Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Munkakeresés Dubajban – amerikai módra

A mai interjú speciális több szempontból is. Interjúalanyom Taisha, aki jelenleg regionális kompenzációs vezetőként (Regional Compensation Manager) dolgozik Dubajban. Nem Dubajból ismerem azonban, hanem még korábban együtt végeztük a coaching képzést a kanadai Erickson International online kurzusán. Számtalanszor beszéltünk egymással, találkoztunk virtuálisan, de teljesen elképzelhetetlen volt, hogy valaha földrajzilag egy helyen leszünk. Aztán Tai úgy döntött, hogy új munkát keres és Dubajt nézte ki magának. Erre mondják, hogy kicsi a világ, nem? 🙂

Nagyon izgalmas ez a beszélgetés olyan szempontból, hogy a külföldi munkakeresésnek egy másfajta stratégiáját mutatja be, mint ami nagyon gyakori a magyarok körében. Néha jó egy kicsit ilyen szempontból is külföldre kalandozni. Fogadjátok szeretettel az interjút. (Az angolul értők elolvashatják az eredeti interjút angolul, a magyar verzió alatt.)

Kérlek mondj magadról pár szót.

Spontán személyiség vagyok, aki mindig keresi az egyre jobb lehetőségeket és változásokat az életében. Szeretek utazni, felfedezni, megismerni különböző kultúrákat, embereket, helyeket és ezt a hobbimat igyekeztem a karrierembe is beleépíteni úgy, hogy különböző régiókban kerestem munkalehetőségeket.

A karrier/életút, amit választottam, nem tipikus; magamévá tettem azt a felfogást, hogy az „otthon” sokkal inkább ott van, ahol lehajtom a fejemet, nem pedig egy ház, amiben lakom. Vannak mellette és ellene szóló érvek, de én ezt az életet választottam.

A sikeres karrierem mellett, ami lehetővé tette, hogy néhány kontinensen megforduljak, szereztem egy coaching végzettséget is, ami felnyitotta a szememet és a világomat, ezáltal mélyebben értem magamat és az életemet. Ahogy folytatom a tanulást és felfedezést, remélem, hogy továbbra is élvezni fogom mindazt, amit a világ ajánlani tud számomra.

Mesélj egy kicsit az eddigi karrieredről kérlek.

Egyedülállő, amerikai születésű HR szakember vagyok, több mint 13 éves szakmai múlttal a hátam mögött. A karrieremet az USA-ban, pénzügyi területen kezdtem kompenzációs és javadalmazási elemző (Compensation and Benefits Analyst) pozícióban, mielőtt átköltöztem Angliába és 5 éven keresztül HR generalistaként és kompenzációs és javadalmazási vezetőként dolgoztam. Az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióért voltam felelős. Ezután úgy döntöttem, hogy itt az ideje a karrier váltásnak és szabadúszó HR tanácsadóként dolgoztam a Karibi térségben, mielőtt elfogadtam egy kompenzációs és javadalmazási vezetői pozíciót egy telekom cégnél, szintén a régióban. Összesen 6 évet dolgoztam a Karibi térségben, mielőtt keresni kezdtem valami új lehetőséget a világban.

Miért döntöttél a váltás mellett?

Azért döntöttem a váltás mellett, mert nem akartam letelepedni a Karibi térségben és 6 év után döntést kellett hoznom. Nincsenek közeli rokonaim a Karibi térségben, ezért elkezdtem keresni a lehetőségeket, hogy hazatérhessek Amerikába és közelebb legyek a családomhoz. A másik lehetőség az volt, hogy keresek egy másik nemzetközi megbizatást. Én az utóbbi mellett döntöttem.

Miért pont az Egyesült Arab Emírségeket választottad?

Miután 2013. januárjában egy rövid látogatást tettem Európában és rengeteg kollégával beszélgettem a munkaerőpiacról, világossá vált, hogy az európai piac hanyatlik és nagyon kevés nekem való munkalehetőség van. Mindazonáltal az Emírségekről úgy beszéltek, mint egy gyorsan növekvő piacról (ami nem olyan lomha, mint az amerikai vagy európai piacok), ahol azonnal megpályázható munkalehetőségeket találhatok. Néhány hónapos piackutatást végeztem, majd elkezdtem érdeklődni munkalehetőségek után fejvadász cégeknél.

Álláskeresés Dubajban

Hogy kezdted a munkakeresést? Mi volt a stratégiád?

A munkakeresést először is online kezdtem. A LinkedIn-t használtam, hogy minél több, területemen dolgozó Emírségek-beli ismerőst szerezzek. Frissítettem a LinkedIn profilomat, hogy hangsúlyozzam azt a szándékomat, hogy az Emírségekben keresek munkát. Az volt a célom, hogy a jelenlegi és új kapcsolataim is tudjanak erről a szándékomról. A következő lépés volt, hogy megkeressem az összes olyan fejvadász céget, amelyik HR területre specializálódott. Őket közvetlenül megkerestem e-mailen és telefonon keresztül. Az Emírségek-beli ismerőseim visszajelzései alapján világossá vált, hogy ahhoz, hogy egyértelmű legyen az elkötelezettségem az Emírségek-beli munkavállalás iránt, el kell utaznom az Emírségekbe és személyesen találkoznom a fejvadászokkal és potenciális munkaadókkal. (Előtte soha nem voltam az Emírségekben vagy Dubajban.)

Az volt a stratégiám, hogy mielőtt megérkezem Dubajba, már megszervezzek az otttartózkodásom első két hetére annyi találkozót fejvadászokkal és más HR-es kollégákkal, amennyit csak tudok.

Hogyan készítetted elő a dubaji utazásodat?

Úgy döntöttem, hogy 2 hónapot töltök Dubajban, nemcsak a munkakeresés miatt, hanem hogy felfedezzem, utazzak a régióban. Mindazonáltal az első két hetet azzal töltöttem, hogy fejvadászokkal és más szakmabeliekkel találkoztam és nyilvánvalóvá tettem a szándékaimat.

Emellett felvettem a kapcsolatot egy női szervezettel, ami további kapcsolatépítési lehetőségeket nyújtott számomra és gyakorlati tanácsokkal látott el az Emírségekbe költözéssel kapcsolatban. Ebben a szervezetben is megosztottam a tagokkal a munkavállalási szándékaimat, szerveződött is interjú rajtuk keresztül. Emellett jelentkeztem egy csoportos utazásra a női szervezet szervezésében és csodálatos 5 napot töltöttem Sri Lankán. Ez ismét csak lehetőséget adott a kapcsolatépítésre és nagyon gyakorlati visszajelzéseket és tanácsokat kaptam a dubaji munkavállalás és élet kapcsán.

A kényelem kedvéért és azért, hogy egy lakónegyedben lakhassak és otthonosabban érezzem magam, ne pedig egy hotelban legyek elszeparálva, úgy döntöttem, hogy hat hétig egy 2 szobás/2 fürdőszobás lakást fogok megosztani egy Dubajban lakó angol nővel. A visszajelzései, tapasztalata a dubaji munkavállalással és élettel kapcsolatban felbecsülhetetlennek bizonyultak.

Végül miért fogadtad el ezt a megbízást?

Még az interjú fázisban nagyon sokat megtudtam erről a multinacionális cégről. A regionális kompenzációs és juttatási pozíció új volt a szervezetben, de a Közel-Keleten és Indiában jelentősen felduzzadt szervezet miatt szükség volt rá. Továbbá a toborzási vezetővel való tárgyalásaim alatt kiderült, hogy habár a HR funkció szorosan kapcsolódik a megfelelő globális HR területekhez, nekem mégis lehetőségem lesz fejleszteni és alkotni az üzleti igényeknek megfelelően. És végül a teljes csomag/szerződés nagyon jó volt. A munkakör az előzetes elvárásaimnak megfelelő volt fizetés és juttatások tekintetében, így nagyon könnyű volt meghozni a döntést és elfogadni a pozíciót.

Mit gondolsz mik voltak a legfontosabb momentumok ebben a sikertörténetben?

Azt hiszem a legfontosabb tényező a felkészülés és az optimizmus volt. Mielőtt megérkeztem az Emírségekbe, megpróbáltam annyit kutatni, amennyit csak tudtam és annyi ismerettséget kiépíteni, amennyivel ténylegesen kapcsolatba tudtam lépni, amikor megérkeztem. Ez fáradtságos kutatással, e-mailekkel, telefonokkal teli órákat eredményezett.

Ráadásul a visszajelzések másoktól nem mindig voltak annyira pozitívak, mint amennyire szerettem volna, de őszintén hittem, hogy találni fogok munkát az Emírségekben. Idegölő volt, hogy úgy mentem oda két hónapra, hogy tényleg senkit nem ismertem, de optimista voltam, hogy találkozni fogok emberekkel, barátokat szerzek és sikeresen elérem a célomat, és így is lett. A valódi kihívás a végső költözésem Dubajba, arra a helyre, amit otthonomnak fogok hívni.

Job Hunting in Dubai – American style

Could you tell me something about yourself? 

I am a spontaneous individual always seeking better opportunities and change in my life. I have a passion for travelling, exploring, and learning about different cultures, people, and places and I tried to incorporate this passion in my career by pursing opportunities in different regions.

The career/life path I’ve chosen is not a typical one; however, I’ve adopted the concept that ’home’ is where I lay my head rather than focus on having ONE house to reside in. This has it’s pros and cons and but it’s the choice I’ve made for my life.

In additional to having a good career that has taken me to a few continents, I’ve also pursued a coaching accreditation that has opened my eyes and my world to a deeper understanding of life and myself. As I continue to learn and explore, I hope to continue to enjoy all that the world has to offer.

Please tell me something about your career until now.

I am a single, American born professional specialising in Human Resources with approximatey 13+ years of experience. I commenced my career in the United States in Financial Services as a Comp and Bens Analyst before relocating to Europe (UK) and working for 5 years supporting the EMEA (Europe, Middle East and Africa) region as a HR Generalist and Comp and Bens manager. I then opted for a career change and worked as a freelance HR consultant in the Caribbean region for 2 years before accepting a Comp and Bens managerial position in Telecommunications in the same region. My career in the Caribbean lasted for approximately 6 years before I began to search for another career opportunity in the world.

Why did you decide to change? 

I decided to change because I was unwilling to settle down in the Caribbean and after 6 years I had to make a decision. I did not have any immediate family in the Caribbean, so I started to explore the options of relocating home (America) to be closer to my family or to secure another international assignment. I opted for the latter.

How did you chose the target country, UAE? 

After visiting Europe in Jan 2013 and speaking to several of my colleagues about the employment market, it was clear that the European market had taken a decline and job opportunities were few and far between for me. Nevertheless, the UAE was highlighted as a good emerging market (not as sluggish as American and European markets) with possible employment opportunities which I could explore in the immediate term. I did my research for a couple of months and started to inquire with employment agencies on employment opportunities.

How did you start the job hunting? What was your strategy? 

My job hunting started online in the first instance. I used LinkedIn to establish (connect to) as many UAE based contacts as possible in my field. I updated my profile on LinkedIn to clearly highlighting my desire to secure employment in the UAE with the intention of having existing and new contacts knowledgeable of my intention. The next step was to identify all the HR specific employment agencies and to make contact with them directly both via email and phone. Based on the feedback from UAE based contacts, it was clear that in order to show my commitment to securing a role in the UAE I would have to visit the country (I had never been to the UAE – Dubai previously) and meet recruiters and prospective employers face to face.

My strategy before landing in Dubai was to set up as many appointments with recruiters; other HR colleagues within the first two weeks of arriving.

How did you prepare your trip to Dubai? 

I decided to spend 2 months in Dubai not only job hunt but to explore and travel within the region. Nevertheless, I spent the first two weeks meeting with recruiters; professionals in my field; and ensuring persons were well aware of my intentions.

Additionally, I reached out to a woman’s association which provided me with additional networking opportunities and provided me with practical insight to relocating to the UAE from my home country. I also shared my intentions of securing employment and actually received interviews through word of mouth via this association. Additionally, I signed up for a group holiday (since I was required to leave the UAE after 30 days on a visitor’s visa) with the association and enjoyed a wonderful 5 day trip to Sri Lanka during my stay. Again, it was an opportunity to network and get very practical feedback and advice on living and working in Dubai.

For comfort and the ability to reside in a residential area and feel more at ’home’ rather than be isolated to a hotel, I decided to secure a six week flat share in a 2 bed/2 bath apartment with a professional UK female residing in Dubai for one year to date. Her feedback and experience of working and living in Dubai proved to be invaluable.

Why did you accept the job finally? 

At interview stage, I learned a lot about this multinational company. The regional Compensation and Benefits function was new to the organisation but due to the significant growth of the Middle East / India operation it was required. Furthermore from my discussions with the hiring manager, it appeared the HR function was well intergrated with its global HR counterparts although I’d still be allowed the opportunity to develop and create in line with what the business required. And lastly, the overall package/ contract was very good. The role was on par with my expectations for salary and allowances and so it was a very easy decision to accept the role.

What do you think, what was the most important factor in this success story? 

I think the most important factor is preparation and optimism. Before I headed to the UAE, I tried to do as much research as possible and establish as many contacts as feasibly possible to tap into once I hit the ground. This resulted in hours of laborious research; emails; phone calls.

Additionally, the feedback from others wasn’t always as positive as I would’ve liked but I truly believed I would secure a role in the UAE. Since I really didn’t know anyone going for two months on my own was nerve wracking, but I was optimistic that I would meet people, make friends, and be successful in my pursuits and I have been. The real challenge is my final relocation back to Dubai – the place I will be calling home.

Ha a külföldi életről, külföldre költözésről olvasnál még többet, akkor izgalmas meglepetéseket találsz itt a Nők Külföldön oldalon. KLIKK IDE a meglepetésekért. 

Ha tetszett a bejegyzés KLIKK IDE és kövess a Facebook-on is.

Ha pedig a LinkedIn csoporthoz csatlakoznál, KLIKK IDE.

Comments

comments

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás