Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Rejtett költségek, ha külföldre költözünk

Mostanában egyre többen döntenek úgy, hogy ilyen vagy olyan oknál fogva külföldre költöznek. Az okok között többnyire előkelő helyen szerepel  az anyagi helyzet javításának igénye. Ennek a bejegyzésnek az ötlete saját élményből származik, ugyanis néhány hónapja összeszámoltuk 2011-es költéseinket és kisebbfajta szívrohamot kaptunk. Nem éreztük ugyanis, hogy nagy lábon élnénk, mégis  meglepően  sokat költöttünk. Ezeknek a költéseknek egy része olyanokból jött össze, amire az ember nem feltétlenül gondol mielőtt külföldre költözik. Legtöbben azért mennek külföldre, hogy pénzt gyűjtsenek vagy jobban éljenek, ezért fontos végiggondolni, hogy ehhez mire van szükség. Kellemetlen meglepetés érhet minket, ha már a költözésünk után derül ki, hogy mennyibe kerül, hogy a számunkra megszokott kényelmi színvonalon éljünk.
Ebben a bejegyzésben bemutatok néhány szempontot, amit érdemes átgondolni, mielőtt tárgyalunk a fizetésünkről vagy csak egyszerűen tervezzük a külföldre költözésünket. A kinti fizetések ismerete nagyon hasznos, de többnyire nem elegendő annak eldöntéséhez, hogy érdemes-e menni.
1. Utazás:
– Hogyan tudunk közlekedni a két ország között és ez mennyibe kerül? Ez elég sok pénzünket elviheti, ha nincs fapados légitársaság vagy egyéb olcsó lehetőség és a cégünk nem fizeti.
– Milyen időközönként szeretnénk hazajárni?
– Ha hirtelen kell haza utazni, akkor milyen lehetőségeink vannak? Ha hirtelen kell utazni, akkor még a fapados ára is a csillagokat súrolhatja. Ha vannak idős családtagjaink, függő ügyeink Magyarországon, akkor ezt a tényezőt is bele kell kalkulálni a költségeinkbe.
2. Lakás:
Biztosít-e a cég lakást vagy nekünk kell bérelni? Ha mi béreljük, akkor jó, ha megtudakoljuk még előre, hogy milyen lakásbérleti díjakkal kell számoljunk és milyen feltételekre számítsunk. Ha a lakás megtalálásáig hotelben vagy panzióban kell lakjunk, nagyon sok pénzünket elviheti, illetve nem lesz időnk megtalálni a legmegfelelőbb ár-érték arányú lakást.
– Mit jelent pontosan a bútorozott lakás fogalma abban az országban ahova költözünk? Kell-e még vennünk egyéb bútort, háztartási gépet, edényeket stb.?
3. Otthoni lakásunk:
– Ha van lakásunk, akkor ki szeretnénk-e adni? Ki foglalkozik majd a bérlőkkel? Ez jár-e valamilyen költséggel?
– Ha kiadjuk, akkor hol lakunk, ha hazalátogatunk? Hotelben, rokonoknál, bérelünk valamit?
– Ha nem adjuk ki a lakásunkat, házunkat, akkor mennyibe kerül a fenntartása, esetleges karbantartások, fűnyírás stb? Ezt ki és mennyiért fogja megcsinálni?
4. Autó, közlekedés:
– Biztosít-e a cég autót vagy mi visszük a sajátunkat?
– Ha a sajátunkat használjuk, hol fogunk parkolni vele? Van-e annak külön költsége a lakásbérleten felül? Kell-e amiatt drágább lakást bérelni, hogy legyen parkolóhelyünk?
– Mennyi időt töltünk majd külföldön? Kell-e az autónkat regisztrálni abban az országban és az mennyibe kerül?
– Hol fogjuk az autót szervizelni, hazahozzuk vagy kint? Ha kint, akkor mennyibe kerül?
– Ha nem tudunk saját autót vinni, akkor mennyibe kerül az autóbérlés? Esetleg egy második autó a családban?
– Milyen messze lakunk a munkahelyünktől, mivel tudunk eljutni oda?
– Mennyibe kerül a tömegközlekedés? Mennyibe kerül a taxi, ha szükség van rá?
Rejtett költségek külföldön
5. Hobbik, magánélet
– Mivel töltjük szívesen a szabadidőnket? Ezt tudjuk-e az új városban űzni? Ha igen, akkor milyen lehetőségek vannak és mennyibe kerül?
– Milyen az éghajlat? Tudunk-e szabadtéren sportolni vagy muszáj fitness terembe menni?
– Oda tudjuk-e vinni a hobbinkhoz szükséges felszerelést pl. kerékpárt vagy ott kell valahogy megoldani: venni vagy bérelni?
– Ha étterembe, színházba, moziba mennénk, az mennyibe kerül?
– Mennyire élhető a város, ahova költözünk? El kell-e utaznunk hétvégenként, hogy hosszabb ideig kibírható legyen? Ha igen, akkor az mennyibe kerül majd (utazási költség, hotel, programok)?
6. Orvos és egyéb szolgáltatások
– Milyen megoldások vannak, ha betegek vagyunk? Magánklinikára vagy orvoshoz vagy állami helyre mehetünk? (Itt nemcsak a hivatalos lehetőségekre gondolok, hanem arra is, hogy milyen az ország egészségügyi színvonala, hajlandóak vagyunk-e államiba menni.)
– Milyen egyéb szolgáltatások vannak és mennyibe kerülnek (pl. fodrász, kozmetikus stb.)
7. Gyerekek
– Fizeti-e a cég a gyerekek óvodáját, iskoláját vagy mi fizetjünk? Ha nekünk kell kifizetni, akkor milyen lehetőségek vannak és mennyiért?
– Tud-e mindkét szülő dolgozni, vagy az iskola, óvoda intenzív szülői jelenlétet kíván meg?
Ez a lista természetesen nem teljes, csak néhány szempontot emeltem ki, amit érdemes végiggondolni, mielőtt nekivágunk a nagyvilágnak vagy mielőtt leülünk a leendő főnökünkkel a fizetésünkről tárgyalni.
Ti még milyen „rejtett” költségekkel szembesültetek?

Ha tetszett a bejegyzés KLIKK IDE és kövess a Facebook-on is.

Ha pedig a LinkedIn csoporthoz csatlakoznál, KLIKK IDE.

Comments

comments

8 hozzászólás

 1. A lakásbérlésnél mindenképpen utána kell nézni, hogy általában hány havi kauciót kell előre kifizetni, illetve milyen garanciát kérnek ahhoz, hogy egyáltalán bérelhessünk.
  A betegbiztosítási díjakat is be kell kalkulálni, mert azok egyes országokban jó magasak lehetnek.
  Annak is érdemes utána nézni, hogy kint mennyibe kerül az autóbiztosítás, ha átíratjuk a kocsit.

 2. Kedves Gilda,

  Köszönöm a pontosítást. 🙂 A lakás kapcsán valóban nagyon sokféle – néha nehezen teljesíthető – feltételt támaszthatnak. A kaucióval is óvatosnak kell lenni, mert megtörténhet, hogy automatikusan abból finanszírozza a tulajdonos a lakás kifestését, miután kiköltöztünk.
  A betegbiztosítás és egyéb orvosi ellátás is nagyon fontos, különösen, ha gyerek is van. Olyan országokban, ahol nem eléggé fejlett az állami ellátás nemcsak egészségbiztosítást, hanem egyéb magánklinikai ellátást is fizethetünk. Ennek is jó utána nézni.
  Az autóval kapcsolatban is valóban felmerül még számtalan költség, amivel érdemes kalkulálni.

  Az is egy megfontolandó szempont, hogy attól, hogy pl. egy országban sok minden olcsóbb (vagy drágább), mint Magyarországon, ez nem lesz igaz törvényszerűen mindenre. Lehet, hogy a közlekedés sokkal olcsóbb, ugyanakkor a lakásbérletért pedig csillagászati összegeket fizetünk.

  Petra

 3. Belgiumi helyzetjelentes 🙂
  -lakas:
  —studio(garzon): 300-1000 euro/ho
  — 1vagy 2 szobas appartament: 400-1500 euro
  varosresztol fuggoen.
  Minimum 3 havi kaucio + elso havi lakber egyben fizetendo.
  Itt nincsenek magankiadok, mindenki immo-n keresztul adja ki a lakasat. Sok helyen fizetesi csekket kell bemutatni.
  Pl.: http://www.lasimmo.be
  Egy-egy ilyen site-on korul lehet nezni es fogalmat kap az ember a kinalatrol. Itt a butorozott, az valoban az.

  Kozlekedes:
  autoval: hacsak nem masfeloraval korabban indulsz el, hogy idoben odaaerj, dugoban ulsz egesz reggel. Este szinten.Parkolas: 1 havi auto beallohely egy garazsban: 50-200 euro.Parkologhazban meg tobb. Utcan a hazad elott allhatsz ingyen, ha a varosi szervektol beszerzel egy ‘helyilakos kartyat’.
  Buszjegy 2 euro ( 1 oran keresztul akar 5 kulonbozo buszon, villamoson is hasznalhatod).
  Antwerpenben, Brusszelben van lehetoseg a varosi biciklik hasznalatara, 1 eves berlet 35 euro es kb 3000 db bringa all rendelkezesre, a varos hataraig.
  Itt nagy divat a ‘carpooling’ szomszedok, kollegak 1 autot hasznalnak munkaba jarashoz. Ez ado szempontjabol is nagyon jo megoldas: mind a 4 utas levonhatja az adojabol – 0.15cent/ km -, nem csak az auto tulaja. Bicikli hasznalatat is jutalmazza az adohivatal 21 cent/km. Ha takaritonot alkalmazol abbol is leirhatsz 30 %-ot .Hirtelen ennyit az adorol.
  Egeszsegugy: Belgiumban betegbiztositas nelkul nem allhatsz munkaba.Ezt 3 havonta vagy egy osszegben kell befizetni, 100-150 euro/ ev. Emellett egy orvosi vizit 20-35 euro amit a biztosito 80%-ban all.Ha leadod az orvosi igazolast, a biztosito visszafizet. Emelle kell korhazi biztositas is, arra az esetra, ha…Ha beteg a gyereked, nem maradhatsz vele tappenzen, mint otthon. Ha szabadsaggal nem tudod megoldani, akkor a biztosito kuld bebiszittert.
  Apropo, szabadsag: 20 nap jar, es a ceg donti el, hogy ad e tobbet vagy sem.Ha pl. 01/07/2012 kezdesz dolgozni, akkor erre a 6 honapra az ev vegeig nem jar egy nap sem, 2013-ra 10 nap, es majd csak 2014-tol jar a teljes 20 nap.A szabadsagpenz egy evben egyszer egyosszegben kerul kifizetesre majus-junius korul. Ez jol hangzik, addig amig nem tudod, hogy ha juliusban 3 het szabira mesz, akkor arra a 3 hetre egy fillert sem kapsz.

  antwerpenben kiadasok : 1 honapra 2 kisgyerekes csaladnak, 2 szobas lakasban , 2 autoval:
  lakber: 800 euro
  viz/gaz/villany : 150 euro
  internet : 40-50 euro
  2 gsm: 150 euro
  kabel/digitalis tv: 20euro
  bevasarlas: 400-600 euro
  uzemanyag 2 autora : 400 euro
  bolcsode: 600-800euro

  ehhez jonnek meg egyeb kiadasok : negyedevente szakszervezeti dij, lakas / auto/ beteg biztositas.

  Ha repulnel: csakis brussels airlines : 99 euroert mar lehet -idoben persze- jegyet venni
  .

 4. A Facebook-ról egy németországi „helyzetjelentés”:
  „:-Haftpflichtversicherung, ami nélkülözhetetlen minden család számára és egyéneknek is.Ugyanannyiba kerül családnak mint egy személynek.Fontos,mert ha pl.biciglivel neki megyek egy Mercedes-nek és behorpad az ajtaja, akkor fizet a bisztositóm.Vagy leverem a TV-t barátaimnál, ráülök valaki(nem családon belüli) szemüvegére stb.jelenteni kell a bizstositónál és fizeti.-Lakásbisztositás is kell.Nekem az ajtó ablaka tört ki és fizette a lakásbisztositó.-Folyószámla mindkét före, vagy egyedüli személynek.-Nehéz ovódát találni és az iskolákban nincs napközi, csak kivételes iskolákban,igy a gyerek sokszor már 10kor jön haza ,ha elsös.-A gyerek 12 éves korig nem hagyható felügyelet nélkül.Ha bejelenti a szomszéd,hogy hangos a gyerek vagy esetleg szerinte verik a gyereket,kijön a Jugendamt és elveheti a gyereket.Egy process után kaphatj a szülö vissza.-Egyáltalán mindenki mindenkit figyel és jelenti ,ha valami nem tetszik.A minap rámszóltak a közértben,hogy barátnömmel németül beszéljek,hiszen Németországban vagyunk.Erre én megkérdeztem,ha ö Görögországban egy hetet nyaral, akkor ö is görögül beszél?A kutyám öreg,alig tud menni és néha húzni kell.Egyik nap rámorditott egy napozó férfi a patak partjáról,meg akart engem verni, mert kinozom az állatot.Ezt is jó tudni,hogy milyen a mentalitás.Laktam Bajoroknál és most Badenben ezekben a legtöbb vagyonos és lenézi,nem keveredik a lakásbérlökkel.Mégis délen sok a külföldi.Északon laktam 2 évig ott ritkaságnak számitottam mint külföldi.Volt is aki a kinézetem miatt meg akart verni Potzdamban.Nem vagyok különös szerintem átlagos európai nö vagyok.Az átlag szerint 70% a Németeknek lakást bérel,Keletnémetben szinte mindenki.A lakbérek nagyon változók:München ,Hamburg a legdrágább,lehet 3szorosa a más helyeken lévöknek.Átlagban 5-15€ m2 de ennél drágábbak is vannak Münchenben.-A szemüvegek nagyon drágák,kb 200-600€ átlagban de sokkal drágább is lehet.-A kutyatartás nagyon drága ,föleg,ha orvoshoz kell vinni.Elsö kutya kb 50-75€ évente adó a második a duplája a harmadik is dupla.Tehát 3 kutya kb.250-375€ évente.Az oltás is kb 40-80€ évente.Az állatorvos elkér 40€-t csak ,ha megnézte a kutyát.Embereknél az orvosi ellátás ingyenes de van Praxisgebühr 10 € háromhavonta és a fogorvosnál is ugyanennyi.-A legtöbb betegbisztositó(magunknak kell választani vagy 150 közül) nem fizet alternativ gyógymódokat vagy csak részben fizet.Itt akkupunktura,masszázs,stb-re gondolok.Idöpontra néha hónapokat kell várni,föleg Keletnémetben ahol kevés az orvos.Falvakban is kevés az orvos,igy sokszor drága pénzért városba kell utazni kezelésekre.Én 23 éve élek Németben tudnék még sokat mesélni.”

 5. Kedves Petra!
  Nem tudtam, hogy a közgazdasági végzettséggel rendelkező egyének a psichológiában is jártasak. 🙂
  Ami pedig a bejegyzését illeti: csupa megválaszolatlan kérdés – ad 1. Ad 2: az „otthoni életnek” is vannak költségei. Hisz az autó nem jogsival működik, az áramot, vizet stb. pedig sehol nem adják ingyé. Illetve nem sok olyan edzőteremben jártam eddig, ahol ne kellett volna belépőt fizetni, és még sorolhatnám…
  Ahhoz pedig igen jó munkaerőnek köll lenni, hogy a cég fizessen mindent: lakást, autót, sőt a gyerekek óvodáját, iskoláját, de még a hazautat is. Persze semmi sem lehetetlen. Viszont, ha valaki azért költözik Magyarországról Csehországba, hogy az anyagi helyzetén javítson, hát bizony, az….
  Erre annyit tudok csak mondani, hogy az ügyes ember „otthon” is feltalálja magát, a hülyének meg mindegy, hol él. Lehet, hogy „nyugaton” jobban lehet keresni, viszont ha valaki családostul kicuccol, annak számolnia kell azzal, hogy a bevétel mellett a kiadások is megnövekszenek.
  Kedves Petra, természetesen nem akarom fikázni az írását, csak elmondtam a véleményem. Mindezek mellett a maga által felvetett (egyes) kérdések helyenvalóak.
  Sándor József Benedekné

  • Kedves Sándor József Benedekné!
   Azt hiszem kicsit eltévedt, amikor erre a blogra kattintott.
   Ez a blog nem arról szól, hogy menjünk, vagy maradjunk, hanem arról, ha már menni akarunk, vagy kint élünk, akkor mire kell számítanunk, mivel kell szembenéznünk a kinti élettel kapcsolatban akár anyagi, akár lelki, akár más dolgokkal kapcsolatban.
   Alá is írhatnám, hogy Szervác Pongrác Bonifácné, de nem így hívnak:-)

 6. Kedves Gilda,
  nem biztos, hogy a kommentelo viccelt a nevevel, ugyanis az egyetemen volt egy csoporttarsam, akit Sandor Jozsef Benedeknek hivtak 🙂
  Raadasul meselte, hogy elegge idegesito, hogy mindneki azt hiszi, hogy csak alnev es hulyeskedik. Egyszer mentot kellett volna hivnia, de termeszetesen nem vettek komolyan a neve miatt…
  Bocsanat, kicsit off volt, csak gondoltam elmeselem, hogy el Magyarorszagon Sandor Jozsef Benedek, ismertem is, es lehet van mar felesege :))
  Udv,
  Gabi

  • Hát ez nem igazán tudtam volna elképzelni:-)
   De a hozzászólás hangneméből én inkább azt gondolom, hogy nem ez az igazi neve.
   Persze lehet, hogy tévedek.
   Viszont, ha mégis így hívják, akkor is ez a véleményem a kommentjéről!

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás