombiztosítási szempontból, az Európai Gazdasági Térség és a Magyar Köztársaság által kötött kétoldalú szociálisbiztonságról szóló egyezmény hatálya alá nem tartozó állam.” Itt függetlenül működik a biztosítás a két országban: Magyarországon és a célországban.

ITT JÖN A FONTOS, AMIRE NEM SZOKTAK FIGYELNI:

Amennyiben ilyen államban végzel kereső tevékenységet, vagyis dolgozol és Magyarországon lakóhellyel rendelkezel (mivel csak ideiglenesen jelentkeztél ki), úgy havi 6810 Ft (2014-ben ennyi) egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére vagy kötelezett a külföldi munkavállalásod tartamára is. A járulékfizetést a magyarországi lakóhelyed szerinti, állami adóhatósághoz kell teljesíteni.

Ez az az összeg, amit sokaktól hazaköltözésük után követel a NAV, ha addig nem fizették be.

A szabályozásokról részletesen itt olvashatsz.

2013. novemberében szó volt arról, hogy ezen a szabályozáson módosítanak. Ha ez megtörténik, frissítjük a cikket.

Még néhány speciális eset:

Nyugdíjasok és családtagok biztosítása.

Párhuzamos tevékenység két vagy több tagállamban (vagyis, ha több országban dolgozol).

Egyéb spéci esetek az EU-n belül: pl. tengeri hajón dolgozók, egyik országban munkavállaló, másikban vállalkozó:

Az egészből pedig a konklúzió: Mindenképpen érdemes előre tervezni, számolgatni, hogy mikor mi éri meg. Sok mindentől függ: Hova utazol? Mennyi időre tervezed? Megy-e a család? Tervezel-e hazaköltözni? Ha igen, mikor? stb.

Hamarosan jön egy cikk az adózásról is……

Írásos információ a bejelentési kötelezettségről a londoni nagykövetségről. Ha lesz további információ, azt is felteszem.

Szeretném röviden összefoglalni a március 1-jén hatályba lépett jogszabályváltozás lényegét, illetve megkísérelni eloszlatni az ezzel kapcsolatos félreértéseket.

1., Március 1-jén módosult a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI törvény. A módosítás nem tartalmaz új kötelezettséget. A magyar állampolgárok külföldre távozásakor kötelező kijelentkezését 19 éve hatályos szabály tartalmazza. Március 1-je előtt azoknak, akik ideiglenesen, 3 hónapot meghaladóan költöztek külföldre, kötelezően be kellett jelenteniük a három hónapon túli ideiglenes külföldi tartózkodást, azoknak pedig, akik a végleges külföldi letelepedés szándékával hagyták el az országot, a külföldi letelepedést. Ezek a szabályok közel 20 éve élnek.

2., Március 1-jén az változott, hogy megszűnt az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentési kötelezettsége, vagyis a rémhírekkel ellentétben nemhogy új kötelezettség keletkezett, hanem pont ellenkezőleg, egy eddig meglévőt töröltek el, s ezután már csak a végleges külföldi letelepedést kell bejelenteni. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a „…polgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél” be kell jelentenie. A jogszabály nem határoz meg határidőt és időtartamot. A lényeg az állampolgár szándékán van, tehát az állampolgár döntése az, hogy külföldi letelepedés céljából hagyja el az országot, vagy sem. Ha a szándéka a letelepedésre irányul, akkor terheli bejelentési kötelezettség. Nincs a jogszabályban időbeli határ arra, hogy mikortól számít a távozás külföldi letelepedésnek. Ez az állampolgár belátására van bízva. A szándék számít, nem az időtartam.

3., Aki korábban bejelentette az ideiglenes külföldi tartózkodását, annak nem kell semmit tennie. Csak akkor van dolga, ha most úgy dönt, hogy a végleges letelepedést is bejelenti.

4., A törvény nem tartalmaz szankciót. Azonban következmény lehet, hogy például a kiskorú gyermek esetében ha nem jelentették be a távozást, akkor a gyermeket iskolaköteles kora elérésekor a gyámhivatal keresni fogja, hogy az iskoláztatási kötelezettséget teljesítették-e a szülők.

5., Ha valaki kiskorú gyermeke külföldi letelepedését szeretné bejelenteni, kell a magyarországi lakóhely szerinti gyámhivatal jóváhagyása. Ez a gyermek érdekében történik, az a cél, hogy bizonyos legyen benne a magyar hatóság, hogy a gyermek fejlődése és iskoláztatása biztosítva lesz. Ez sem új kötelezettség, nagyon régóta így van.

6., A végleges külföldi letelepedéskor a személyi igazolványt és a lakcímkártyát le kell adni. Ezt követően útlevéllel tudja magát az állampolgár igazolni, lakcímkártyát pedig újat fog kapni, amely azt tartalmazza, hogy „külföldön élő magyar állampolgár”, pontos lakcímet nem. A lakcímkártya kiállítására az állampolgár érdekében kerül sor, azért, hogy ha például Magyarországon ügyet intéz, akkor az útlevele mellett igazolni tudja, hogy külföldön él (például banki ügyintézésnél), valamint akkor is egyszerűbbé teszi a későbbi útlevél eljárást, ha esetleg akkor kérelmezi a magyar állampolgár az új útlevelét, amikor a régi már lejárt.

7., A magyar állampolgárokat, ha külföldre költöznek, háromféle bejelentési kötelezettség terheli:
– lakcímnyilvántartás – ez abban az esetben, ha külföldi letelepedés szándékával hagyja el az országot (lásd előző pontok)
– TB (társadalombiztosítás) szervek felé – minden esetben, ha 3 hónapon túli időtartamra történik a távozás és Magyarországon megszűnik a járulék fizetés (például már nem munkavállaló az állampolgár) – ilyenkor külföldön fizet társadalombiztosítást az állampolgár
– NAV (adóhivatal) felé – minden esetben, ha 3 hónapon túli külföldi tartózkodás (munkavállalás, vállalkozás stb.) céljából elhagyja az állampolgár az országot
A bejelentési kötelezettségek közül az elsőt lehet a konzulátuson is, míg a másik kettőt csak a két hatóságnál intézni. A bejelentési kötelezettségekről a honlapunkon (www.mfa.gov.hu/emb/london) a „Munkavállalás és huzamos tartózkodás az Egyesült Királyságban” részen belül szerepel egy rövid összefoglaló, valamint a konzuli ügyek között a konzulátuson intézhető lakcím bejelentési eljárás leírása is.

Fontos hangsúlyozni, hogy a TB és az adóhivatal felé a bejelentési kötelezettség szintén nem most keletkezett, hanem nagyon régóta élő, évtizedes szabály. Ezek közül a társadalombiztosítási kötelezettség elmulasztása azzal a következménnyel jár, hogy az állampolgárt folyamatosan terheli a biztosítás fizetési kötelezettség (jelenleg kb. 6.600 Ft/hó), amelyet a hatóság legfeljebb öt évre visszamenőleg bármikor követelhet. A TB és NAV eljárások ügyében a konzulátusnak nincs hatásköre, így ennél, illetve a honlapunkon szereplőnél részletesebb tájékoztatást sem tudunk adni.

Ha további kérdések merülnek fel, azokra a lehetőségeink függvényében szívesen válaszolunk.

Tisztelettel,

dr. Riskó Nagy László
vezető konzul

dr. László Riskó Nagy
Head of Consulate
Embassy of Hungary
35 Eaton Place – London SW1X 8BY
Tel: (020) 7235 5218
Fax: (020) 7235 8630

Ha a külföldi életről, külföldre költözésről olvasnál még többet, akkor izgalmas meglepetéseket találsz itt a Nők Külföldön oldalon. KLIKK IDE a meglepetésekért. 

Ha tetszett a bejegyzés KLIKK IDE és kövess a Facebook-on is.

Ha pedig a LinkedIn csoporthoz csatlakoznál, KLIKK IDE.

Comments

comments

505 hozzászólás

 1. Ezek hasznos információk, amiket nem csak én, hanem még jó néhány ismerősöm nem tudott, és úgy tartózkodunk külföldön, hogy nem tettük meg a bejelentést 15 napon belül, az OEP-nek.
  Ilyenkor mi a teendő, hogy minél olcsóbban és legálisabban megússzuk a dolgot. Tudom a törvény nem ismerete, nem mentesít a felelősség alól. Mit tehetünk mi külföldről?
  nevükben is köszönönöm

  • Kedves István,

   Visszamenőleg is ki lehet jelentkezni az OEP-nél. Ilyenkor vissza lehet igényelni a feleslegesen befizetett pénzt.

   Legegyszerűbb akkor megtenni, amikor éppen hazalátogattok, de elvileg elektronikusan ügyfélkapun keresztül is teljesíthető. (Ha külföldön éltek, akkor célszerű ügyfélkapus regisztrációt intézni, ha éppen Magyarországra látogattok, ha eddig nem tettétek meg.)

   „A bejelentést az OEP által rendszeresített bejelentő lapon kell teljesíteni, amely
   megtalálható és letölthető a http://www.oep.hu honlapról.
   Az említett honlapon részletes tájékoztató található arról, hogy mely államok
   tartoznak az Európai Gazdasági Térséghez (EGT), illetve mely országokkal
   kötött nemzetközi egyezményt a Magyar Köztársaság.
   Ez a bejelentés ügyfélkapun keresztül elektronikusan is teljesíthető.”

   Petra

   • Kedves Petra

    En korulbelul 6 eve koltoztem ki del afrikaba es most azzal fordultak hozzam hogy vagy befizetem a hatralekot ami 6 evre visszamenloeg kell teljesitenem, vagy pedig szemelyesen megyek a konzulatusra es ott leadom a lakcim bejelnto kartyamat es az szemelyimet. Ha ezt nem teszem meg akkor fizethetek.
    Ez ugymondd lehetetlen, mert ugye Del afrika nagy orszag es ahhoz hogy en szemelyesen megjelenjek a konzulnal ahhoz 1000 kmt kell autoznom. Megoldhato ez a neten keresztul is?
    Segits legyszives! Koszonom

    • Meg valami.. Ha ez az egesz megoldhato a neten ill. Postai uton keresztul is, akkor hol pontosan talalom meg a kitoltendo nyomtatvanyt es milyen nev alatt?
     Es meg vmi, en nem kereso hanem eltartott szemely vagyok.. Akkor mi a teendo adozas szempontjabol?
     Koszonom a valaszod..

     • Kedves Petra,

      Azt javaslom, hogy hívd fel a konzulátust és kérdezd meg náluk. Ők a leghitelesebb forrás.

      Üdv,

      Petra

     • Szia Petra!
      Képzeld én is Dél-Afrikába fogok menni a páromhoz most augusztusban…és a TB miatt keveredtem erre az oldalra és megláttalak téged:)Így nem vagyok egyedül aki ebbe az országba megy…ha esetleg van kedved,privátban beszélhetnénk,biztos sokkal okosabb vagy a helyi dolgokban mint én.

      Az email cimem hornyakszilvia@gmail.com.

      Üdv:Szilvi

    • Erdeklödnék én hogy 5 évig éltem kint Svajcba a barátommal munkahelyet nem létesitettem.2013 januárjába költözttem haza visszamenöleg kérik tölem TB-t.Nem tudom igazolni csak barátom tudja igazolni ha leirja levélben Svájcban éltem?Ez elegendö lenne?Várom mielöbbi választ

     • Kedves Henrietta,

      Ez így nagyon homályos történet: nem derül ki, hogy kint biztosítva voltál-e hivatalosan vagy sem. Ha nem voltál, akkor a NAV jogosan követeli az 5 év járulékait, ha voltál, akkor pedig hivatalos, kinti biztosítótól származó dokumentummal kell igazolni.

      Javaslom, hogy olvasd el a fenti cikket, hogy pontosan lásd a tennivalókat, illetve menj be vagy hívd fel a NAV ügyfélszolgálatát a szükséges tennivalókkal kapcsolatban.

      Üdv,
      Petra

   • Szia Petra,

    Én 10 éve külföldön élek, dolgozom, fizetem a biztosítást. Fogalmam sem volt róla, hogy „ki kell jelentkezni”. Évente hazalátogatok és itt külföldön kötök utasbiztosítást arra az egy hétre amíg BP-en vagyok.

    Legutóbb nyáron jártam otthon, és készítettem belépést az ügyfélkapuba. Na ez valószínűleg nem volt jó ötlet, mert nem sokkal utána kaptam a NAV-tól valami levelet, és most bajban vagyok.

    Próbálnám azt amit itt írtál – ha már van ügyfélkapu jelszóm – de lehetetlen bármit is megtalálni a neten. Le tudnád írni melyik nyomtatványt kell letölteni és honnan?

   • Kedves Petra.Én 5 éve élek külföldön van munkám biztositásom az adott országban és most a NAV követeli az 5 évre visszamenöleges tartozásom.De mi 5 évvel ezelött bejelentettük hogy nem munka hanem letelepedés céljábol elhadjuk az országot de sajnos a papirjainkat nem vették el vagy is még a mai napig benne vagyunk a magyar rendszerben.Mi a teendöm hogy a birságot ne kelljen kifizetnem?A mostani cimem meg az adataimat nem adom meg mert ahoz semmi közük szerintem.Köszönöm és várom válaszát

   • Erdeklodnek, hogy lehet ezen az oldalon meg kerdezni?
    Koszonom

    • Sziasztok,

     En kerdeznek ezen az oldalon de hol?

     Koszonom
     Edit

   • Kedves Petra, én 2013-ban hagytam el az országot. Angliában dolgoztam. Kijelentkeztem a magyar TB-bol, igy nem fizettem a havi 7050Ft-ot.
    Iden úgy döntöttem, hogy haza költözök. Bementem a TBhez, hogy szeretnék visszajelentkezni. Adtak 1 bejelentőlapot az OEPhez de mondták, hogy előbb menjek a NAVhoz. Így odamentem, kitöltöttem egy nyomtatványt és közölték, hogy fizessem be a lemaradásom. Ez májustól augusztusig terjedő időszak volt, mert májusban jöttem haza, de augban kezdtem intézni a TBt. Befizettem a csekkeket és gondoltam most már zöld lámpám lesz… De nem igy történt! Bementem a TBhez, hogy miért nem váltott át kékről zöldre? Erre a válasz az hogy, „mert 2 uniós országban nem lehetsz biztosított egyszerre!!!”. Kérik az E104es dokumentumot, hogy megszünt e az angliai biztosításom.
    A kérdésem az lenne, hogy lehetne a lehető leggyorsabban legálisan visszakerülni a TBhez, mert már dolgozok alkalmi munkára bejelentve? Lassan szerződés is lesz és akkor a munkáltatóm hiába fog bejelenteni, mert nem lesz látható a rendszerben…
    Köszönet a valaszért!
    Xenodiké
    Like · Reply · Delete · 26 mins

    Xenodiké Simon
    VBJ
    Azt jól értem, ha nem letelepedesi szándékkal utaztam külföldre, akkor ki se kellett volna jelentkeznem a TBtől? Csak fizetni a havi jarandosagot? Mert en 2-3havonta jöttem haza… Most meg nem tudom érvényesíteni a TAJ számom 🙁 kár volt kijelentkeznem…

 2. Talan felreertheto a cikkben: az EU kartyat nem csak kulfoldon lehet kerni, mi Magyarorszagon igenyeltuk a TBnel. Mar ki is probaltuk sajnos egy nyaralasnal kellett orvoshoz mennunk Spanyolorszagban, gond nelkul ment minden.

  • Szia Kata,

   EU kártyát abban az országban tudsz kérni, ahol biztosított vagy. Valóban lehet Magyarországon is, de csak akkor, ha itt vagy biztosított.

   Petra

 3. Kedves Petra!
  Az info nagyon jo csak az a baj, hogy az OEP a külföldön kötött privät egeszsegbiztositäsi jogviszonyokat nem ismeri el. A hivatkozäsi alapjuk az, hogy a privät biztositok nem tartoznak a szociälis biztonsägi koordinäcio alä. 987/2009/EK rendelet preambuluma 5 bekezdesenek 3. mondata, a 4 szämu melleklet es 88.cikk tartalmazza a Bizottsäg adatbäzisänak jogalapjät. Mivel az OEP Nemzetközi es Europai Unios Föosztälya ältal megadott europai egyseges biztositoi adatbazisäban privät biztositok nincsenek feltüntetve.
  Ez egy vicc akit erdekel itt az adatbäzis elerhetösege:http//ec.europa.eu/employment_social-security-directory

  Tudok meg reszleteket ha valaki hasonlo cipöben jär irjon!

  • Kedves Szabolcs,

   Köszönöm a kiegészítést.

   A belinkelt dokumentumokban egyértelműen az állami biztosításokról van szó, ugyanis azokra vonatkoznak az államközi egyezmények.

   Ez nemcsak az OEP esetében, hanem más ország biztosítói esetében is így működik. Kizárólag a szociális biztonsági egyezmény hatálya alá tartozó biztosítókat fogadják el.

   Ezért is fontos mindenkinek egyénileg, saját helyzetének megfelelően ellenőrizni az információkat.

   Petra

   • Kedves Petra! Igy van de ez nem teljesen fair az OEP reszeröl.
    Mivel a nemet szabälyozäs szerint mindenkinek kötelezö ällami biztositottnak lenni, azonban ez alol kivetelet kepeznek a vällakozok, tanärok, hivatalnokok, rendörörk stb, illetve azok a munkavällalok, akiknak az eves brutto jövedelme meghaladja az 50.000EUR összeget. Tehät ha mondjuk en egy nemet hivatalnok vagyok vagy az eves bruttom meghaladja az 50 e EUR-ot akkor szabadon köthetek privät biztositäst, amely lefedi a järobeteg-, korhäzi es fogorvosi ellätäs költseget a nemet Allgemeine Versicherungsbedingungen-nek megfelelöen.
    Nem arrol van szo ugyanis, hogy az ällami biztosito MELLETT välaszthatok üzleti biztositot is, hanem jogszabälyban rögzitett kivetelek köze tartozva az ällami biztosito HELYETT välaszthatok üzleti biztositot is, liemelem hogy a nemet jogszabälyi rendelkezesek alapjän.
    Hät röviden ennyi köszönöm

    • Köszönöm a hasznos információt.
     Sajnos valóban nem teljesen igazságos a rendszer. Aki nem egyezményes országban él, annak számára nincs más lehetőség, mint fizetni mindkét országban a TB-t. Feltéve, ha nem jelentkezik ki teljesen Magyarországról.

     Ezeket az információkat azért jó tudni (és ezért is köszönöm, hogy megosztottad velünk), mert így ennek fényében lehet dönteni a kijelentkezésről és egyáltalán a TB-vel kapcsolatos tennivalókról.

    • Kedves Szabolcs és Petra!

     A segítségeteket szeretnénk kérni párommal. Az lenne a problémánk hogy 4 hónapja vagyunk kint Londonban és azóta dolgozunk, de az itteni Tb-t csak 2 hónapja kaptuk meg. Magyarországon nem jelentkeztünk ki a TB-ből mivel a legtöbb ismerősünk azt mondta hogy ők se tettek semmit, nem szóltak sehova senkinek. Édesanyámék most vitték be a papírokat az itteni TB számunkkal stb,. de azt mondták nekik hogy őket az érdekli mióta dolgozunk kint, mivel ha mér túlment a 15 munkanapon akkor megbüntetnek…mégis mit tegyünk, mit írjunk a papírra, hogy már 4 hónapja dolgozunk vagy csak azóta amióta megvan a TB-n vagy hogy csak pár napja. Mindenképpen szeretnénk elkerülni a bűntetést ha ez lehetséges. 🙁

    • Szervusz Szabolcs!

     Ugyanebben a helyzetben vagyok, 2012 februarja ota vagyok No-ban, elöször az AOK-nal voltam biztositott, de 2013 juniusa ota en is privat vagyok. Most viszont voltam otthon korhazi kivizsgäläson, es a szolgältatäsok ärät kifizettem es a nemet privät biztositom reszere – biztositäsi szämommal es nevemmel kiegeszitve – szämlät kertem, amit benyujthatok. 2 kerdesem van ezt illetöen:
     1. Kell-e valami E… nyomtatvänyt utolag kitöltenem?
     2. A bonyolultsäg kedveert inkäbb aktivälnäm a TAJ-kärtyäm es fizetek valami minimum biztositäsi dijat. Müködne ez?

     Kerlek valaszolj: 015256139874

     Elöre is köszönöm,
     Gabor

   • Kedves Petra!Nagyszerunek tartom blogodat, elkepesztoen sok informaciot lehet itt talalni. En Kanadaban tanulok, es ott is szandekozom maradni. Egy eve mentem ki, es akkor nem inteztem semmit az eu.biztositassal kapcsolatban. Ma felhivtam oket, es azt kozoltek,hogy Kanadaval az altalad is belinkelt egyezmeny csak a nyugdijra vonatkozik, igy ha magyar lakcimmel rendelkezem (nana),akkor koteles vagyok fizetni a hai 6660 ft jaradekot fuggetlenul attol, hogy allami biztositassal rendelkezem Kanadaban. Lelombozo, Esetleg valami hozzatenni valo reszedrol?Koszonettel, Lili

    • Kedves Lili és Kedves Mindennki!

     Azért linkeltem be az egyezményeket, mert nem tudom országonként, élethelyzetenként leírni a szabályokat. Kérlek benneteket, hoy GONDOSAN olvassátok el, mert – különösen az egyezményes államok esetében – nagy különbségek lehetnek.
     Ezen a linken található a Kanadára is vonatkozó egyezmény: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/KETOLDALUEGYEZM/EUN_KIVULI_ELLATASOK.PDF

     Idézem belőle a kanadai részt:
     Biztosítás Kanadában a 2003. évi LXIX. törvénnyel kihirdetett kanadai-magyar és Québecben a
     2006. évi XVII. törvénnyel kihirdetett magyar-québeci szociális biztonsági egyezmények
     rendelkezései értelmében
     – A fenti egyezmények kizárólag a társadalombiztosítási jogviszonyra – különösen a járulékok fizetése –
     és a társadalombiztosítási nyugdíjakra vonatkozó jogszabályok tekintetében alkalmazandóak. Ezen
     egyezmények nem tartalmaznak egészségügyi ellátásra való jogosultsággal kapcsolatos
     rendelkezéseket.

     Sajnos ehhez a szabályozáshoz én sem tudok mit hozzátenni. Valóban 2 lehetőség van: vagy fizetni a havi díjat vagy pedig kijelentkezni.

     Petra

     • Kedves Petra!
      Egy kis update tegnap ota: tobb koros telefonbeszelgetesek az OEP-pel kulonbozo valaszokat eredmenyeztek, igy vegul szemelyesen mentem be a hivatalba. Ott miutan bemutattam,hogy miota van ALLAMI biztositasom Kanadaban, kertek,hogy toltsek ki egy „Bejelento lap TAJ szammal rendelkezo magyar allampolgar reszere, aki EGT tagallamban es egyezmenyes allamban biztositott szemely), es tajekoztattak, hogy amig Kanadaban tartozkodom, itthon a TAJ szamom felfuggesztesre kerul es nem kell semmit sem fizetnem. Ha visszajovok, be kell mennem hozzajuk es ujbol aktivaljak a TAJ szamot. Innen az Adohivatalba kellett mennem, ahol a fent emlitett okmanyt kellett bemutatnom es kitoltenem egy 13T1011 es nyomtatvanyt (Adat es valtozasbejelento lap) ahova bekerult visszamenoleg, hogy mikortol (en esetemben 2012 januarjatol) szunik meg a jarulekfizetsi kotelezettsegem. Adobevallast sem kell tennem ha itthon nincs kereso tevekenysegem, de ha ezen tul barmit kell inteznem, az Ugyfelkapu rendszeren keresztul tudom, felteve ha most amig itthon vagyok elintezem, hogy hozzaferesem legyen a helyi Okmanyirodaban. Egy honap mulva fogok egy elszamolast kapni az Adohivataltol es ott ha esetleg meg 2012 januar elotti tartozasom van, kimutatjak es azt rendezni tudom. Ennyi, nem kellett leadnom a lakcim kartyat es szemelyi igazolvanyt, megoldhato volt ez az eset anelkul is. Viszont a Te informacioid adtak utmutatast,hogyan is induljak el. Borzaszto, hogy ahany ember, annyit fele verzio a hivatalokban…ez nagyon felrevezeto es eltantorito. Udvozlettel, Lili

   • Szervusz !
    Abban kellene segítened, hogy ha osztrák munkavállaló vagyok ki kell jelentkeznem a magyar TB rendszer alól?

    Kérhetem, hogy ne jelenjen meg a honlapon ?

   • A problema az, hogy pl. az USA-ban nem volt kotelezo egeszsegugyi biztositas 2014-ig, igy akik nem tudtak megfizetni vagy munkaltatojuk nem jarult hozza, azoktol, hogyan kovetelhet ellatast egy masik orszag? Es mivel sokan nem jogosultak az USA-beli MediCal vagy MediCare ellatasra (nem eleg szegenyek vagy oregek), akkor csak privat egeszsegbiztositasuk van vagy a munkaltato altal vagy zsebbol… Ezek szerint annak ellenere, hogy fizetnek biztositast egy mas orszagban, ahol legalisan elnek, adoznak, stb., megsem elfogadott, es fizetniuk kell Magyarorszagon is, ha van lehetoseguk hazajarni, ha nem.
    Andrea

  • En hollandiaban fizetek biztositast, Es’ nekem az OEP-nel azt bejelentenem se kellett, automatikusan ervenyesitettek a TAJ szamom a kulfoldi EB alapjan-tehat ervenyes es magyarorszagon mar nem fizetek az unios torvenyek ertelmeben.

  • Kedves Szabolcs!
   Latom, kb egy eve irtad a kommented, de bizom benne, h ezt meg olvasod. Igen, en is hasonlo cipoben jarok. Az OEP most dobta vissza a fellebbezesemet. Annak ellenere, h Nemeto-ban elek, mivel nem jelentkeztem ki MO-rol anno, amikor 5-6 eve kikoltoztem es maganbiztositonal vagyok biztositva, szamukra olyan, mintha nem lennek biztositva. 2013. marcius ota ki sem tudok jelentkezni az orszagbol ideiglenesen. Milyen tovabbi reszleteket tudsz, ami esetleg segithet? Mire szamitsak egyebkent? Most dobtak vissza a fellebbezesemet. Kapni fogok egy levelet a NAVtol, hogy az utobbi ot evet fizessem be? Tudsz esetleg egy jogaszt, aki a temaban jaratos? Lassan nem gyulik ossze eleg nemet maganbiztositos, hogy csoportosan kepviselje valaki az erdekeinket?
   Nem tudom, h megjelenik-e neked a cimem, de maganban is valaszolhatsz: ahollosi@hotmail.com. Sajnos en nem latom a te cimedet, csak ide tudtam irni…
   Udv
   Agi

  • Sorstarsak kerestetnek…Tb jarulek utolagos fizetesere köteleztek, de maganegeszsegbiztositasi penztarnal vagyok külföldön biztositva.
   Nem igazan megnyugtato, hogy többen vagyunk, akiket ez a kivetel hoz igazan kellemetlen helyzetbe. Szinte elkepzelhetetlen, hogy a rendelkezes bevezetesekor az OEP-nek nem volt arrol tudomasa, gogy az europai union belül milyen tarsadalombiztositasi lehetösegek vannak.
   Legalabb mi erintettek probaljunk meg javitani az informacioaramlason, talan együtt sikerül egy
   jo megoldashoz eljutnunk.
   Kerlek irjatok!

 4. Na akkor most hogy is van ez ??? Nem is kell akkor bejelenteni ha csak kint dolgozunk de nem akarunk letelepedni , vagyis x év után haza akarunk menni ???

  • A TB-nél be kell jelenteni mindenképpen. Az okmányirodában szűnt meg az ideiglenes kategória, csak a letelepedést kell bejelenteni.
   Ha már kint vagy, akkor nem kell szólni, ha hazajössz (ha eddig ideiglenesen voltál kint). Ezt mondták az okmányiroda népességnyilvántartó csoportjában. A TB-ben szólni kell.

   A TB és okmányiroda 2 különböző dolog bejelentés szempontjából is.

   • Kedves Petra!

    Érdekes infokra bukkantam az eddigi hozzászólásokból.
    Mondom a saját példámat és ha van időd, akkor kérlek szépen válaszolj akár e-mailben(georg.bodnar@gmail.com) is.Nos, tehát… 2011.08.15-től 2013.06.09-ig van/volt munkaviszonyom Hollandiában.Semmilyen hatóságnak nem szóltam, mert fogalmam sem volt róla, hogy ez kell.2011.08.15-ig van adóbevallásom Magyarországon.Június 8-án utazok haza.Mit kell tennem pontosan, hogy jogilag tiszta lehessek az adóhatóság és a TB előtt?Jól értelmezem, hogy be lehet ezt jelenteni visszamenőleg is?
    Segítséged előre is köszönöm szépen!
    Szép napot!

 5. Nem tudom , honnet van az info, hogy az „ideiglenest” mar nem kell bejelenteni, oke ideigleneskent nem lehet, de az ugyfelkapu meg irja, hogy ha 3 honapon tul tartozkodsz kulfoldon, azt KOTELEZO bejelenteni. mivel az ideiglenes mar megszunt, igy csak veglegest lehet az en olvasatombam.

  „Mit tegyünk, ha hosszabb időre külföldre utazunk?
  A polgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, illetve, hogy három hónapon túl külföldön tartózkodik, a lakóhelye szerint illetékes járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél kell bejelentenie. ”

  Kerlek nézzetek utána, hogy akkor most pontosan mi van?!

  • Ezért emeltem ki pirossal a változásokat. A népességnyilvántartó csoportnál azt mondták többszöri információ kérésre, hogy csak a végleges letelepedést kell bejelenteni.
   További információt fogok kérni, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem világos az „illetékesek” számára sem, hogy mit kell tenni.

  • Amit beidéztél az változott most meg.

   „Az (1) bekezdésben meghatározott polgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél
   a) személyesen vagy
   b) a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény szerinti elektronikus kapcsolattartás útján
   kell bejelentenie (a továbbiakban: külföldi letelepedési nyilatkozat).”

   Itt a 26. paragrafust nézd: http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99200066.TV&cel=P(26)B(3)#xcel

   • Sajnos nincs igazad, az ügyfélkapu szerint is, meg a követségek oldalai szerint is kötelező veglegest jelenteni három hónap után. illetve volt aki felhívta a bm-t és ott is azt a tájékoztatást adták, hogy 3 hónapon túl eletvitelszeruen élsz kinn. szóval magyarul megszűnt ugyan az ideiglenes, de kötelező maradt a 3 hónapon túli.

   • Amit beideztem az nem valtozott meg, ugyanugy kinn van az ugyfelkapun, a kanadai,a lengyel konzulatus oldalan . Tehat ez alapjan kotelezo bejelenteni a 3 honapon tuli kulfoldon tartozkodast, barmilyen szandekkal is teszed azt. Kulonben hogy tartanak tenylegesen nyilvan, ki van valoban odahaza, ki nincs???? Amirol te irtal, ott az alapjan nem kene otthon szolni, hogy eljottel, megha ideiglenesen is , 1-2 evre,a mi szerintem nonszensz, de nemcsak szerintem.

    A torveny valoban nem ir mar az ideiglenesrol, mivel megszunt az a lehetoseg. De mint irtam, ez nem jelenti azt, hogy foghatod magad, fleulsz a gepre, es eljosz x (>3 honap) idore.

    Egy masik forumon ezt irtak:
    http://logout.hu/tema/anglia_elmenyek_tapasztalatok/hsz_14156-14156.html

    „FIGYELEM MINDENKI ELSŐKÉZBŐL INFORMÁCIÓ!!!!
    1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
    A jogszabály mai napon (2013.III.18) hatályos állapota és értelmezése:
    Telefonon beszéltem a Belügyminisztériummal, akik a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához irányítottak, ahol is egy meglepően és felfoghatatlanul kedves Hölgy az ezzel foglalkozó és az új rendelkezést előkészítő ügyosztály másik meglepő módon még kedvesebb, mondom kifejezetten ügyfélcentrikus és nagyon intelligens vezetőjével beszéltem és a következőket mondták:
    A végleges külföldön való letelepedéshez eddig is kellett volna a gyámhatóság engedélye, így ez semmit nem változott. Mivel az EU-n belül mindenkinek csak egy állandó lakcíme lehet, így, ha 3 hónapon túl tartózkodsz Magyarországon kívül az nem minősül ideiglenes tartózkodásnak. Ergo akkor külföldön tartózkodsz életvitel szerűen, ami azt jelenti, hogy a magyarországi állandó lakcímedet ki kell jelentened és bejelentened, hogy külföldön élsz. Ez azt jelenti, hogy akinek érdekeltsége van MO-on (lakáshitel illetve hiteles ingatlana, vagy ingatlan hitel nélkül) annak az lesz a TARTÓZKODÁSI címe. Mindkét esetben, ha van ha nincs érdekeltséged MO-on új lakcímkártyát kapsz és a személyi igazolványodat bevonják. Az új lakcímkártyán az állandó lakcím helyén az fog állni, hogy KÜLFÖLD. Ha akarsz tartózkodási helyet, akkor az is rajta lesz mint tartózkodási hely.”

    • Úgy tűnik, hogy ügyintézőtől függően mondanak különböző dolgokat. Köszi az információt, ismét rá fogok kérdezni, ugyanis ez így szintén nonszensz-nek tűnik.

    • „Kulonben hogy tartanak tenylegesen nyilvan, ki van valoban odahaza, ki nincs????”

     Úgy, hogy tíz évente népszámlálást tartanak, ami valóban a tényleges helyzetet mutatja, szemben az okmányirodás és egyéb adatbázisokkal.

     Semmit nem kell az okmányirodában bejelenteni, ha nem változik a lakcím és miért változna!

     Mindenki maga dönti el, hogy hol az állandó lakcíme és hol az ideiglenes.

     Mindennek az életvitel szerinti tartózkodáshoz SEMMI köze nincsen.

     Az emberek többsége Magyarországon belül is az ideiglenes lakcímén él életvitelszerűen, s ez így van rendjén. Ugyan mi a fenének kellene egy albérletet állandó lakcímnek bejelenteni a saját otthon helyett?

     Ráadásul éppen az ideiglenes lakcím jelenti általában a tartózkodási helyet, ami már nevében is utal az életvitelszerű tartózkodásra.

     Tehát a legcsekélyebb mértékben sem igaz, hogy aki nem az állandó lakcímén él, akár bőven három hónapon túl, sőt éveken keresztül, neki emiatt lakcímet kellene változtatnia.

 6. No ez egyre érdekesebb. Beszéltem a kormányhivatalnál több emberrel is és megesküdtek arra, hogy ha nem letelepedési céllal megy valaki külföldre azt nem kell bejelenteni.
  OEP-nek gőze sincs erról, h mit kell tenni….

  Holnap még folytatom a nyomozást, mert ez egyre cifrább. A jogszabályból nem derül ki, h mit kell tenni, az különféle hivatalok pedig különféleképpen értelmezik a dolgot.

  • A londoni magyar kovetseg is a te allaspontod osztja, mikozben a lengyel magyar nagykovetsegnel ez van kiirva:

   „Felhívjuk a figyelmet, hogy az unió területén továbbra is csak egy állandó lakcímmel lehet rendelkezni. Amennyiben az EU polgár 90 napot túlmenően tartózkodik egy tagállam területén, így Lengyelországban is, akkor köteles bejelentenie külföldön tartózkodását a külföldön történt letelepedés jogcímen. „

   • Hát igen, én is azt látom, hogy teljesen eltérően értelmezik a jogszabályt.
    Nem az én álláspontom :-), csak eddig én ezzel találkoztam mindenhol, ahol érdeklődtem.
    Szeretnék valahonnan egy hivatalos állásfoglalást kicsikarni, hogy hogyan is kell a jogszabályt értelmezni.

 7. A londoni konzulátus Facebook oldalán a következő információ van (ezt mondták nekem a pesti hivatalokban is)

  Tisztelt Ügyfeleink!

  Az előző tájékoztatásunk, illetve a lakcímbejeletéssel kapcsolatos híresztelések láthatóan érdeklődésre tartanak számot, azonban néhány dolgot szeretnénk rögzíteni, figyelembe véve a hozzászólásokat is:

  1., A jelenlegi szabályozásnak a végleges letelepedésre vonatkozó kötelezettsége 19 éve létezik. Csak az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentése szűnt meg március 1-jével. Nem új kötelezettségről van tehát szó, hanem pontosan ellenkezőleg, azoknak akik külföldön élnek, de nem a letelepedés szándékával hagyták el az országot, azoknak megszűnt a bejelentési kötelezettsége.

  2., A konzulátus nem a jogszabály alkotója, hanem annak – pontosabban a jogszabály egy részének – végrehajtója. Ebből következően nem feladatunk a jogszabály magyarázata, véleményezése, megvédése és az sem, hogy a konzulátus előtti eljárásokon kívül más eljárásokra vonatkozó kérdésekre válaszoljunk.

  3., A jogszabály szerint az állampolgárnak „…azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja…” kötelessége bejelenteni a járási hivatalnál vagy a konzulnál. A jogszabály ennyit tartalmaz, ezt kell figyelembe venni.

  4., A külföldön született gyermekek a magyarországi anyakönyvezéssel együtt kerülnek külföldön élő magyar állampolgárként nyilvántartásba, ilyenkor a szülőknek nem kell a gyámhatóságot megkeresnie.

  5., A magyar jogszabályok szerint személyi igazolvány a Magyarországon élő magyar állampolgároknak kerül kiadásra. Aki külföldön él, az útlevéllel igazolhatja magát.

  6., Végezetül szeretnénk ismételten kiemelni, hogy a bejelentési kötelezettségeket, és azok teljesítésének módját a nagykövetség hivatalos oldala tartalmazza. Az ezen az oldalon adott tájákoztatások nem hivatalos tájékoztatások csak a könnyebb információhoz férést segítik elő.

  Amennyiben a konzulátus eljárásával kapcsolatos konkrét kérdéseik vannak, úgy azt a konzulátus e-mail címére küldött elektronikus levélben tegyék fel.

  • Viszont ez is ott volt , egy masik posztjukban:

   „”Tisztelt Ügyfeleink!

   A külföldön élő magyar állampolgárok bejelentési kötelezettsége nem új szabály, ez a jogszabály 19 éve hatályos. A változás március 1-jétől az, hogy annak, aki tartósan külföldre távozik, a végleges külföldi letelepedését kell bejelentenie. Ezt a konzulátuson is meg lehet tenni, vagy Magyarországon a járási okmányirodában. A bejelentéssel egyidejűleg le kell adni a személyi igazolványt és a lakcímkártyát. A továbbiakban útlevéllel tudja magát a magyar állampolgár igazolni, valamint kap egy olyan lakcímkártyát, amelyen az szerepel, hogy „külföldön élő magyar állampolgár”, konkrét cím ugyanakkor nem.

   Aki korábban bejelentette az ideiglenes külföldi tartózkodását, az a hatályos jogszabályok szerint eleget tett a kötelezettségének.

   Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a nagyon régóta élő lakcímbejelentési kötelezettség mellett ugyanilyen régóta kötelessége a külföldre költöző magyar állampolgároknak a bejelentést megtenni a társadalombiztosító és az adóhivatal felé is.

   A bejelentési kötelezettségekre vonatkozóan egyébként a nagykövetség honlapján (www.mfa.gov.hu/emb/london) a „Munkavállalás és huzamos tartózkodás az Egyesült Királyságban” rész alatt szerepel a „Bejelentési kötelezettségek tartós külföldre távozáskor” cím, ahol – szintén régóta – az erre való figyelmeztetést feltüntettük. A konzulátuson intzéhető bejelentési eljárásról pedig a konzuli ügyek között található meg az információ.

   Konzulátus””

   • Ez is ugyanazt mondja. A konzulátus oldalán pedig az szerepel, h ha valaki 3 hónapon túl megy külföldre a következőket kell tennie:
    – OEP kijelentkezés
    – NAV kijelentkezés
    – okmányirodai kijelentkezés HA LETELEPEDÉS céljából megy.

    Nem velem kell vitatkoznod, én is próbálok most hiteles információt gyűjteni. A jogszabály nem egyértelmű, legalábbis többféleképpen értelmezik.

    Addig azonban nem ajánlom, hogy bárki kijelentkezzen, ha nem letelepedési céllal megy külföldre, mert nem egyszerű visszacsinálni a dolgot. Mivel ilyen ellentmondásosak az információk, ezért nem gondolom, hogy bárkinek baja lenne, ha nem most azonnal rohan kijelentkezni.

    • Tudom, hogy az, ahany helz, annyi felet mond. Amugy egy bizonyos ponton azert mar szorakoztato, hogy tok mast mond az egyik, mint a masik.

 8. Üdv.Nekem ez kezd egyre érthetetlenebb lenni.Akkor most mi van ? HA én Pl Németországba dolgozok és ott is leszek biztosított de 2 hetenete hazajárok akkor most rám mik vonatkoznak ? Valaki mondja meg a frankót…

  • „Amennyiben van Magyarországon állandó lakóhelyed (márpedig van, hiszen ideiglenesen jelentkeztél csak ki), akkor jogosult lehetsz Magyarországon is teljes körű egészségügyi ellátásra. Ennek feltétele a külföldi biztosító által kiállított igazolás (E106 vagy 2010. május 1. után S1). Ennek kiállítása függ az adott ország szabályozásától.”

   Ez az általános eset, ha Németországban vagy biztosítva, de szeretnéd, hogy Magyarországon is éljen a TAJ kártyád.

   A frankót a TE egyedi esetedben az OEP ügyfélszolgálat fogja megmondani.

 9. Szép napot kívánok a tisztelt hozzáértőknek (én nem vagyok az)!
  Megragadva a lehetőséget a kérdésem a következő lenne:
  mi a teendő abban az én esetemben?
  Részletezem a helyzetet:
  tavaly január óta nincs munkahelyem Magyarországon (nem tudom, hogy ez számít-e valamit, segélyért vagy egyéb,ha van, ellátásért nem folyamodtam. Júniusban érkeztem a feleségemmel Ausztráliába, barátaink meghívására, és úgy alakult, hogy kitaláltuk,szeretnénk maradni egy darabig, augusztusban kaptuk meg hosszabb tartózkodásra illetve részmunkaidős munkavállalásra feljogosító diákvízumunkat, azóta (2012.június) nem voltunk otthon…már jönnek a levelek a NAV-tól…érdekelne valami okos ötlet mit lenne érdemes csinálni a fölösleges büntetések illetve befizetések elkerülése céljából 🙂
  Köszönöm

  • Kedves Róbert,

   A kérdésedre a válasz benne van a cikkben. Ha nem jelentkeztél ki letelepedési szándékkal Magyarországról, akkor fizetni kell a havi járulékot.

   A Te speciális, egyedi esetedre itt senki nem fog tudni pontos választ adni, javaslom, hogy közvetlenül az OEP-nél és a NAV-nál kérdezz rá a teendőidre és a lehetőségekre.

   Itt írtam az elérhetőségekről: http://nokkulfoldon.hu/fontos-linkek-a-magyarorszagi-ugyintezeshez/

   Ha már külföldön vagy, akkor érdemes a skype-re néhány dollárt feltölteni, amivel a magyarországi hivatalokat nagyon olcsón hívogathatod.

   Sok sikert!

   Petra

 10. Kedves Petra és Tildy,

  olvastam az egymásnak írt bejegyzéseket, valóban nem egymás közt kell eldönteni a kérdést. Pár dolgot le kell szegezni:
  1. Már megint olyan jogszabályt adtak ki, amit nem gondoltak át.
  2. Minden hivatalbeli (saját felfogóképessége szerint) máshogy értelmezi, ami nagy gond.
  3. Fel kell tenni a kérdést, hogy miért csinálták, mi a hátsó szándékuk vele?

  Szerintem olyasmi, hogy sokan vándorolnak ki Magyarországról, és előbb utóbb az lesz a vége, hogy valamilyen szinten otthon jogfosztottak leszünk. Figyeljétek meg! Mint ahogy nem mehet külföldre dolgozni x évig az állami költségtérítéses egyetemista.

  Az én véleményem szerint figyelnünk kell a „szándék” szóra. Külföldre megy letelepedési „szándékkal”. Én ezt úgy értelmezem, hogy önbevallásra kérnek fel minket, illetve megadják a lehetőséget arra, hogy megmondjam hogy örökre el akarok e menni, vagy csak dolgozom pár évig, hogy megszedjem magam, és a bankhitelt vagy bármi mást ki tudjam majd otthon fizetni.

  Mert egyértelmű hogy ellentmondásról van szó, hiszen ideiglenes tartózkodást nem kell bejelenteni, véglegeset be kell, ha az a szándékod, kvázi a célod. De ha 3 hónapnál tovább kint vagy, akkor nincs lehetőséged, mert letelepedésnek minősül és be kell jelentened.
  Egy baromság az egész. A lényeg, hogy az OEP-nek és Adóhivatalnak szólni kell, de nem szabad kijelentkezni. ( amennyiben lehetséges, ugyanis egy csomó jogtól megfosztjuk magunkat így otthon)

  A kérdést feltenném a jogalkotónak:
  És mi van azzal, aki 2,5 hónapja kint van, és letelepedési szándékkal ment ki?
  És mi van azzal, aki 2 éve kint van, vissza akar menni, esze ágában sincs letelepedni?

  A lényeg, hogy a 3 hónapon túli tartózkodásnak semmiképpen nem szabadna véglegest jelenteni, szerintem a min 3 év lenne elfogadhtahó, de még az is necces.
  Én nem jelentkezek ki, és majd meglátjuk mi lesz.

  • Egyszerűbb lett az élet.
   Eddig be kellett jelenteni a három hónapot meghaladó ideiglenes külföldi tartózkodást az okmányirodában, ezután pedig nem kell.
   Miért baj ez? Egy nyűggel kevesebb.
   Természetesen nem minősül letelepedésnek a három hónapot meghaladó külföldi tartózkodás.
   Azt TE döntöd el, hogy melyik országban akarsz állandó lakcímet. egyszerűen nem vagy, és nem is lehetsz köteles külföldön letelepedni, csak mert három hónapnál hosszabb időre elhagyod Magyarországot.
   Természetesen jogodban áll, de erre nem kötelezhetnek.

   Kapott már bárki olyan levelet bármilyen magyar állami hatóságtól, hogy szüntesse meg a magyarországi állandó lakcímét?

   • Kedves Petra ! angliaban dolgozom 6.eve,adot tb -t fizetek magyar o.i allando lakhelyem van semilyen kijelentkezest nem eszkozoltem az OEP es a NAV -nal,moindossze 2 alkalommal voltam otthol es semilyen eg.u -i szolgaltatast nem vettem igenybe ,4 ev mulva nyugdijba vonulok kiszabhatnak e – mulasztasi birsagot bejelentesi kotelezettseg elmulasztasa miatt ?

  • Sziasztok!

   Mi most vagyunk költözőben Németországba.
   A Ti „beszélgetésetek” óta is változott egy s más, de ami még mindig kérdés – mi a meghatározása, definíciója az ideiglenességnek? Mert ezt sehol nem rögzítették. 1 év? 2, 5, vagy akár 10 vagy 20?
   Mi nem jelentkezünk ki itthonról, de hosszútávra tervezünk kimenni. (Kicsit fájlalom, hogy nem lesz nyoma annak sehol, hogy újabb 3 ember kényszerül országelhagyásra.) De nem is mernénk kijelentkezni, mert tényleg nehéz visszajönni, ha úgy alakul.
   Egyébként ma is, pedig már több százezren hagyták el az országot, még mindig nem kapunk egységes információkat a hivatalokban.
   A sok segítséget és iránymutatást köszönjük!

 11. Sziasztok!

  Kissé össze vagyok zavarodva, nem csak az ideiglenesség kérdése kapcsán (az úgy káosz, ahogy van), de a NAV miatt is. A hónap végén költözünk Afrikába, az OEP-el már lejátszottuk a köreinket, fizetjük a havi biztosítást a semmire, ez van. Viszont felhívtam a NAV-ot, mondván, hogy mindenhol olvasom, hogy náluk is bejelentést kell tenni. Az ügyintéző viszont a telefonban azt mondta, hogy velük semmi dolgunk, csak az OEP-pel, amennyiben csak ideiglenesen hagyjuk el az országot, és marad a lakcímünk. Akkor most hogy is van ez?

  • Szia Kátya,

   Adózási szempontból valóban nem kell bejelenteni, hogy külföldre mész, ha ideiglenesen teszed. A végleges külföldre költözést kell bejelenteni ott.
   Mivel most már a NAV „szedi be” az egészségbiztosítási járulékot, ezért a TB ügyeket nemcsak az OEP-nél, hanem a NAV-nál is be kell jelenteni, legalábbis kérdezzetek rá az OEP-nél erre.

   Az adózás kérdését azonban nem szabad elfelejteni a későbbiekben, mert ha keletkezik Magyarországon is adóköteles jövedelmetek külföldön, azt hivatalosan be kell vallani.

   Itt olvashatsz az adózásról: http://ado.hu/rovatok/ado/mikent-adoznak-a-kulfoldon-dolgozok

 12. Szia Petra!
  Januártól tartózkodunk életvitelszerűen Németországban, a férjem kiküldetésben van magyar cégtől tavaly januártól. A TB-nek jelenteni kell hogy kijöttünk, akkor is ha ott (MO) fizet járulékot utána a munkáltató és itt (NO) nem biztosított? Nem tudod véletlenül, hogy meddig vagyunk jogosultak az otthoni TB-re?

  • Kedves Zsuzsa,

   Kiküldetés esetén más szabályok vannak. Javaslom, hogy kérdezzetek rá az OEP ügyfélszolgálatán, akár telefonon is.

   http://nokkulfoldon.hu/fontos-linkek-a-magyarorszagi-ugyintezeshez/

   Petra

  • A magyarországi cég alkalmazottja után Magyarországnak fizeti az adót, és a TB. járulékot.
   Akkor is ha a dolgozója éppen külföldön dolgozik. Tehát semmit sem kell bejelenteni a TB-nek.

   A nyugati multik gyakran élnek ezzel a módszerrel. Magyarországon leányvállalatot alapítanak, felveszik a dolgozókat magyarországi fizetésért, aztán kiküldik az anyacéghez nyugatra dolgozni. Ezzel a módszerrel el tudják érni, hogy nyugaton is magyarországi fizetésért dolgoztassanak + némi napidíjért. De a TB-t továbbra is Magyarországnak fizetik, a munkavégzés helyén nem keletkezik jogviszony az ottani állammal.

 13. Nos ez szép és jó, t finoman fogalmazva nem tökéletes.

  Tegyük fel hogy Átlag Józsi közepesen jól beszél egy idegen nyelvet, és netán még ért is valamihez, amiről papírja van. Ennek örömére, és a megélhetési problémák ellensúlyozásra, elmegy Nagy Piréziába dolgozni.

  Nos akkor még nem tudja, ez menni fog, avagy nem, tetszik neki az ország avagy nem. Akkor pedig hogy a rossebbe találja ki hogy ő most pár hónap után haza megy mert nem működik, vagy pár hónap után úgy dönt, haza csak turistaként ? Ha tetszik hanem sok ember menet közben jön rá, haza megy, rendszeresen, avagy letelepszik. Ha van ügyfél kapu a neten akkor miért nem lehet mindent elintézni, azon keresztül, és netán a drága konzulátusok is tehetnének ez ügyben valamit. Javítsatok ki ha tévedek.

  Shanarey

  • Jó felvetés! 🙂

   Az okmányirodai kijelentkezés egyszerű, mert ott nem néhány hónapon belül kell dönteni. Ha 3 év után dönti el az ember, h letelepszik külföldön, akkor bejelenti akkor és kész.
   A TB és NAV szempontjából pedig mindegy, h hezitál vagy sem. Ha 3 hónapon túl külföldön tartózkodik és mondjukvan kint biztosítása, akkor be kell jelentenie.
   Ha pedig van Mo-n adóköteles jövedelme, akkor azt a szokásos időben kell bevallania.

   Annyira nem nagy mágia az egész, csak a jogszabály módosítás miatt felkapták a dolgot.

   • S hol is kell bejelenteni?
    Ügyfélkapun keresztül lehet? Nagykövetségen keresztül lehet?

    Az Átlag Józsi félék nem tudnak az első három hónap után azonnal hazautazni, mert általában nem érnek rá, mivel dolgoznak.
    Szabadságot kivenni csak később tudnak. Ügyintézés csak hét közben lehetséges, ami nem baj, de ha van internet, ha van Konzulátus, akkor miért kell ezért utazgatni. A Postai út macerás. S ha már EU, és teljes jogú tagság, miért is nem megy ez a hivatalok között, nélkülünk ?

 14. Nekem ez az egész téma, a megközelítések, a szempontok a reakció jó része elég volt ahhoz, hogy a maradék kedvemet is elvegye attól, hogy akár gondoljak is arra, hogy otthon éljek. Nem tudom elhinni, hogy jól látok.

  Semmi sem normális/emberi az egészben. Nagyon értékelem Shanarey hozzászólását.

  • Az enyèm is elvette.valòszìnű hogy ha hazamegyek,ki is jelentkezek,mivel ùgy sincs ott semmim

 15. Számomra teljesen világos, hogy ez egy logikailag megoldhatatlan feladat a jogalkotóknak. Ennek a káosznak az oka meg az, hogy Magyarországon sok más országgal szemben több helyen, többféle nyilvántartás létezik, azokat (elméletileg) külön-külön kezelik, és mindet máshol kell az embernek intéznie.
  Azt hiszem mondhatom, hogy az országok többségében az ember kap egy számot, ami jó mindenre, és ami még fontos, hogy ha nem dolgozik, akkor nem kell alapból tb-t fizetnie. Akkor vagy nem biztosított, vagy csak baleseti biztosítása, ezt országa válogatja. Ha meg dolgozik, akkor fizeti a tb-t.
  Ami meg a lakcím bejelentését illeti, az sok országban szintén ismeretlen, és ha az ember költözik, akkor úgyis leadja az új lakcímét itt-ott, ahonnan egyébként levelet szokott kapni.
  Szóval ez a magyarországi helyzet önmagában megoldhatatlan, és eleve nem tudja kezelni a külföldre költözők, máshol élők helyzetét.

 16. Szia Petra,

  Ehhez a témához szorosan kapcsolódik egy másik kérdés, ami sokunkban felmerült. Ha ennek utána tudnál járni.
  Ha valaki leadja a személyijét és csak az útlevele van fényképes igazolványnak – mert mondjuk nincs jogosítványa – akkor ha az útlevelét elveszíti, hogyan fogja igazolja magát, amikor új útlevelet kér?

  Köszi,
  András

  • Születési Anyakönyvi kivonat által.
   Amit ha szintén elveszít akkor, a jóég tudja 🙂

   • OK, de azon meg nincs fénykép. Meg a születésimmel a szomszéd is beballaghatna a hivatalba, hogy ő én vagyok. Vagy én ő. Lefényképezik, és onnantól lesz egy nevemre szóló igazolványa (útlevele) az ő fényképével.

  • Szia András,

   Ezt valószínűleg valamilyen okmányirodai szakértőtől kell megkérdezni. 🙂

   Mivel letelepedés esetén kell csak leadni a személyit, akkorra valamimiféle külföldi igazolvány legtöbb esetben van. Valamikor akkor is, ha nem is telepszik le az ember, csak külföldön él.

   Egyébként pedig a jogosítványt nem kell leadni, az szintén fényképes igazolvány.

   Harmadrészt pedig sztem a magyar nyilvántartásban fényképestül vagy benne.

   Petra

   • Tevedsz.mar bocs hogy csak igy kozbeszolok, de en mar 6 eve kuszkodok hogy egy nyamvadt del afrikai szemelyit kapjak… Nehogy azt hidd hogy a kulfoldiek a papirjaikat csak ugy osztogatjak. Meg mindig csak vizumokat adnak… Es azt mondjak varjak.. Talan meg 10 ev es en is buszkelkedhetek egy del afrikai szemelyivel… Addig meg gutautest kapok a mgyar es a del afrikai irodai munkasoktol.

 17. Ha valaki leadja a személyi igazolványát, mert végelegesen külföldre költözik, akkor nyilvánvalóan készíttetett új személyi igazolványt az új, választott hazájában.

  Miért kellene leadni a magyar személyigazolványt addig, ameddig nincsen másik?

  Útlevél használata eleve nem kötelező, és csak extra költség az EU-n belül.

  Szóval a megoldás, hogy senki se adja le egyetlen személyi igazolványát!

  • Erről szól az egész: kizárólag letelepedés esetén kell leadni a személyit, akkora pedig külföldi igazolvány nagy valószínűséggel lesz.

   Mindazonáltal a világ nemcsak EU-ból áll, ezért az útlevél sem felesleges. Ráadásul sok külföldön élő magyar van, aki nem EU országban él.

   • Szia Petra! Az én fiam Angliába dolgozik 2009 eleget tettünk kötelezettségünknek és bejelentettük az OEP-nél a külföldi munka viszonyt.Meg is kaptuk az értesítést hogy minden rendbe és tudnak róla. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek után a NAV-hoz be kell menni? És ott mit kell intézni? Köszönöm a segítséget!

    • Ebben az esetben nem kell. Ha volt tavaly Magyarországon adóköteles jövedelme, akkor adóbevallást kell leadni.

 18. Ahoi all és kedves Petra, akkor összegezve az egészet, semmi para és durva változtatás nem történt, azon felül hogy az eddig is sokak által elbliccelt ideiglenes külföldi kiutazást/kinn élést nem kell bejelenteni, akár 3 hónapnál hosszabb akár rövidebb ideig is tart. Legalábbis a cikk szerint így értelmeztem: http://index.hu/belfold/2013/03/26/raijesztettek_a_kulfoldon_elo_magyarokra/ Csak azokat kell elintézni amit eddig is, Nav, oep, de marad a lakcímem, meg személyi. Vagy? 😀

  • Valóban így van. A cikket egyébként a TB miatt írtam, mert főleg a nem EU-s országokban élők körében volt nagy a bizonytalanság, hogy hol és mit kell fizetni.
   Az „eddig is” elintézendők tisztázása volt a cél.

   • Szia Petra,
    Szerintem is ellentmondasos az indexes cikk a te bejegyzeseddel. Az indexen azt irjak, hogy nem kell bejelenteni a 3 honapon tuli ideiglenes tartozkodast sem, mig itt azt olvasom, hogy be kell jelenteni.

    „az ideiglenes külföldre költözést nem kell bejelenteni az okmányirodában, azonban a 3 hónapnál hosszabb külföldi tartózkodást az OEP-nél és a NAV-nál be kell jelenteni.”

    Lattad a tv. modositast? Ott nincs egyertelmuen leirva?

    Koszi

 19. Érdekes, és egyben felháborító is ez az egész. Utoljára nekünk azt mondták az okmányirodában, hogy akinek nincs Magyarországon állandó lakcíme, annak ideiglenes sem lehet. Tehát, maradt az állandó. DE kint élünk Ausztriában már évek óta, gyerekekkel. Itt kell az állandó lakcím ahhoz, hogy a gyerekek óvodába, és iskolába járhassanak. Akkor most hogy is van ez? Nem lehet két állandó lakcímed, de …….
  A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mi van akkor, ha nem jelentettem be az oep-nél a költözést? Megbüntetnek? Visszamenőleg ki kell fizetnem valamit? Ha igen, akkor miért, ha nem szabad két országban egy időben tb-t fizetni?
  Köszönöm a válaszokat előre is 🙂

  • EU-n belül 1 állandó lakcím lehet. Ha máshol kell állandó lakcím, akkor valóban furcsa a helyzet: 1. vagy kijelentkezik az ember Magyarországról, 2. vagy pedig mégis csak 2 állandó lakcíme lesz.
   Ez inkább az osztrák szabályozásban furcsa, nem a magyarban,
   A TB attól függ, hogy van-e lakcímed Magyarországon. Ha van, akkor előbb-utóbb követelni fogják rajtatok a havi 6600Ft-ot, hiszen nem tudnak arról, hogy külföldön biztosítottak vagytok.Ezt utólag kell majd magyarázgatni.
   Ha kijelentkezel a TB-től és az S1-es nyomtatványon igazolod az osztrák biztosítást, akkor mindkét országban jogosult leszel ellátásra.

   • Köszi a sok segìtsèget.nekem is lenne kèrdèsem : màsfèl ève vagyok nèmetorszàgban. Shol nem jelentettem be hogy kijövök csak egyszerűen nem fizettem otthon a havi tb összegèt. Nèmetben biztosìtott vagyok.ès ha most adnàm le az E106 os nyomtatványt otthon, akkor visszamenőleg a befizetetlen 15hònapnyi összeget követelhetik tőlem? Elœre is köszönöm

 20. Sziasztok!

  Ma hivtak a parom otthonrol, hogy kaptunk a NAVtol egy ajanlott levelet, melyben buzgon erdeklodnek, hogy vajon bortonben csucsulunk-e vagy kulfoldon elunk, mert evek ota nincs ado fizetve.
  A gondom ezzel az, hogy barmelyik eset all fent, nem tudsz ajanlott levelet atvenni. Ez azonban mit sem szamit, mivel atvettnek velelmezik januar 1-tol.
  A pikans dolog az egeszben az, hogy a parom tortenetesen azon kevesek egyike, aki az OEP-tol kijelentkezett otthon, es meg igy is megkerestek!

  A felkavaro a dologban az, hogy a nav kivancsian szimatol, hogy pontosan hova koltozott, amihez tul sok kozuk szerintem nincs.
  A kerdoivet amugy ala kellene irnia, de mivel nem tartozkodik otthon, igy hiaba vette at meghatalmazott a levelet, arra mar nincs meghatalmazasa, hogy valaszoljon is.
  Szerintem annyit fogunk tenni, hogy visszakuldjuk uresen a kerdoivet es csatolunk melle egy levelet, hogy a cimzett x eve nem tartozkodik Magyarorszagon, igy nincs modjaban kitolteni a dokumentumot.

  Tortent valakivel ehhez hasonlo?

  Petra! Emlitettem P-nek is, hogy mennyire hasznos es targyilagos a blogod. Remelem atadta. 🙂 Az egyik legjobb, amibe valaha akadtam. Nagyon koszonom!

 21. Kedves Petra!

  Unokánk érettségi után nem kapott munkát Mo.-on. USA-ban hajón dolgozik.
  ( 8 hónap munka 2 hónap pihenő itthon)
  Kérdés: Bejelentési kötelezettségünk van a NAV-nál és OEP-nél? Visszamenőlegesen is?
  ( NAV-nál fizetjük a 6600 Ft-ot 2013.tól,mely szolgáltatást csak a 2 hónap alatt tud esetleg igénybe venni évente.)
  köszönettel

  • Érdemes rákérdezni mindkét helyen, bár a 6600 Ft-ot mindenképpen fizetni kell, hiszen nem EU országban dolgozik.

 22. Kedves Petra!

  Idén február 27.én költőztem ki Angliába a páromhoz. Otthon nem jelentkeztem ki, a szüleimhez vagyok továbbra is bejelentve, de itt Angliába is be vagyok jelentve, ez probléma mivel én nem szeretnék kijelentkezni a szüleimtől?
  Angliában rögtön megigényeltük az NINo-t (Class I) meg is kaptam, de sajnos még nincs munkám. Otthon a családom továbbra is fizeti nekem a Tb-t, 6600 Ft egészségügyi hozzájárulást. Na most az első kérdésem, hogy ha Angliában alanyi jogon jár az orvosi ellátás akkor otthon továbbra is kell fizetnem a 6600 Ft-ot vagy nem? Furcsa kérdés, de én most Tb-t fizetek vagy Egészségügyi ellátást otthon? Én úgy hallottam, hogy ha sehol nem dolgozom akkor is köteles vagyok fizetni TB-t?
  Azt tudom, hogy ha végre kapok majd munkát akkor otthon le kell mondanom a TB-t mert 2 helyen nem fizethetem, ezt intézhetem telefonon, e-mailben, neten keresztül is mert ezért nem szeretnék hazautazni?
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Szép napot Andi

  • Kedves Andi,

   Bármilyen jogon vagy biztosított EGT tagállamban (így Angliában is) nem kell fizetned Magyarországon, sőt elvileg nem szabad fizetni.
   Telefonon, e-mailben nem lehet intézni. Azt javaslom, hogy ha hazautazol bármi miatt, akkor menj be az OEP-hez rákérdezni és kijelentkezni, ha azt javasolják.

   Az OEP-nél kell bejelenteni a külföldi biztosítási jogviszonyt, a NAV ügyfélszolgálatán pedig kijelentkezni ez EÜ szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség alól.

   Petra

   • Szia Petra!
    Én is Andi vagyok, mint az Angliaban kint élő kedves hozzászóló.
    A helyzetem nagyon hasonló, azzal a különbséggel, hogy én Olaszországban élek.
    Nekem is 2bejelentett fix lakcimem van, mint a legtöbb idekint élő magyar ismerősömnek.
    Arról már régóta tudok, hogy ez szabály ellenes. És a tb-s adósságom is folyamatosan növekszik otthon.:-(
    Tavaly azt mondták a tb-nél, hogy kint lakás esetén sem mondható le, csak ha kijelentkezek az állandó bejelentett lakcimemrõl.Viszont én szeretném megtartani.
    Nem tudod véletlenül, hogy ha nekem itt Olaszországban van tb kártyám, (hozzá tenném itt alanyi jogon megkapjuk, mint állandó lakcimmel rendelkező olasz állampolgárral házasságot kötött személy. És a tb kártya, egyben adókártya is.)
    A kérdésem a következő lenne:ha otthon végre bejelenteném, ,hogy olaszban van tb kártyám, akkoris fizetnem kellene odahaza?
    És esetleg azt tudod, hogy az utólagos bejelentés milyen esetleges büntetéssel jár?
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm, az eddigi fontos általad megosztott összes igen hasznos információval egyetemben!
    Kellemes estét mindenkinek! 🙂

    Andi olaszból

 23. Kedves Votisky Petra!

  Nem EU országban tartózkodom több mint 3 éve. Minden évben hazamegyek egyszer, egy magyar cégnél voltam bejelentve, magyar telephellyel, fizették a tb-met is. Közben az történt, hogy az értesítésem nélkül tavaly valamikor március környékén kiléptettek a cégből, és nem szóltak róla. Utánakérdeztem tavaly év vége felé, és akkor mondták, hogy ja igen, kiléptettek (előtte is kérdeztem, de a főnök azt mondta, hogy állományban vagyok náluk – hát nem voltam). Én ugyan semmilyen papírt nem írtam alá, nem is értesítettek a szándékukról. Ez azt jelenti, hogy a TB-nél tartozásom kezd összegyűlni, holott nincs kilépőpapírom, hisz ha van is, ahhoz odahaza kellett ‘lemásolni’ a beleegyező aláírásomat. Ilyenkor mi a a helyzet? Ha hazamegyek, és a tb érdeklődik, irányítsam őket a volt céghez, amelyik foglalkoztatott, de nem szólt hivatalosan a kiléptetésről és papírt sem kaptam tőlük erről? Ráadásul cifrább, hogy így egyelőre a munkaügyi központban sem tudok jelentkezni, ha meg elmegyek a papírért, tuti visszadátumozottat kapok tőlük, amivel a tb viszont engem fog elővenni, hogy fizessek. Közben nem akarom összerúgni a port a céggel sem. Már elkezdtem velük egyezkedni, de még semmi eredmény. Ilyenkor mit lehetne tenni? Nagyon köszönöm, ha van tipped.

  • Kedves „Mint aki halkan belépett”!

   A történeted valóban cifra, de már onnan kezdve, hogy egy cég miért vállalja, hogy fizeti utánad a TB járulékot, ha ténylegesen nem dolgozol ott, hiszen külföldön élsz. Gondolom valamilyen speciális megállapodást kötöttetek, hiszen a cégek jótékonyságból nem szoktak TB járulékot fizetni.

   Szerintem érdemes lenne a céggel, illetve azzal az emberrel egyeztetni, aki belement ebbe a TB fizetésbe és ennek megfelelő következő lépéseket tenni.

   Az OEP ügyfélszolgálatán egyszerűen tudod egyeztetni, hogy meddig voltál biztosított. Az azt követő időszaktól kezdve kell fizetned a 6600 Ft/hónap díjat. Ha külföldön akarsz maradni, akkor érdemes megfontolni a teljes kijelentkezést, hiszen akkor nem keletkezik további fiizetési kötelezettséged.

   Üdvözlettel,

   Petra

 24. Kedves Petra!

  Köszönöm a választ. Természetesen a cégnek dolgoztam, csak kvázi „kiküldetésben”. Nem akarok kijelentkezni, mert fogalmam nincs, mikor kell hazamennem, s ahogy írtad is, nem olyan egyszerű visszacsinálni ezt, és valamilyen jogoktól el fogk esni (erről van linked esetleg?). Pl. attól, hogy most tervem (mivel itt sem megy túl jól most), hogy hazamegyek, és munkanélküli képzés keretében elvégzek egy képesítést adó tanfolyamot. Vagy a kettőnek nincs köze egymáshoz, és csak legyek ideiglenesen bejelentve a saját ingatlanomba?
  Nagyon köszönöm!

  • Szia,

   Tudom, nem most irtad mar a kommentet, csak erdeklodnek, hogy kiderult azota valami hogy hogyan tudtak kileptetni?
   Ha kikuldetessel volta kint (vagyis otthoni a szerzodesed), csak kotottek veled egy pluszt a kikuldetes tenyerol, es nem szoltak a kileptetesedrol az jogellenes szerintem es tamadhato a munkaugyin. Ebben az esetben a fizut is otthonrol kellett, hogy kapd. Ha viszont ugyan annal a cegnel dolgoztal csak kinti szerzodessel, akkor otthon szerintem azert leptettek ki. De akkor is ala kellett volna hogy irjal valamit.
   Udv.

 25. Kedves Petra!
  Mi a párommal szeretnénk Svédországba költözni. Egyenlőre az ő tesvérééknél laknánk. Jelenleg még itthon dolgozunk június végéig, ide fizetjük a tb-t. Ahhoz, hogy ott letelepedési engedélyt kapjunk (ez kell a svéd szám megszerzéséhez), kéne egy s1-es nyomtatvány, (ezt az ottani ügyintéző mondta. Próbáltuk a e104-t, de azt nem fogadták ott el.) amivel igazoljuk, hogy jelenleg biztosítottak vagyunk. Itt az OEP-nél azt mondják, hogy csak akkor adhatnak ki ilyet, ha az állandó lakcímünk külföldön van, vagyis elhagyjuk az országot. De ha nem kapjuk meg és már ki vagyunk jelentkezve, akkor „két szék közé esünk?” Válaszodat előre is köszönöm.

 26. Akkor valaki ezt bogozza ki, mert én már semmit nem értek!
  2012 októberétől nincs Tb-m mert a suli addig biztosította, de 2012 szeptemberétől a munkaügyi központban regisztrált pályakezdő vagyok.
  A hatósági kérvényt, miszerint ne kelljen fizetnem TB-t nem tudtam elintézni mert novemberben Budapestre költöztem bármiféle bejelentéssel (mert sejtettem hogy nem maradok itt). Eredetileg 300km-re lakok, így csak a 3 havonta esedékes munkanélküliként való megjelenésre mentem haza.
  Gyakorlatilag a TB-m visszamenőleg nem használtam, azt se tudom van-e tartozásom vagy hogy van ez, fizetni nem fizettem mert erről sem adtak tájékoztatást, de semmi féle papírt se kaptam hogy bajban lennék. Adódott egy lehetőség hogy szeptembertől Németországban alkalmaznának, nem kérnek EU-s TAJ kártyát mindent ott a helyszínen megcsináltatnak nekem. Nem tudom meddig leszek kint, honnan tudhatnám meddig alkalmaznak?!
  Két kérdésem lenne:
  1, Akkor most TB-mmel mi van? Visszamenőleg kellett volna a semmire fizetnem, miközben SEMMILYEN állami támogatást nem kaptam se semmi?! Vagy hogy van ez?
  2, Ha most én külföldre szeretném menni dolgozni, de gőzöm nincs mikor jövök haza, sőt ha valóban alkalmaznak a munkarendem nem teszi lehetővé hogy csak úgy hazaruccanjak, mit kéne tennem?
  Köszi a választ!

  • Szia,

   Javaslom, hogy menj be vagy hívd fel az OEP ügyfélszolgálatát és kérdezz rá, hogy a TE, speciális esetedben mi a helyzet.

   Üdv,

   Petra

 27. Kedves Petra!
  Én a hónap végén megyek Olaszba aupairként. Eddig dolgoztam itthon (MO)minden rendben volt, tb szempontjából is. Én előreláthatóan 1 évig leszek kint. Ezt most nem teljesen értem…be kell jelentenem, vagy nem? A fogadó családom szerint csak le kell engem ott jelenteni a rendőrségen valami terrorista elhárító törvény miatt. Na most van eu egészségügyi kártyám. A jogviszonyom azonban megszünt. Mi célszrübb? Itt fizetni a hatezer akárhány forintot, vagy ott fizetni, hogy legyen ellátásom. Egyáltalán ezt, be kell jelentenem?
  ekőre is köszönöm a választ

  • Kedves Hannus,

   Ezt neked kell eldöntened.

   Az EU kártya sürgősségi esetekre vonatkozik csak. Emellett elvileg nem élhetsz legálisan 1 évig Olaszországban mindenféle biztosítás és bejelentés nélkül.

   Üdv,

   Petra

   • Kedves Petra, az EU-s TB kártya évekig valóban csak sürgősségi esetekre vol használható, de már szintén évek óta (2010-től már tuti!) bármilyen „orvosilag szükségessé váló egészségügyi szolgáltatá”-ra „…(ide értve a dialízist, az oxigénterápiát, valamint a szülést is)” – az EU kártya mellé adott tájékoztatóból idéztem, bizonyára létezik jogszabályi háttere is. Két gyerekem is élt ezzel a lehetőséggel és szült egy-egy gyereket egy EU tagállamban.

    • Kedves Tarka Boci!

     A kártyával az orvosilag szükséges ellátásokat lehet igénybe venni, amit a kinti kezelőorvos határoz meg.
     Nyilván a sürgősségi ellátásoknál nincs kérdés, azonban pl. a szülés esetén (amennyiben tervezett szülésről van szó), mindenképpen érdemes a kinti biztosítóval egyeztetni, mert nem minden országban lehet mindenféle korlátozás nélkül igénybe venni.

     És ami fontos:

     „A Kártya nem használható fel akkor, ha a biztosított valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazott másik tagállamba!”

     http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/EU_KARTYA_20121024.PDF

     Én magam is megtapasztaltam már a kártya korlátait..

     A fentieket figyelembe véve továbbra is azt javaslom, hogy gondosan, tervezve és a biztosítóval egyeztetve érdemes az egészségügyi ellátásokat igénybe venni. (Feltéve, ha nem sürgős esetről van szó.)

     Petra

 28. Én MO-n nem jelentettem be semmit.
  Itt fizetek és regisztrálva is vagyok.
  Akármikor hazamentem, a fogorvosom és orvosom is elfogadta a TB kártyám.
  Itt meg alapból jár minden mivel regisztrálva vagyok és fizetem a helyi dolgokat…

 29. Kedves Petra!
  Én már lassan 2 éve dolgozom külföldön,nem jelentettem be,igazából fogalmam sem volt róla ,hogy kell.Haza jövök sűrűn látogatóba,és voltam orvosnál,meglepő módon még él a Tb kártyám.Van esetleg ötleted,hogy ez hogy lehet?Eddig semmilyen levelet,felszólítást nem kaptam,hogy fizessem be a hátralékot…

  • Kedves Linda,

   Őszintén? Nem tudom. Előbb-utóbb azért rá fognak jönni.

   Lehet, h túlfizetés volt azon a NAV folyószámlán, ahonnan az EÜ járulékot vonják, de ez kevésbé valószínű.

   Üdv,

   Petra

 30. Sziasztok. Az én kérdésem az lenne, h Ausztriába élek itt is van állandó lakcímem mivel jobb ha van mert így jár ‘minden’.Még Magyarországon is rendelkezem állandó címmel. Azt meg tudom e tenni, h itt kint megmarad az állandó lakcímem, és a magyarorszagi lesz az ideiglenes?
  Valamint ténylegesen le kell e adnom a személy igazolványomat v nem.mivel bármi történhet….az a baj, h negkerdezek öt embert es mindenki mást mond.
  Előre is köszönöm a választ!

  • Kedves Silvi10,

   Legjobban akkor jársz, ha az okmányirodát hívod fel és egyezetsz velük, nem pedig körbekérdezed az embereket, mert tényleg mindenki mást szokott mondani.

   Véleményem szerint (de ezt ne vedd szentírásnak), ha a kinti az állandó, az itthoni az ideiglenes, akkor az végleges letelepedést jelent külföldön, vagyis a személyit le kell adni.

   Üdv,

   Petra

 31. Kedves Petra!
  Jelenleg Magyarországon dolgozom, augusztusra babát várok, októberben Németországba költözünk (a férjem júniustól Németországban fog dolgozni).
  Itthon biztosítási jogviszonyom alapján teljes mértékben jogosult vagyok a születendő babához kapcsolódó juttatásokra (tgyás, gyed, gyes, családi pótlék, családi adókedvezmény).
  Az lenne a kérdésem, hogy az októberi költözést követően a fenti ellátások közül mit, melyik országban kell igénybevennem, hol leszek rá jogosult. Ugye az nem fordulhat elő, hogy elveszítem a saját magam jogán szerzett juttatásokra való jogosultságomat (tgyás, gyed, gyes)?
  Előre is köszönöm
  RB

  • Kedves RB,

   Javaslom, hogy hívd fel az OEP ügyfélszolgálatát, vagy esetleg menj be és írd le részletesen a helyzetet.

   Segíteni fognak, hogy mi ebben a szituációban a megfelelő megoldás.

   Üdv,

   Petra

 32. Kedves Petra!
  Ha en USA-ban tartozkodom es 13 eve van nemzetkozi magan biztositasom a Cigna-nal, es otthon van tovabbra is bejelentett lakcimem, de most ideiglenesen itt dolgozom akkor is kell TB jarulek fizetes?
  Mert erthetetlennek tartom, hogy otthon is fizessek, az itteni fizetesembol is vonjak a Medicaid-et amire termeszetesen nem vagyok jogosult megy egy bizonyos hatar folott van a keresetem, igy kenytelen vagyon font tartani a nemzetkozi biztositast,kulomben sehol nem latnak el, vagy csak NAGYON sok penzert. Ezt a nemzetkozi biztositast otthon is elfogadjak a korhazakban, ferjemnek tobbszor kellett hasznalnia. Tehat ha a korhaz elfogadja, akkor az OEP miert nem? Es miert van az hogy adoznom nem kell ket orszagban, de mindenfele egeszsegugyi hozzajarulasokat fizetni harom fele meg igen? Lehet ez ellen tenni valamit?
  Koszonom!

  • Kedves Rita,

   Erről nem engem, hanem a törvényalkotókat kell inkább megklérdezni.

   Azt, h mit tudsz tenni, arról pedig az OEP ügyfélszolgálatát. Hívd fel őket és kérdezz rá. Ha van megoldás, akkor meg fogják mondani.

   Üdv,

   Petra

 33. Kedves Petra!

  Én azon kevesek közé tartozom, akik szeretnék fizetni otthon a TB-t. EU-s országban vagyok, férjem dolgozik én nem, de a férjem által itt eü biztosított lettem. Figyelmeztettek, hogy nem lehetek két helyen biztosítva. DE a múló náthán kívül ha komolyabb bajom van, akkor hazamegyek, főleg, hogy nem beszélem a nyelvet, csak angolul valamennyire, de azért az nem ugyanaz. Ráadásul van egy kisfiam, akire ha velem valami lenne otthon tudna vigyázni a család, így akkor is hazamennék.
  Kérdés: Ha én továbbra is fizetem a 6600 Ft, akkor mi történik? Nem jelentettem be az OEP-nél, hogy külföldön vagyok.

  • Kedves Encséká,

   Elvileg jogellenes 2 helyen biztosítottnak lenni, de gyakorlatilag nem biztos, hogy feltűnik.

   Gondold végig a kockázatokat és a nyereséget az egész ügyből és ennek megfelelően dönts.

   Fontos tudni, h amennyiben a külföldi biztosító egy E106-os nyomtatványon igazolja, hogy biztosított vagy, akkor teljeskörű ellátásra vagy jogosult Magyarországon is, ahogy ezt a cikkben már leírtam.

   Ez a jogszerű megoldás.

   Petra

 34. Kedves Petra!

  Annak is kell fizetni a tb-t, aki munkanélküli és nem kap segélyt sem?
  Hogy van ez ilyenkor a fizetési kötelezettséggel?
  Nagyon köszönöm,
  A.

  • Kedves Attila,

   Álláskeresési támogatásban részesülőként biztosított vagy.

   http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/BIZTOSITOTTAK_2013_01.PDF

   Amennyiben további kérdésed van, javaslom, hogy hívd fel az OEP ügyfélszolgálatát.

   Petra

   • Kedves Petra!
    Köszönöm a válaszod. Sajnos nem tudom még, mikor érek haza, hogy ezt rendezni illetbe kérdezni tudjam. Ugyanis tavaly léptettek ki a magyar cégtől, amelyikben dolgoztam, de azóta még nem voltam otthon (nem tudtam menni). Remélem, valamennyire toleránsak az OEP-nél. Vajon emailre reagálnak-e.
    Köszönöm mégegyszer

    • Skype-ról olcsón fel lehet hívni bármilyen magyar számot. Néhány EUR-nyi összeggel fel kell tölteni és fillérekért lehet Magyarországot hívni.
     E-mail-lel szerintem nem sokat érsz.
     Az OEP és NAV nem a toleranciáról szól, szerintem abban nem érdemes reménykedni. Az eü járulék beszedése egyébként már a NAV hatásköre.

 35. Szilva kérdése:

  2002 óta élek az Egyesült Államokban. Kettős állampolgárságom van és ott volt folyamatos munakviszonyom és ott fizettem biztosítást. Itthon Budapesten mindvégig megmaradt

  • 2002 óta élek az Egyesült Államokban. Kettős állampolgárságom van és ott volt folyamatos munakviszonyom és ott fizettem biztosítást. Itthon Budapesten mindvégig megmaradt a bejelentett lakcímem, hisz mmikor elmentem, még köteles voltam bejelentett lakcímmel rendelkezni. Bár soha nem gondolkodtam hazaköltözni családi okoból most egy ideig Budapesten fogok tartozkodni, így munkát kell vállaljak. Igen ám, de mikor két éve felkerestem a TB Központot, kezembe nyomtak egy papírt ami arról szólt, hogy 2007üig visszamenőleg tartozásom van az adóhatóség felé. Én nem tudok és nem akarok egy ekkora összeget kifizetni. Nem éltem itt, volt külföldön bejelentett állásom, fizettem ott a biztosítást és ott éltem. Itthon semilyen egeszségi ellátásban, szociális juttatásban nem részesültem az elmúlt 11 év alatt
   Mit tehetek? Mik a jogaim, kötelezettségeim, lehetőségeim?
   Köszönettel, Szilvia77

   • Keves Szilva,

    A jogszabályok szerint 2007. április 1-től azoknak a magyar állampolgároknak, akiknek állandó lakcímük van Magyarországon fizetniük kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.
    Ez alól akkor van kivétel, ha olyan országban él valaki, amivel van szociális egyezménye Mo-nak vagy EGT tagállamban.

    Eszerint jogosan követelik a pénzt.

    Külön kérvénnyel lehet próbálkozni esetleg, azonban úgy, hogy most Magyarországon fogsz élni, nem tudom, hogy mennyire lesz ez sikeres.

    Itt olvashatsz a szabályozásokról:
    http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/KIZAROLAG_EU_SZOLG_JOGOSULTAK_2013_01.PDF

    http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/GYIK_20130301.PDF

    Petra

    • Ki minősültársadalombiztosításiszempontból belföldinek?

     1. a Magyarország területén a polgárok személyi adatainak éslakcímének nyilvántartásárólszóló
     1992. évi LXVI. törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, a be‐
     vándorolt és a letelepedettjogállású, valamint amenekültként elismertszemély,
     2. a szabad mozgás éstartózkodásjogávalrendelkező személyek beutazásáról éstartózkodásáról
     szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabadmozgás és a háromhónapotmeghaladó
     tartózkodás jogát a Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és
     lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik, vala‐
     mint,
     3. a hontalan.

     En nem voltam itt osszefuggo harom honapot 2002 ota. Bizonyitani tudom, hogy mindvegig fizetem TB-t valahol mashol es azt is, hogy itthon nem vettem igenybe semmineum tamogatast.

     Mi a kulonbseg, hogy melyik allamban eltem? Mert jar az jobban aki Angliabsn dolgozott? Az tisztessegesebben dolgozott, mint en?

     Nem ertem..

 36. Sziasztok!

  Én már kitöltöttem a nyomtatványt nem is 1*, elsőre elutasították, mert nem fogadták el a biztosítót (itt ahol most élünk állami biztosítása csak állampolgárnak lehet, de mindenki másnak kötelező biztosítást kötnie amit mi meg is tettünk), most másodízben azt írták kérjünk egy E106-os nyomtatványt mert csak akkor fogadják el a külföldi biztosításunkat :(. Pedig mellékeltem a szerződésünket is. Így jelenleg két helyre fizetünk, ami persze jogellenes…..
  Járt már valaki így?

  • Kedves Erika,

   Sajnos vannak az EGT országokon belül is ilyen visszásságok. A magyar biztosító csak az államiakat fogadja el.

   Javaslom, hogy menjetek be az ügyfélszolgálatra és próbálkozzatok egy kérvénnyel, ahol leírjátok a helyzetet.

   (ha nem tudtok bemenni, akkor hívjátok fel őket és kérdezzetek rá, h mit javasolnak)

   Üdv,

   Petra

 37. Kedves Petra,
  kettős állampolgár esetén mi a helyzet? Én külföldön „élek” már 10 éve, itt végeztem az egyetemet és itt is ragadtam, de nem vagyok bejelentve, viszont van sürgősségi eü ellátásom az állampolgárság miatt (nincs beteg kártyám). Magyarországon vagyok bejelentve és semmit se fizetek (nem tudtam, hogy kell), de nem is kellett eü ellátás, mert évi 2x járok haza pár napra. Van rizikó, hogy kérik visszamenőleg az elmaradt részleteket? Hogy lehetne ezt véglegesen letisztázni? Előre is köszönöm a válaszod!

  • Kedves Teodora,

   Kettős állampolgárként, bejelentett lakcím nélkül nem kell fizetni.
   Ha van bejelentett lakcímed, akkor nem egyértelmű a dolog.
   Ha külföldön élsz, bejelentés nélkül, vagyis nem vagy biztosítva, akkor esélyes, h Magyarországon, ahol bejelentett lakcímed van, fizetned kell. Olyan nincs, h sehol nem fizetsz.

   Véglegesen úgy tudod tisztázni, h felhívod az OEP és NAV ügyfélszolgálatot.

   Üdv,

   Petra

 38. Kedves Petra!
  2008-ban mentem ki Angliába és most költöztem haza. Nem jelentettem be semmit,se az OEP-nél,sem a NAV-nál
  Az lenne a kérdésem hogy utólag ezt meg lehet-e tenni vagy ha nem milyen következményekre számíthatok. Még meg van az angliai „tb”kártyám,ezenkívül van EU-s kártyám is. Létezik az hogy utólag kifizettetik velem az elmúlt 5 év TB járulékát???
  Előre is köszönöm a választ!
  Attila

  • Kedves Attila,

   Akkor fizettetik ki veled, ha nem tudod igazolni E106 (S1) nyomtatványon, hogy kint biztosított voltál ezen időszak alatt.

   Olvasd el a cikket és a belinkelt anyagokat, ott sok hasznos info van + ha még kérdésed van, nyugodtan hívd az OEP ügyfélszolgálatot.

   Petra

   • Köszönöm a választ! Az E106-os nyomtatványt itthonról meg tudom igényelni? Esetleg létezik az hogy autómatikusan elküldik Magyarországra???Csak azért kérdem mert jelenleg is aktív a TB-m(5 és fél év után)tavaly novemmber óta itthon vagyok és eddig még semmiféle levelet,felszólítást nem kaptam…

    • Kedves Attila,

     Ezt nem tudom helyetted megválaszolni.
     Rá kell kérdezned a megfelelő helyen.

     Üdv,
     Petra

 39. Szia Petra!

  Próbáltam,olvasgatni és értelmezni a hozzá szólásokat…
  De nem találtam az én problémámra megoldást…
  Aki hajon dolgozik,és x idő után haza jön (6-9 hónap után)1-2 hónap pihenőre,annak milyen TB. kötelezettsége van???
  Előre is köszönöm a választ!
  üdv.Gyöngyi

 40. Sziasztok,
  Ez az en szitum: Tobb mint 20 eve elek az USAban. A ferjem amerikai 20 eve vagyunk hazasok. Kb 10 eve kettos allampolgar vagyok. A szemelyim legalabb 15 eve lejart. Nem jelentkeztem ki amikor a 90-es evekben elhagytam Magyarorszagot. Itt a beteg biztositas nem kotelezo. Volt amikor volt biztositasom, volt amikor nem. Amikor nem akkor elmentem az orvoshoz es kifizettem a szamlat. Az elmult kb 20 ev alatt max 10szer voltam Magyarorszagon latogatoban. Egyszer sem voltam Mo-on orvosnal. A kerdesem az, hogy akkor most nekem huszonpar evre visszamenoleg TB-t kell fizetnem? Egyebkent amig ez a „TB ugy” el nem kezdodott azt sem tudtam mi az a TB. Itt olyan remhirek (legalabb is remelem azok!) vannak, hogy a repuloteren letartoztatnak ha nem vizeted ki visszamenoleg a TB tartozast. Esetleg ki tudok ugy jelentkezni visszamenoleg, hogy az a datum szerepeljen amikor elhagytam Magyarorszagot a 90-es evekben? Koszonom a segitseget elore is!

 41. Kivancsi lennek vajon a kulfoldon tartosan elo honfitarsaink hany szazaleka jelentette be hogy elhagyja az orszagot. En 15 eve nem elek otthon, 4 evet EU-s aztan 11 eve EU-n kivuli orszagban lakom. Par eve vettem otthon lakast, addig is be voltam jelentve anyukamhoz, most pedig a sajat ingtalanba ahol minden kozmu az en nevemen van. Ha a torveny szerint jarok el es visszaadom a szemelyi igazolvanyt es a lakcimkartyat, attol meg a kozmuvek maradhatnak a nevemen?

  • Igen, maradhatnak a kozmuvek a neveden, de az okmanyirodanal ki kell kerned egy uj lakcimkartyat, amin allando lakcimkent kulfold fog szerepelni, ideiglenes tartozkodasi helynek pedig az ingatlanod cime. Ezt az infot most kaptam a kovetsegen. Maceras az ugyintezes, de intezheted egyutt a regi lakcimkartya leadasoddal. Amugy agyrem ami otthon van. Erosen gondolkodom, hogy nem csak kijelentkezek, de a magyar allampolgarsagomat is a fejukhoz vagom.

 42. elnezest, koze nincs a TB-hez az elozo hozzaszolasomnak, azert talan valakinek az olvasok kozul van infoja a temarol.
  A TB-hez annyit tudok hozzaszolni hogy a fiam ugy dontott hazamegy tovabbtanulni, a TB szama nem elt (az elkoltozest nem jelentettem be annak idejen) de a hallgatoi jogviszony letesitese utan kulonosebb bonyodalom nelkul aktivaltak.

 43. Kedves Petra!

  Sajnos hiába böngészek órák óta különböző oldalakat, nem találtam választ a kérdésemre.

  Egy éve tartózkodom az Egyesült Államokban, nem vállaltam munkát és tanulni is csak ősztől fogok. Az ittlétem alatt végig volt amerikai biztosításom, de csak ideiglenesen tervezek az USA-ban tartózkodni.

  Annak ellenére, hogy van itt biztosításom, kötelező lenne a TB-t otthon is fizetnem? Ha igen, akkor még meg tudom szüntetni visszamenőleg a magyarországi állandó lakcímem?

  Nagyon szépen köszönöm a segítséged!

  Üdv,

  Dorci

 44. Kedves Petra!

  Szeretnék segítséget kérni. Nem sokára lesz 2 hónapja hogy Olaszországban vagyok a párommal. Ő dolgozik és tiszta sor volt hogy az oep honlapjáról letölthető bejelentőlapot leadtuk, hogy az itteni jogszabályok szerint adózik stb. Viszont az én helyzetem az, hogy sajnos még nem dolgozom, és nem voltam elég informált ebben az esetben hogy nekem mi a teendőm ilyenkor? Az állandó lakcímem még magyarországi. Fizetnem kell magam után a tb-t ilyenkor? Ha igen hogyan tehetem ezt meg külföldről? Le kell adnom valamilyen bejelentőt?
  Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm!

  Anikó

  • Kedves Anikó,

   Ha külföldön vagy és nem vagy biztosítva, illetve van magyar lakcímed, akkor fizetned kell a eü. szolgáltatási járulékot, ami havi 6600 Ft.

   Erre be kell jelentkezni külön. Csekken és átutalással is fizetheted. Javaslom, hogy hívd fel az OEP ügyfélszolgálatát, hogy külföldről hogy tudod legkönnyebben elintézni, illetve azt is javaslom, hogy a fenti cikkben lővő linkeket is nézd meg, mert ott nagyjából minden mostani és jövőbeli kérdésedre megtalálod a választ.

   Petra

   • De milyen alapon kene itt biztositast fizetni, mikor egy fillert sem kerestunk itt es itt sem voltunk??? Mert van ilyen kotelezettseg az Egyesult Allamokkal elokkel szzemben es massal szemben nics. Olyan nem letezik, hogy ket helyen kelljen biztositast fizetni.. nekem ugy tunik, ez a dolog szimplan nincs letisztazva? Hogy megyek el havi 150.000ft -ert dolgozni, hogy abbol kifizessek 460.000FT kpban, mert az ugye annyi 2007-ig visszamenoleg????

    Nem letezik, hogy ez szabalyos es tisztesseges legyen!!! Keptelenseg igy munkat vallalni!! Fel evig nem lesz fizetesem, vagy mi???

 45. Kedves Petra!

  Nekem a következő problémám van, nem tudom, mi a megoldás erre.
  A barátommal külföldre költöztünk, és tovább maradunk,mint 3 hónap, lehet hogy végleg itt kötünk majd ki. A probléma a következő: jelenleg nem rendelkezem munkahellyel, és nem tudom, mikor sikerül itt kint találnom. Jelenleg fizetem a társadalombiztosítást Magyarországon.
  Na most, az lenne a kérdés, hogy ilyenkor ki kell jelentkeznem a NAV-tól? Na de hogyan, ha nincs munkahelyem? Vagy mi a helyzet az OEP-vel, illetve lakcímmel? Mert azt tudom, hogy amennyiben lesz itt munkahelyem, akkor 15 napon belül be kell jelentenem a változást, na de mi van ilyenkor, amikor még nincs munkahelyem, viszont már kint vagyok külföldön.
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Sziasztok!
   Ilyesmi engem is érdekelne.
   Mi április közepén jöttünk ki szezonmunkára Ausztriába. Párom azóta dolgozik (szezon vége kb. okt közepe), én meg 2 hetet voltam egy helyen, ahol átvertek, így felmondtam és így május eleje óta nincs itt kint melóm. Keresgélek. TB-m otthon május 20-ig járt (ápr. 5-ig volt bejelentett munkahelyem és attól számítva 45 napig még biztosított voltam), aztán megigényeltem a NAVnál a megfelelő űrlapon, hogy fizethessem a saját TB-met otthon, mert azt az infót kaptam, hogy ha otthon fizeted a TB-t és van EU kártyád (nekem van), akkor ittkint is biztosítva leszel, ha mondjuk eltöröd a lábad és muszáj dokihoz menni. Gondoltam míg nincs melóm, fizetem otthon, ha találok munkát, akkor abbahagyom a fizetgetést.
   De most elbizonytalanodtam.
   Én azt nem értem, hogy ha egy szezonmunka 6 hónapos, akkor is ki kell otthonról jelentkeznünk 3 hónap után? Aztán rá 3 hónapra meg hazamegyünk, jelentkezzünk vissza? 🙂
   Illetve, hiába kezdem el fizetni otthon a TB-t, az itt nem ér semmit az EU kártyával? Akkor minek van EU kártya?
   Köszi előre is a válaszokat

 46. Oke… probalom ezeket a hozzaszolasokat megerteni, de sajnos nem megy… 13 eve elek Amerikaban… amikor kijottem, sot azota sem hallottam ezekrol a dolgokrol (kijelentkezes, visszamenoleges TB fizetes, meg hasonlok) csak egy par hete. En csak kijottem, nem tudtam, hogy maradok-e, vagy mi lesz. Nem jelentkeztem ki sehonnan. Amikor otthon laktam sem laktam a bejelentett cimemen, szoval nem gondoltam ketszer, hogy abbol baj lehet. Itt ugyebar nem kotelezo a biztositas, sot eddig semmifele orvosi ellatashoz nem kellett, sot! olcsobb es egyszerubb anelkul. Nagyon szeretnek kiiratkozni, de nem ertem, hogy hogyan (a miertbe nem kezdek bele). Kitoltottem egy adat- es valtozas bejelentest a NAV oldalan, amire az APEH valaszolt egy e-mailben, hogy akarjak tudni, hogy hol vagyok es van-e biztositasi jogviszonyom. Tudom, hogy magyarnak szulettem, de „sajnos?” amerikai felfogasommal nem vagyok tul boldog ilyen informaciokat kiadni. Miert nem lehet csak szimplan mindent feladni ?(szemelyimet nem hoztam, lakasom, vagy hitelem, vagy barmifele egyeb kotesem az orszaghoz vagy tervem menni nincs… meg latogatoban sem voltam 13 eve otthon) Nagyon szeretnek talalni egy nyomtatvanyt, amit ki tudnek tolteni az interneten es bucsut mondani ennek a fejfajasnak. Nem akarok kovetsegre menni, ugyeszseget hivni, csak megadni a nevem, adoszamom es klikk enter… van olyan oldal?

 47. Kedves Petra!
  Én is próbálom összerakni a sok fentebbi infót, de az látszi, hogy ahány hivatal, annyiféleképp állnak hozzá a kérdéshez.
  Az én esetem nem túl komplikált: fél évre tervezek külföldre menni (Németországba), ebből 4 hónap fizetés nélküli szabadság, 2 hónapra viszont fogok munkabért kapni, amikor az összegyűlt szabadságaimat veszem ki. A magyarországi állandó lakcímem marad, tehát ideiglenesen tartózkodom külföldön. A kérdésem az, hogy elegendő majd ott biztosítást kötni magamra, és azt itthon bejelenteni? Így akkor Németországban is és ha hazalátogatok közben, akkor itthon, Mo-on is jogosult leszek orvosi ellátásra? Tehát egyrészt a TB, másrészt pedig a NAV felé van bejelentési kötelezettség? Vagy a NAV felé csak akkor, ha dolgozni is szeretnék külföldön? Mert a tervek között nem szerepel, egyelőre csak tanulni fogok.
  Köszönettel

 48. Kedves Petra,

  5 eve koltoztem ki Angliaba, ahol az elso negy evben tanultam es nem volt allando munkaviszonyom ezert fizettem otthon magam utan a tb-t abban az idoszokabna. 2012 Szeptember ota viszont van allando munkahleyem ahol fizetem a TB-t,de az otthoni TB-met meg nem sikerult lemondanom (nem voltam otthon csak az unnepek alatt). On szerint ha sikerul a nyari hazautam alkalmaval lemondni akkor kaphatok visszateritest a Szeptembertol-Juliusig tarto idoszakra, amikor mindket orszagban fizettema TBt?

  Valaszat elore is koszonom,
  Dori

  • Dori!
   Nekem tegnap erre a kerdesemre azt valaszoltak, hogy IGEN, visszateritik ha a kinti biztositott idoszak alatt itthon is fizetted. Sot, mielott feltettem volna ezt a kerdest, ok erdeklodtek, hogy esetleg tortent-e fizetes ezen idoszak alatt…nagyon rendesek voltak, TB ES NAV ket es fel oranyi idot vett igenybe.

 49. Kedves Petra!

  Kb 3/4-ig olvastam el a cikket. Mi közösségünkben is felütötte ez a kérdés a fejét és örülök, hogy Rád találtam. Előszö is elnézést, ha már válaszoltál, de kicsit sok volt a németországi és angliai eset… Szóval, mi Svájcban élünk, ahol nincs állami biztosító. Mindenki úgy ésannyira biztosítja magát, ahogy akarja és amennyire a pénztárcája engedi. (éljenek a nagycsaládosok!) Egy hozzászólásból kiderüt, hogy a magánszektorosoknak bizony kétfelé kell fizetni. Ez akkor ránk is áll, ugye? Az egyik barátnőm most mondta le a TB-t otthon, mert meg ejnyebejnyézték. De akkor nem is volt igazuk?
  Nagyon köszönök minden választ!
  Olimpia

 50. Orsi írta:

  Én 2013 március 22-én visszaadtam a magyar személyimet. A tájékoztatás nem volt világos, az ügyintézők alig tudtak valamit, de ez tűnt az egyetlen megoldásnak a TB fizetés elkerülésére.
  2 éve világ körüli úton vagyok, nincs bevételem, a megtakarításomat meg az útra költöm, nem TB-re akarom. Mire persze értesültem a jogszabályról, már 1 évnyi tartozásom összegyűlt. Hogy később ne legyen tartozásom, kijelentettem az állandó lakcímemet.
  Kértem, hogy hadd tartsam meg a lakásom címét tartózkodási helyként. Ez nem volt gond. Kaptam egy új lakcímkártyát. Ezzel tudok otthon ügyintézni. Próbáltam, a bankom elfogadta.
  Volt egy olyan kérdés a fórumon, hogy mi van, ha elhagyom az útlevelem. Aláírtam egy kérvényt is, hogy tartsák állami nyilvántartásban az adataimat, így könnyebb lesz visszaszerezni a személyit és útlevelet is simán hosszabbíthatok.

  Amiről viszont senki nem beszélt, és amivel most kell szembesülnöm, az 3 dolog:
  1. Nem köthetek utazási biztosítást, mert nincs állandó lakcímem és ez a szerződés-teljesítés feltétele a biztosítóknál. Így most egyáltalán semmilyen biztosításom nincs utazás során.
  2. Ha vízumot akarok igényelni turistaként, akkor is meg kell adni az permanent resident országot és nekem olyan most nincs. Szóval Ausztráliát ki kell hagynom, pedig itt vagyok 500 km-re tőle.
  3. Fogalmam sincs, hogy lehet egy másik országban állandó lakhelyem. Magyarországra nem akarok visszamenni. Tavaly Németországban dolgoztam. Ott akkor volt lakcímem, de az szerintem nem állandó kategória. Vagy ez az állandó/ideiglenes csak Magyarországon különbözik?
  Ha befejezem az utazást, majd valahol dolgozni fogok, de állandó lakhely nélkül gond lesz a munkavállaló papírokkal is szerintem.
  Egyáltalán mi kell ahhoz, hogy valaki állandó lakhelyet létesítsen bármely országban? Tudnál ebben segíteni?

 51. Kedves Petra,
  Au pairként dolgozok augusztustól Amerikában 1 évig. Voltam az OEP nél, megkérdeztem mi a teendő most a TB vel. És ott azt mondtak, hogy attól hogy én ott dolgozok, még Magyarországon ugyanúgy fizetnem kell a TB t. Próbáltam utána járni a dolgoknak, de ahogy észrevettem tényleg nincs mit csinálni. Nyitott vagyok tanácsokra. Hátha tud valaki valamit mondani. :/

 52. Kedves Petra!
  Nagyon örültem az itt talált információknak, sokkal többre jutottam vele, mintha a hivatalos honlapokon keresgéltem volna.
  Egyedül egy kérdésem van csak, amire nem találtam választ (de lehet, hogy csak elsuhantam felette).
  Megtaláltam a nyomtatványt az OEP felé, viszont a NAV-nak is kell egy külön nyomtatványt küldenem, ha ideiglenesen külföldön tartózkodom (munka és tanulmányok miatt minimum még 3 év)? És ha kell a NAVnak nyomtatványt küldenem, akkor hol találom meg a formanyomtatványt? Ilyen nyomtatványt egyszerűen sehol nem találok!
  Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

  • Kedves Dóra,

   Én személyesen voltam a NAV-nál, ott pedig adtak nyomtatványt. Sztem kérdezz rá az ügyfélszolgálatukon.

   Üdv,

   Petra

 53. Sziasztok,
  Nem olvastam végig az összes bejegyzést, úh elnézést, ha olyat kérdezek, amire már van válasz az oldalon. Angliába költözünk bizonytalan időre. Itthon le akarom mondani a TB-t és kint leszünk biztosítottak. Azt szeretném megtudni, hogy kapok itthon ellátást (amikor hazalátogatok és szükségem lenne rá) ha angliában jellemzően nem adnak ki Európai egészségbiztosítási kártyát (S1)a lakóhely fogalomnak a magyar jogszabályoktól eltérő értelmezése miatt?
  Gyors válaszotok előre is köszönöm.
  Sziasztok,
  Enikő

 54. Kedves Petra,

  Itt érdemes kérdezni mert jók a válaszok.
  Végigolvastam a bejegyzéseket, úgy látom a 15 napot még nem kérdezte senki.

  A 15 napos bejelentési kötelezettséget különböző oldalakon két verzióban olvastam.

  1. A bejelentést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjáról letölthető nyomtatványon kell teljesíteni a külföldi munkavégzés megkezdését követő 15 napon belül.
  2. A külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét követő 15 napon belül azt a lakóhelyed szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél be kell jelentened a „Bejelentkező lap külföldön biztosítással rendelkezők részére” elnevezésű nyomtatványon.

  Kérdéseim:
  A 15 nap a munkavégzés kezdetétől vagy a biztosítási jogviszony kezdetétől számít?

  Ha nem teszek eleget a bejelentési határidőnek ez 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.
  http://adobevallas.online-kalkulator.hu/adozas-20132014-egeszsegugyi-szolgaltatasi-jarulek-nyomtatvany/
  Ez komoly? „Sújtható” vagy sújtanak is?
  Máshol azt olvastam hogy visszamenőleg kell kifiziteni a 6600 Ft számlákat és ennyi.
  Ezen felül még bírság is van?

  Hollandiában dolgozom már negyedik éve.megszakításokkal.
  Első két évben fizettem itt a járulékot havi 80 eurót.
  2 év hazai munka után újra kijöttem.A próbaidő 3 hónapos volt ezért
  addig nem láttam célszerűnek új biztosítást kötni (az előző lejárt)amíg nem biztos az egyéves szerződés.A 15 napon 3 hónapon régen túl vagyok de jelenleg sem tudom meddig tart itt a munkám.
  Ez nem tőlem de a megrendelésektől függ. Egy hónapnál tovább nem lehet biztosan látni.Valószínűleg itt leszek év végéig, de erre nincs garancia.
  Van értelme erre a rövid időre itt biztosítást kötni vagy célszerűbb
  kifizetni otthon a havi 6600 Ft-ot?.A különbség havonta 17 ezer.
  Vagy nincs is ilyen választási lehetőségem mivel EU tagállamban dolgozom?

  köszönettel:
  Kristóf

  • Kedves Kristóf,

   Súlythatnak, de nem feltétlenül kell megbüntetniük. Igazából nem ismerek olyat, akit a 15 napon túli bejelentés miatt megbüntettek.
   A 15 nap elvileg a biztosítás kezdetétől számat, ami legtöbbünknél egybeesik a munkaviszony kezdetével.

   Abban sajnos nem tudok segíteni, hogy érdemes-e biztosítást kötni vagy sem. Te ismered a helyzetedet. Az tény, hogy törvény szerint hosszabb külföldi tartózkodásnál kint kell biztosítással rendelkezni. Ha lehetséges, h 1 hónap múlva hazajössz, akkor valószínűleg nagyobb macera kint biztosítást kötni, erről igazolást bemutatni itt, hogy Magyarországon is teljeskörű ellátásban részesülhess. Annak viszont azért van kockázata, ha kint nincs biztosításod és valami gond adódik.
   Ezt sajnos neked kell mérlegelned.

   • Köszönöm a választ !
    :o)

 55. 2008-2010 ig fizettem a betegbiztositast mivel kulfoldre (Irorszag) koltoztem a megszuntetes utan egy evig minden rendben volt aztan ujra elkezdtek kuldeni a csekkeket..voltam APEH irodaban de senki „nem tudta megmondani” mit is kell tennem.nagyon megkoszonnem ha vki segitene, hogy mit is tegyek hogy a sarga csekkek ne halmozzanak el.

  • Kedves Nikki,

   Sajnos nem értem a kérdést. Mikor és hol fizettél és mit szüntettél meg és mikor?

   Petra

 56. Kedves Petra!
  Kérlek segíts nekem,mert mindenhol más információt olvasok és hallok,ezért már nem tudom,mi a valós.
  Októberben költözünk Németországba a férjemmel és a kislányommal,egyelőre nem tudom pontosan mennyi időre,de egy jó pár hónapra,évre biztos.
  A kérdés:mielőtt elmegyünk,mit kell intéznünk itthon?TB?NAV?Vagy azt már csak akkor tudom,ha kint vagyunk?
  Egyelőre csak én kezdek dolgozni,tehát én biztosítva leszek,de általam a férjem és a kislányunk is,úgy tudom.
  Itthon tehát van valami teendő egészségbiztosítás ügyben?
  Lehet,hogy kissé értetlen vagyok,de annyiféle infót hallottam,hogy teljes a káosz a fejemben,hogy mit is kell intézni.
  Köszönöm szépen:
  Orsi

  • Kedves Orsi,

   Mivel megszűnt az ideiglenes kijelentkezési kötelezettség, ezért az okmányirodában nincs tennivaló.

   A NAV-nál adózás szempontjából nem kell kijelentkezni, csak majd az adóbevallás leadásakor kell figyelni, hogy milyen jövedelmet hogyan vallasz be.
   Amíg nincs meg a kinti biztosításod, addig sokat nem tudsz itthon tenni. Ha megvan, akkor az OEP-nél és a BAV-nál kell bejelentetni, h kint biztosítottak vagytok. Ezt elvileg interneten is meg lehet tenni. Erre kérdezz rá az ügyfélszolgálat telefonszámán.
   Ügyfélkaput mindenképpen érdemes regisztrálni, mert kintről sokkal több dolgot el fogsz tudni intézni.

   A káosz feloldásának legjobb módja, ha az abszolút illetékeseket (ügyfélszolgálatokat) kérdezed. 🙂

 57. Kedves Petra!

  örülök, hogy véletlen 4 napi neten böngészés utan az oldaladra bukkantam, hatha most sikerül a kaoszt kibogozni.
  Vegigolvastam az itteniket, de az en esetemben nem ertem mi lenne a legjobb megoldas.Kérlek adj tanácsot ha tudsz.Mo-i munkahelymegszűnés után Angliai dolgozás, onnan egyenest németorszagba atköltözés, dolgozás azóta is itt élünk. Angliaban biztositott voltam végig aztan 3 hónapig németeknél nem amig munkat kerestem aztan munkahely által németeknél egy darabig igen és most egy ideje férj révén szintén.Véletlenül kiderült hogy NAV egy kisebb tartozást rótt már fel napi kamattal szinesitve.(értesítést persze nem küldenek)
  Tavaly evvégéig párhuzamosan volt tb fizetve Magyarorszagon is viszont ezévtől nem fizettük igy most januar óta tartozást regisztraltak mar.Meg szeretném valahogy oldani, szemelyesen nem tudom most, csak csaladtagon keresztül.
  Orszagból anno nem jeletkeztem ki.Eüs TB kártyát 1x itt németeknél használtam amikor itt nem volt még biztosítasom.
  A NAV azt mondta, hogy 13T1011et kell kitölteni és egy E106ot kell itt beszereznem.Megtudtam: E106 os csak akkor kell ha Mo-on szeretnék biztosítva lenni, és csak akkor állitjak itt ki ha valaki innen „ideiglenesen külföldre tavozottat jelent be” amit viszont nem szeretnék mivel itt élek.Mo-i biztositast csak eüs kartyaval lehet megoldani-és eleg lenne.

  kérdéseim:
  – OEPhez:leadnám az itteni betegbiztositasi kartyam masolatat, egy tagsagi igazolast és az „ADATLAP EGT tagállamban vagy egyezményes államban fennálló biztosítás vagy saját biztosítási rendszerrel rendelkező nemzetközi szerv (pl. az Európai Unió szervei) foglalkoztatottja ill. annak családtagja esetén” adnám be nekik visszamenőleg a külföldre távozás kb 1.5 evvel ezelőtti dátumával.Plusz az európai eüs kártyájukat visszaküldeném. Nem tudom van –e mas teendő velük
  – NAV:mivel allandó lakcimem van otthon ezért követelnek most ahogy értem.
  – Ha ideiglenessé teszem az állandó lakcímem kvázi allandót töröltetem és kijelentkezek az okmanyirodánál, akkor külföld lesz az állandó, es ideiglenes az előző akkor is kérhetik a 6600oat?

  Nem tudok semmit erről a 13T1011 nyomtatvanyról ami pedig a honlapjukon van laikusnak nem érthető. Kitelepülésként kell kitölteni?
  – Van valami hatranya az embernek ha törölteti az állandóját? vagy esetleg teljesen kijeletkezik az országbol és törölteti minden lakcímét?

  bocsi a sok kérdésért de remélem egy párban tudsz tanacsot adni,

  köszönöm szépen

  • Szia Anni,

   Nem kell kijelentkezned a lakcímedről, ha nem akarsz otthon biztosítást kötni, pusztán ki kell tölteni egy adatlapot, amivel bejelented, hogy biztosított vagy külföldön. Tőlem soha nem kértek semmit, amivel igazoltam a biztosítás tényét, de előfordulhat, hogy kell.
   Valóban visszamenőleg is kijelentkezhetsz, de ebben az esetben igazolnod kell, hogy folyamatos biztosítási jogviszonyod volt.
   Szerintem azzal jársz a legjobban (mivel elég összetett a helyzeted), hogy ha Magyarországon leszel egyébként, akkor bemész az OEP-hez és a NAV-hoz és az ügyfélszolgálatossal egyeztetve kitöltöd a nyomtatványokat. Így nem fordulhat elő, h valamit elrontasz és nem tudsz róla.

   Valóban a 13T1011 nyomtatványt kell kitölteni, amit szintén könnyebb úgy, h a kérdéses dolgokban az ügyfélszolgálatos segít.

   Sok sikert!

   Petra

 58. Hello mindenkinek

  Az en problemam zavaros.
  Tavaly kaptam 1 levelet de angliaban voltam akkor is.Egeszsegugyi jarulek be nem fizetese miatt.
  Azonban nem is vettem igenybe mindaddig mig egyszer el nem kellett mennem laborba,tudoszurore ahol egyebken fizettem 6-7 ezer forinott.
  Es most az ocsem hivott hogy az ugyem at kerult az adohivatalhoz ahol is nekem kell fizetni 330 ezer forinott.
  Csak azt nem tudom mire fol.
  Tud valaki otletet adni,
  1 eve level ….bevallom az en hanyagsagom hogy akkor nem mentem haza es lett elintezve.De 330 ezer kisse durva.
  koszi
  Gabi

  • Szia Gabii!
   Kérdezném hogy mire jutottál az ügyben….én is hasonló cipőben járok és szintén az Egyesült Királyságban élek……nemrég kaptam a levelet…..a tb-m már az adóhivatalhoz került mint a tiéd…..így most elvileg majd 200 ezer forintot kellene fizetnem…….ami az én hanyagságom volt hogy ugyebár nem jelentettem be…..Kérlek írj privát emailt hogy te mire jutottál.A címem: evetkeukmail@indamail.hu
   előre is köszönöm

 59. Kedves Petra!

  Férjemmel 2011 áprilisától élünk Új-Zélandon, azóta nem voltunk otthon. Amikor elhagytuk Magyarországot, nem adtuk le a lakcímünket és nem mondtuk le a TB-t, akkor még nem tudtuk meddig maradunk. Édesapám az én TB-met azóta is fizeti, a férjem pedig otthoni munkáltató híján nem. Itt és helyi TB-t fizetünk mind a ketten amióta megérkeztünk. Le szeretnénk mondani a TB-t otthon a felesleges bonyodalmak miatt.

  Kérdés: Édesapám vissza tudja e igényelni az eddig feleslegesen fizetett TB-met? Továbbá ahhoz hogy megszüntessük a férjem TB-jét, ki kell e fizetni az eddig elmaradt befizetéseket? Mi a módja az egész procedúrának? Meg tudjuk e innen oldani? (Csak jövő júniusban fogunk haza menni leghamarabb.)

  Természetesen azt tudjuk visszamenőleg igazolni, hogy itt fizetjük az egészségügyi biztosítást már két és fél éve.

  Segítségedet előre is köszönjük!
  Nóra

 60. Sziasztok!

  Csak egy kérdés!! Honnan tudják meg, hogy valaki külföldön dolgozik?
  Ha az illető sehol nem jelentette be!
  (Pl: évekig, évi 6-8 hönapot.)

  Várom válaszotokat..
  Köszönettel

  • Szia Csaba,

   A TB és adófizetés nem feltétlenül függ attól, hogy tudja-e a NAV, hogy hol élsz és dolgozol. Ha sokáig nem adsz le bevallást, nem fizetsz TB járulékot, akkor előbb-utóbb rákérdeznek, hogy mi a helyzet.
   Sok információ áramlik az országok között: ha van bankszámlád, munkahelyed, bármit adóztál kint, akkor arról kap(hat) a magyar hatóság értesítést. Az államközi egyezmények az információáramlást is szabályozzák.

   Üdv,

   Petra

 61. Sziasztok!

  Valaki meg tudná mondani, hogy meddig van érvényes biztosításom külföldön? Ameddig van érvényes szerződésem vagy ameddig az EU-s kártya érvényes, esetleg valami más?

  • Kedves Peko,

   Erre rá kellene kérdezned vagy itteni vagy kinti ügyfélszolgálaton, de valószínűbb, hogy a szerződés érvényességének a végéig.

   Ez csak TIPP! Nézz utána szerintem.

   Üdv,

   Petra

 62. Kedves Petra!
  Segitsegedet kernem, en es a baratom több mint egy eve dolgozunk No.-ban, otthon nem jelentettük be. De itt viszont kötöttünk külön biztositast az AOK-nal. Nem szeretnenk haza költözni vagy haza menni (meg jo sokaig). De szeretnenk a tb-nket otthonra is fizetni, hogy ellatasban reszesülhessünk.
  Elöre lathatolag operaciora lesz szükseg, es nem szeretnenk itt intezni.
  Ilyenkor mik a tehendök(milyen hivatal?,stb.), muszaj szemelyes megjelenes?

 63. Hozzászólás

 64. Kedves Petra,
  írtam levelet az oep-nek, de még nem kaptam választ rá…elolvastam mindenféle OEP-honlapról letöltött tájékoztatót, de nem minden világos. Párommal és kisgyerekünkkel Olaszországba költöztünk. Párom dolgozik,próbaidős szerződéssel.(még nem járt le) Fizetik a biztosítását és az adót, ahogy kell. (15 nap bejelentés lehetetlen, legelőször a fizupapírján tudja igazolni,(következő hónapban kapja) hogy VAN fizetve utána biztosítás, vagy nincs, és akkor sem biztos, hogy befizették, itt elég csak lejelenteni…de ez más kérdés) Tehát őt be kell jelenteni az OEP-nél és a NAV-nál. Nem akar letelepedni, de a Magyarországi címén már nem lakik! Az állandó címe egy albérlet volt, hogy adnánk meg azt a bejelentéskor levelezési címnek????? Lehet olyat, hogy nem szeretne letelepedni, de szeretné a magyarországi állandó lakcímét megszüntetni? Itt van állandó lakcímünk, sőt már személyigazolványunk is. Én és a gyerek úgy jöttünk ki utána, hogy én már munkanélküli voltam M.o-gon Semmilyen járulékot már nem fizettem ott. Itt viszont még nem dolgozom, a párom jogán vagyunk biztosítottak én is és a gyerek is. Ilyenkor nem kell bejelentsek semmit az OEP-nél..jól értettem? Hogyan lehet azt megoldani, hogy tudomásul vegyék, akár a NAV, akár más is, hogy ha egyszer itt vagyunk kint, és nem ott Magyarországon, akkor ha az ottani címre küldd valamit, akkor nem fogjuk tudni átvenni!
  Nekem elég akkor bejelentést tennem, ha munkám lesz és biztosított vagyok? Mert a másik szabály meg azt mondja, hogy 3 hónapon túl bejelentési kötelezettségem van….Akkor most mit is jelentsek be?

  • Kedves Vera,

   A levelezés nem mindig vezet eredményre, javaslom, hogy hívjátok fel az ügyfélszolgálatot.

   Állandó lakcímet csak úgy lehet megszüntetni, ha bejelentitek a végleges letelepedés szándékát Magyarországon. Ebben az esetben le kell adni a lakcímkártyás és személyit.

   Amíg ezt nem teszitek meg, addig az állandó lakcímeteken fognak veletek levelezni. Külföldre nem fog leveleket küldözgetni nektek semmilyen hatóság.

   Érdemes egy ügyfélkapu regisztrációt csinálni, így könnyebben fogtok tudni levelezni is és ügyeket intézni.

   Üdv,

   Petra

 65. Sziasztok!

  Azért írok ide mert kérdésem az lenne, hogy 3 évig kintre fizettem bejelentve a TB-t Angliába vagyis a cégem a TB-nek a kinti megfelelőjét! Ugye a p45-s formanyomtatványt megkaptam kijelentkeztetéskor. Haza jöttem . be van adva a kérelem ,hogy a Magyar Egészségbiztosítási Pénztárhoz és Ők megkérik a igazolást Angliából ,hogy Én ott fizettem becsületesen! Viszont ez 4-6 hónap! Kérdésem ,ha erről van igazolásom ,hogy folyamatban van ez a procedúra és Én bemegyek a NAV-hoz ,hogy a TB-et szeretném fizetni akkor ez működik vagy mi történik? Mert jelen pillanatban ugye itt nincs fizetve és itthon vagyok . viszont onnan nem jött meg még a papírom! Akkor tudom magamnak fizetni vagy mi a helyes lépés ilyenkor?

  Üdvözlettel:

  Ede

  • Kedves Ede,

   Azt javaslom, hogy hívd fel a NAV ügyfélszolgálatát vagy esetleg személyesen menj be érdeklődni. Erre ők fognak tudni hiteles információt adni.

   Üdv,

   Petra

 66. 2003-ig dolgoztunk Magyarorszagon felesegemmel tartozkodasi engedelyel ,mivel roman allampolgarok vagyunk.Bejelentett alberletben laktunk de lakcim kartyat nem kaptunk.Magyarorszagi munkavalalasi idoszakban nem volt semmi problemank a TB-vel,a munkaadoink mindent lerendeztek.Abban az evben felmondtunk,leadtuk a tartozkodasi engedelyeket es visszajottunk Erdelybe. Ebben a honapban ertesitettek minket hogy a felesegem tartozik 10 evre a TB- vel.Nekem lehet vagy 20 ev utan fognak szolni,gyuljon minel tobb.De mivel hibazott a felesegem hogy egy horibilis osszeget kernek tole 10 ev utan?

  • Kedves Tibor,

   Ha valóban leadtatok mindent megfelelően, akkor ezt a NAV-val kell egyeztetni. Ilyen esetben levelet kell írni nekik, ahol leírjátok a tényeket és lehetőség szerint dokumentumokkal is bizonyítjátok.

   A romániai EU csatlakozás óta amúgy sem fizethetnétek egyszerre két országban az egészségbiztosítást, vagyis ha Romániában biztosítottak vagytok 2007. óta, akkor a 2007-2013. időszakot könnyű lesz igazolni. A korábbi időszakra azt kell igazolni, hogy hivatalosan kijelentkeztetek Magyarországról.

   Megijedni semmiképpen nem kell, érdemes tisztázni az Adóhatósággal a részleteket.

   Azt, hogy mit tegyetek pontosan és kinek írjatok levelet, kérdezzétek meg a NAV ügyfélszolgálatán.

   Üdv,

   Petra

 67. Kedves Petra. Én romániai állampolgár vagyok. Két évvel ezelőtt Magyarországra költöztem és akkor elintéztem a lakcímkártyát, adót és a tb-t is . Az lenne a kérdésem, hogy ha én letelepedés céljából visszaköltözöm erdélybe rám is hat valamilyen szabály? Nekem mi a teendőm?

  Előre is köszönöm . Üdv Krisztina

  • Kedves Krisztina,

   Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor kérdezz rá a NAV és OEP ügyfélszolgálaton.

   Üdv,

   Petra

 68. Szia!

  Nekem olyan problémám van, hogy nem tudom milyen igazolás kellene, hogy otthon ne kelljen biztosítást fizetnem.
  Jelenleg (2 hónapja) Írországban élek a férjemmel, ő dolgozik, én még sajnos nem. Férjem révén nekem is biztosításom, de sajnos az nem világos számomra hogy ez pontosan milyen biztosítás (szerintem amúgy magán biztosítás, mert többmindenre vagyunk jogosultak egy átlag emberhez képest, Vhi a biztosító neve). Nem szeretném feleslegesen otthon is fizetni, amikor az itt kapott kártya révén külföldön(akárhol) is jogosult vagyok bizonyos mértékig egészségügyi ellátásra. Persze most fizetem, mert nem akarok elmaradást.
  Ahogy én utána olvastam az S1-es igazolás kellen, de persze Írország ilyet nem ad, az állandó lakhely fogalma miatt. Véglegesen kijelentkezni nem akarok otthonról. És persze nehezítés képpen a férjem szlovák állampolgár, bár nem tudom ez ebben az ügyben mennyire számít.
  Szerinted mit kéne csinálnom?

  Előre is köszönöm
  Üdvözlettel
  Ági

  • Kedves Ági,

   Szerintem fel kellene hívnod az OEP ügyfélszolgálatát és megkérdezni, hogy ebben az esetben mi a teendő.

   Üdv,

   Petra

 69. Kedves Petra,

  40 eves munkaviszonyom jött össze -Magyarorszagon es Svajcban-. Magyar nyugdijintezet összeszamolta es megitelnek a nyugdijamat, ha igazolni, nyilatkozni tudna, hogy egyik orszagban sem vagyok biztositott.
  Magyarorszagon mar regen nem vagyok, Svajcban sem dolgozom mar, de a ferjem meg igen, igy az ö reven az en biztositasom is ervenyes.
  A csapda az, hogy nem tudom lemondani sem.
  Nem kaphatok ezert nyugdijat?
  Furcs volna, nem…
  Van étlete valakinek, vagy precedens?

 70. T.Petra! Fiam, menyem, akkor 4 éves kis unokám 2010.01. hóban turistaként kimentek már amerikai állampolgár másik fiamékhoz látogatóba. Rögtön rábeszélték a maradásra őket. Megkérték a menyemnek a tanulóvízumot amit úgy kaptak meg, hogy amíg tanul addig mind hárman hivatalosan vannak kint. A fiam és az unokám csak sorszámot kaptak. Jelenleg egyikük sem dolgozik, a kinti fiam tartsa el őket. Májusba lesz vége a menyemnek és a kis unokámnak is az iskolának és tervezik a hazajövetelt. Itthon úgy néz ki, hogy a régi munkahelyükre mindkettőt visszaveszik és lesz munkájuk. Így a Tb-nél mennyit kell fizetniük, mivel hozzánk be vannak jelentkezve. Vagy milyen retorzió várna rájuk itthon? Nagyon megköszönném a tájékoztatást mivel én lakáshoz vagyok kötve és csak a gép a segítségem!? Tisztelettel: Judit

  • Kedves Judit!

   A cikkben szerepelnek linkek azzal kapcsolatban, hogy mely államokkal van Magyarországnak egyezménye. Ha az USA-val nincs (ahogy emlékszem), akkor hiába biztosított kint a családja, itt is fizetniük kell.

   A NAV és az OEP ügyfélszolgálatát telefonon is fel tudja hívni és információt tud kérni.

   Üdvözlettel,

   Petra

   • T.Petra! Véletlen a nevemhez írtam az Email címem:( Hogy tudom kitörölni?!

    • Kijavítottam Juditra.

 71. Kedves Petra,
  Probalom magam ideiglenessen kijelenteni Magyarorszagrol az OEP-nel es a NAV-nal is. Fentebb olvastam hogy ez elektronikussan is lehetseges de mindket intezmeny oldalan hosszas kereses utan sem talaltam ra az ‘Opciora’. Lennel olyan kedves es kuldenel egy linket, vagy reszletes leirast hogyan talalom meg a ‘Gateway’-t hogy a fent emlitett kijelentkezest vegre tudjam hajtani.
  Meg valami: ha a kijelenkezes vegre lett hajtva, hogyan lehet vissza igenyelni a mar eddig befizetett TB-t arra a periodsra amikor kint tartozkodtam?

  Elore is koszonom a segisteged.

  Zsofia

  • Kedves Zsófia,

   Javaslom, hogy hívd fel az OEP ügyfélszolgálatát, ők tudnak ebben az ügyben tájékoztatást adni.

   Üdv,
   Petra

 72. ‘Mivel megszűnt az ideiglenes kijelentkezési kötelezettség, ezért az okmányirodában nincs tennivaló.’ – 2013-08-30 — ez irtad fentebb ami teljessen osszezavar. Most ki kell vagy nem kell kijelentkezni az NAV es OEP-nel es ha ezen felul hogyan tudom vissza igenyelni a mar eddig befizett TB-t arra a beriodusra amikor fedezve voltam kulfodon?

  Remelem minel elobb valaszolsz.

  Koszonettel:
  Zsofia

  • Kedves Zsófia,

   Az OEP-nél ki kell jelentkezni a magyar biztosítási rendszerből, ha külföldön biztosított vagy. Ez független a népességnyilvántartóban történő kijelentkezéstől.
   Az, hogy vissza tudsz-e igényelni pénzt vagy nem attól függ, hogy olyan országban élsz-e, amivel Magyarországnak van egyezménye.

   A NAV illetve OEP ügyfélszolgálaton tudsz utána nézni a dolgoknak.

   Petra

 73. Szia Petra!

  En anno `beszoltam` hogy kulfoldre tavozom. Es nincsen mar meg egyik kartyam se (TAJ szam illetve EU kartya). Adobevallasi papirt se kuldtek mar evek ota. Hogyan tudnam leellenorizni hogy valoban kijelentkeztettek e mind az ado mind az egeszsegugytol? Szoval azert kerdezem, mert az egyik kedves ismerosom is atment ezen a proceduran, vagyis kijelentkezett es lass csodat > par ev kulfoldi munka utan kapott egy hatalmas szamlat amit ki kellene egyenlitenie, mondvan hogy nem fizetett evekig TB-t. Mire o felhivta oket hogy o anno kijelentkezett. Erre kertek tole az igazolast, amit o viszont nem talalt meg. Igy most patt helyzet alakult ki kozottuk. Az ismerosom nem akar fizetni > mondvan o megtette amit kellet. A `szerv` pedig koveteli a szazezreket … Szoval en nem szeretnek ilyen helyzetbe kerulni. Vagyis hogyan tudom leellenorizni hogy toroltek e, ha nincs se TAJ szamom se eg.ugyi kartyam? Mondjam be a nevemet? Igazolasomat en sem talalom, mert 7 evvel ezelott elhagytam Magyarorszagot s az otthon maradt dolgaim valoszinuleg elkallodtak azota. Nem hinnem hogy megtalalnam es nem is voltam mar evek ota otthon …

  Valaszodat elore is koszonom!

  Roli

  • Kedves Roli,

   Kijelentkezni letelepedés szándékával (illetve korábban ideiglenesen) az okmányirodában ill a népességnyilvántartónál kell. Ez nem ugyanaz, mint a TB-től való kijelentkezés.
   Amennyiben a lakcímed megmaradt, vagyis nem jelentkeztél ki végleg és nem olyan országban élsz, amivel Magyarországnak egyezménye van, akkor követelehetik a TB járulék utólagos megfizetését.

   A NAV illetve OEP ügyfélszolgálaton tudsz utána nézni a dolgoknak.

   Petra

   • Szia Petra!

    Koszi a valaszodat! En a UK-ben lakom mar 7eve. Ami ezek szerint remelem azt jelenti > hogy nem kovetelhetik! Csak mert pont tegnap mondta a kolleganom, hogy o is kapott egy csekket kozel 180ezer forintrol pedig kijelentkezett es kapott rola papirt is … 🙁 Nem tudom mi tortent, de hirtelen minden kulfoldit megtalalnak! Ez egy bluff lenne a NAV reszerol > hatha van ki befizeti alapon … ?

    • Ha nincs magyar lakcímed, akkor nem követelhetik, ha van, akkor kérhetik, ha nem tudsz S1-es nyomtatványt kérni Angliában.
     Nem blöff, egy csomóan valóban kötelezettek, mert nem jelentkeztek ki a népességnyilvántartóban vagy nem tudják igazolni, hogy kint biztosítottak vagy pedig nincs megállapodás a két ország között.
     Legbiztosabb velük egyeztetni.

 74. Kedves Petra!
  A velemenyedet szeretnem kerni: immar 2 eve egy un „harmadik orszag”-ban dolgozom, nem telepedtem le vegleg. 2 eve ideiglenesen kijelentkeztem Magyarorszagon (egy baratnom tanacsara, aki szinten igy csinalta es o is itt el), megmaradt a szemelyim es lakcimkartyam, azt hittem ezzel rendben is vagyunk. Majd jott a koveteles, hogy fizessem ki a TB-tartozast. Akkor kapcsolatba leptem a NAV-val, akiknek kulonbozo dokumentumokkal igazolnom kellett, hogy kulfoldon biztositva vagyok, es eltoroltek a tartozasomat.
  Tehet ideiglenesen kijelentkezett allampolgar vagyok, aki birtokol szemelyi igazolvanyt, de TB-t nem fizet es nincs tartozasa sem.
  Ez szabalyos?
  Koszonom a valaszod!

  • Kedves Judit!

   Nem tudom, hogy milyen harmadik országban élsz. Bizonyos országokkal van Magyarországnak megállapodása.
   Ha nem olyanban élsz, akkor nagy szerencséd van, hogy az ügyintéző eltörölte a tartozásodat, jogszerűen fizetni kellene.
   Ha viszont a rendszerben eltörölték és ha még nagyobb szerencséd van, akkor nem is fogják követelni a későbbiekben, akkor ez nem a te problémád többé.

   Ha jogszerűen fizetned kellene, akkor előfordulhat, hogy egyszer valakinek feltűnik a dolog és utólag követeli. Ha hosszú ideig tartózkodsz külföldön, akkor lehet, hogy a végleges kijelentkezés a jó megoldás.

   Ezt neked kell eldöntened, más nem adhat tanácsot.

   Üdv,

   Petra

 75. Sajnos nem egyezmenyes orszagban lakom, remeljuk szerencsem lesz 🙂
  Azt viszont soha nem fogom megerteni, hogy egy allampolgar jogosultsaga a szemelyi igazolvanyra hogyan fugghet attol, fizet e egeszsegugyi hozzajarulast vagy sem…
  Szep napot mindenkinek!

  • Kedves Judit!

   Hát reméljük…

   A dolog fordítva van. Az állandó lakcímmel rendelkezők, vagyis akik papíron magyarországi lakosok (hiszen megszűnt az ideiglenes kijelentkezés) kötelesek EÜ hozzájárulást fizetni.

   Ebben az a logika, hogy egy ember egyszerre csak 1 országban élhet. Ha külföldön él, akkor jelentkezzen ki Magyarországról annak minden következményéve, ha pedig Magyarországon (a papírjai szerint), akkor ott kell fizetnie. Nem egyezményes országok esetén ellenőrízhetetlen, követhetetlen, hogy az adott ember épp hol van.

   Most már egyre több országgal van egyezménye Magyarországnak, illetve jogilag is rendezni akarják a harmadik országban élők helyzetét, így reméljük előbb-utóbb megoldódik a probléma.

   Petra

   • Kedves Petra!

    Én ezzel nem teljesen értek egyet. Kijelentkezni szerintem nem kötelező, hiszen az EU-ban szabad mozgás van, midnenki oda utazik és ott vállal munkát, ahol szeretne. A tagországok nem korlátozhatják ezt.
    Németországban pl. csak akkor kap valaki állandó lakcímet, ha letelepedik, ezt meg nem mindenki engedheti meg magának. Ez ugye automatiksuan a német állampolgárság megszerzésével is jár.
    Az egy teljesen abszurd helyzet, hogy a magyar bürokrácia és főleg a NAV miatt minél több pénzt akarnak lehúzni az emberekről, pedig ha valaki külföldön biztosított, jelen esetben Németországban, akkor Magyarországo nem köteles fizetni az EÜ hozzájárulást.
    Szüóval totál káosz van, és erre csak rátesz még egy lapáttal a magyar bürokrácia és a polgárellenes fellépésük. Aki élt már külföldön az tudja miről beszélek, minden százszor egyszerűbbb (még ha szigorúbb is) mint otthon.

    Üdv.,
    Gábor

 76. Szia Petra!
  Mexikóba nyertem el egy 2 éves MSc tanulmányi ösztöndíjat, és szeretnék felvilágosítást kérni, a magyarországi TB-mel kapcsolatban. Kint természetesen lesz Eü biztosításom!
  Mivel nem fogok dolgozni, se vállalkozni, ezért a 6600 ft os sem kell megfizetni vagy igen? Ha igen, muszáj ideiglenes címre változtatni a Mo-i lakcímemet?
  Köszönöm a Válaszod 🙂

  • Kedves Pedrito!

   Javaslom az OEP ügyfélszolgálatát. Ők tudnak hiteles információt adni.

   Petra

 77. Üdv.

  Ha valaki nem akarja megadni a külföldi címét???
  De elhagyta az országot…
  Akkor mi történik, valahogy elegem van Magyarországból…de nagyon!!

 78. 9 eve hagytam el az orszagot, hat ev Anglia es Irorszag utan az utobbi harom evet Kinaban toltottem. Nem tudtam rola hogy barmit is be kene jelentenem ez mondjuk az en hibam. Kinaval gondolom nincs szocialis egyezmenye Mo-nak, bar ez szamomra egyertemuen nem derult ki. Sose kaptam semmilyen levelet egyszer edesanyamat behivtak az adohivatalba es `kijelentettek` vele hogy kulfoldre tavoztam. Tehat gondolom az utobbi harom evre en is felhalmoztam tartozast. Most eppen itthon vagyok egy rovid ideig de fel evig utazni keszulok. Legszivesebben lemondanam az allando lakcimet, mert hogy oszinte legyek, nem akarok a semmire fizteni (ha orvoshoz megyek itthon akkor kifizetem, nekem ez meg mindig jobban megeri mint a havi jarulekfizetes egy olyan orszagban ahol nem elek/nem szandekozom elni es nem veszek igenybe semmilyen szolgaltatast). Kerdes: ha kijelentkezem, hogyan befolyasolhatja ez pl a vizumigenylest? Az utlevelhez csak kapcsolodik az allando lakcim amit mindig kerdeznek es meg kell adni.

  Mennyi ido alatt evul el egy ilyen TB tartozas? Ha nem veszunk at leveleket meg lehet e uszni?

  Lehet az OEP-nal anonim erdeklodni? Nem szeretnem felhivni magamra a figyelmet bar nem tudom az szamit e.

  Koszonom

  • Kedves Elvándorló!

   A hivatalos leveleknél van kézbesítési vélelem, így ezzel nem fogják tudni megúszni.

   A vízum nem függ a lakcímtől, csak az állampolgárságtól, de kérdezzen rá az okmányirodában.

   Ha az OEP-et felhívja és megkérdezi az információkat, ezzel nem hiszem, hogy felhívja magára a figyelmet. Elfelejteni manapság úgysem szoktak dolgokat.

   Petra

 79. Kedves Petra,

  fiam Bécsben lakik két éve, tanul egyetemen, mellette dolgozik. Munkáltatója fizeti biztosítását. Az OEP kijelentkezés érthető, leszámítva, hogy 2 évre visszamenőleg kell most megtennünk.
  Viszont ha a 13T1011 nyomtatványt javasolják a NAV felé kitölteni, akkor a B mellékleten a 2 évvel korábbi kinti biztosítási jogviszonyt megjelölve milyen jogcímet írjunk be?
  Sajnos 3 diploma sem elég a kitöltéshez…

  Előre is köszönöm!

  • Kedves Ákos!

   Az OEP és a NAV ügyfélszolgálaton is segítenek kitölteni.
   Én is többnyire ott kérek tanácsot.

   Ezt javaslom.

   Petra

 80. Kedves Petra!
  A következőben kérném a segítséged: férjem munkát kapott egy EGT-országban, így neki értelemszerű a teendője. Én jövő nyárig GYES-en vagyok a kisfiammal, azonban a GYES lejártával nekem is megszűnik a TB-jogosultságom, mivel jövünk a gyerekkel a férjem után. Én ott nem fogok dolgozni. Az a kérdésem, hogy valamelyik országban mindenképp kell fizetnem TB-t? A gyermek TB-je pontosan hogy rendeződik? Az én jogviszonyom alapján? Ha én továbbra is Mo-ra fizetek (de külföldön élek), akkor a gyereknek is magyar TB-je van? Vagy az apja után jogosult a külföldi ellátásra is?
  Nagyon köszönöm a választ előre is!

  • Kedves Agika,

   Nem vagyok TB szakértő, nem szeretnélek félrevezetni. Azt sem ajánlom, hogy fórumokon tájékozódj, inkább kérdezz rá az OEP-nél.

   Petra

 81. Sziasztok!
  Na megharcoltam a magyar bürokráciával és a következő a helyzet, a külföldi letelepedési szándék procedúrájával(EU-n kívüli országok esetében):
  Ilyenkor ugye meg kell szüntetni a magyar állandó lakcímedet! Az igazság az, hogy ideiglenes vagyis tartózkodási helyed maradhat belföldön, de CSAKIS KIZÁRÓLAG AKKOR TUDJÁTOK MEGSZÜNTETNI A MAGYAR ÁLLANDÓ LAKCÍMET A NÉPESSÉGNYILVÁNTARTÓNÁL HA CSERÉBE VAN EGY KÜLFÖLDI LÉTEZŐ ÁLLANDÓ LAKCÍM. Amíg nincs addig MO-n laksz és fizeted vagy vonják a TB-t, még ha az Antarktiszon is vagy.
  A tanulóknak hallgatói jogviszony megszüntetésével a TB-t még az állam fizeti a diákra kapott érvényesítő lejáratáig. Onnan meg lutri, hogy ha elmész az orvoshoz milyen lesz a lámpa.
  Na mármost, ha kiutazol és nincs még kinti lakcímed, akkor utazás előtt írsz egy meghatalmazást 2 magyar állandó lakcímű állampolgárral, hogy valaki nevedben személyedben helyedben teljes körűen eljárjon, személyidet + lakcímkártyát itt hagyod ( de ki is viheted és postán hazaküldöd ) csinálsz egy útlevél fénymásolatot is + kitöltesz 2 db lakcímbejelentő nyomtatványt Az egyiket a külföldi lakcímre váltás miatt a másikat meg ha akarod a magyarországi ideiglenes miatt! Végül a külföldi letelepedési szándék nyilatkozatot is kitöltöd. Fontos sorban aláírod mindegyiket lehetőleg friss dátummal, az előre dátumozás sem baj!
  Kimész külföldre lesz lakásod, megírod a meghatalmazottnak a lakcímedet neten, ő kitölti az itthon hagyott dokumentumokra, és beviszi a cuccokat.
  A Népességnyilvántartó feldolgozza, majd cserébe ad egy magyar bizonylatot hogy a személyidet bevonták mer nincs állando magyar lakcímed, nem minősülsz belföldi állampolgárnak.
  Ezután ha idővel megkeresi az OEP a NAV-ot hogy mérnem fizetsz TB-t, erre a NAV visszajelez, hogy tán mer nincs belföldi állandó lakcíme és vége a mókának.
  Ez a mutatvány teljesen illetékmentes, viszont ha hazajöttök idővel és személyit akartok csináltatni lehet szoc. kérvényt benyujtani az illeték csökkentésére stb stb.
  És nagyon fontos ha ujra TB-t akartok fizetni a cikkben fent említett fizetések várnak rátok. Célszerű ilyenkor az orvosnak letenni a pénzt, vagy ha haver akkor vinni bombont meg ropit, a receptet meg felírja valamelyik TB-s haverod nevére!
  Na így egyenlőre ennyi 😀 
  Remélem segítettem !!

 82. En anno (2008-ban) bejelentettem az OEP-nek hogy nem vagyok otthon most megis kaptam egy kedves kis 250 ezres csomagot.

 83. Nem az OEP-nek kell bejelenti hanem a népességnek. Mondjuk kitudja mi volt érvényben 2008-ban

 84. Szia, lenne egy olyan kérdésem, ha valaki külföldi tanulmányi ösztöndíjjal 5 évre az USA-ba megy tanulni, és betöltötte a 18. életévét, tehát érettségi után kerül ki. Az usa béli egyetem fizeti az egészségbiztosítását, a tanuló nyáron hazalátogat két hónap erejéig Magyarországra, öt éven át. Akkor hogy itthon arra a két hónapra biztosított legyen, ki kell fizetni a 12x6810ft egészségügyi szolg. járulékot? Mert ebben az esetben két helyen fizetne és elég érdekes lenne, hogy a két hónap vagy történik vele itthon valami,vagy nem esetére egy kész vagyon kelljen fizetnie, úgy, hogy még csak keresete sincs. Mi ilyenkor a teendő?

  • Kedves Cilike,

   Azt javaslom, hogy az OEP ügyfélszolgálatán kérdezz rá erre a speciális helyzetre.

   Elvileg USA és Mo. között nincs ilyen megállapodás, így aztán mindkét helyen fizetni kell, ha van Mo-n lakóhelyed.

   Petra

 85. szia petra en angliaba dolgozok 3 eve nem jelentettem be most kaptam levelet hogy fizessek kamatostol birsag minden namarmost itt fizetve van miota ott nincs 2 helyen nem is lehet de kerik a e104 et igazolaskent e 106 s1 ha jol ertem ez mind ugyanaz? amit a salyat honlapukon is leirnak hogy angliaba ezt nem allitjak ki enelkul meg nem fogadjak el tehat sakk matt en mar azzal is beernem hogy otthon nem akarok teljes ellatast vagy tervezett kezelest csak az eus kartyaval surgossegi ellatast ekkor is kell a z e104? ezzel megakadt az ugyintezes mert olyat kernek amit itt nem adnak ez a nagy baj angliaval irorszaggal olasz o gal es ez sokmindenkit erint mit lehet tenni ? koszi

  • Kedves Norbi!

   Azt javaslom, hogy kérdezz rá az OEP ügyfélszolgálatán, hogy mi a legegyszerűbb.
   Visszamenőleg már nem fogsz tudni mit csinálni, 3 éve kellett volna kijelentkezni, de hátha nekik van jobb ötletük.

   Az E106-ot valóban nem szokta Anglia kiállítani.

   Petra

 86. Tisztelt hozzászólók! Nem fórumokról,hanem a HIVATALOKBAN KELL TÁJÉKOZÓDNI!

 87. Kedves Votisky Petra! Nekem olyan gondom, hogy fél éve vagyok kint Ausztriában ideiglenes lekcímen és heti 20 órában dolgozom. Ezzel a munkabérrel itt Ausztriában CSAK balesetbiztosítsra vagyok jogusult. Egy magyarországi könyvelő azt tanácsolta nekem, hogy töltsem ki az ugynevezett A1-es nyomtatványt. Nem találom ezt a nyomtatványt a neten.
  Vagy fizessem otthon egyénileg a biztosítást vagy Ausztriában egyénileg? Az én esetemben mi a megfelelő teendő?
  Üdv: Henrietta

  • Kedves Henrietta,

   Nem ismerem ezt a nyomtatványt, kérdezz rá még egyszer a könyvelőnél.
   Nem tudom, hogy milyen jellegű a biztosításod, de elvileg ott kell és ott érdemes fizetned (ha extra biztosítást is kötsz), ahol élsz.

   Speciális kérdésekkel szerintem nyugodtan fordulj az OEP ügyfélszolgálatához.

   Petra

 88. Kedves Petra!

  Szándékunkban áll a férjemmel és lányommal EU tagállamba menni ideiglenes jelleggel. Férjemnek lenne munkája.
  Olvastam a válaszaidat, de sajnos az én problémámmal hasonlót nem találtam: tehát: mi a teendőnk itthon, ha a lakcímkártyánkon szerepel az állandó lakcím, a valóságban azonban már évekkel ezelőtt eladtuk a házat, azonban a lakcímkártya elkészítésekor azt mondták, hogy az állandó lakcímet nem lehet törölni. Mi csak albérletben lakunk. Hogyan fogok a NAV-nál és az OEP-nél eljárni?

  Válaszodat előre is köszönöm.

  • Kedves Judit!

   Én a lakcím kérdésre mindenképpen rákérdeznék az okmányirodában a helyedben.

   Attól függően, hogy a férjeden keresztül biztosítva leszel vagy sem, mást kell tenni.

   A férjednek nyilván nem kell Mo-n fizetnie, ha kint biztosítva lesz, a Te helyzeted is attól függ, hogy biztosítva leszel-e vagy sem.

   Mivel nem vagyok én sem TB szakértő, illetve nem javaslom, hogy fórumokon tájékozódj, ha kiderült a lakcím és a biztosítás kérdés, akkor az OEP ügyfélszolgálaton kérdezz rá, hogy a TE egyedi esetedben mi a teendő.

   Sok sikert!

   Petra

 89. Kedves Petra! Angliában vagyok már egy hónapja, nemsoká megkapom az NINo-t, mert már voltam az interjún, és beregisztráltam a háziorvoshoz is, mert szükségem volt orvosi ellátásra, melyet meg is kaptam. Ilyenkor ingyenes az ellátás ha még nincs munkám? Jár ez nekem? Köszönöm!Andi

  • Kedves Andi!

   Azt javaslom, hogy kérdezd meg a biztosítót vagy a leendő munkahelyeden.

   Petra

 90. Kedves Votisky Petra!

  Kérlek, mielőtt felkeresném a hivatalokat, adnál egy összegzett tájékoztatást nekem, hogy ha én az Egyesült Királyságban szeretnék dolgozni (még nem tudom meddig, de 3 hónapot sokszorosan meghaladóan) akkor sorrendben miket kell tennem és milyen nyomtatványokra lesz szükségem? 1000 köszönet és hála a válaszodért. Üdv.: Alex

  • Kedves Alex,

   Ezen az oldalon szinte mindent megtalálsz. http://nokkulfoldon.hu/adozas-tb-es-egyebek-ha-kulfoldon-elunk/

   Előbb-utóbb lesz még egy összefoglaló cikk a teendőkről, azonban addig is olvasd át ezeket az ajánlott cikkeket és ha kérdésed van, 3 helyen érdemes feltenni: önkormányzat, OEP, NAV.

   Sok sikert!

   Petra

 91. Kedves Votisky Petra! Kérem segítsen egy probléma megválaszolásában 2012 május 10-e óta lakunk párommal Ausztriában 2012 december 29-én elküldtük a tb felé az E 106-os nyomtatványt és az Adat-és változásbejelentő lapot, autóvásárlás miatt állandó lakcímet kellett bejelentenünk Ausztriában addig csak ideiglenes volt Ausztriában ez 2014 februárjában megtörtént időközben kaptunk Magyarországon egy levelet a Navtól amiben 157.000Ft megfizetésére köteleznek a problémánk tehát ez lenne ha Magyarországon nem fizetünk tb-t akkor nem látnak el csak pénzért kivéve (sürgősségi eset) mivel itt van E-card ezért nem értjük a problémát a navnál! Kérem segítségét mi a teendőnk most Magyarországon semmi nincs a nevemen tehát nem tudnak mit tenni velem!
  Köszönettel:Gábor

  • Kedves Gábor!

   Azt javaslom, hogy menjenek be a NAV-hoz az osztrák papírokkal és tisztázzák a helyzetet.

   Petra

 92. Kedves Petra!

  Tudna segiteni az Ausztraliaval kotott egyezmeny ertelmezeseben? En ausztral allampolgar (is) vagyok, es magyar is. Otthon nem jelentkeztem ki, csak szuleim jeleztek az onkormanyzatnak, hogy kulfoldre koltoztem. Itt, Ausztraliaban van lakcimem, munkam, fizetem a TB-t. Nem szeretnek visszamenoleg fizetni, meg egyebkent sem. Tobbszor jeleztek rokonaim az onk

  ormanyzatnal, h kulfoldrekoltoztem. Kovetelhetik rajtam a TB-t? Koszonettel, Zsuzsi

  • Kedves Zsuzsi!

   Ahogy fent írtam, nem vagyok TB szakértő, illetve ezer dologtól függ, hogy az ÖN, egyedi esetében mi a helyzet. Az Ausztráliával kötött egyezmény viszonylag friss, 2012. óta hatályos, előtte elvileg kellett fizetni Magyarországon is. Kettős állampolgárokra nyilván más érvényes, ugyanakkor kérdés, hogy mióta kettős állampolgár.

   NEM ELÉG az önkormányzatnál bejelenteni, az OEP-nek kell jelezni a külföldre költözést. Javaslom, hogy hívja fel az OEP ügyfélszolgálatát és kérdezzen rá.

   Petra

 93. Kedves Petra,

  En 2008 ota elek Irorszagba, ugyan akkor eleg gyakran haza latogatok. Amig otthon tartozkodom eleg surun veszem igenybe az orvosi ellatast. Miota ideiglenesen kulfoldon tartozkodom fizetek otthon TB-t, de munkam Irorszaghoz kot. Idaig nem voltam vele tisztaba, hogy nem fizethetnek TB Magyarorszagon meg Irorszagban is es nem jelentettem be az OEP-nel sem. (Ez persze az e hibam a nem tudas nem mentesit.)
  – Ugyanakkor az elmult 5-6 evben rendszeresen reszt vettem orvosi ellatasba (nem surgossegi ellatas) hazalatogatasomkor, (S1/ E106-os document nelkul, -amint fentebb emlitett- Irorszagba nem allitanak ki), ilyenkor az OEP kerheti vissamenoleg az orvosi ellatasok kifizeteset?
  – Ha most bejelentem ideiglenes kulfoldon tartozkodasomat az OEP-nel visszamenolegesen 2008-ig, van valami buntetes vagy „birsag” amit az OEP kiszabhat? Vagy javasolna a bejelentest a jelen datummal?
  – Amennyiben az OEP-nel bejelentem, hogy Irorszagban ideiglenesen tartozkodom visszaigenyelhetem az elmult 5 evben befizetett TB-t?
  – Amig Magyarorsagon tartozkodom a hazalatogatasi idom allatt a surgossegi ellatas -amit Irorszagi EU-s TB kartyaval kapnek otthon – nem lenne elegendo egeszsegugyi problamaimra valo tekintettel, de S1/106-os dokumentumot Irorszagba meg nem allitanak ki ami biztositana a teljes ellatast Magyarorszagon. Szoval ha nem surgosegi ellatasba van reszem de allapotom rendszeres orvosi vizsgalatot igenyel akkor azert fizetnem kellene Magyarorszagon?

  Segitseget elore is koszonom.

  Udvozlettel,
  Eva

  • Kedves Éva!

   Hangsúlyozom, hogy nem vagyok TB szakértő, ahogy ezt írtam a cikk elején, ezért egyedi, speciális esetekben nem tudok tanácsot adni.

   Javaslom, hogy egyeztessen az OEP-pel és a NAV-val, hogy milyen lehetőségei vannak.

   Én még nem hallottam olyanról, hogy dupla fizetés miatt megbüntettek volna valakit. Elvileg lehet, gyakorlatilag eddig még nem hallottam ilyenről. Ez nem jelenti azt persze, hogy biztosan nem történhet meg.

   Ha nem állítanak ki S1-es nyomtatványt, akkor a rendszeres orvosi kezelései Magyarországon problémásak lehetnek, illetve a 2008. óta igénybe vett kezelések finanszírozása is. Ennek járjon utána mindenképpen.

   Amennyiben csak Írországban fizet a továbbiakban biztosítást, úgy nagy valószínűséggel Magyarországon térítésköteles lesz számos ellátás.

   Javaslom, hogy valóban egyeztessen az OEP-pel és NAV-val és NE fórumokról tájékozódjon, mert esetleg tévútra vihetik.

   Petra

 94. Kedves Petra!

  Törökországba tervezem a munkát! Jelenleg mi az a rám vonatkozó jogszabály amit meg kell tennem a kiutazásom előtt?
  Várom kielégítő válaszod!
  FM

  • Kedves Miklós!

   Idézek a fenti cikkből: „Kedves Olvasó! Nem vagyok TB szakértő, ezért az egyéni, speciális kérdésekre nem áll módomban érdemben válaszolni. Ilyeneket NE tegyél fel a kommentekben. Sok hasznos információt megtalálsz a cikkben, illetve a linkeken. Érdemes végigolvasni, mert a sok kérdésre már így is megtalálhatod a választ. Ha nagyon speciális a kérdésed, akkor érdemes megkeresni a NAV illetve az OEP ügyfélszolgálatot személyesen vagy telefonon. E-mailezni nem túl hatékony velük. Sok sikert!”

   Kielégítő választ azt javaslom, hogy az OEP és NAV ügyfélszolgálatán kérjen.

   Petra

 95. Kedves Petra,

  Kerdesem a következo lenne: a ferjemmel, gyerekemmel Daniaban 1 eve elunk. Az OEP-nek, NAv-nak, Gyamhivatalnak nem szóltunk. Itt mindketten dolgozunk, biztositasunk is van, viszont szeretnenk a magyarorszagi biztositast is megtartani. Ket allando lakcimunk van. Baj e ha fizetnenk a havi dijat is otthon( olvastam h elvileg tilos)? ez fontos lenne, mivel otthon szeretnek szülni majd ismet. milyen következmenye lehet a dupla egeszsegbiztositasi dij fizetesnek? Igazabol nem ertem miert gond az ha a penzembol fizetem a magyart is? Ha kitöltjuk az S1 nyomtatvanyt es a dan bizosito megküldi a magyar TB-nek, akkor milyen szankciokra szamithatunk, egyaltalán lehet e barmilyen szankcio? Elofordulhat -e h megbüntetnek mert nem szóltunk. Nem letelepedesi szandekkal jöttünk, havonta 4 napra hazamegyunk.
  Valaszát előre is köszönöm!
  Helga

 96. Kedves Petra!

  Szeretnék felvilágosítást kérni, a helyzet a következő:

  Én júni elején indulok Norvégiába munkát keresni.(autorizáció ill nyelv rendben).Férjem és kislányom júliusban jönnek utánnam.A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mikor kell a gyámügynek szólni ( gondolom, ha már kinnt van biztos állás és lakcím) a tb-t mikor mondjam le ill mikor intézzem az eu-s kártyát? Májusban itthon vagyok, de már nem dolgozom, tehát nincs munkahelyem. Most április végéig szabadságomat töltöm.
  Várom válaszodat és köszönömha tudsz tanácsot adni

  • Kedves Petra ! Tudom hogy örök kérdés de megkérdezem! Kell e egészségbiztositást fizetni annak Németo-ban aki állandó lakcimmel rendelkezik , viszont nincs munkája, vagy van munkája de minijobbos és nem fizetnek utána.Köszönettel várom válaszod

 97. FIGYELEM! Ma, április 17-én kérdezős nap a weboldalon. Gyere és kérdezz. 🙂

  http://nokkulfoldon.hu/kerdezos-nap-2014-aprilis-17

 98. Kedves Petra,
  a szituáció a következő: Ausztriába megyek dolgozni, de ez lesz az első ottani munkahelyem (eddig Magyarországon dolgoztam). Van Bp lakásom, megmarad az állandó Bp lakcímem. Ausztriában csak bérelek lakást. De teljes munkaidőben ott dolgozom, remélhetőleg majd hosszú ideig. De oda csak nebenwohnsitz (azaz mellék lakcímmel) jelentkezem be.

  Van egy mondat a fenti cikk elején:
  „ideiglenes külföldre költözést nem kell bejelenteni az okmányirodában, azonban a 3 hónapnál hosszabb külföldi tartózkodást az OEP-nél és a NAV-nál be kell jelenteni.”

  Lenne 2 kérdésem:
  1) Ausztriában a cégem intézi a Sozialversicherung, és e-kard-ot. Itthon most mit csináljak a TAJ kártyámmal?
  2) Mi minősül ideiglenes illetve állandó külföldi tartózkodásnak. Ha 3 hónapnál tovább vagyok kint, de 5 napot kint vagyok hétvégén itthon. Ilyen esetben, amikor Bp is vagyok, de Ausztriában dolgozom, az is 3 hó után, külföldi tartózkodásnak minősül és be kell jelenteni a NAV, OTP-nél?

  Köszi előre is.

 99. Tisztelt Petra.
  Én tavaly júniusban érkeztem Németországba, és 1 hónapon belül sikerült munkát találnom, be voltam jelentve, és az AOK-nál biztosítva is, de csak 4 hetet dolgoztam , majd 3 hónapig munka nélkül voltam mire sikerült újra munkát találnom, azóta dolgozok.
  Magyarországon még nem jelentettem be semmit, majd most fogok tudni hazamenni és eleget tenni a kötelezettségeimnek. A kérdésem az lenne hogy esetemben a kiesett 3 hónapra mi vonatkozik, mivel rögtön lett kint biztosításom de csak 4 hetet dolgoztam majd 3 hónap szünet. Erre az időre kellene otthon fizetnem a 6600 ft ot? (Magyar o.-i lakcímem van, és németországi lakcímem is van, de fogalmam sincs hogy ideiglenes vagy állandó.
  Köszönettel
  V.Vilmos

 100. Tisztelt Petra,

  Hollandiában dolgozom,de Magyarországon élek ( itt van az állandó lakcímem) és azt szeretném megtudni,hogy itthon fizethetem-e a TB. vagy Hollandiában kell megkötnöm? Annyi mindent hallottam ezzel kapcsolatosan,hogy nem tudom,mi a jó döntés.Hollandiából 2-3 hetente járok haza….minden hónapban gyógyszert iratok fel itthon,már évek óta.Ha megbetegszem,nem maradhatok kint,haza kell jönnöm,míg meggyógyulok….akkor célszerű itt fizetnem magam után a TB-t?
  Előre is köszönöm a választ.
  Tisztelettel.: B.Nikoletta

 101. Szasztok. En is kint eltem kulfoldonn 7 evet. Es mivel nem szoltam semmijen szervnek, hogy nem vagyok ithon tetemes TB tartozasom lett mire hazatelepultem. Vigasztaltak azzal, hogy mivel bejelentett munkahelyem volt csak le kel igazolnom, hogy bztositva voltam. Megint keszulök kulföldre de most nem szorakozok a kjelentessel a TB től, inkabb fizetem ithon is azt a par eurónyi TB-t.

 102. Kedves Petra!

  Leírom az én történetemet is, hátha tudtok segíteni nekem. Néhány hónapja Németországba költöztem és igyekeztem mindent úgy elintézni, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Kaptam munkát, bejelentkeztem az egyik német állami biztosítóhoz. Aztán 3 hét után elvesztettem a munkámat. Itt kezdődnek a problémák. Ugyanis a biztosítási kártyámat és számomat még nem kaptam meg, kb. 1-1,5 hónap az átfutási idő. Így Magyarországon – a biztosítási szám hiányában – nem tudok kijelentkezni az OEP-nél, ugyanis a nyomtatványon kérik a számot, illetve egy E104-es nyomtatványt a német biztosítómtól. Itt viszont a biztosításom megszűnik, mivel nincs munkám. A német biztosító pedig csak akkor tartja csak fenn a biztosítási jogviszonyt, ha a magyarországi kijelentkezést követően bemutatok nekik egy E104-es nyomtatványt az otthoni, korábbi jogviszonyomról és fizetem magam után. A lényeg, hogy így a német biztosításom már nem él, a magyar viszont még igen. Ha megkapom a német kártyámat – amit már nem használhatok – és kijelentkezek otthon az OEP-nél, akkor tulajdonképpen hetekig nem leszek biztosított egyik országban sem. Létezik erre valamiféle megoldás? Használhatom így tovább például a magyar EU-kártyámat? Előre is köszönöm a válaszokat!
  Köszönettel:
  Fruzsina

 103. Kedves Petra!
  A következőkben kérem a segitségedet. A lányom 7 hónapos szerződéssel Ausztriában kapott munkát. Előtte itt fizette az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Amikor kiment, tavaly októberben nem jelentette be sehol, de nem
  is fizette tovább a járulékot. Most jön haza és szeretném tudni, hogy utólag lehet-e intézni a kijelentkezést és bemutatni az igazolást a külföldi
  biztositásról, amit a munkaadója automatikusan levont a béréből? Vagy követelni fogja az OEP, hogy ere a hét hónapra is fizessen, mert csak utólagopsan jelentette be a külföldi munkavállalást?
  Válaszodat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Emese

 104. Kedves Petra,
  Több helyen is olvastam e lapon, hogy attól, hogy az okmányirodánál nem kell bejelenteni a 90 napon túli külföldi tartózkodást, a NAV-nál és OP-nél igen.

  Nálunk az a helyzet, hogy a gyerekem akinek maygar állandó lakcíme van, több mint 90 napja van külföldön egy EU tagállamban (de facto: nyaral), de nincs bejelentett külföldi lakcíme (ezzel maximum az ottani szabályokat sérti és nem a magyart), nincs külföldi munkaviszonyban, nem is biztosított külföldön, viszont folyamatosan és pontosan fizetem utána a most 6810 Ft havi díjat, ami jogán külföldön a magyar kiadású EU kártyájával veszi igénybe az ottani orvosi ellátást.

  Én magam is a jövőven több mint 90 napot szeretnék az USA-ban tölteni átmeneti jelleggel (pl 180 napot illetve határozatlan időt), de nem szeretnék bejelentésekkel vacakolni, természetesen fizetném a magyar biztosítást mintha misem történt volna, bár azt ott semmire sem használnám, valamint amúgy is kötelező lenne mert eszem ágában sincs a myagar állandó lakcímemről kijelentkezni – de akkor tulajdonképpen mit kell bejelentenem és miért, ha se az OEP-et, se a NAV-ot nem érinti?

  Mit tudsz az ilyen esetekről, mulasztottunk/mulasztanék-e valamit, és főleg milyen jogszabályban nézhetek utána pontosabban?

  Köszönettel, Boci

  • Kedves Boci!

   Jogszerűen be kell jelenteni, de valóban sokan nem teszik ezt, kényelemből.

   Én még nem találkoztam senkivel, akit büntettek volna, ugyanakkor az OEP nyilván tartja pl. a külföldi biztosítási eseményeket, ezért kérdés, hogy mikor találják azt ki, hogy ha valaki több éven keresztül külföldön vett igénybe egészségügyi ellátást, miközben hivatalosan Mo-n élt, azt megbüntetik.

   Az USA kapcsán valóban mindegy lehet, feltéve ha időközben születik valamiféle megállapodás a két állam között (ahogy pl. Ausztráliával már van megállapodás). Ebben az esetben végleges kijelentkezés nélkül is ki lehet jelentkezni csak a TB-ből.

   Üdv,

   Petra

 105. Helló!

  Nagyon bonyolult a rendszer.. Elvileg Németországban az állami biztosítás egyszerűen köthető, mégis folyamatosan falba ütközünk.
  Kint akkor tudják megcsinálni az állami biztosítást, ha itthon le van mondva, és erről egy igazolást adunk a német állami biztosítónak. Viszont idehaza csak akkor tudom lemondani, ha van kint biztosításom..
  Lassan idegileg kimerülök ettől a szituációtól..
  Van külföldi lakcím, van külföldi vállalkozói engedély, de csak megindítani lehetett a biztosítást, de áll a víz…

  Segítsen valaki! Hol,hogyan,és egyáltalán mi a teendő?

 106. Üdv! A kérdésem a következő lenne…Egyik ismerősöm múlt héten ment ki angliába, már másnap dolgozhatott de utazása előtt pár nappal szóltak neki hogy mehet és így már nem volt ideje elintézni semmit, semmilyen hivatalnál, nem telepedne le kinnt csak pár évig dolgozgatna, persze bejelentve.

  1. Kellett e volna mennie NAV-hoz meg OEP-hez?
  2. Azon kivül milyen hatóságnak kellene szólni végülis, mert NI száma folyamatban van és ottani béréből vonják a tb, itt MO-n nem fizeti…?

  Válaszát előre is köszönöm. 🙂

 107. Kérdés: Ausztriában van 2 hónapja vállalkozásunk. Még csak most költöztünk ki és intéznénk az osztrák bejelentkezést. Itt mindenki azt mondja, /követség, adótanácsadó, ügyvéd/, hogy itt csak állandó lakcímünk lehet, otthon az okmányirodában jelentsük ki az otthoni állandót, azzal, hogy külföldre költözünk.Ott kilyukasztják a személyit, bevonják, és matad csak az útlevél, ill. a lakcímkártyára az lesz írva, hogy „külföldi lakcím”. Ezzel eddig ez rendeben is lenne, csak ez további problémákat von maga után.
  1. Az autónkat is le kellne osztrák rendszámra cserélni az osztrák állandó lakcím bejelentésétől számított 1 hónapon belül, aminek persze nem kevés költsége is van, nem beszélve az utánajárásról, és arról, ha még sem jön be a vállalkozás, és rövid időn belül akkor visszaköltözünk M.o-ra. Akkor pedig megint minden kezdődik előlről, a magyarországi visszarendszámoztatás és egyebek. Itt nem lehet 1 hónap után már járnni a magyar rendszámmal,mert ha megállít a rendőr, azonnal le tudja kérdezni, hogy van-e állandó lakcímed Au-ban, és mióta, és kemény a büntetés, ha nincs befizetve a NOVA, vagyis a reg. adó a kocsi után.
  Eszünkbe jutott az az ötlet is, hogy veszünk itt egy roncsot 1000 Euroért, és azzal járunk itt, itteni rendszámmal, a magyar rendszámú autót meg átvisszük a határ mellé, bérelünk neki egy garázst. Ha hazamegyünk, akkor a garázsban autót cserélünk, mert M.o-on meg nem szeretik a külföldi rendszámú autót. De lehet, hogy ez nem működik, ha otthon nincs állandó lakcímünk, lehet-e magyar rendszámú autónk egyáltalán?

 108. Kedves Petra!

  Testvérem a családjával rövidebb időre, (2 év) Németországba költözött. Mint utólag kiderült, meggondolatlanul cselekedtek, Ő már március óta kint tartózkodik, dolgozik, fizeti a kinti egészségbiztosítást, VISZONT itthon nem jelentette az OEP-nek, hogy nem itthon dolgozik. Most kisebb keveredés alakult ki, és egy bizonyos időszakra kérik a kintiek az igazolását annak,hogy biztosított volt itthon. Ma beküldte a kérvényt, de a most olvasottak alapján kiderült, 15 napon belül be kell jelentenie, hogy másik országban dolgozik. Milyen mértékű büntetésre számíthat, egyáltalán számíthat-e, és hogyan tudjuk megoldani a kialakult galibát?
  Nagyon fontos lenne, hogy nyugodt köörülmények között lecsenghessen(egy két éves, és egy féléves ikerpárra és a feleségével tartózkodik az országban, ők még csak másfél hónapja vannak kint) ez a dolog, esetleg valami megoldást, javaslatot nem tudsz erre a buta helyzetre? Az is jó, ha küldesz valami oldalt, ahol ilyesmiről írnak. Az előző esetekben nem láttam hasonlót 🙁

  Segítségedet előre is szeretettel köszönöm!

 109. Kedves Petra!

  Tegnap és ma is órákig olvasgattam a kommenteket,olykor megnyugodtam, olykor rám hozták a frászt, szóval gondoltam tisztább, ha kérdezek.

  1 éve élek Hollandiában au pair-ként. A család, akiknél lakom fizette utánam az egészségbiztosítást itt, viszont én anno nem jelentkeztem ki otthon az oep-nél, mert először csak 3 hónapra jöttem, de ahogy néhány korábbi kommentben is olvastam, nálam is időközben változott a helyzet.

  A kérdésem az,hogy ha visszamenőleg feltudom mutatni, hogy itt fizetve volt biztosítás, akkor mentesítenek-e az otthon felhalmozódott 1 évi tb fizetés alól,vagy ha visszamenőlegesen jelentem be, hogy itt voltam és fizettem, akkor azért megbüntetnek -e. Ergo jobban járok-e, ha hazamegyek és kifizetem az 1 év alatt felhalmozódott összeget, mintha mi sem történt volna, vagy rendben lenne-e, ha visszamenőlegesen felmutatnám, hogy itt volt fizetve?
  Illetve tartozom-e adózási kötelezettséggel az után, amit itt au pair-ként kerestem? Ezt amiatt kérdezem, hogy lehet, hogy jobban járok azzal, ha a tb-t fizetem ki, mintha az itt keresett kevés pénzemet lekellene ott adóznom.

  Köszönöm a választ!
  Barbara

  Köszönöm

 110. Mi van akkor, ha valaki itthon rokkant nyugdíjat kap, de olyan besorolása van, ami mellett hivatalosan dolgozhat akár 8 órát az új rokkant szabályozás miatt. Tehát a TB-től kap rokkant nyugdíjat,viszont tervezi hogy kimegy külföldre (nevezetesen Hollandiába), ahol könnyű, egészségi állapotának megfelelő munkát találna. A cég, aki alkalmazhatná, Hollandiában bejelentené, és biztosítást is ott kellene kötnie. Jár egyáltalán ezek után itthon a rokkantsági ellátás?

 111. Kedves Petra!Ha Valaki Családnál,bejelentve 24 órás idősápolóként dolgozik Ausztriában 2 hetes váltással,akkor otthon is kell fizetnie a biztosítást?És ha eddig fizette,a biztosított időszakot visszatéríti az OEP?

 112. Szep napot mindenkinek:)
  Hosszu ido utan amikor meg ezek a torvenyek nem leteztek hagytam el MO.-ot, s ugy dontottem, hogy hazaterek.
  Hat ha valamit tul lehet komplikalni es meg lehet neheziteni akkor az a jelenlegi rendszer MO.-on az ugyfelirodakban es rengeteg helyen ahol eddig megfordultam az alkalmazottak nagy resze robotkent dolgozik, tobbseguknek fogalmuk nincs, hogy a jelenlegi torvenyeket hogyan alkalmazzak, s a legtobbnel mega a joindulat sincs meg, hogy az embert a helyes iranyba terelje.
  Lassan kivulrol fogom fujni a kulonfele jogszabalyokat s az mar egy kicsit merev, hogy en magyarazom el az ugyintezonek, hogy mit lehet es mit nem. Valahogy ezekre a jogszabaly valtasokra egy kicsit jobban fel kellett volna keszulni, s az ugyintezoket is ki kellett volna kepezni alaposabban.
  Ahanyszor felhilagositast ker az ember annyiszor kap mas valaszt. Az ember nem ugyintezessel akarja az idejet tolteni, s talan ha jobban felkeszult emberekkel vegeztetnek a munkat akkor nem lennenek a kozhivatalok olyanok, mint egy ambulancias varoterem pentek ejjel.
  De hogy kerdezzek is valamit mert ezt meg eddig nem sikerult kideritnem, (lehet azert, mert belefaradtam) az Egeszsegbiztositoval hogyan kezdemeneyezi az ember a szolgaltatasra jogosito megallapodast?

  Csak azert kerdezem mert eppen mama rugott ki az ugyintezo avval hogy egy evig allando bejelentett lakcimemnek kell lennie MO.-on mielott tarsadalombiztositasra jogosult lennek mint magyar allampolgar.
  Az szoba sem kerult, hogy szerzodest kell kotnom stb.

  Tud valaki errol a folyamatrol valamit? Esetleg nyomtatvany stb letoltes?
  Koszi elore is
  Csiri

 113. Kedves Petre!

  Én most jöttem ki angliába és kezdtem el dolgozni. Otthon volt állásom, de feladtam és kijöttem. Előtte bejelentkeztem a munkanélküli központban, így Ők 3 hónapig fizették volna a otthon TB, de a három hónap letelte előtt sikerült munkát kapni. A munkanélküli segélyt lemondtam, így a TB magamnak kellene fizetnem, ha csak nem töltöm ki és küldöm el az általad is kitöltött bejelentő lapot.
  Mindenhol azt találtam, hogy a bejelentő lap kitöltése kötelező. Nekem két kérdésem lenne. A lakhóhelyéhez a magyar állandócímemet kell írni vagy a külföldit? Mivel alatt ott van, hogy magyar levelezési cím. A külföldi biztosító nevéhez mit kell írni? Nekem nincs saját biztosítóm? A külföldi biztosítás számához,az NI vagy NHS számot?
  Válaszod előre is köszönöm!

 114. Kedves Petra!

  A kérdésem az lenne, ha valaki Ausztriából haza jön, mert a munkája megszűnik (2 szezon közötti időszakra gondolok), akkor ugye vissza kell jelentkeznie az OEP-hez. Ezt ügyfélkapun keresztül szeretném majd megtenni. Megtehetem? Pontosan melyik nyomtatványon tudom ezt megtenni és hol találom?

  Eddigi válaszaidat is nagyon köszönöm, és a bele fektetett sok idődet is.

 115. Kedves Petra, kedves mindenki,

  tavaly júliusban jöttünk ki a párommal Angliába, otthon sajnos nem jelentkeztünk ki, és anyósomhoz, akihez mindketten be vagyunk jelentve, jött NAV levél a múlt héten mindkettőnk részére…
  Párom 2011. szeptembere és 2013 januárja között sajnos olyan munkahelyen dolgozott, ahol nem jelentették be, viszont 2012. őszétől elkezdtük fizetni utána zsebből a TB-t. 200.000 Ft-os tartozásról jött a levél neki. Én tavaly júliusig dolgoztam folyamatosan, még abban a hónapban ki is jöttünk, augusztusban már megvolt a NINo számunk és szeptember elejétől kezdve folyamatosan dolgozunk mindketten.
  A párom esetében enyhíthető-e az összeg valamilyen helyi biztosítási igazolás beszerzésével?
  Az én esetemben esetleg a teljes összeget elengedik? Elvégre folyamatos a munkaviszonyom, a magyarországon ledolgozott hónapokra le is adtam idén az adóbevallásomat. Anyósom majdnem a Dunának ment az első levéltől is, az enyémet ki sem nyitotta, így az összeget nem tudom egyelőre.
  Az OEP-es nyomtatványt tavaly novemberben hazaküldtük unokatestvéremmel, és pár napja, amikor a levelek miatt rákérdeztünk, ismerte be, hogy nem adta le a papírokat. Sejtésünk szerint nem is járt az OEP-nél, bár tavaly, amikor visszajött, azt állította,hogy leadta, csak nehezen fogadták el, mert nem az a hatályos nyomtatvány… most akkor az itt linkelt nyomtatvány már a jó?
  Megmondom őszintén, csak emiatt egyikünk sem akar (és nem is tud egy darabig) haza utazni, egyelőre anyósom próbál a fia nevében intézkedni, de az OEPnél neki itteni angliai igazolást mondtak, amit viszont nem is találtam a HMRC honlapján.
  Kétségbeejtő és undorító az a káosz, az a tájékoztatáshiány, amit Mo-on csinálnak. Oké, hogy a párom esetében mi voltunk gondatlanok, és a „kedves” unokatestvérem is egy utolsó szemétláda, de azért van pofájuk az otthoni hivataloknak is, ha kavarásról van szó.
  Mi a legjobb megoldás? OEP nyomtatvány kitöltése, és részletfizetés, illetve elengedés kérése? Tud valaki bármit angliai nyomtatványról? A HMRC honlapot már végignéztem, ilyesmit nem találtam.
  Egyébként azokkal értek egyet, akik azt írták, a Nagy Testvér így akarja megtudni, hol vagy.
  Bocsánat a nyöszörgésért, csak napok óta nem alszom ezek miatt 🙁
  Vajon más lenne a helyzet, ha a tavaly novemberi papírok célt érnek…?

  • Szia Veronika!

   Ha jól sejtem, már megoldódott az ügyed. Ezért is szeretnélek megkérdezni téged (vagy bárki mást, aki érintett), hogy sikerült-e beszerezned az HMRC-től a szükséges igazolást? Amennyibe igen, úgy ez milyen nevet visel? (E104/E106/S040/S041)
   Én is Angliában élek, és pár hónapja kaptam egy fél milliós csekket a NAV-tól, holott itt rendesen fizettem a „National Insurance Contributions-t”.
   A gond csak az, hogy nem tudom hogyan/ mivel igazolni, mert az HMRC és a NAV oda-vissza passzolják a labdát. Van valaki hasonló helyzetben, aki le tudja írni, hogyan sikerült pontot tennie az ügyvégére? Az lehetetlen, hogy az angol hatóságok nem tudnak/hajlandóak kiállítani egy „statementet”, és ezért duplán fizetek…
   Az egy dolog, hogy nem rendeztem a biztosítási jogviszonyomat, mikor eljöttem Magyarországról (nem tudtam, hogy erre szükség van), de ha most tudták a címemet, amikor a csekket kiküldték, akkor 5 évvel ezelőtt is felhívhatták volna a figyelmemet a rendezés szükségességére. Akkor talán nem most kellene egyben a semmiért kifizetnem ennyi pénzt.
   Bármilyen tapasztalatnak nagyon örülnék.

   Köszönöm! Szilvi

 116. Sziasztok,

  Sokszor olvasom, hogy a NAV és az OEP felé van bejelentési kötelezettségünk ha külföldre megyünk 3 hónapot túl. Az OEP honlapján 1 perc után sikerült megtalálni azt a nyomtatványt amit ki kell tölteni.
  A NAV honlapján tegnap 2 óra után sem találtam semmilyen ilyen információt. A legjobb az, hogy sehol senki nem írja mit kell kitölteni csak annyit, hogy a nyomtatvány fenn van a NAV honlapján. Ha valaki már töltött ki ilyet vagy tudja pontosan hol kell keresni ezt kérem ossza meg velem (velünk) mert ebben a cikkben is sajnos csak azt olvasom, mint a többi cikkben (nyomtatvány a NAV honlapján).

  Köszönöm szépen előre is!

  Üdv: Robi

  • Szia Robi!
   Elkuldened legyszives pontosan mit kell letolteni amit az OEP-nel megtalaltal. Sajnos ugyan az a problemam nem talaom amit le kell tolteni nem is nagyon ertem felet sem ami oda van irva hova kattintsak. Ha az OEP neked megvan lennel szives megadni? Email: gyongyko@msn.com halas koszonet!

 117. Hozzászólás

 118. Siaztok Oktoberben van 2 éve hogy némtben élek mikor ki jöttem 18.lettem igy decemberig ment a TB-m akkor gyors ki váltottuk az EU-s kártyát és itt kint most is azzal járok orvoshoz , de viszont othon semmi sincs fizetve. Ilyenkr mit tudnék csinálni mert most fogok Decemberbe haza menni csak.

 119. Sziasztok masfel eve vagyok nemetorszagba es fizetem a betegbiztositast nem tudtam Hogy otthon ki kell jelentkeznem a tb bol es nem tettem. Edesanyam tobb levelet kapott hogy mar tobb mint 100 ezer forintal tartozom es fizesem be az elmaradasom… Tudna segiteni valaki hogy Mit lehet ebben Az esetben tenni elore is koszonom a valaszokat

 120. OEP bejelentés itt található:
  http://www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/7C524F29C624781BE040A8C0CB326FEE

  Ez egy ZIP file!

  Az OEP honlapjáról a bal oldalt letölthető nyomtatványok közt kell keresni ezt: Bejelentő lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára (bejelentő lap és tájékoztató)

 121. Kedves Petra!
  A tanacsodat szeretnem kerni….4 eve elek Hollandiaban termeszetesen itt fizetem a tb-T (otthon nem tettem semmifele bejelentest,nem tudtam h kell).Ev vegen ugy nez ki h haza koltozom,a kerdesem az lenne(nincs elektronikus ugyfelkapum) h hogyan is tudnam ezt a leheto legegyszerubben elintezni vagy varjak amig haza megyek es kerjek igazolo papirt h itt kinn fizettem a tb-t ? Illetve hogy ha itt fizettem a tb-t es igazolni is tudom akkor nem fizettethetik ki velem a 4 evet(amit nem jelentettem otthon)!…elolvastam az osszes komentet de oszintet totalis a kavar nalam!Valaszod elore is koszonom!

 122. Azt elfelejtettem megemliteni hogy a Nav fele sem tettem bejelentest!Szoval ha tudsz kerlek segits!!!Koszonom

 123. Kedves Petra!
  Nekem is egy hasonlo kerdesem lenne. December 1-vel kaptam munkat NOrvegiaban es szeretnenk kikoltozni. A ferjem meg marad par honapot, de nekem viszont el kellene intezni a dolgokat Magyarorszagon. Mi mindenkeppen szeretnenk par orvosi kezelest igenybe venni Magyarorszagon, mint tudjuk, a norveg orvosok nincsenek a helyzet magaslatan. A kerdesem az lenne, hogy ki kell nekem is jelentkezni 15 nap utan es esetleg olyan nincs, hogy fizetek valamit es otthon is igenybe tudom venni az egeszsegugyi szolgaltatast?

  Elore is koszonom.

 124. Kedves Petra,
  nagybátyám Németországban él , 91 éves ausztrál-magyar állampolgár, Magyarországot 1944-ben hagyta el.
  Németországban él már harminc éve ott az egészségügyi ellátása bíztosított.
  Szeretném megkérdezni, hogy ha haza települ és feladja németországi lakóhelyét akkor magyarországon biztosított lesz-e számára az ingyenes egészségügyi ellátás. Ha nem , akkor mennyit kell fizetni érte, ha igen milyen tenni valói vannak?
  Üdvözlettel,
  Kun Zoltán

 125. En Svajcban dolgozom de itt csak magan TB letezik nincs allami es kotelezo. Most ebben a esetben en fizessem az otthoni TB t is? Csak azert kerdezem mert fontebb irtatok, hogy a magan biztositast nem fogadja el az oep.

 126. Kedves Petra!
  A következő lenne a kérdésem: a férjem munkát vállal Angliában, én pedig megyek utána a 18 hónapos gyerkőccel, akivel jelenleg gyed-en vagyok otthon. A munkahelyemen a gyerkőc 3 éves koráig fizetés nélküli szabadságon vagyok. A férjem dolgozni fog, a munkahelye fizet utána TB-t. Én nem fogok dolgozni. Sajnos pontos felvilágosítást eddig sehonnan nem sikerült kapni, hogy a férjem részére fizetett biztosítással mi a gyerkőccel is biztosítottak lennénk-e vagy sem? Mert ha nem, akkor számunkra az EU kártyát ki kellene váltanunk, és továbbra is fizetni itthon a TB-t.(ha jól értettem) Esetleg erről nincs valami információd, hogy Angliában, ha csak egy fő dolgozik, az őrá fizetett TB-vel a családja is biztosított lesz?
  Előre is köszönöm!
  Fild

 127. Kedves Petra, Kedves Sorstársak!

  Mi is hasonló helyzettel kűzdünk. Férjem román állampolgár, 2009-től van tartozkodási engedélye. Mivel mindeddig elég sokat volt Romániában ott fizette az egészségbiztosítást. Van EU-s egészségbiztosítási kártyája is. Úgy alakult, hogy mostantól többet lesz Magyarországon, itt szerenénk fizetni a biztosítást. Az OEP 2010-ig visszamenőleg ki akarja fizettni a biztosítási díjat, ami eléggé nonszensz.
  Tud-e valaki tanácsot adni, hogy van-e erre megoldás?

 128. Kedves Petra!

  Egy olyan kérdésem lenne,hogy Kanadával mi a helyzet? Ha nem akarjuk itthon is fizetni a tb-t akkor be kell jelenteni az oep felé a ‘Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki  
  EGT tagállamban és egyezményes államban biztosított személy” nyomtatványt és a NA felé is ki kell tölteni a változás bejelentőt? Ilyen esetben akkor felfüggesztik az itthoni TB kártyánkat? Előre is köszönöm szépen válaszodat! Énekesné Magyar Edina

 129. Érdekesnek találom, hogy fizessek valamiért, amit még akkor sem veszek igénybe, mikor Magyarországon tartózkodom, tekintve, hogy kb 6-7 évenként vagyok egyszer beteg.
  Bennem még az merült fel, hogy ha sikerül kint elhelyezkednem, és sikerül 3-6 hónapot meghaladóan munkát és boldogulást találnom, – amit ma még nem tudok, – akkor ahogy olvasom a lakcímemről is ki kell jelentkeznem. Ez érdekes lesz, mivel hitel van a lakásomon, a saját ingatlanomon, mint egyedüli tulajdonos, nem hiszem hogy akkor onnan olyan egyszerűen csak kijelentkezhetem. Ilyen esetben mi a teendő vajon?
  Köszönöm!

 130. Kívánjuk, hogy ki hitelt, akinek valaha is, hogy szüksége van egy kölcsön
  kamatláb 3%, Adunk ki hitelt a minimális 5,000.00 USD
  A maximum 100 millió dollárt, font, euró, Ha érdekelt,
  Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: johnpotto4@gmail.com

  Dr. John Potto. O’neil.
  John Potto Investment Company.

 131. Sziasztok,

  Kerdezni szeretnem, hogy igaz-e az a felteves miszerint 5 ev utan elvul a TB tartozas. Illetve azert kerdezem ugye mert az Egyesult Allamokban eltem ugye 10 evet. Amikor 18 eves voltam kimentem a 10 evre szolo B1-B2 -es Vizumommal. Es 2010-ben jottem haza. Nah ugye az Egyesult Allamokban nincsen kotelezo TB csak Social Security ami teljesen mas celt szlgal. Nah most ugye nekem kuldtek egy 750e forintos szamlat amit ugye nem fizettem ki mert nem is eltem otthon. Akkor nekem most mit kell mutatni egeszen pontosan hiszen itt a TB nem letezik illetve ahoz ha nekem magan biztositasom lett volna semmi kozuk sincsen.

  Koszonom elore is

  Tamas

  • Szia!
   En is az Egyesult Allamokban eltem de sajnos a TB-s samlak jottek nekem is boven. Amikor haza latogattam akkor elmagyaraztak hogy le kell adnom a lakcim kartyamat meg a szemelyimet es le kell jelentenem hogy kufoldon elo magyar allampolgar vagyok. Mivel USA nem tartozik az Uniohoz igy nem kell pluszban fizetni a TB-t. Most varom hogy elevuljon ami allitolag 4 evre csokkent 2017 januarjatol! Esetleg van valami hired amirol lemaradhattam?

 132. nem ertem ha mar europai unioban vagyunk mirt kell duplan fizetni vagy en ertem rosszul akkor duplan fogok nyugdijat kapni mert Austriaban kapom a nyugdijat utana Magyarorszagrol az utolso 6evet is elszamoljak duplan vagy-vagy rosszul gondolkodom

 133. Sziasztok!

  Sikerült valakinek kiderítenie azt, hogy milyen formanyomtatványt kell beszerezni Angliában az HMRC-től, hogyha azt szeretném igazolni, hogy Angliában fizettem/fizetek NIC-t?
  A NAV nekem is küldött levelet, fél milliós tartozással, amit be kell fizetnem, amennyiben nem igazolom, hogy Angliában volt/ van biztosítási jogviszonyom, és fizettem/fizetem a „TB”-t. Lefutottam pár kört, és falakba ütköztem. A NAV levelében azt írja, hogy E104/E106/S040/S041-es formanyomtatvánnyal kell igazolnom a biztosítási jogviszonyomat.
  Az HMRC-től azt a választ kaptam (az E-formanyomtatványt nem is említették), hogy a magyar hatóságnak kell megkérnie az S041-es adatlapot az általuk a brit hatóságnak eljuttatott S040-es adatlappal. A NAV szerint ők senkit nem keresnek meg, nekem kell a szükséges igazolást beszereznem. Tenném én nagyon szívesen, de megakadtam. Miközben az ügyintéző szerint százával vannak az én helyzetemben, és nekik semmi gondot nem okoz az igazolás megszerzése… Ebben az esetben lenne olyan kedves valaki, aki megugrotta ezt az akadályt, és leírná nekem, hova forduljak, és pontosan milyen nevű dokumentumot is kérjek??Szívesen befizetek mindent, ami jogos igény, de duplán azért mégsem kellene pórul járnom.

  Nagyon köszönök minden épkézláb javaslatot!

  Szilvi

  • Szia

   Én itt vagyok Olaszországban, hasonló problémával, ugyanis nem állítják ki ezt az igazolást ( itt épp az E- jelzésűről beszélünk ) Ha elhagyom a munkahelyem, akkor igazolnák le a biztosítási időszakot. Kicsit sakk-matt játszma …Ma akadtam ki az itteni ügyintézőn is.
   Az itteni Tb kártyám most jön, az otthoni még megvan, valahogy mégsem vagyok sehol sem.
   Neked nem fogadják el ha a szerződésed bemutatod, ill. valami fizetési papírt, hisz azon ott van minden. Pár angliai ismerősnél ez működött. De olvasom, sok helyen nagy az összevisszaság . Azt is olvasom itt a hozzászólásokban, h elég nagy az egyezményes országok közt az információáramlás, szerintem még a helyi adóhatóság és biztosító közt is nagy a káosz. Fogalmuk sincs semmiről csak amit te bemutatsz, ez a véleményem

 134. szia
  en 8 eve elek kint Svajcban elsö perctöl kezdve volt betegbiztositasom allasom minden .
  Magyarorszaon volt egy bejelentett lakcimem mert 5 evvel ezelott tumort diagnosztizaltak surgos ellatasra voltszuksegem es annyira megilyedtem h hazamentem megmujtettem magam majd vissza.amiota kint elek itt es otthon is fizetek betegbiztositast ilyenkor mia helyzet.mivel edesanyam meghalt ezert a csaladi hazat eladtam majd kijelentkezem onnan.mit tegyek a betegbiztositassal.

  • Szis

   Nem nagyon jár erre épp senki, de én próbálok válaszolni. Igazából talán nem volt szabályos két helyen fizetned, de most már mindegy is.
   Ha te eladtad a házat és kijelentkeztél, akkor már nincs is magyarországi lakcímed, én úgy tudom ilyenkor már nem kell fizetned semmit. A nav-nál lehet jelenteni kellett volna, h kijelentkeztél.

 135. Sziasztok!
  Tanacsra lenne szuksegem: 2009 ota elek Nemetorszagban es (mint oly sokan ezen az oldalon), en Sem tudtam, hogy hivatalosan ki kell jelentkeznem. Es most megtalalt a Nav es 2010 decemberetol keri a penzet. Vagyis jo nagy osszeget.
  Sajna hibat kovettunk el: a testverem vette at a nevemben a levelet es tul keson adta at nekem, igy eljart a fellebbezesi hatarido.
  Lehet ilyen esetben meg barmit is kezdeni? Nemetorszagban az elso perctol kezdve biztositott vagyok.
  Mindenfele segitsegnek orulnek.
  Nagyon koszonom!

 136. 1985 ota elek Kanadaban. Szeretnek evente 2-3 honapot tolteni Magyarorszagon a szuleimnel mielott vegleg hazakoltoznek (3 ev mulva, ha 65 leszek).
  Szeretnem tudni, hogy erre a 2-3 honapra hogy kothetnek betegbiztositast.
  Van magyar utlevelem is, tehat kettos allampolgar vagyok (kanadai/magyar).
  Hol tudnek errol pontos informaciot talalni?

  Elore is koszonom!

 137. Hozzászólás

 138. Jó nap,
  Sürgős hitelre van szüksége … akarsz
  Tisztázza az adósságát, az üzleti tevékenység bővítését, a személyesét
  Kölcsön „, akkor lépjen kapcsolatba velünk a gyors és
  Megbízható hitel 3% -os alacsony kamatlábbal, és
  Megfizethető visszafizetési terv jó hitel
  Feltételek e-mail: alexpeter718@gmail.com

 139. Jó nap,
  Sürgős hitelre van szüksége … akarsz
  Tisztázza az adósságát, az üzleti tevékenység bővítését, a személyesét
  Kölcsön „, akkor lépjen kapcsolatba velünk a gyors és
  Megbízható hitel 3% -os alacsony kamatlábbal, és
  Megfizethető visszafizetési terv jó hitel
  Feltételek e-mail

 140. Hitel ajánlat.

  Jó napot,
  Regisztrált magánhitelező vagyok. Kölcsönöket nyújtunk azért, hogy segítsük az embereket és a vállalatokat a pénzügyi helyzetük világszerte történő javításában, egy éven belül legfeljebb 3% -os alacsony kamatlábon, 30 éves visszafizetési határidővel bárhol a világon. Hitelenként 2 000 eurótól 500 000 000 euróig adunk hiteleket. A hitelek a legmagasabb biztonsággal vannak biztosítva. Az érdeklődő személy e-mailben lépjen kapcsolatba velünk: (richardcosmos5(a)gmail.com)

 141. Helló Mindenki készen áll ez a nagyszerű tanúvallomás arról,hogy Isten mosolygott az arcomon,gyorsan használni akarom ezt a médiumot,hogy bizonyságot nyerjen arról, hogy Isten irányított egy Legit-ra és valódi hitelnyújtóra,aki átalakította engem és a családom életét a fűből Kegyelem a szegénységtől a gazdag és sikeres nőig,aki most stressz vagy pénzügyi nehézségek nélkül büszkélkedhet egy egészséges és gazdag életre.Én vagyok az Ohio állambeli USA-ból származó üzletasszony,és nem volt többé pénzem az üzletért Mert nehézségekbe ütköztek az életben, és annyira sok hónapon keresztül kétségbeesetten kerestem a kölcsönt,hogy megpróbáltam hitelt szerezni az interneten,hogy újra finanszíroznám az üzletemet,és négy dollárból érkeztem meg $15.930.00 dollárért.Kétségbeesett abban,hogy hitelt szerezzek egy törvényes hitelnyújtóból,aki nem járul hozzá fájdalmaihoz,úgy döntöttem,hogy kapcsolatba léphetek egy barátommal,aki csak kölcsönzött az interneten, megvitattuk a kérdést, és a mi következtetésünkre elmondta,hogyan kapott hitelt Egy legit compa Ny tulajdonában van egy James penny nevű nő,aki a globális megbízást nyújtó vállalat vezérigazgatója,úgyhogy úgy döntöttem,hogy egy kis összegű 20 000,00 dolláros hitelre kérvényeztem,hogy 2% -os alacsony kamatlábbal kezdjem,és a kölcsönt könnyedén hagyta jóvá stressz nélkül,és minden A készítés előkészítése és a kölcsön,amely a számláján legalább 48 órán át átutalta a kölcsönt,és miután a hitel visszafizetését ismételten újabb 450 000,00 dolláros hitelösszegre fordítottam a befektetésem miatt,ez az ok,amiért ezt nyírja A bizonyság azokra vonatkozik, akiknek pénzre van szükségük, és kölcsönöket akarnak vásárolni egy valódi hitelezőtől,ha elég csaló elég,elég ez az idő,hogy örüljetek,kapcsolatba léphet az emailjével,a globalprovissioncompany@gmail.com címen.Tanácsot kell nyújtania mindenki számára, aki hitelt érdemel,hogy gyorsan kapcsolatba léphessen vele (globalprovissioncompany@gmail.com)

 142. Kell hitel? Mindenféle hitelt kínálunk a minimális összegtől kezdve az 5.000euro és a maximum 500.000.000euro között, ha érdekli, lépjen velünk kapcsolatba e-mailben: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Hitelajánlat sürgős.

 143. Sürgős hitre van szüksége? Adunk üzleti kölcsönöket, személyi kölcsönöket, diákhitelt, autókölcsönöket stb. Ha érdekel, kérjük lépjen kapcsolatba velünk a következő címen: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Hitelajánlat sürgős.

 144. Szüksége van egy kölcsönre, hogy vállalkozást indítson, vagy fizesse meg a számláit és vállalati pénzügyeit ingatlanokra és bármilyen típusú üzleti finanszírozásra. Hiteleket nyújtunk magánszemélyeknek, cégeknek és vállalati testületeknek 3% -os kamatlábon. Kölcsönzéseket adunk a hitelt érdeklő, komoly gondolkodású emberek számára, ha érdekli az e-mailt: Creditplusfinance11@gmail.com

 145. HOGYAN KAPOTT AZ ÉN-M HITEL PNC VÁLLALATTÓL.
  A nevem James Smith, magyar egységes apa, én vagyok nagyon hálás és boldog, PNC vállalat kiutalását kölcsön 80 000 € 2017. szeptember 1-jén. rendezze a jelzáloggal terhelt és adó számlák. Ők megtakarított nekem és a gyerekeimnek elveszíti a házunk. Ezt az üzenetet is nagy jelentőséggel bír az Ön ott keres egy valódi kölcsön, a másik pedig, hogy ne esnek kezekbe, én tanácsot neked, hogy ez a vállalat e-mailen keresztül kapcsolatba: pncbank800@gmail.com

  kösz.

 146. Kínálunk megfizethető kölcsön 3% kamatláb elérhető a helyi és nemzetközi hitelfelvevők. Mi tanúsított, megbízható, megbízható, hatékony, gyors és dinamikus, és együttműködő finanszírozó az ingatlan és bármilyen üzleti finanszírozás. Ha érdeklődik az e-mailen keresztül: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsönöket ajánlani.

 147. Kínálunk megfizethető kölcsön 3% kamatláb elérhető a helyi és nemzetközi hitelfelvevők. Mi tanúsított, megbízható, megbízható, hatékony, gyors és dinamikus, és együttműködő finanszírozó az ingatlan és bármilyen üzleti finanszírozás. Ha érdeklődik az e-mailen keresztül: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsönöket ajánlani.

 148. Keres egy üzleti hitel? Személyi hitel, diákhitel, diákhitel, diákhitel, adósság konszolidációs hitelt, fedezetlen hitel, kockázati tőke, stb ha igen írj nekünk ma: (dakany.endre(a)gmail.com) és kap a hitel Ma.

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 149. XMAS CREDIT NOW

  Alacsony ár 1% Sürgős pillanat a vállalkozás elindításához Karácsony előtt Karácsonyi hitelre van szüksége? mindent megadunk egy vállalatnak és egyéneknek, így ha 12 órás vészhelyzeti kölcsönre van szükségünk, késedelem nélkül jóváhagyhatjuk. Rendszeresen a Xmas hitel jelenleg 1% -os alacsony kamatozású: kérjük, lépjen velünk kapcsolatba közvetlenül a

  [Westamericabanco.operation.usa@gmail.com]
  A cég neve: WEST AMERICA BAN CO.OPERTION
  Cég E-mail címe: [westamericabanco.operation.usa@gmail.com]
  Vállalat NMLS ID: 517219
  minden jót
  Hívás vagy szöveg – +1 {217} 800-4031
    …
  Whatsapp +1 (267) 527-928

 150. Keres üzleti kölcsönet? személyi kölcsön, lakáshitel, autóhitel, hallgatói hitel, adósságkonszolidációs kölcsön, fedezetlen hitelek, kockázatitőke stb. .. Vagy valamilyen okból visszautasították a bank vagy pénzügyi intézmény hitelét? Én vagyok Dakany Endre, egy magánhitelező, amely a vállalkozások és a magánszemélyek számára alacsony, megfizethető 3% -os kamatlábbal rendelkezik. ha érdekel? Lépjen kapcsolatba velünk ma (dakany.endre(a)gmail.com) és kapja meg a hitelét ma

  Hitel ajánlat.

 151. Jó nap

  Richard Cosmos vagyok, egy magánhitelező. Az évente 2% kamatozású, 1000 euró – 500 000 000 euró, 100% -os projektfinanszírozással, hiteles és fedezetlen kölcsönökkel rendelkezem. Garantáljuk, hogy pénzügyi szolgáltatásokat adunk ügyfeleinknek világszerte. Rugalmas hitelezési csomagjaink segítségével a hitelek feldolgozhatók és a pénzeszközök a lehető legrövidebb idő alatt átkerülnek a hitelfelvevőre. Tisztán és érthető módon működünk, és mindenféle hiteleket kínálunk érdeklődő ügyfeleknek, cégeknek, cégeknek és mindenféle üzleti szervezetnek, magánszemélynek és ingatlan-befektetőknek. Lépjen kapcsolatba velünk most: (richardcosmos5(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat.

 152. Szüksége van privát vagy üzleti hitelekre 3% -ra különböző célokra Ha igen, akkor lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: danieldicksonloanplc@gmail.com
  Szükséges összeg:
  időtartama:
  ország.
  mobil szám

 153. Szüksége van privát vagy üzleti kölcsönökre 3% -ra különböző célokra Ha igen, lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: Harrybulluck345@gmail.com
  Szükséges összeg:
  időtartama:
  ország.
  mobil szám

 154. Ha sürgős hitelre van szüksége a pénzügyi igények megoldásához, akkor €2000 és €500 000 000 közötti hiteleket nyújtunk. Maximális, megbízható, hatékony, gyors és dinamikus, 100% -os garantált hitelek. Az összes hitel kamatlába 3% Ha érdekel, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailen a (dakany.endre(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat.

 155. Kínálunk minden típusú hitelek, van szüksége sürgős hitel? hazai hitel, üzleti hitel, vállalati hitel, szülési hitel, személyi és privát kölcsönöket. a hitel ajánlatot biztos és garancia. könnyű hitel hozzáférés, alkalmazzák ma mosoly holnap kapcsolattartó e-mail: (dakany.endre(a)(gmail.com)

  Hitel ajánlat.

 156. Kínálunk minden típusú hitelek, van szüksége sürgős hitel? hazai hitel, üzleti hitel, vállalati hitel, szülési hitel, személyi és privát kölcsönöket. a hitel ajánlatot biztos és garancia. könnyű hitel hozzáférés, alkalmazzák ma mosoly holnap kapcsolattartó e-mail: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat.

 157. Kijutni a pénzügyi válság.. Kap biztosított, megfizethető hitelek adott maximális időtartama 48months a 3.5%-os kamatot hozzá a fő hitel egyensúlyt… a megértés, a pénzügyi stabilitás a mi nagy aggodalomra ad okot..

  Adunk ki hitelek összegét úgy gondoljuk, ügyfelünk megérdemli.. 100%-os garancia hitelek Top üzleti hitelek helyettesítő személyi kölcsönök…

  További információért, kap keresztül-hoz creditfunding@outlook.com

 158. Kérje meg a hitel 2% -os válaszát erre az e-mailre: (dakany.endre(a)gmail.com) további információért

  Hitel ajánlat

 159. Ha sürgősen igényel hitelet, vegye fel a kapcsolatot a SUNSHINE PÉNZÜGYI CSOPORTtalal, hogy késedelem nélkül, vagy rejtett díjak nélkül 100 százalékos garanciát kapjon. Vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailen keresztül: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  A WhatsApp-on keresztül is felveheti velük a kapcsolatot: (+14092201434)

 160. Szüksége van kölcsönre, hogy vállalkozást indítson? George Anderson cég ügyvezető igazgatója vagyok, mindenféle kölcsönt, vállalati kölcsönt, személyi kölcsönt, hallgatói hitelet és üzleti kölcsönt kínálunk. Ha érdekel ez a kölcsön, e-mailt kell küldenie e-mailben: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat.

 161. I miei nomi sono Tyrone Moore am un prestatore dall’estero do prestito a singoli e società in un tasso economico del 3% per cento potete contattarmi via email:cooperateloanfirm11@gmail.com

 162. HIRDETÉS, NEM ÁTHELYEZÉSI DÍJA, REGISZTRÁCIÓS DÍJA ÉS BIZTOSÍTÁSI DÍJA ÜGYES Ön üzletember vagy nő? Van bármilyen pénzügyi rendetlenség, vagy van-e szüksége pénzre, hogy elindítsa a saját üzletét? Szüksége van egy hitelre, hogy elindítson egy szép kis méretű és közepes üzletet? Van alacsony hitelpontja, és nehéz megtalálni a helyi bankok és más pénzintézetek tőkekövetelményét? Jelentkezzen ma e-mailen a suntrustfinancialhome@gmail.com címre

 163. Különböző kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek (személyi kölcsön), és együttműködnek szerveknél 2% -os kamatlábbal. Ezzel segítséget nyújthat pénzügyi kötelezettségeinek kielégítésében, különösen a folyamatban lévő pénzügyi válság miatt. Kölcsönözhet 5 000 és 100 000 000 euró között. (Font, euró vagy dollár) További tudnivalókért forduljon hozzánk e-mailben (dakany.endre(a)gmail.com) Üdvözlettel.

  Hitel ajánlat.

 164. Sürgős hitelt igényel? ha igen, lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: (richardcosmos5(a)gmail.com)

 165. Sürgős kölcsönt keres? Ha így van, akkor 2% -os kamatlábat kell alkalmazni. Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: (richardcosmos5(a)gmail.com)

  Nagyon köszönöm.

 166. 2% -os kamatlábbal kínálunk hiteleket. Kérjük, lépjen kapcsolatba velünk most további részletekért e-mailen keresztül: dakany.endre(a)gmail.com

 167. Kérje meg a hitel 2% -os válaszát erre az e-mailre: (dakany.endre(a)gmail.com) további információért

  Hitel ajánlat.

 168. Szüksége van hitelek projektekre, befektetésekre, személyi kölcsönökre, lakáshitelekre, diákhitelekre, konszolidációs hitelekre és különböző projektekre? Kell-e hitelt kezdeni egy kis, közepes vagy nagyvállalat számára? Szüksége van egy kölcsönre, hogy házat vagy autót kölcsönözzen? Szüksége van egy gépkölcsönzésre szánt kölcsönzésre? George Anderson Credit Provider minden problémádra ad választ, 2% -os érdekeltséget biztosítunk, tranzakcióink gyorsak, biztonságosak és kényelmesek. akik szeretnének hitelt kapni tőlünk, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat.

 169. Kölcsönre van szüksége ?, kérjük lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: (stefanjonesloanfirm@gmail.com)

 170. Hello, Sürgős hitelre van szüksége? vagy pénzügyi segítségre van szüksége? Kölcsönöket kínálunk az 5000 dollárról 100 000 000 dollárra a magánszemélyek, cégek és a pénzügyi támogatásra szoruló együttműködő szervek számára egy alacsony és megfizethető évi 2% -os kamatlábbal. Az alkalmazások csak 18 éves és annál idősebb jelentkezők rendelkezésére állnak, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba, ha érdeklődik a gyors és könnyű kölcsön e-mail útján: (stefanjonesloanfirm(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 171. Kérje meg a hitel 2% -os válaszát erre az e-mailre: (stefanjonesloanfirm(a)gmail.com) további információért

  Hitel ajánlat.

 172. Jó nap,

  Regisztrált magánhitelező vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítséget nyújtanak az emberek, a vállalatok és a vállalati egyének számára, akiknek évente frissíteniük kell pénzügyi helyzetüket a világ minden táján, minimális éves kamatlábonként legalább 2% -kal egy éven belül és 30 évre visszafizetési időtartamra a világ minden részére . Kölcsönöket adunk ki az 5.000 és 100.000.000 euró között. A hitelek jól vannak biztosítva a maximális biztonság érdekében. Az érdeklődő személynek e-mailben kérem lépjen velünk kapcsolatba: (calvinkingloanmanagementfirms(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat.

 173. Szükség van sürgős hitelre? Üzleti kölcsönöket, személyi kölcsönöket, hallgatói kölcsönöket, autókölcsönöket stb. Adunk ki. Ha érdekelt, lépjen kapcsolatba velünk: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Sürgős hitelkínálat.

 174. Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak létre a saját vállalkozás? Szüksége van hitel elvégzésére nagy projektek? Szüksége van főiskolai hitel? Van szüksége támogatást más különböző célra? e-mail: (dakany.endre(a)gmail.com)

 175. Kérjen kölcsön 2% -kal, válaszoljon erre az e-mailre: dakany.endre(a)gmail.com további információért

  Hitel ajánlat.

 176. Szia, Helen Frinch vagyok, jelenleg Wolfsburg Németországban élek. Ezúttal özvegy vagyok három gyermekkel, és 2018 májusában megragadtam egy pénzügyi helyzetben, és szükségem volt a refinanszírozásra és a számlám fizetésére. Megpróbáltam hitelt szerezni több hitelintézettől, akár magán-, akár vállalati, de soha nem sikerült, és a legtöbb bank visszautasította hitelemet. De ahogy Isten azt akarja, bemutattam egy Isten emberének, egy magánhitelezőnek, aki 100 000 eurós kölcsönt adott nekem, és ma egy vállalkozásom van, és gyermekeim rendben vannak ebben az időben, ha kapcsolatba kell lépnie bármelyikével a nem garantált hitel biztosítása, nem hitelesítés, nem csak 2% -os kamatlábú és jobb fizetési tervek és menetrend, hanem Roberto Anderson úr (robertoandersonloan.inc@gmail.com). nem tudja, hogy ezt csinálom, de most nagyon boldog vagyok, és úgy döntöttem, hogy az emberek többet tudnak róla, és azt is szeretném, hogy Isten jobban megáldja őt. Kapcsolatba léphet vele e-mailben: ROBERTOANDERSONLOAN.INC@GMAIL.COM.

 177. Hitelre van szüksége? Komoly hiteleket nyújtunk magánszemélyeknek, vállalatoknak és befektetőknek. Hiteleket kínálunk autóknak, autóhiteleknek, karácsonyi kölcsönöknek, személyi kölcsönöknek, jelzáloghiteleknek, 2000 és 100 000 000 euró közötti hitel, 2% -os kamatláb, nagyon kedvező kamatlábak. Lépjen kapcsolatba velünk: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat

 178. Jó nap

  Mindenféle kölcsönre van szüksége? A Bridge Finance vonzó árakat kínál. Hitelünk gyors és egyszerű. Vegye fel velünk a kapcsolatot a szükséges hitel megszerzéséhez. Kizárólag a 2% -os kamatlábú hiteleket lehet költségvetésbe venni. Ha érdekli, azonnal vegye fel velünk a kapcsolatot: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 179. Hiteleket keres vállalkozás indításához, fizetni kell számláit, kölcsönözni 2 000 eurótól 500 000 000 000 euróig, 2% -os ajánlatot vagy kölcsönöket. Várom, hogy ezt frissítsem. Köszönjük idejét és megértését! Tehát térjen vissza hozzánk, ha érdekli. Vegye fel velünk a kapcsolatot e-mail címen: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 180. Hitel- és finanszírozási szolgáltatás
  Hiteleket, befektetéseket és finanszírozást nyújtunk. Itt tudom segíteni: pénzügyi ingatlan kölcsön, beruházási kölcsön, gépjármű kölcsön, adósságkonszolidáció, hitelkeret. . Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, álmai valóra válnak. További részletek e-mail: maeva.emanuela@gmail.com. köszönöm

 181. Szükség van egy sürgősségi hitelre, hogy elindítson egy vállalkozást, vagy fizessen ki az adósságait? Mindenféle hiteleket kínálunk 2% -os megfizethető kamatlábbal. Vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 182. Hitelre van szüksége? Komoly hiteleket nyújtunk magánszemélyeknek, vállalatoknak és befektetőknek. Hiteleket kínálunk autóknak, autóhiteleknek, karácsonyi kölcsönöknek, személyi kölcsönöknek, jelzáloghiteleknek, 2000 és 100 000 000 euró közötti hitel, 2% -os kamatláb, nagyon kedvező kamatlábak. Lépjen kapcsolatba velünk: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 183. Ön üzleti férfi vagy nő? A Scott LOANS kölcsönt kínál alacsony és 2% -os kamatláb mellett olyan magán- és állami szektor számára, amelyek pénzügyi támogatásra szorulnak. Van valamilyen pénzügyi rendetlensége, vagy szüksége van-e alapokra a vállalkozás indításához? Rossz hitelképesség elfogadható, Szüksége van-e kölcsönre vagy finanszírozásra valamilyen okból, például: Vegye fel velünk a kapcsolatot az e-mail címen a további bevételek érdekében.
  Kösz
  Scott ”

 184. Szüksége van sürgős kölcsönre? Kínálunk 2000 eurót, de legfeljebb 500 000 000 eurót. Az érdekelt felekkel kapcsolatba léphet velünk további információkért: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat

  Are you looking for an urgent loan? if yes apply now at 2% interest rate. Contact us today via email:(georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Urgent loan offer.

 185. Szüksége van személyes vagy üzleti hitelre stressz és gyors jóváhagyás nélkül? Szüksége van hitelre ma? Vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben: (jameskong.loanfirm(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat

 186. Szüksége van sürgős hitelre, 2% -os kamatlábbal a kereskedelmi, jelzálog- és személyi kölcsönre? További információ: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 187. Szüksége van sürgős hitelekre? 2000 eurót kínálunk 500.000.000 euróért. Az érdeklődők további információért lépjen kapcsolatba velünk: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Hitel javaslat.

 188. Szüksége van gyors hitelfelvételre? Ha sürgős hitelre van szüksége az adósság rendezéséhez, kérlek forduljon a hitelcéghez, most a cégem e-mailen keresztül: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat.

 189. Üzleti kölcsönt keres? Személyes kölcsönök, hallgatói kölcsönök, adósságkonszolidációs kölcsönök, fedezetlen kölcsönök, kockázatitőke stb. Ha igen, kérjük, írjon nekünk ma: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com), és kapja meg a kölcsönt ma.

 190. Üzleti kölcsönt keres? Személyes kölcsönök, hallgatói kölcsönök, adósságkonszolidációs kölcsönök, fedezetlen kölcsönök, kockázatitőke stb. Ha igen, kérjük, írjon nekünk ma: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com), és kapja meg a kölcsönt ma.

 191. Szüksége van hitelre, vagy újrafinanszírozni szeretné otthona, fizetni számlát, bővíteni vállalkozását 2% -os kamatlábbal? Nem szükséges további kapcsolattartási címeket keresni a következő címen: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 192. Jó nap

  Szüksége van hitelre minden célra? Ön pénzügyi problémában van? A Bridge Finance garantáltan kedvező kamatlábú pénzügyi szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek. Hiteleink egyszerű és gyors. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy megkapja a szükséges kölcsönt. Bármely kölcsönt 2% -os kamatlábhoz köthetünk az Ön költségvetésével. Ha érdekli, kérjük, azonnal vegye fel velünk a kapcsolatot (adrianbay0008@gmail.com)

 193. Szüksége van hitelre, vagy újrafinanszírozni szeretné otthona, fizetni számlát, bővíteni vállalkozását 2% -os kamatlábbal? Nem szükséges további kapcsolattartási címeket keresni a következő címen: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 194. Szüksége van hitelre vállalkozás indításához vagy a számlák fizetéséhez? 2% -os kamatot nyújtunk, ha érdekli, kérjük, küldje el neved, nevét, szükséges összegét, időtartamát, telefonszámát, címét, országát és havi jövedelmét e-mailben a következő címre: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 195. Üzleti kölcsönt keres? személyi kölcsönök, lakáshitel, autókölcsön, diákhitel, adósságkonszolidációs kölcsön, fedezetlen kölcsön, kockázati tőke kölcsön 2% -os kamatlábbal, az érdekelt jelölteknek e-mailben kell kapcsolatba lépniük (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Sürgős hitel ajánlat.

 196. Pénz hitelező vagyok, egész nap kölcsönt kínálok, személyes és üzleti kölcsönöket is kínálok, rövid és hosszú lejáratú kölcsönt is kínálok, tehát ha érdekli, nincs probléma, azt szeretném, ha most velem kapcsolatba lépne velem az e-mail címemre. (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat

 197. Jó nap

  Ön pénzügyi problémában van? A Bridge Finance garantáltan kedvező kamatlábú pénzügyi szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek. Hiteleink egyszerű és gyors. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy megkapja a szükséges kölcsönt. Bármely kölcsönt 2% -os kamatlábhoz köthetünk az Ön költségvetésével. Ha érdekli, kérjük, azonnal vegye fel velünk a kapcsolatot (adrianbay0008@gmail.com)

 198. Szüksége van garantált, 2% -os kamatú kölcsönre adósságainak, számláinak vagy üzleti célokra történő fizetéséhez? Ha igen, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot ma e-mailben: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

 199. Szüksége van garantált 2% -os kamatlábú kölcsönt adósságainak, számláinak vagy üzleti célok teljesítéséhez? Ha igen, vegye fel velünk a kapcsolatot ma e-mailen: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

 200. Are you looking for powerful online promotion that isn’t full of crap? Sorry to bug you on your contact form but actually that was the whole point. We can send your advertising message to sites through their contact pages just like you’re receiving this message right now. You can specify targets by keyword or just go with mass blasts to sites in the country of your choice. So let’s say you need to send an ad to all the contractors in the US, we’ll scrape websites for only those and post your ad text to them. Providing you’re advertising a product or service that’s relevant to that niche then you’ll be blessed with an awesome result!

  Send a quick message to sarah1916eva@gmail.com for the details

 201. Kínálunk 2% -os bónuszt üzleti vállalkozáshoz, ház vásárlásához, autóhoz és orvosi számlák fizetéséhez. (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

 202. Kínálunk 2% -os bónuszt üzleti vállalkozáshoz, ház vásárlásához, autóhoz és orvosi számlák fizetéséhez. (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

 203. Sürgősségi kölcsönt kínálok, ha hitelre van szüksége. Vegye fel velünk a kapcsolatot: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

 204. Van pénzügyi nehézségei? Szüksége van hitelre? Ha igen, vegye fel velünk a kapcsolatot: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 205. 2% -os ésszerű kamatlábbal nyújt hitelt vállalkozásoknak és magánszemélyeknek. E-mail: (christywalton355@gmail.com), ha érdekli a hitelkínálat.

 206. Szüksége van személyes vagy üzleti hitelre stressz és gyors jóváhagyás nélkül? Küldjön egy e-mailt további információkért: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Sürgős hitel ajánlat.

 207. Szüksége van személyes vagy üzleti hitelre stressz és gyors jóváhagyás nélkül? Küldjön egy e-mailt további információkért: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Sürgős hitel ajánlat.

 208. Szüksége van hitelre ?, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben: (calvinkingloanmanagementfirms(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat.

 209. Szüksége van személyes vagy üzleti hitelre stressz és gyors jóváhagyás nélkül? Küldjön egy e-mailt további információkért: (calvinkingloanmanagementfirms(a)gmail.com)

  Sürgős hitel ajánlat.

 210. Szüksége van sürgős kölcsönre? További információkért vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben: (herics.agnes1@gmail.com)

 211. Szüksége van személyes vagy üzleti hitelre stressz és gyors jóváhagyás nélkül? Küldjön egy e-mailt további információkért: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 212. Szüksége van garantált 2% -os kamatlábra adósságainak, számláinak vagy üzleti céljainak kiegyenlítéséhez? Ha igen, vegye fel velünk a kapcsolatot ma e-mailen: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

 213. Szüksége van hitelre, vagy újrafinanszírozni akarja házát, fizet egy számlát, vagy bővíteni kívánja vállalkozását 2% -os kamatlábbal? Nem kell további kapcsolatcímeket keresnie a következő címen: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

 214. Új vállalkozás indítása vagy finanszírozási üzletének kibővítése. Személyi és vállalati kölcsönöket is nyújtunk. Vegye fel velünk a további információt e-mailben: info@suntrusttonline.com

 215. Szüksége van hitelre vagy refinanszírozni otthonát? Fizessen az üzleti bővítő számláját 2% -os kamatlábbal. Nincs szükség további kapcsolatfelvételre a következő címen: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 216. Jó nap

  Szüksége van hitelre minden célra? Ön pénzügyi problémában van? A Bridge Finance garantáltan kedvező kamatlábú pénzügyi szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek. Hiteleink egyszerű és gyors. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy megkapja a szükséges kölcsönt. Bármely kölcsönt 2% -os kamatlábhoz köthetünk az Ön költségvetésével. Ha érdekli, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a következő címen: (adrianbay0008@gmail.com)

 217. Szüksége van hitelre, vagy újrafinanszírozza otthonát, számlát fizet, bővíti vállalkozását 2% -os kamatlábbal? Nem szükséges további kapcsolattartási címeket keresni a következő címen: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 218. van szüksége kölcsönreJó nap

  Mindenféle kölcsönre van szüksége? Van pénzügyi problémája? A hídfinanszírozási szolgáltatást az garantálja, hogy az ügyfeleknek kedvező kamatláb mellett pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak. Hiteleink egyszerűek és gyorsak. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy megkapja a szükséges kölcsönt. Bármely kölcsönt 2% -os kamatlábhoz köthetünk az Ön költségvetésével. Ha érdekli, kérjük, vegye fel a kapcsolatot (adrianbay0008@gmail.com)

 219. Good afternoon, I was just taking a look at your site and filled out your „contact us” form. The feedback page on your site sends you these messages via email which is the reason you are reading through my message right now correct? This is half the battle with any kind of online ad, getting people to actually READ your advertisement and this is exactly what you’re doing now! If you have an advertisement you would like to blast out to lots of websites via their contact forms in the US or anywhere in the world send me a quick note now, I can even target particular niches and my costs are super low. Shoot me an email here: harry2947har@gmail.com

 220. Üdvözlet mindenkinek, ez Mark Milley. Örülök, hogy visszatértem erre a nagyszerű fórumra, hogy tanúja lehessen a Williams Davidtől kapott segítségemnek. Kétségbeesetten volt szükségem egy kölcsönre egy másiknak, hogy mentes legyen adósságtól és pénzügyi kapcsolatoktól, amelyeket ex-feleségem rám vetett. Nagyon rossz volt, hogy segítséget kellett kérni a barátoktól, a családtól és még a bankomatól is, de az segíthetne nekem, mert a hitelképességem nagyon rossz volt. Tehát böngésztem a számítógépemen, és láttam néhány beszámolót az emberektől, hogy David William segítette a kölcsönt, majd úgy döntöttem, hogy kapcsolatba lépök vele az e-mailben {Personalloanesay@gmail.com}, majd e-mailt kaptam tőle, és feltettem a legjobb kérdést. a magam részéről Nagy meglepetésemre, hogy a kért kölcsönt átutaltam a számlámra, és most nagyon örülök, hogy megfizette az adósságomat, és a fennmaradó összeggel vállalkozást is kezdtem, hogy magam és a családom gondozására kerülhessek. Ha hitelre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot minden idők legjobb hitelezőjével, és vegye fel a kapcsolatot a WhatsApp információn +2348165313028, vagy vegye fel a kapcsolatot David Williams-szel e-mailben: Personalloanesay@gmail.com

 221. Szüksége van bármilyen pénzügyi segítségre? Személyes kölcsönök? Üzleti kölcsönök? Jelzálogkölcsönök? Vállalati kölcsönök? Mezőgazdasági és projektfinanszírozás? Kölcsönöket adunk 2% -os kamatlábbal! Kapcsolat: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 222. Jó nap,

  Itt szerezzen gyors és egyszerű kölcsönt 3% -os kamatláb mellett stressz vagy biztosíték nélkül, ez törvényes és a megfelelő protokollokat követi. Kérjük, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk e-mailben a hopkinsonloan@hotmail.com címen és töltse ki az alábbi információkat.

  Teljes név:
  Hitelösszeg:
  Hitel időtartama:

  Kösz.

 223. Szüksége van hitelre, vagy új házat kíván refinanszírozni, számlát fizetni, 2% -os kamatláb-megállapodást meghosszabbítani? Nem kell másodlagos kapcsolattartási címet keresnie a következő címen: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Extra kölcsön

 224. Üzleti kölcsönt keres? személyi kölcsön, jelzálog, autó kölcsön, diákhitel, konszolidációs kölcsön, fedezetlen kölcsön, 2% kockázati tőke kölcsön, az érdekelt pályázók e-mailben vegye fel velünk a kapcsolatot: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Extra kölcsön

 225. Isten áldja meg William R-t. Most kaptam meg az 1000 000Ft összegű kölcsönt kérésemre. Vegye fel velük a kapcsolatot e-mailben {suntrustfinancialhome@gmail.com}. Valódi hitelezők.

 226. Jó nap,

  Tisztában vagyunk a folyamatban lévő globális pandémiával, és a legtöbb ország éppen visszatér a fizetéshez, és vállalkozásokat nyit meg. Ez azt jelenti, hogy az állampolgárok késhetik a hitelnyújtást, de nem aggódnak többé, mert mindenféle hitelt adunk 3 éves korban. % kamatláb.Ha érdeklődik, kérjük, írjon nekünk e-mailben a hopkinsonloan@hotmail.com címen.

  Köszönöm.

 227. Szüksége van valamilyen pénzügyi segítségre? Személyes kölcsönök? Üzleti kölcsönök? Jelzálogkölcsönről? Vállalati hitelek? A mezőgazdaság és a projektek finanszírozása? Hiteleket adunk 2% -os kamatlábbal! Kapcsolat: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 228. Szüksége van egy sürgős hitel? Kapcsolat: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com) További információ a kölcsön.

 229. Helló, ha pénzügyi segítségre van szüksége? ha igen, kérjük, vegye fel a kapcsolatot: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 230. Szüksége van hitelre? További információkért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com) e-mailben

 231. Jelentkezzen hitelre 2% -os válaszként erre az e-mailre: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com további információkért

 232. Helló Kedves Beteg Hitel?

  Szüksége van sürgős kölcsönre? Igen E-mail (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com) további információkért

 233. Good afternoon, I was just taking a look at your site and submitted this message via your feedback form. The contact page on your site sends you these messages to your email account which is the reason you are reading through my message right now correct? That’s half the battle with any kind of online ad, getting people to actually READ your message and this is exactly what you’re doing now! If you have an ad message you would like to promote to lots of websites via their contact forms in the US or anywhere in the world send me a quick note now, I can even focus on specific niches and my charges are very low. Write an email to: Benja57mik57@gmail.com

 234. Szüksége van sürgősen kölcsönre? Kérjük, válaszoljon erre az e-mailre: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com) további információkért

 235. Érdekli a kölcsön? Vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben további információkért. E-mail: georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 236. hihetetlen, hogy ma reggel 60 000 euró hitelt kaptam a barclays társaságtól, 100% -ban legális és legális cég, élő bizonyságtétel vagyok ennek a cégnek, ez a cég sok embernek segített, csak próbálj meg nekik. Ha sürgős hitelre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot ezzel a céggel e-mailben … barclaystrustbank800@gmail.com. vagy a WhatsApp +1(213)861-2855

 237. Hitelt adunk hitelfelvevőknek, akiknek segítségre van szükségük, e-mailen lépjen kapcsolatba velünk; georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com

 238. Jelentkezzen gyors kölcsönre !!!!!!!!!

  Szeretne pénzt keresni a hitelek és adósságok kifizetésére? Talál ön egy
  némi baj a fizetetlen számlákkal, és nem tudom, merre vagy hova menjek
  fordulat? Mi lenne egy jó hírű adósságkonszolidációs cég megtalálásával, amely képes
  segít a havi részlet csökkentésében, így megfizethető lesz
  a visszafizetési lehetőségek, valamint a lélegeztetési lehetőség a végére
  a hónapnak és a számláknak meg kell fizetniük? Ashtondillon hitel otthon a
  válasz. Csökkentse a kifizetéseket, hogy megkönnyítse a havi költségek megterhelését. Kedves E-mail: ashtondillon250@gmail.com

 239. Hihetetlen volt, hogyan kaptam 500 000 dolláros kölcsönt. A nevem: Mrs. Alex. Mexikó állampolgára vagyok. Örülök, hogy hitelt kapott egy kölcsönhitelezőtől, amely segítséget nyújt a kölcsönhöz. Kipróbáltam különböző szolgáltatásokat, de soha nem tudtam kölcsönt szerezni ezekből a szolgáltatásokból. néhányan megkérnek, hogy töltsek ki sok dokumentumot, és a nap végén nem fog véget érni. De örülök annak, hogy találkoztam a thomasfrankfirms-szal, és sikerült megszerezni az 500 000 euró hitelt, mert most jól megy a vállalkozásom, és szeretném tudatni mindannyian ma ezt, mert gyors és 100% -ban megbízható. Most visszafizetem a kölcsönt. A társaságtól kaptam (DILLON FINANCE COMPANY). Vegye fel a kapcsolatot velük, és ne pazarolja az idejét a hamis kölcsön hitelezőivel: E-mail 🙁
  Ashtondillon250@gmail.com) Sok szerencsét

 240. Szia.

  Nagyon alacsony kamatozású kölcsönt keres a hosszú lejáratú kölcsönhez?

  A Lidya Finance pénzügyi segítséget nyújt magánszemélyeknek és jogi személyeknek. Sürgősen szükségük van pénzre az adósság kiszabadításához? Szüksége van pénzre vállalkozásának bővítéséhez vagy létrehozásához? Rövid és hosszú lejáratú kölcsönöket kínálunk 5000–5 000 000,00 kölcsön összeggel, vagy magasabb dollárban és sterlingben, euróban, CZK-ban, stb. A világ minden részéhez.

  További információkért kérjük, írjon e-mailt: sunloanandtaxcompany@gmail.com

  Üdvözlettel
  Shawn Antonio

 241. 2% -os sürgõs kölcsönt jelentkezzen be.

  Regisztrált magánhitelezők vagyunk, 100% -ban legitim és őszinte vagyunk. Hiteket adunk nagyon alacsony 2% -os kamatlábbal, további információkért vagy kérésért lépjen kapcsolatba velünk ma e-mailben {suntrustfinancialhome@gmail.com} VAGY whatsapp-szám: +1 (716) 666-1324

  A HASZNÁLATI SZOLGÁLTATÁSOK MÁSOLÁSA:
  * Kereskedelmi kölcsönök.
  * Személyes kölcsönök.
  * Üzleti kölcsönök.
  * Befektetési kölcsönök.
  * Fejlesztési kölcsönök.
  * Beszerzési kölcsönök.
  * Építési kölcsönök.
  * Üzleti kölcsönök és még sok más: További információkért és kérjen e-mailt a (suntrustfinancialhome@gmail.com) címen.
  WhatsApp száma: +1 (716) 666-1324

 242. Wow ez csodálatos, dolgozó William volt a legjobb, a teljes nevem Daiva Žebrauskienė vagyok lelkész is vagyok egy üzletasszony 45 éves az elmúlt néhány hónapban most már keres sürgős kölcsönt, amíg egy barátom bemutatott William R, ahol kaptam kölcsön 70.000 euró, így én tanácsot minden olaszok alkalmazni e-mailben ( suntrustfinancialhome@gmail.com ) ezek leglegit én személyesen megerősítette, hogy köszönöm.

 243. I am a registered private money lender. We give credit to people, companies that need to improve their financial situation around the world, at very minimal annual interest rates, at 2% a year – with a 30-year repayment period anywhere in the world. We provide loans in the range of 2000 – 500 000 000 €. Well-secured loans with maximum security are key. Interested person should contact us by email accessloan122 @ g @ gmail.com

  Urgent loan offer.

 244. Regisztrált magánpénz-kölcsönadó vagyok. Hiteleket adunk azoknak az embereknek, vállalatoknak, akiknek javítaniuk kell pénzügyi helyzetüket világszerte, nagyon minimális éves kamatlábbal, évi 2% -kal – 30 éves törlesztési idővel a világ bármely pontján. 2000 és 500 000 000 euró közötti hitelt nyújtunk. Kulcsfontosságúak a maximálisan garantált, jól biztosított hitelek. Az érdekelt személynek kapcsolatba kell lépnie velünk az accessloan122@gmail.com e-mail címen

  Sürgős hitelajánlat.

 245. Helló.
  Nagyon alacsony kamatozású hitelt keres a hosszú lejáratú hitelhez?
  A Lidya Finance pénzügyi segítséget nyújt magánszemélyek és jogi személyek számára. Sürgősen pénzre van szüksége az adósság megszabadulásához? Szüksége van pénzre a vállalkozás bővítéséhez vagy létrehozásához? Rövid és hosszú lejáratú hiteleket kínálunk 5000–5 000 000,00 vagy magasabb dollárban és angol fontban, euróban, CZK-ban stb., Alacsony, 3% -os kamatlábbal, 5 és legfeljebb 20 éves törlesztési idővel. A világ minden részébe.

  További információért kérjük, írjon e-mailt: sunloanandtaxcompany@gmail.com

  Üdvözlettel
  Shawn Antonio

 246. Had you heard that website contact page messages like this one are in fact an excellent way to get more sales for your online or offline business? How exactly do we do this? Super easy, we craft an ad for your site and we mass post it to tons of contact forms on sites in whatever niche or country you want to target. Does this method of advertising work? Well you’re reading this now aren’t you? The best part is, you can do this for less than a cup of coffee a day! Want more info? just send a quick message here: ErnestLilliana57358@gmail.com

 247. Kínálunk 2% -os bónuszt üzleti vállalkozáshoz, ház vásárlásához, autóhoz és orvosi számlák fizetéséhez. (renmoneyservices(a)gmail.com)

 248. Szüksége van sürgős hitelekre? 2000 eurót kínálunk 500.000.000 euróért. Az érdeklődők további információért lépjen kapcsolatba velünk: (renmoneyservices(a)gmail.com)

  Hitel javaslat.

 249. Sürgős hitelre van szüksége? Üzleti hiteleket, személyi kölcsönöket, diákhiteleket, autókölcsönöket stb. Adunk ki. Ha érdekel, lépjen velünk kapcsolatba a következő címen: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Hitelajánlat sürgős.

 250. Megtaláltam ezt a kölcsöncéget a Facebookon, és felvettem az e-mailt, amikor hirtelen megláttam, hogy engedélyt kaptam egy 30 000 eurós hitelre, ezért soha nem hittem abban, hogy mindez működhet, amíg nem kaptam 30 000 eurót, hogy tanácsot adjak bárkinek, aki kölcsönre szorul, hogy kapcsolatba lépjen ezzel kölcsön cég segítségért kölcsönért, ez a cég e-mailje: urgentloanonlineservice@gmail.com

 251. Kizárólagos jelzálogkölcsönöket, kereskedelmi hiteleket, nemzetközi kölcsönöket, személyi kölcsönöket és oktatási hiteleket kínálunk. Partneri kölcsönöket kínálunk. Ha valóban szüksége van kölcsönre, próbáljon meg kapcsolatba lépni velünk (urgentloanonlineservice@gmail.com)

 252. Minősített hitelező vagyunk, és helyi és nemzetközi hitelszolgáltatásokat kínálunk az Ön pénzügyi igényeinek kielégítésére, például: ár. További információért kérjük, lépjen kapcsolatba velem e-mailben: urgentloanonlineservice@gmail.com

 253. Helló! Szüksége van sürgősségi kölcsönre pénzügyi igényeinek kielégítéséhez? 2 000,00 és 100 000 000,00 közötti hiteleket kínálunk, megbízhatóak, hatékonyak, gyorsak és dinamikusabbak vagyunk, hitelellenőrzés nélkül, és 100% -os garanciát vállalunk a külföldi kölcsönökre az átutalás időszakában. Emellett a teljes pénznemben kölcsönt bocsátottunk ki, 2% kamat mellett az összes hitelhez és előleg nélkül …. Ha érdekli, vegye fel velünk a kapcsolatot ezen az e-mailen keresztül. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, ha érdekli a következő címen: {jameskelvine28@gmail.com}

 254. Adósságkonszolidációs hitel, fedezetlen hitel, vállalkozási hitel, jelzáloghitel, autóhitel, diákhitel, személyi kölcsön, kockázati tőke, stb. Magánhitelező vagyok, alacsony és ésszerű 2%-os kamattal hitelezek cégeket és magánszemélyeket. E-mail: dakany.endre(a)gmail.com

 255. Hiteles és megbízható kereskedőt ajánlok
  akik hetente extra pénzt használnak fel ebben az új évben
  kriptot akar keresni. BITCOIN vagy USDT befektetéssel
  200 dollár értékben használhat Bitcoint vagy USDT-t 2500 dollár értékben
  Keressen a pénztárcájában 24 óra elteltével

  A kifizetések esedékességkor azonnal feldolgozásra kerülnek

  100%-ban valódi és legális

  A kezdéshez lépjen kapcsolatba a Crypto Mentorral

  Whatsapp; +351920285542
  Kapcsolatfelvételi e-mail: williamslogan.436@gmail.com

 256. Pénzt szeretne kölcsönkérni? ha igen, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma e-mailben: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsön ajánlat.Hozzászólás *

 257. 2% -os kamatlábbal kínálunk hitelt. Kérjük, lépjen velünk kapcsolatba további részletekért e-mailben: (dakany.endre(a)gmail.com)

 258. Hozzászólás *Jó nap!
  Egy olyan cégnél dolgozom, amely kölcsönt nyújt minden komoly és becsületes embernek, aki magánhitel iránt érdeklődik ezen projektek fedezésére, tartozások fedezésére, ház, autó vásárlására stb.
  Hitelajánlataink 5.000 €-tól 10.000.000 €-ig terjednek, évi 2%-os kamattal, 1-30 éves törlesztési idővel.
  Érdekel a kölcsön?
  Ha érdekli a kölcsön, kérjük, tudassa velünk, vagy lépjen kapcsolatba cégünkkel a { larrybright424@gmail.com } e-mail címen.

 259. Jó nap!
  Egy olyan cégnél dolgozom, amely kölcsönt nyújt minden komoly és becsületes embernek, aki magánhitel iránt érdeklődik ezen projektek fedezésére, tartozások fedezésére, ház, autó vásárlására stb.
  Hitelajánlataink 5.000 €-tól 10.000.000 €-ig terjednek, évi 2%-os kamattal, 1-30 éves törlesztési idővel.
  Érdekel a kölcsön?
  Ha érdekli a kölcsön, kérjük, tudassa velünk, vagy lépjen kapcsolatba cégünkkel a { larrybright424@gmail.com } e-mail címen.

 260. Kölcsönre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálogkölcsönök? mezőgazdasági és projektfinanszírozás? mindenféle kölcsönt 2%-os kamattal adunk! Kapcsolattartó e-mail; (dakany.endre(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsönök felajánlása.

 261. Jó nap!
  Egy olyan cégnél dolgozom, amely kölcsönt nyújt minden komoly és becsületes embernek, aki magánhitel iránt érdeklődik ezen projektek fedezésére, tartozások fedezésére, ház, autó vásárlására stb.
  Hitelajánlataink 5 000 eurótól 10 000 000 euróig terjednek, évi 2%-os kamattal, 1-30 éves törlesztési idővel.
  Érdekel a kölcsön?
  Ha érdekli a kölcsön, kérjük, tudassa velünk, vagy lépjen kapcsolatba cégünkkel a { larrybright424@gmail.com } e-mail címen.

 262. SÜRGŐS HITELRE VAN SZÜKSÉGE ÚJ VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSÁHOZ, SZÁMLÁK FIZETÉSÉHEZ, ADÓSSÁGÁNAK IGÉNYELÉSÉHEZ, VAGY ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁHOZ, HA IGEN, KÉRJÜK KAPCSOLATOT E-MAILBAN AZ ALÁBBI INFORMÁCIÓKNAK.
  E-mail: {  larrybright424@gmail.com }

  KERESZT-ÉS VEZETÉKNÉV
  ORSZÁG
  WHATSAPP TELEFONSZÁM
  HITELÖSSZEG
  HITEL IDŐTARTAMA
  KAPCSOLAT E-mail: {  larrybright424@gmail.com }

  KÖSZ

 263. Sürgős kölcsönre van szüksége? Kapcsolat: (dakany.endre(a)gmail.com) További információ a kölcsönről.

 264. SÜRGŐS HITELRE VAN SZÜKSÉGE ÚJ VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSÁHOZ, SZÁMLÁK FIZETÉSÉHEZ, ADÓSSÁGÁNAK IGÉNYELÉSÉHEZ, VAGY ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁHOZ, HA IGEN, KÉRJÜK KAPCSOLATOT E-MAILBAN AZ ALÁBBI INFORMÁCIÓKNAK.
  E-mail: {  larrybright424@gmail.com }

  KERESZT-ÉS VEZETÉKNÉV
  ORSZÁG
  WHATSAPP TELEFONSZÁM
  HITELÖSSZEG
  HITEL IDŐTARTAMA
  KAPCSOLAT E-mail: {  larrybright424@gmail.com }

  KÖSZ.

 265. Hozzászólás *SÜRGŐS HITELRE VAN SZÜKSÉGE ÚJ VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSÁHOZ, SZÁMLÁK FIZETÉSÉHEZ, ADÓSSÁGÁNAK IGÉNYELÉSÉHEZ, VAGY ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁHOZ, HA IGEN, KÉRJÜK KAPCSOLATOT E-MAILBAN AZ ALÁBBI INFORMÁCIÓKNAK.
  E-mail: {  larrybright424@gmail.com }

  KERESZT-ÉS VEZETÉKNÉV
  ORSZÁG
  WHATSAPP TELEFONSZÁM
  HITELÖSSZEG
  HITEL IDŐTARTAMA
  KAPCSOLAT E-mail: {  larrybright424@gmail.com }

  KÖSZ.

 266. Kölcsönre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálogkölcsönök? mezőgazdasági és projektfinanszírozás? mindenféle kölcsönt 2%-os kamattal adunk! Kapcsolattartó e-mail; dakany.endre(a)gmail.com

 267. Pénzt szeretne kölcsönkérni? ha igen, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma e-mailben: (dakany.endre(a)gmail.com)

 268. Hozzászólás *Szüksége van sürgősségi kölcsönre adóssága törlesztéséhez, vagy tőkekölcsönre, hogy javítsa vállalkozását? Visszautasították Önt a bankok és más pénzügyi ügynökségek? Hitelkonszolidációra vagy jelzáloghitelre van szüksége? Ne keressen tovább, mert azért vagyunk itt, hogy minden pénzügyi problémáját magunk mögött hagyjuk. Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: {larrybright424@gmail.com Hiteleket kínálunk az érdeklődőknek ésszerű, 2%-os kamattal. A tartomány 5000,00 eurótól 100 000 000 euróig terjed.

 269. Kölcsönre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálogkölcsönök? mezőgazdasági és projektfinanszírozás? mindenféle kölcsönt 2%-os kamattal adunk! Kapcsolattartó e-mail; dakany.endre(a)gmail.com

 270. Üzleti hitelt keres? személyi kölcsön, lakáshitel, autókölcsön, diákhitel, adósságkonszolidációs kölcsön, fedezetlen hitel, kockázati tőkehitel 2% -os kamatlábbal, az érdeklődő pályázóknak e-mailben kell felvenni velünk a kapcsolatot: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Sürgős hitelajánlat.

 271. Sürgős hitelek, lépjen kapcsolatba velünk: dakany.endre(a)gmail.com

 272. Hozzászólás *Szüksége van sürgősségi kölcsönre adóssága törlesztéséhez, vagy tőkekölcsönre, hogy javítsa vállalkozását? Visszautasították Önt a bankok és más pénzügyi ügynökségek? Hitelkonszolidációra vagy jelzáloghitelre van szüksége? Ne keressen tovább, mert azért vagyunk itt, hogy minden pénzügyi problémáját magunk mögött hagyjuk. Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: {larrybright424@gmail.com Hiteleket kínálunk az érdeklődőknek ésszerű, 2%-os kamattal. A tartomány 5000,00 eurótól 100 000 000 euróig terjed.

 273. Szüksége van bármilyen anyagi segítségre? Személyi kölcsönök? Vállalkozási kölcsönök? Jelzálogkölcsönök? Vállalati hitelek? Mezőgazdasági és projektfinanszírozás? 2%-os kamattal adunk hitelt! Elérhetőség: (dakany.endre(a)gmail.com)

 274. Szüksége van sürgősségi kölcsönre adóssága törlesztéséhez, vagy tőkekölcsönre, hogy javítsa vállalkozását? Visszautasították Önt a bankok és más pénzügyi ügynökségek? Hitelkonszolidációra vagy jelzáloghitelre van szüksége? Ne keressen tovább, mert azért vagyunk itt, hogy minden pénzügyi problémáját magunk mögött hagyjuk. Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: {larrybright424@gmail.com Hiteleket kínálunk az érdeklődőknek ésszerű, 2%-os kamattal. A tartomány 5000,00 eurótól 100 000 000 euróig terjed.

 275. Szüksége van sürgősségi kölcsönre adóssága törlesztéséhez, vagy tőkekölcsönre, hogy javítsa vállalkozását? Visszautasították Önt a bankok és más pénzügyi ügynökségek? Hitelkonszolidációra vagy jelzáloghitelre van szüksége? Ne keressen tovább, mert azért vagyunk itt, hogy minden pénzügyi problémáját magunk mögött hagyjuk. Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: {larrybright424@gmail.com Hiteleket kínálunk az érdeklődőknek ésszerű, 2%-os kamattal. A tartomány 5000,00 eurótól 100 000 000 euróig terjed.

 276. Szüksége van sürgősségi kölcsönre adóssága törlesztéséhez, vagy tőkekölcsönre, hogy javítsa vállalkozását? Visszautasították Önt a bankok és más pénzügyi ügynökségek? Hitelkonszolidációra vagy jelzáloghitelre van szüksége? Ne keressen tovább, mert azért vagyunk itt, hogy minden pénzügyi problémáját magunk mögött hagyjuk. Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: {larrybright424@gmail.com Hiteleket kínálunk az érdeklődőknek ésszerű, 2%-os kamattal. A tartomány 5000,00 eurótól 100 000 000 euróig terjed.*

 277. Kölcsönre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálogkölcsönök? mezőgazdasági és projektfinanszírozás? mindenféle kölcsönt 2%-os kamattal adunk ki! Kapcsolattartó e-mail; (richardcosmos5(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 278. Szüksége van bármilyen anyagi segítségre? Személyi kölcsönök? Vállalkozási kölcsönök? Jelzálogkölcsönök? Vállalati hitelek? Mezőgazdasági és projektfinanszírozás? 2%-os kamattal adunk hitelt! Elérhetőség: (richardcosmos5(a)gmail.com)

 279. Hozzászólás *Sürgős pénzre van szüksége? További információért keressen minket e-mailben: (dakany.endre(a)gmail.com)

 280. Mindenféle hitelt és pénzügyi szolgáltatást kínálunk. Hiteleink nagyon cégektől a személyi kölcsönökig vagy hosszú vagy rövid futamidejűek, kedvező kamatozású (2%). Hitelfolyamatunk nagyon gyors és megbízható garanciával. Szolgáltatásainkkal kapcsolatos további információkért látogasson el e-mailünkre; {larrybright424@gmail.com} kérjük, tudassa velünk, mekkora kölcsönre van szüksége, és szeretné a kölcsön időtartamát. Reméljük, hallunk felőled. Üzenetet küldhet az email címre
  lent. { larrybright424@gmail.com}

 281. Mindenféle hitelt és pénzügyi szolgáltatást kínálunk. Hiteleink nagyon cégektől a személyi kölcsönökig vagy hosszú vagy rövid futamidejűek, kedvező kamatozású (2%). Hitelfolyamatunk nagyon gyors és megbízható garanciával. Szolgáltatásainkkal kapcsolatos további információkért látogasson el e-mailünkre; {larrybright424@gmail.com} kérjük, tudassa velünk, mekkora kölcsönre van szüksége, és szeretné a kölcsön időtartamát. Reméljük, hallunk felőled. Üzenetet küldhet az email címre
  lent. { larrybright424@gmail.com}

 282. Szia,

  Sürgős kölcsönre van szüksége? Oktatási kölcsönt, üzleti kölcsönt, lakáshitelt, mezőgazdasági kölcsönt, személyi kölcsönt, autókölcsönt és egyéb jó okokat kínálunk 2%-os áron. További részletekért lépjen kapcsolatba velünk: (dakany.endre(a)gmail.com).

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 283. HITEL AJÁNLAT!!! Gondolt már arra, hogy stresszes hitelt szerezzen egy jó hírű hitelezőtől? Szüksége van sürgős kölcsönre? és megtagadják a helyi banktól? Szüksége van-e kölcsönre a vállalkozásba történő befektetéshez vagy a ház vásárlásához? Gratulálunk, ezt a közeget szeretnénk felhasználni arra, hogy mindenkit tájékoztassunk arról, hogy megbízható hiteltámogatást nyújtunk. Örömmel ajánlunk fel Önnek hiteleket 2% -os kamatlábbal minden ügyfél számára, vegye fel velünk a kapcsolatot: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Sürgős hitelajánlat.

 284. Szüksége van sürgősségi kölcsönre adóssága törlesztéséhez, vagy tőkekölcsönre, hogy javítsa vállalkozását? Visszautasították Önt a bankok és más pénzügyi ügynökségek? Hitelkonszolidációra vagy jelzáloghitelre van szüksége? Ne keressen tovább, mert azért vagyunk itt, hogy minden pénzügyi problémáját magunk mögött hagyjuk. Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: {larrybright424@gmail.com Hiteleket kínálunk az érdeklődőknek ésszerű, 2%-os kamattal. A tartomány 5.000.00 eurótól 100.000.000.00 euróig terjed

 285. Szia,

  Tanúsítvánnyal rendelkezünk arra, hogy a következő típusú kölcsönöket vagy bármilyen finanszírozást kínáljunk: Magánkölcsön? Vállalkozási kölcsönök? Hitel adósságkonszolidációhoz? Javítja otthonát? Befektetési hitel? Rendelkezésre álló kreditek? Személyi kölcsönök? Kereskedelmi hitelek? Kombinált hitel? Konszolidációs hitelek? Ha felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 286. Szia,

  Tanúsítvánnyal rendelkezünk arra, hogy a következő típusú kölcsönöket vagy bármilyen finanszírozást kínáljunk: Magánkölcsön? Vállalkozási kölcsönök? Hitel adósságkonszolidációhoz? Javítja otthonát? Befektetési hitel? Rendelkezésre álló kreditek? Személyi kölcsönök? Kereskedelmi hitelek? Kombinált hitel? Konszolidációs hitelek? Ha felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 287. HELLO Hitelajánlat figyelmeztetés Mindenkinek! Pénzügyi helyzetben van, és sürgős hitel-/pénzügyi segítségre van szüksége? Vagy kölcsönre van szüksége vállalkozása elindításához/bővítéséhez vagy álmai házának megvásárlásához. SZEREZZE MEG AZONNALI HITELJÓVÁHAGYÁSÁT, 100%-OS GARANCIÁVAL MÉG A HITELPONTJÁTÓL MINDENKÉPPEN. E-mail: { larrybright424@gmail.com }, megbízhatóak, gyors kommunikációt folytatnak és megbízhatóak.

 288. Pénzt szeretne kölcsönkérni? ha igen, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma e-mailben: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 289. Mindenféle hitelt és pénzügyi szolgáltatást kínálunk. Hiteleink nagyon cégektől a személyi kölcsönökig vagy hosszú vagy rövid futamidejűek, kedvező kamatozású (2%). Hitelfolyamatunk nagyon gyors és megbízható garanciával. Szolgáltatásainkkal kapcsolatos további információkért látogasson el e-mailünkre; { pedrosalvador346@gmail.com } kérjük, tudassa velünk, mekkora kölcsönre van szüksége, és szeretné a kölcsön futamidejét. Reméljük, hallunk felőled. Üzenetet küldhet az email címre

 290. Kölcsönre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálogkölcsönök? mezőgazdasági és projektfinanszírozás? mindenféle kölcsönt 2%-os kamattal adunk ki! Kapcsolattartó e-mail; (dakany.endre(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsönök felajánlása.

 291. Hitelre van szüksége? ha igen, írjon nekünk: (dakany.endre(a)gmail.com)

 292. Használja ki ezt a nagyszerű lehetőséget és szerezzen megbízható pénzügyi kölcsönt 500 000 ft-tól 50 000 000 ft-ig alacsony kamattal, kedvező feltételekkel. A jóváhagyott alkalmazások nagy áteresztőképessége. Gyors és szakszerű tárgyalásokat garantálok. Világos és érthető szerződés. Ez a nagyszerű ajánlat az egész országra érvényes. Minden szükséges információt megadok az alábbi címen: andrearehor81@gmail.com

 293. Szüksége van finanszírozásra üzleti célokra? 3.000 eurótól 500.000.000 euróig nyújtunk kölcsönt az ajánlatunk iránt érdeklődő ügyfeleinknek 2%-os kamattal havi/évente; feltételeink egyszerűek és barátságosak. Jelenleg kisvállalkozási kölcsönökre, kereskedelmi kölcsönökre, építési hitelekre, ingatlanfinanszírozásra, autóhitelre, autókölcsönre, személyi kölcsönre stb. vannak javaslataink. További részletekért lépjen kapcsolatba velünk: (dakany.endre(a)gmail.com) még ma e-mailben. információ.

 294. Pénzt akar kölcsönkérni? ha igen Vegye fel velünk a kapcsolatot ma e-mailben: (dakany.endre(a)gmail.com)

  Sürgős hitelajánlat.

 295. Szüksége van sürgősségi kölcsönre adóssága törlesztéséhez, vagy részvénykölcsönre, hogy javítsa vállalkozását? Visszautasították Önt a bankok és más pénzügyi ügynökségek? Hitelkonszolidációra vagy jelzáloghitelre van szüksége? Ne keressen tovább, mert azért vagyunk itt, hogy minden pénzügyi problémáját magunk mögött hagyjuk. Lépjen kapcsolatba velünk e-mailben: {larrybright424@gmail.com Hiteleket kínálunk az érdeklődőknek ésszerű, 2%-os kamattal. A tartomány 5.000.00 eurótól 100.000.000.00 euróig terjed

 296. Hitelre van szüksége? személyi kölcsön? Üzleti kölcsönök; Jelzálog hitel? Mezőgazdaság és projektfinanszírozás? Minden típusú hitelt kínálunk 2%-os kamattal! Érdeklődni e-mailben: richardcosmos5(a)gmail.com

 297. Hitelre van szüksége? Személyi kölcsön? Üzleti hitel? Jelzálog hitel? Mezőgazdasági finanszírozás és projektek? Minden típusú hitelt 2%-os kamattal nyújtunk! kapcsolattartó e-mail; (dakany.endre(a)gmail.com)

  gyors kölcsönt kínál

 298. Sürgős kölcsön ajánlat.
  Kedvező árú kölcsönöket kínálunk egyéni és cégtulajdonosoknak, vegye fel a kapcsolatot
  nekünk: ( unisoncreditunion344@gmail.com ) további részletekért

 299. SÜRGŐS HITELAJÁNLAT
  Hozza létre vállalkozását és gazdagságát szolgáltatásainkkal
  5 000 USD és 10 000 000 000 USD közötti hiteltámogatás. Ezt kínáljuk
  hitelt mindenkinek, aki pénzügyi helyzetben van
  nehéz és azok, akik saját vállalkozást akarnak létrehozni, hogy boldog életet éljenek.
  Léteznek magánszemélyek közötti kölcsönök, ezért ne pazarolja az idejét.
  a kezdéshez írjon nekünk e-mailt a következő címen: { unisoncreditunion344@gmail.com }

 300. Mindenféle hitelt és pénzügyi szolgáltatást kínálunk. Hiteleink nagyon cégektől a személyi kölcsönökig vagy hosszú vagy rövid futamidejűek, kedvező kamatozású (2%). Hitelfolyamatunk nagyon gyors és megbízható garanciával. Szolgáltatásainkkal kapcsolatos további információkért látogasson el e-mailünkre; { pedrosalvador346@gmail.com } kérjük, tudassa velünk, mekkora kölcsönre van szüksége, és szeretné a kölcsön futamidejét. Reméljük, hallunk felőled. Üzenetet küldhet az email címre

 301. Mindenféle hitelt és pénzügyi szolgáltatást kínálunk. Hiteleink nagyon cégektől a személyi kölcsönökig vagy hosszú vagy rövid futamidejűek, kedvező kamatozású (2%). Hitelfolyamatunk nagyon gyors és megbízható garanciával. Szolgáltatásainkkal kapcsolatos további információkért látogasson el e-mailünkre; { pedrosalvador346@gmail.com } kérjük, tudassa velünk, mekkora kölcsönre van szüksége, és szeretné a kölcsön futamidejét. Reméljük, hallunk felőled. Üzenetet küldhet az email címre

 302. Vállalkozási kölcsönt, személyi kölcsönt, jelzálogkölcsönt, autóhitelt, diákhitelt, adósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, kockázati tőkét keres alacsony kamattal és megfizethető, 2%-os kamattal. Válaszoljon nekünk e-mailben: (richardcosmos5(a)gmail.com) Üdv.

  Sürgős hitel ajánlat.

 303. Szia,

  Tanúsítvánnyal rendelkezünk arra, hogy a következő típusú kölcsönöket vagy bármilyen finanszírozást kínáljunk: Magánkölcsön? Vállalkozási kölcsönök? Hitel adósságkonszolidációhoz? Javítja otthonát? Befektetési hitel? Rendelkezésre álló kreditek? Személyi kölcsönök? Kereskedelmi hitelek? Kombinált hitel? Konszolidációs hitelek? Ha felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot: (richardcosmos5(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 304. Szüksége van pénzügyi segítségre, például pénzfinanszírozásra? Ha igen, írjon nekünk: richardcosmos5(a)gmail.com

 305. Mindenféle hitelt és pénzügyi szolgáltatást kínálunk. Hiteleink nagyon cégektől a személyi kölcsönökig vagy hosszú vagy rövid futamidejűek, kedvező kamatozású (2%). Hitelfolyamatunk nagyon gyors és megbízható garanciákkal. Szolgáltatásainkkal kapcsolatos további információkért látogasson el e-mailünkre; { pedrosalvador346@gmail.com } kérjük, tudassa velünk, mekkora kölcsönre van szüksége, és szeretné a kölcsön futamidejét. Reméljük, hallunk felőled. Üzenetet küldhet az email címre

 306. Mindenféle hitelt és pénzügyi szolgáltatást kínálunk. Hiteleink nagyon cégektől a személyi kölcsönökig vagy hosszú vagy rövid futamidejűek, kedvező kamatozású (2%). Hitelfolyamatunk nagyon gyors és megbízható garanciákkal. Szolgáltatásainkkal kapcsolatos további információkért látogasson el e-mailünkre; { pedrosalvador346@gmail.com } kérjük, tudassa velünk, mekkora kölcsönre van szüksége, és szeretné a kölcsön futamidejét. Reméljük, hallunk felőled. Üzenetet küldhet az email címre

 307. Hitelre van szüksége??? Jelentkezz még ma a 2%-os kamatért, további részletekért érdeklődj: (richardcosmos5(a)gmail.com).

  Hitel ajánlat

 308. MINDENFÉLE HITEL KÍNÁLÁSA – KÉRJEN KEDVEZMÉNYES HITELEKET (richardcosmos5(a)gmail.com)

 309. Üdvözlöm! Az önök kölcsönt keresnek vállalkozása újraindításához, projekt megvalósításához vagy lakásvásárláshoz, de sajnos a bank megkérdezi, hogy milyen feltételekkel nem tud. Nem kell tovább aggódnom, 5000 eurótól tudok hitelt adni? 900.000 euró? bárki, aki teljesíteni tudja a konkrét hitel megszerzésének feltételeit 2-es kamattal. Vagy egyéb okból sürgősen pénzre van szüksége. További információért forduljon hozzám. E-mail: bouzekmilan245@gmail.com

 310. Hitelek kellenek? Ha igen, írjon e-mailt: richardcosmos5(a)gmail.com

 311. Gyors hitelre van szüksége?

  Üdvözlünk mindenkit! Hitelezési kapacitásunk 2 000 és 3 500 000 euró között mozog, ésszerű 2%-os kamattal, nagyon egyszerű és problémamentes feltételek mellett. Ha felkeltettük érdeklődését, kérjük, hagyja üzenetét e-mailben: (richardcosmos5(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat.

 312. 2 000 eurótól 100 000 000 euróig ajánlom kölcsönömet, ha felkeltette érdeklődését, forduljon hozzám. richardcosmos5(a)gmail.com

 313. Futamidő 1-15 év és kamat: 3-7%
  Vállalkozóknak és magánszemélyeknek egyaránt.
  Az aktív Khr nem akadály.

  E-mail: dhermeros9@gmail.com

 314. Helló, múlt héten kaptam egy hitelt egy pénzügyi struktúrától, és nagyon boldog vagyok. Ennek a struktúrának köszönhetően el tudtam indítani a vállalkozásomat és ki tudtam fizetni az adósságaimat. Vegye fel velük a kapcsolatot, ha hitelre van szüksége.
  E-mail: dhermeros9@gmail.com

 315. Megfizethető kölcsönre van szüksége 2%-os kamattal? E-mail: richardcosmos5(a)gmail.com

 316. igényeljen 2%-os kölcsönt Kapcsolatfelvétel e-mailben: richardcosmos5(a)gmail.com

 317. Szüksége van bármilyen anyagi segítségre? Személyi kölcsönök? Vállalkozási hitelek? Jelzálogkölcsönök? Vállalati hitelek? Mezőgazdasági és projektfinanszírozás? 2%-os kamattal adunk hitelt! Elérhetőség: (richardcosmos5(a)gmail.com)

  Sürgős hitel ajánlat.

 318. Egy projekt szem előtt tartva? Győződjön meg gyorsan. Bármi legyen is a vágyad: egy adott esemény, egy utazás, egy új autó … Szükséged van egy sürgős hitelre az adósságok törléséhez, szükséged van egy tőkebefektetésre az üzleted számára, elutasítottad bankok és más pénzügyi intézmények, konszolidációs hitel vagy jelzálog, diákhitel, autóhitel, kölcsönszerződés. Ne nézz tovább, mert itt vagyunk, hogy minden pénzügyi problémádat a múlté tegyük. Pénzt adunk azoknak, akiknek pénzügyi segítségre van szükségük, akiknek rossz hitelük van, vagy akiknek pénzt kell fizetniük a számlák kifizetésére. Az egyéneknek alacsony 2% -os kamatlábat adunk. Ezzel a támogatással szeretném tájékoztatni Önt arról, hogy megbízható és nyereséges támogatást nyújtunk, és a Hitelet ajánljuk.
  email:gazdagergelia@gmail.com

 319. Azt akarod, hogy hitelt a holtponton, hogy
  okoz a bankoknak, a jelentkezés elutasítását fájlok
  hitel .A kívánnak élni a
  Credit végrehajtása a projekt, vegye be
  tevékenységek; Építsd házak Ház bérleti vagy
  lakás; Vásárlás ház, stb
  Hitel – Megtakarítások – Kölcsönös jelentős tőke nyújtandó, legfeljebb:
  5000 € … 10000 € … 7.500.000 € minden személy számára, hogy a rászoruló
  Pénzügyi vagy particulers, aki egy kölcsön a legrövidebb idő alatt.
  Ant értékeléshez kamatlábát tartalmazza a Entre2%
  e-mail: gazdagergelia@gmail.com

 320. HellóSzükséged van az otthonod, az üzleted finanszírozásáraautóvásárlás, motorkerékpár megvásárlása, saját teremtéséértüzleti, a személyes igényeinek több kétség. Adunkszemélyes hitelek 5000 és 800 000 € között, kamatláb mellett2% névleges az összegtől függetlenül. Kérjük, adja meg aa hitelkérelmek pontos összegét és a dátumot.Kérjük, írjon nekünk az Ön személyes hiteleire: gazdagergelia@gmail.com

 321. Sigma Hitel a szolgáltatásaihoz 24/24 óraP. S: Csak az utódoknak adom kölcsönöket, hogy visszafizessenek.Helló, a tiédOlyan kölcsönt keres, amely újraindítja a tevékenységét, egy projekt megvalósítását, vagy egy lakást vásárol, de sajnos a bank azt kérdezi, hogy milyen feltételekkel nem tudja. Nem kell többé aggódnom, adok kölcsönöket 5000 euro -től? 900.000 euro -en? bárki, aki képes megfelelni egy adott kölcsön megszerzésének feltételeinek 2% -os kamatlábával. Vagy szüksége van rásürgős pénzt más okokból. További információért forduljon hozzám.E-mail:
  * Befektetési hitel
  * Adósság konszolidáció
  * Line of Credit
  e-mail: gazdagergelia@gmail.com

 322. Helló, a tiédOlyan kölcsönt keres, amely újraindítja a tevékenységét, egy projekt megvalósítását, vagy egy lakást vásárol, de sajnos a bank azt kérdezi, hogy milyen feltételekkel nem tudja. Nem kell többé aggódnom, adok kölcsönöket 5000 euro -től? 900.000 euro -en? bárki, aki képes megfelelni egy adott kölcsön megszerzésének feltételeinek 2% -os kamatlábával. Vagy szüksége van rásürgős pénzt más okokból. További információért forduljon hozzám.E-mail: gazdagergelia@gmail.com
  újraéledjenkamatlábam évi 2% .Ha pénzre van szükségekölcsönösszegtől függően legfeljebb 1-25 évig tud visszafizetni. A havi befizetések rajtad múlik. Csak hiteles, kézzel írt adósságigazolást kérek, és néhány dokumentumot is be kell nyújtani.

 323. Gyors hitelre van szüksége?

  Üdvözlök mindenkit! Hitelnyújtási kapacitásunk 2 000 € és 100 000 000 € közötti ésszerű 2%-os kamattal, nagyon egyszeru és problémamentes feltételekkel. Ha felkeltettük érdeklodését, kérjük, hagyja üzenetét e-mailben: richardcosmos5(a)gmail.com

 324. Hitelben tudok segíteni. További információ: (richardcosmos5(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 325. Szüksége van bármilyen anyagi segítségre? Személyi kölcsönök? Vállalkozási kölcsönök? Jelzálogkölcsönök? Vállalati hitelek? Mezőgazdasági és projektfinanszírozás? 2%-os kamattal adunk hitelt! Elérhetőség: (richardcosmos5(a)gmail.com)

 326. Hozzászólás *

 327. Pénzügyi segítségre van szüksége? Személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? vállalati hitel? Mezőgazdaság és projektfinanszírozás? 2%-os kamattal adunk kölcsönt! Elérhetőség: (richardcosmos5(a)gmail.com)

 328. Sürgős kölcsönre van szüksége? További információért keressen minket e-mailben: richardcosmos5(a)gmail.com

 329. Hozzászólás *Sürgős kölcsönre van szüksége? További információért forduljon hozzánk e-mailben: (richardcosmos5(a)gmail.com)

 330. Hitelre van szüksége? Ha felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot: (richardcosmos5(a)gmail.com)

 331. Sürgős kölcsönt keres? E-mail további információkért a következő címen:richardcosmos5(a)gmail.com

 332. Sürgős pénzre van szüksége? Kapcsolat: richardcosmos5(a)gmail.com További információ a pénzről.

  Hitel ajánlat

 333. Vállalkozási kölcsönt keres? személyi kölcsön, lakáshitel, autóhitel, diákhitel, adósságkonszolidációs hitel, fedezetlen hitel, kockázati tőkehitel 2%-os kamattal Az érdeklődők vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben:(richardcosmos5(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 334. Sürgős kölcsönre van szüksége? További információért keressen minket e-mailben: richardcosmos5(a)gmail.com

 335. Karácsonyi kölcsönre van szüksége? ha igen, további részletekért írjon nekünk: (richardcosmos5(a)gmail.com).

  Sürgős hitel ajánlat.

 336. Szükséged van pénzre? ha igen, email: richardcosmos5(a)gmail.com

 337. Sziasztok barátaim, csak ajánlani szeretnélek egy jó hiteltársaságnak, ahol 270 000,00 eurós kölcsönt kaptam az e-mailjükben, amikor kölcsönt kerestem, hogy kifizessem a számláimat és továbbléphessek az életben, majd egy barátom megadta a cég adatait. ezen az e-mailen keresztül vették fel a kapcsolatot: christharmonyloanfund [kukac] gmail.com

 338. Mindenféle hitelt és pénzügyi szolgáltatást kínálunk. Hiteleink nagyon cégektől a személyi kölcsönökig vagy hosszú vagy rövid futamidejűek, kedvező kamatozású (2%). Hitelfolyamatunk nagyon gyors és megbízható garanciákkal. Szolgáltatásainkkal kapcsolatos további információkért látogasson el e-mailünkre; {richardcosmos5(a)gmail.com} kérjük, tudassa velünk, mekkora kölcsönre van szüksége, és szeretné a kölcsön futamidejét. Reméljük, hallunk felőled. Üzenetet küldhet az email címre

  Sürgős hitel ajánlat.

 339. Biztonságos és gyors hitel: richardcosmos5(a)gmail.com

 340. Hitelre van szüksége? eladósodott, és adósságmentes akar lenni, ingyenes jelzálog-, üzleti vagy személyi kölcsönre van szüksége? Akkor jó helyen jársz. Kölcsönre van szüksége ésszerű, alacsony kamattal? Érdekel adósságait stressz nélkül törleszteni? lépjen kapcsolatba velünk még ma e-mailben: (richardcosmos5(a)gmail.com)

  Sürgős kölcsön ajánlat.

 341. Vannak anyagi nehézségei? Kölcsönre van szüksége? Ha igen, vegye fel velünk a kapcsolatot: richardcosmos5(a)gmail.com

 342. Személyi vagy üzleti kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt a következő címre: richardcosmos5(a)gmail.com

 343. Vállalkozási kölcsönt keres? személyi kölcsön, lakáshitel, autóhitel, diákhitel, adósságkonszolidációs hitel, fedezetlen hitel, kockázati tőkehitel 2%-os kamattal Az érdeklődők vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben:richardcosmos5(a)gmail.com

 344. Vállalkozási hitel ajánlat, Ingatlanhitel, Személyi kölcsön e-mail elérhetősége: richardcosmos5(a)gmail.com

 345. Biztonságos és gyors hitel: richardcosmos5(a)gmail.com

  Sürgős hitel ajánlat.

 346. szükséged van pénzre Ha igen, írjon e-mailt: (richardcosmos5(a)gmail.com) további részletekért. Sürgős hitel ajánlat.

  Sürgős hitel ajánlat.

 347. Ön keres egy üzleti hitel, személyi kölcsön, lakáshitel, auto hitel, diákhitel, adósság, adósság konszolidációs hitelt, fedezetlen hitel, kockázati toke stb … vagy megtagadták a kölcsönt a bank vagy pénzügyi intézmény egy vagy több oka ? Te vagy a megfelelo helyen, a megoldások kész! Én vagyok egy privát hitelezo, adok hitelek vállalatok, illetve az egyének, alacsony kamat, megfizetheto 3% – ot. a kamat. Kérjük lépjen kapcsolatba velünk E-mail cím: hudakova1408@gmail.com

 348. Pénzügyi válságban vagy? és kölcsönre van szüksége, itt a lehetőség az Ön számára. Minden típusú kölcsönt kínálunk a 2 000 eurótól 100 000 000 euróig terjedő tartományban, 2%-os kamattal. az érdeklődők ezen az e-mail címen forduljanak hozzánk (richardcosmos5(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat.

 349. Szükséged van pénzre? Ha igen, írjon e-mailt: (richardcosmos5(a)gmail.com) további információkért.

 350. Hitelre van szüksége? magánkölcsön? Vállalkozási hitelek? Jelzálog hitel? Mezőgazdasági és projektfinanszírozás? Minden típusú hitelt kínálunk 2%-os kamattal! Elérhetőségek e-mail címe:(richardcosmos5(a)gmail.com)

  Hitelre van szüksége?

 351. Hozzászólás *Jó nap,

  Ha Ön üzletember vagy nő? Ha bármilyen pénzügyi stresszben van, vagy pénzre van szüksége saját vállalkozás elindításához? Kölcsönre van szüksége az adósság törlesztéséhez vagy a számlák kifizetéséhez? Alacsony hitelképessége van, és nehezen kap kölcsönt a helyi bankoktól és más pénzintézetektől? Szüksége van kölcsönre vagy finanszírozásra, például:

  a) személyi kölcsön
  b) oktatás,
  c) Adósságkonszolidáció,
  d) bővítés,
  e) stb

  Kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek, cégeknek és együttműködő szervezeteknek, évi 3%-os kamattal. A minimálisan felvehető összeg 2000,00 USD és maximum 50 millió USD. Kérjük, ha felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi e-mail-címen.

  Lépjen kapcsolatba velünk MOST: info.trustfirm2012@gmail.com
  NÉV: Catherine Cole

 352. 1000 € és 100 000 000 € közötti kölcsönöket adok egyéb információkért az e-mail címemen: richardcosmos5(a)gmail.com

 353. Sürgősen kölcsönre van szüksége? Fogyasztói kölcsönt nyújtunk? üzleti hitelek? Lakáshitel? mezőgazdasági hitelek? Diákhitel? Adósságkonszolidációs hitel? kamion hitel? autó hitel? szállodai hitelek? hiteleket refinanszírozni? és még több adósság? kölcsön kezdőknek? .2% kamattal kínáljuk! Lépjen kapcsolatba velünk: (richardcosmos5(a)gmail.com)

  Hitel ajánlat

 354. Hitelre van szüksége??? További részletekért forduljon hozzánk még ma a 2% kedvezményért: (richardcosmos5(a)gmail.com).

  Sürgős hitel ajánlat.

 355. Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzáloghitelek? mezőgazdasági és projektfinanszírozás? mindenféle hitelt adunk 2% kamattal! Kapcsolattartó e-mail; richardcosmos5(a)gmail.com

 356. Pénzajánlat Lépjen kapcsolatba velünk: richardcosmos5(a)gmail.com

  Hitel ajánlat

 357. Szeretnél pénzt kölcsönözni? Ha igen, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben: richardcosmos5(a)gmail.com

  Hitel ajánlat