Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

„Nincs ingyenebéd” – avagy tényleg ingyenes az ingyenes?

Nem olyan régen írtam egy cikket arról, hogy mikor kérhetünk és miben kérhetünk segítséget másoktól. Az egyik kiemelt szempont a cikkben az volt, hogy vannak helyzetek, amikor nem reális, hogy ingyen vagy bármilyen viszonzás nélkül elvárjuk azt, hogy a másik segítsen. Ilyen például, ha valamilyen szakértőtől pl. jogásztól kérünk tanácsot ingyen. Ez a mai cikk az előző bejegyzésem folytatásaként íródott és az „ingyenes-nem ingyenes, mikor melyik éri meg” témáját járja körül.

A környezetemben is látom, hogy sokan nagyon nehezen adnak ki pénzt olyan szolgáltatásokra, termékekre, amelyeknek vagy van ingyenes verziója vagy pedig úgy gondolják, hogy meg tudják oldani ingyen is. Nekem az a tapasztalatom, hogy „nincs ingyenebéd.” Sokszor ahhoz, hogy ingyen megoldjak egy problémát sok időt és energiát kell beleölnöm az ingyenes megoldás megkeresésébe. Ezt az időt pedig valamitől elveszem: pl. pénzkeresettől, gyerekeimtől, páromtól, barátaimtól… Egy teljesen friss példa. Tegnap úgy döntöttem, hogy egy konferenciára nem taxival megyek, hanem spórolásból átmetrózom a város másik felébe. Ez itt Dubaiban jó hosszú metrózást jelent. A végén valóban olcsóbban jöttem ki a dologból, ugyanakkor több, mint 1 órát elveszítettem a napomból, amit hasznosan tölthettem volna. Ez az idő volt az „ára” az olcsóbb megoldásnak.

A másik, ami gond lehet az ingyenes szolgáltatásokkal, termékekkel, hogy ott nem ügyfélként vagyok jelen, nem lehetnek elvárásaim, igényeim. Ha például egy jogásztól kérek egy ingyenes jogi tanácsot, akkor nem várhatom el, hogy az teljes körű és teljesen az én esetemre szabott legyen. Amikor ingyenes segítséget kérek, akkor szívességet kérek, ami azt jelenti, hogy a másik embertől függök teljes mértékben, hogy MIKOR, HOGYAN és MIT fog segíteni.

Az pedig szintén egy kicsit az „ingyenebéd” témája, hogy minden ingyenes termékhez, szolgáltatáshoz valakinek érdeke fűződik. Ha valamihez nem fűződik valakinek érdeke, akkor nem fog időt, energiát, esetleg pénzt beletenni abba, hogy nekünk valamilyen szuper ingyenes dologban legyen részünk. Félreértés ne essék, nem az a mondanivalóm célja, hogy lebeszéljelek benneteket az ingyenes dolgokról, csak arra hívnám fel a figyelmeteket, hogy vannak helyzetek, amikor igenis bele kell nyúlnunk a zsebünkbe a saját érdekünkben.

Szolgáltatások ingyen vagy sem

Kép: graur razvan ionut at FreeDigitalPhotos.net

Mik ezek a tipikus esetek, amikor érdemes inkább a fizetőset választani:

1. Ha „drága az időnk” és sok időbe telik megoldani valamit. Pl. valamilyen technikai probléma a számítógéppel.

2. Ha olyan szaktanácsadásra van szükségünk, aminek elmaradása, vagy elégtelensége esetén komoly anyagi, erkölcsi stb. veszteséget szenvedhetünk. Pl. adótanácsadás, jogi tanácsadás

3. Ha olyan szakember segítségét szeretnénk kérni, aki egyébként pénzért nyújt szolgáltatásokat, akkor előbb-utóbb érdemes a fizetős verziót választani, hiszen az ingyenes tanácsadás általában nagyon behatárolt. Pl. életmód tanácsadó, jogi tanácsadó, orvos.

4. Ha folyamatos támogatásra, segítségre van szükségünk. Ezt akkor várhatjuk el, ha valóban fizetős ügyfelek vagyunk.

5. Ha a másiknak pénzébe kerül vagy kiesést okoz, hogy nekünk segít, akkor nem várhatjuk el reálisan azt, hogy ingyen segítsen. Pl. fogorvos haverunknak legalább az anyagot ki kell fizessük akkor is, ha nagyon jóban vagyunk. Hosszabb távon a barátság rovására mehet a dolog, ha nem így teszünk.

Az álláskereséssel kapcsolatos szolgáltatások elég speciális esetet jelentenek. Erről külön is írok, mert ez az a téma, amivel külföldön élő vagy külföldre vágyó magyarok körében legtöbbször találkozom. Érdemes végignézni, hogy kik itt a főbb szereplők, akiknek valamilyen érdeke fűződik a dologhoz:

 • Álláskereső
 • Állásközvetítő vagy fejvadász
 • Munkaerőt kereső cég
 • Egyéb álláskereséssel kapcsolatos tanácsadást nyújtó szolgáltatók: pl. önéletrajz írók, karrier tanácsadók stb.

Tudomásul kell venni, hogy álláskeresőként nem én vagyok elsősorban az ügyfele az állásközvetítőnek vagy fejvadász cégnek, még akkor sem, ha a profibb cégek „ügyfélként” kezelnek. Nekik a megbízójuk, a munkatársat kereső cég fizet. Nem várhatjuk el ezért, hogy ők teljes erőbedobással állást fognak nekünk keresni, hiszen nekik nem abból van pénzük, hogy nekünk állást találnak, hanem abból, hogy a megbízójuknak megtalálják a megfelelő embert.

Ma még ritka az olyan szolgáltatás a piacon, ami azt kínálja, hogy álláskeresőnek segít munkát találni. Ez általában magas szintű vezetői pozíciók esetén fordulhat elő. Olyan viszont gyakori, hogy egy-egy munkaközvetítő cég oktató anyagokat tesz fel az oldalára az álláskereséssel kapcsolatban (pl. hogyan írj önéletrajzot). Ezzel segíti az álláskeresőt, de önmagát is, hiszen könnyebb egy felkészültebb álláskeresőnek állást találni. Álláskeresőként azt tehetem meg, hogy profik segítségét veszem igénybe pl. önéletrajz írásban, interjú felkészítésben vagy karrier tanácsadásban. Ezek a szolgáltatások fizetősek, de ha emiatt hamarabb találunk állást, akkor máris visszajött az ára.

Végül a Facebook csoportokban szétszórt álláskeresési kérdésekről…. Nem mondom, hogy reménytelen, de ha nincs olyan mázlink, hogy épp egy munkatársat kereső cégbe botlunk, vagy valakibe, akinek a cége munkatársakat keres, akkor komoly segítségre nem számíthatunk. Sokkal inkább érdemes a LinkedIn vagy egyéb szakmai közösségi portálokat használni kapcsolat építésre és álláskeresésre. Erről már korábban írtam, itt olvashatjátok.

Érdemes ezt a cikket is elolvasni, ha érdekel Titeket, hogyan néz ki az ingyenesség témája a szolgáltató oldaláról.

Ha tetszett a bejegyzés KLIKK IDE és kövess a Facebook-on is.

Ha pedig a LinkedIn csoporthoz csatlakoznál, KLIKK IDE.

Comments

comments

5 hozzászólás

 1. ,,Ingyenebed”, legyen,de erthetoen, mindenkinek tudomasara hozva, INGYEN UTBAIGAZITAS az ismerosok, rokonok,baratok, magyar klubok,magyar egyesuletek es egyhazak reszerol! A Votisky Petra bologjat is beleszamitva, egeszen komoly tajekoztatasi, tajekozodasi lehetosegek vannak!Szerintem, azert igy nem kellene: Kedves ismerosom aki egyedulallo,segiteni akarasaban, elfogadott ,befogadott egy, termeszetesen magyar parocskat, ideig-oraig, amig lakast talalnak. A lakas keresesebol majdnem egy ev lett,es ahogy teltek,multak a hetek, honapok, a parocska kezdett vezerszerepet jatszani,iranyitani, beleszolni a dolgokba,annyira elszemtelenedtek, hogy kezdtek szamon kerni azt, hogy hova megy a lakas tulajdonosa, mikor jon haza es meg sok-sok egyeb kisebb-aptobb furkalasok. Na termeszetesen, betelt a pohar es nagy derrel-durral eltavoztak. Amint hallom, eleg sok ilyen eset fordul elo! Azert kellene tisztan es az elejen tajekoztatni a kitelepedoket, hogy ingyenes utbaigazitast, tajekoztatast igen, de ennyi! Penz nincsen,mert azert kulfoldon kemenyen meg kell dolgozni.Igaz, jol elnek, de illene a kunyeraloknak meglatni azt, hogy mennyi munka van az un. jolet mogott!A tanulasrol, a majdnem mindennapi felkeszulesrol, evi tovabbkepzesekrol ne is beszelyunk! Es mindezeket bizony nem ingyen adjak! Egy masters, csak ugy siman b.20.000 amerikai dollar es nem ugy van mint keleteuropaban, hogy ha fizettel, akkor garantaltan diplomat kapsz! A vizsgakon, a teszteken bizony nagyon kell tudni,mert a professzorok nem jaratjak le a becsuletuket, de ha tudsz,becsuletesen, korrekt modon elismernek! Ahhoz, hogy doktoratusod legyen, hogy egyetemi tanar legyel, egyszeru a kovetelmeny, TUDNI KELL, s ha tudsz akkor repulhetsz a csillagos egig ! Petra,minden dicseretet megerdemel,figyelmeztet, noket beszeltet, sorsokat,lehetosegeket es megoldasokat mutat be, amikbol tanulni lehet a kitelepedesre valo felkeszulesben!
  Kellemes unnepeket kivanok mondenkinek !

 2. mar ne haragudj, de hol van olyan hogy ha fizetsz biztos hogy diplomat kapsz???? en voltam fizetoson, de ott is tanulni kellett, van aki meg be se fejezte csoporttarsaim kozul, es most halogatom a nem fizetost, mert meg nem keszultem fel elegge. De itt is aki fizet, az sem megy at automatikusan a vizsgakon, szerintem ez hulyeseg. De lehet az a baj hogy nem egy divatos es konnyu szakot valasztottam.

  • Hát igen, a tanulással az a nagy feneség, hogy nemcsak pénzzel fizetsz, hanem idővel, energiával. Még az ún. „ingyenes” képzés sem ingyenes, hiszen a diplomáig rengeteg idődbe és energiádba kerül.
   Erről is szól részben a cikk: valaki, valahogyan mindenért fizet.

  • Nagyban megy peldaul nalunk,romaniaban! Hogy nem jelentik be hivatalosan, az egeszen mas,de pl. 100-200 Euro egy vizsga,a kert jegytol fuggoen! Euro legyen, a tobbi megy es ez meg nem-is a mely viz! Az utobbi 10 evtol kezdve, bizony magyarban is mindent el lehet intezni! Hogy boven nagyobbak az arak, hat Istenem -Uram, de lehet! Ezt csak tajekoztataskent! Termeszetes, hogy annak van elonye aki tenylegesen kemenyen tanul es foleg az edesapukaja vagy a sajat keservesen megszerzett penzen,mert nem illendo, hogy az adofizetok nyakan huzni a hasznot es utana lelepni kulfoldre!!! Dicserendo az, hogy az orvossa valas 6 eve alatt a nappali kurzusok,gyakorlatok es az ejszakai fizikai munkak a megelhetesert megkemenyitettek a fiatalembert,az egyetemistat! Hol vannak ma az ilyen emberek???

 3. Apropo, hol van ,,AZ OLYAN?”
  Hol van a ,,de itt is aki fizet?”, mert ha amerikarol, kanadarol, angliarol es etc. -rol beszelunk, akkor termeszetresen mas a helyzet!
  Csak egyetlen-egy kerdes,nem a kulcsat keresem, mert nem az en dolgom, nem tartozik ram,de hogyan is van a dolog rengeteg doktoratussal,a doktori diplomak megvonasaval meg elnoki szinten is,mirol beszelunk itt kedves Zsu?
  Fizetoson voltal es nem keszultel fel??? Oszinten sajnalom, de egyaltalan nem csodalkozom!!!
  Olvsad el a Petra rovid, tomor es a pontot az ,,i” beture tevo kommentjet! Petra megertette a lenyeget es nem nevezte ,, hulyesegnek!”, mert megertette, hogy nem az ottani-ittrol irok hanem az itteni-ittrol! Az ottani -ittet nem ismerem ! Amit nem ismerek, arrol nem irok velemenyt! Hogy a diploma dolgozat? Nahat, itten vagy magyarban, par ezer euroert keszen, bekotve, a kezecskedbe adjak! Ja, hogy annyira lustika a ,,valaki”, hogy at-sem olvassa es jelentkezik a vizsgara, hat az magara vessen,mert szerintem az ilyenre illik az altalad idezett konkluzio! Egyebkent, kimondottan egyeni velemenyem, hogy aki nem vegzi el annak az idejeben a tanulmanyait, ott valami baj van, valami santikal!Ahol eloli a gyom a kertet, a foldet, ott nem varhat senki bo termest, csak valami satnya es csokott termekeket,amiknek a tovabbiak soran ,,Csak ugy is veszi hasznat!” Amennyiben egessegi okok miatt halasztottad el a vizsgakat, akkor a leg oszintebben kerek elnezest a, kisse kemenyebb, de oszinte szavaimert!
  Befejezesul idezem a Petra csodalatosan talalo mondatat:
  ,,Valaki,valahogyan mindenert fizet.”
  Ha te munkad eredmenyebol fizetsz es nem tanulsz , az a hulyeseg!
  Ha a szulok fizetnek es nem tanulsz, az hitvanysag, hulyeseggel tarsulva!
  Itt becsuletrol is szo van es aki nem tartja be a jatekszabalyokat, azt figyelmeztetni kell,ha tovabbra is a rossz uton marad, akkor a segitseget annak kell adni, aki megerdemli! Apropo az uj magyar tanugyi torvenyrol, mert ahogy nem birja az orszag az ingyen tanulok tartasat, mar lazongunk! Hogyan van elkepzelve, hogy ingyen tanulunk es a vegzes utan rohanunk kulfoldre??? Nagyon szeretnem ha Petra ezt a problemat is targyalna irasaiban! Nagyon nem jol mennek a dolgok! A tanugyben is azt a hibat kovetik el mint a mezogazdasagban. Csak az eliteknek legyen joguk! Tonkretesszuk a kisgazdakat, osszevasarolnak ezer hektarnyi vagy tobb ezer hektarnyi teruletet, gepesitjuk, 20 ember elvegez minden munkalatot es a magyar nep mehet a ,,csodaba, dolgara” kolduni vagy ehen pusztulni???!!!
  Nem folytatom tovabb, mert kezd bosszantani a Zsu meglatasa, felfogasa es a stb. ha egyaltalan van !

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás