Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Fő az egészség – Tennivalók (nem csak) nőknek költözés előtt

Amikor meghozzuk a döntést, hogy külföldre költözünk, akkor hirtelen annyi tennivalóval szembesülünk, hogy hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy egészségünkkel kapcsolatban mit kell tennünk utazás előtt. A mai bejegyzésben egy olyan feladatlistát állítottam össze, amit érdemes végignéznünk hosszabb külföldi tartózkodás előtt, illetve még akkor is hasznos lehet, ha valaki már külföldön él, de még nem foglalkozott ezzel a témával.

Ha nem megyünk messzire Magyarországtól akkor is adódhatnak olyan egészségügyi kérdések, problémák, amelyek nagymértékben megnehezíthetik az életünket. Érdemes ezért legalább egyszer átgondolni a listán szereplő kérdéseket, hiszen a célországban lehet, hogy nem elég fejlett az egészségügyi ellátás, vagy esetleg túl drága. Sok pénzt, időt és aggódást spórolhatunk az előzetes tervezéssel.
3-4 hónappal utazás előtt:
 • Gyűjtsd össze a célországgal kapcsolatos legfontosabb információkat:
  • Milyen egészségügyi kockázatok lehetnek? Kell-e védőoltás vagy bármilyen előzetes felkészülés, hogy problémamentes legyen az életünk az új országban. Védőoltásokról ezen a linken lehet tájékozódni, de érdemes járványügyi szakemberrel beszélni, ha kétségeink támadnak. Ő meg tudja mondani, hogy az ajánlott oltások közül mit érdemes beadatnunk és milyen ütemezésben. Ha valamilyen krónikus betegséged van, gyereket szeretnél vagy terhes vagy, akkor erről is beszélj az orvossal. Befolyásolhatja a védőoltásokkal kapcsolatos döntést.
  • Nézz utána, hogy a célországban milyen egészségbiztosítási rendszer van: Mennyibe kerül? Milyen szolgáltatásokat fed le? Milyen minőségűek a szolgáltatások? Ebben többek között a célországban lévő magyar nagykövetség tud segíteni.
  • Ha EU országba utazol, akkor nézz utána, hogy lehetsz-e mindkét országban teljeskörűen biztosítva. Ha nem, akkor az EU kártya kiállításának milyen feltételei vannak a célországban és mennyi időbe telik megszerezni, ha már van kinti egészségbiztosításunk. Kellemetlen élményben lehet részed, ha Magyarországon csak a sürgősségi beavatkozásokra vagy jogosult, kint pedig nem olyan színvonalú az ellátás, amit elvársz vagy nem fedezi a biztosításod. EU információkat itt találsz.
  • Ha nem EU országba utazol, nézz utána, hogy van-e a két ország között megállapodás. Itt találsz infomációkat, illetve az OEP ügyfélszolgálatán érdeklődhetsz. Akivel ügyintézővel találkoztam személyesen vagy beszéltem telefonon, mindenki kedves és készséges volt. 🙂
 • Gondold végig, hogy van-e olyan orvosi beavatkozás, amelyet már hosszabb ideje halogatsz. Ha van ilyen, akkor egyeztess az orvosoddal, hogy mennyi ideig halogatható még vagy érdemes esetleg most megcsinálni. A felépülési idő esetleg több hónap is lehet, ezért ne húzd el ezt a megbeszélést.
Egészségesen külföldön

2 hónappal az utazás előtt:

 • Nézz utána, hogy a célországba milyen gyógyszert nem vihetsz be vagy orvosi lelet szükséges a beviteléhez. Erről egyeztess utána az orvosokkal.
  • Ha valamilyen krónikus betegséged van (cukorbetegség, allergia, asztma stb.), akkor feltétlenül egyeztess az orvosoddal: Mennyi és milyen gyógyszert kell magaddal vinni, mire kell vigyáznod, milyen gyakorisággal kell orvoshoz menned kint? Mindenképpen kérjél tőle idegen nyelvű orvosi véleményt, leletet vagy fordíttasd le a magyart szakfordítóval. 
 • A konzulátus illetve az orvosod segítségével nézz utána, hogy a célországban milyen orvosi ellátást tudsz igénybe venni, kihez tudsz fordulni.
 • Beszélj meg időpontot a háziorvosoddal egy általános kivizsgálásra. Ha ott bármi kiderül, akkor még van idő az indulásig megoldani. A vényköteles gyógyszereket is írasd fel.
 • Egyeztess időpontot a fogorvosoddal, mert nagyon kellemetlen, ha rögtön fogászati beavatkozással indul egy külföldi tartózkodás.
 • Egyeztess időpontot a nőgyógyásszal rákszűrésre, általános kivizsgálásra. Ha gyereket tervezel vagy terhes vagy, akkor érdemes megbeszélni vele, hogy hogyan tervezed a dolgot: Kint szeretnél szülni vagy hazajössz? Hol csinálják meg a vizsgálatokat? stb. A terhességről, szülésről lesz egy külön bejegyzés.JKözvetlenül utazás előtt:

 • Váltsd ki a gyógyszereket, készítsd össze a legfontosabb gyógyszereket, amelyekre szükséged lehet: fájdalomcsillapító, lázcsillapító stb. Kint lehet, hogy nem fogod rögtön megtalálni a megfelelőt vagy csak recepttel tudod kiváltani.
 • Nézz utána a kinti segélyhívó számoknak.
 • A háziorvosod, kezelőorvosod elérhetőségét kérd el, ha eddig nem tetted meg, hogy szükség esetén tanácsot kérhess tőlük. Beszéld meg velük ennek a módját.Megérkezés után:

 • Nézz utána, hogy melyik a lakóhelyedhez legközelebb eső kórház, orvosi rendelő. A konzulátus vagy a helyi magyar közösség esetleg tud magyarul beszélő orvost is ajánlani. Érdemes ezeket az információkat még akkor begyűjteni, amikor nincs baj.
 • Érdemes annak is utána nézni, hogy milyen magán egészségügyi szolgáltatók vannak a városban, ahova költöztél. Esetleg szükséged lehet rá.
Hamarosan jön a gyerekekkel kapcsolatos feladatlista, egy vendégszerző tollából.

Gyerek és külföldre költözés témakörben mire vagytok kíváncsiak? Várom kommentjeiteket, kérdéseiteket.

Ha tetszett a bejegyzés KLIKK IDE és kövess a Facebook-on is.

Ha pedig a LinkedIn csoporthoz csatlakoznál, KLIKK IDE.Comments

comments

15 hozzászólás

 1. Igyekszem minden bejegyzest elolvasni,mert nagyon gyakorlatias, tapasztalatbol fakado tanacsokat , tajekoztatasokat olvahatok! Indirekt modon erdekelve vagyok.Nagyon remelem, hogy ajalasomra a szeretett lanyom is olvassa a bejegyzeseket !
  Koszonom kedves Votisky Petra, nagyon koszonom, irjal tovabb !!!

 2. Köszönöm a visszajelzést és a kedves szavakat. Így legalább látom, hogy van értelme a munkámnak. 🙂

 3. Úgy tudom, hogy az új szabályok szerint a háziorvos 1 hónapra írhat fel gyógyszert, de külföldi tartózkodás miatt ezt megteheti 6 hónapra előre.

 4. Még az jutott eszembe, hogy ma itthon szinte lehetetlen bejutni a szakrendelésekre, legalább 2 hónapos várakozási időre kell számítani.
  Ezért, ha valaki az itthon töltött idő alatt be szeretne jutni a kórházi szakrendelésekre, akkor célszerű már kintről, 2-3 hónappal előre kérni.
  Én több szakrendelésre próbáltam bekerülni felülvizsgálatra, július közepén kértem időpontot, és csak szeptember végére adtak volna. Persze akkor már megint kint leszünk, szóval nem jutok be, de majd a következő hazajövetelkor okosabb leszek:-)

  • Szia Gilda!

   Mar epp hianyoltalak. 😉

  • Itt vagyok én minden nap, csak nem mindig van időm hozzászólni:-)

 5. Koszonom Gilda a szuper kiegesziteseket. 🙂

  Igen, a gyogygyszertarban max. 1 honapnyit adnak, kiveve specialis esetekben. Ilyen a kulfold is.
  A szakrendelessel tenyleg vigyazni kell, koszonom a kiegeszitest, mert a varakozasi idot valoban nem szamoltam bele. En a vizsgalat, konzultacio idopontjat irtam le.

  • Hát erre én sem gondoltam, amíg nem találtam magam szembe a rendszerrel.
   Gyakorlatilag egy magánklinikára kellett elmennem, hogy a fiam kinti orvosának el tudjam vinni a kért véreredményeket.

 6. Sziasztok!
  Igen, a háziorvos ráírhatja a receptre, illetve beírhatja a gépbe, hogy külföldi út miatt x hónapra ellátva, és nincs gond.
  Nagyon örülök, Petra, hogy a rákszűrésre felhívtad a figyelmet! Csajok, ne csak a kenetet vegye le a doki, figyeljetek arra, hogy meg is vizsgáljon, és lehetőleg a petefészkeket ultrahanggal is nézze meg.
  Mellrák szűrésére fiatal életkorban az ultrahang alkalmasabb, 45 év felett mammográfia.
  Anyajegyeiteket is nézessétek meg bőrgyógyásszal.
  Üdv: Gitta (HáziorvosBlog)

  • A mai kórházi viszonyokat tekintve ezeket a vizsgálatokat jó pár hónappal az utazás előtt el kell kezdeni!
   Időpontkérés már fél évvel előtte ajánlott, hogy az esetleges eredmények is megjöjjenek:-(

  • Igen, itt szerintem két dolgot fontos észben tartani:
   – szűrésekre érdemes rendszeresen járni
   – tudnunk kell, hogy nagyjából milyen várakozási időre számíthatunk a lakóhelyünkhöz közeli rendeléseken.

   A fenti időpontok már a vizsgálatok, konzultációk (ideális) időpontját jelentik, amivel érdemes kalkulálni. Ehhez kell hozzáadni a várakozási időt.

   Ha nem tudunk ennyire előre számolni (sokszor ezt nagyon nehéz), akkor érdemes utána számolni, hogy ha (részben) magánrendelést veszünk igénybe, akkor mivel járunk jobban: még itthon megcsináltatni a vizsgálatot vagy esetleg külföldön. Ha nyugatra megyünk, akkor legtöbbször még magánrendeléssel együtt is jobban járunk az itthonival.

 7. Szia Gitta,

  Köszi szépen a kiegészítést.

  Petra

 8. Szia, mindez nagyon fontos, szuper így átgondolva és összeszedve. Tengerentúl esetében, ahol nagyon húzós a társadalombiztosítás átmeneti megoldást jelenthet az egy évre érvényes itthonról kötött biztosítás is, különösen, ha többszöri ki-beutazás is van.
  üdv, Andrea

 9. Nagyon köszönöm az új szempontokat. Kiegészítem majd a listát. 🙂
  Ennek a bejegyzésnek az áll a hátterében, hogy ez a téma tényleg kiesik a nagy készülődésben, így már több nővel is találkoztam, akiknek sok utána járásába, idejébe, pénzébe került egy-egy helyzet megoldása.
  Remélem ez a lista segít abban, hogy akik most költöznek más országba (akár Magyarországról, akár egy másikból), ők át tudják gondolni, hogy milyen fontos tennivalóik vannak.
  Például, ha EU országból költözünk Közel-Keletre, akkor elég sok átgondolnivaló van. Pl. bizonyos gyógyszereket még recepttel se lehet bevinni.

 10. Sziasztok!
  Nagyon jok a cikkek sok okosság van bennük.Nem azok a csajos blabla szovegek..
  Gratulálok:).
  Egyedülálló anyuka vagyok és külföldre szeretnénk menni hosszabb távra.Milyen lehetőségeim vannak pici babával?Törvények, támogatáso,lakás, munka, bölcsi terén?Németország érdekelne elsősorban.Irnátok cikket erröl?Sokakat érint ez a téma…

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás