Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Dolgozni bárhonnan avagy a virtuális asszisztens munkáról

Öt évvel ezelőtt, vagyis akkoriban, amikor indult a Nők Külföldön oldal, Görög Judit Virtuális Asszisztens segítségével két cikkben is bemutattuk a Virtuális Asszisztens szakmát. Ezeket ITT és ITT találod. Azóta nagyon sok minden történt Judittal: megszületett a kislánya, hazaköltözött, majd vissza Angliába, majd az Olaszországban élő Fekecs Krisztinával elindították közös vállalkozásukat és weboldalukat, a VA Tréninget. Juditot és Krisztinát kérdeztem a hordozható karrierről, a Virtuális Asszisztens szakmáról és a jövőbeli terveikről. 

Judit, amikor legutóbb beszéltünk, akkor még a Magyarországra költözést fontolgattátok. Mi történt azóta?

Nos, rengeteg minden! Hazaköltöztünk, aztán másfél év után visszajöttünk Angliába. Ennek sok oka volt, de talán az egyik legfontosabb, hogy a munkáltatók (főleg vidéken, ahol eredetileg is laktunk, és ahová visszamentünk) egyszerűen nem tudtak mit kezdeni velünk, főképp velem. Nem voltak túlzó elképzeléseink, de amikor nekem kevesebb fizetést ajánlottak, mint amennyit 8 évvel azelőtt kerestem (a jelenlegi tapasztalatom és képzettségeim töredékével), egyszerűen nem mondhattam igent. Interjúkra leginkább azért hívtak be, hogy megkérdezzék, miért költöztünk haza és hasonlók, nagyon komolytalan volt az egész.

Felmerült a fővárosba való költözés lehetősége is, de szembesülnünk kellett a ténnyel, kapcsolataink főképp Angliában vannak, és az itteni rendszerhez is hozzászoktunk (a magyartól pedig meglehetősen elszoktunk), így végül kézenfekvőbb volt visszajönni, a járt útra, az itt maradt barátainkhoz. Főleg családként, a kislányunkkal (aki egyébként brit állampolgár is), nem szerettünk volna többet próbálkozni, biztosra szerettünk volna menni. Szerencsére ez a döntés teljesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mostanra tökéletesen visszailleszkedtünk.

Ugyanakkor, a VA Tréning szempontjából hasznos volt, hogy a Magyarországon töltött idő alatt nagyon pontos képet kaptam az otthoni viszonyokról minden aspektusból, beleértve a vidéken élő, magasan képzett fiatal munkavállalók szemszögét is. Az pedig csak „hab volt a tortán”, hogy másfél éves volt a kislányom, amikor próbáltam munkát találni. Sajnos ez pontosan olyan hátránynak bizonyult, amiről addig csak mások elbeszéléseiből hallottam.

Hol találkoztatok?

Krisztina: Természetesen virtuálisan! 🙂 Egy potenciális ügyfelemnek angolul jól beszélő telefonos szolgáltatásra lett volna szüksége, és mivel emlékeztem Juditra a LinkedInes profilján keresztül egyértelmű volt, hogy őt keresem meg ezzel a kéréssel. Később pedig pár angol nyelvű cikkre volt szükségem, szintúgy egy ügyfelem részére, így kapcsolatban maradtunk. Ekkor jött az az ötletem, miszerint jó volna egy mini „mastermind csoportot” létrehozni, hiszen munkatársak vagyunk, de két különböző országban élünk, tehát rengeteg információt oszthatunk meg egymással. Így kezdődött, heti egy Skype hívással…

Judit: Igen, pontosan így volt. Krisztina először akkor keresett meg, amikor még pont Magyarországon voltunk, a visszaköltözés előtt. Akkor leírtam neki, hogy hogy éppen egy átmenet kellős közepén vagyok, de szerencsémre türelmes volt, és miután visszaköltöztem Angliába, és újra lecsendesedett minden, szinte azonnal el is kezdtük a közös munkát, ami azóta is tart, és egyre több területre terjed ki.

Honnan jött az ötlet, hogy virtuális asszisztenseknek, illetve leendő virtuális asszisztenseknek készítetek egy oldalt?

Krisztina: Ha jól emlékszem már pár hét után úgy gondoltam, hogy jó lenne együtt dolgozni, hiszen annyira egy hullámhosszon voltunk. A VA szakma megismertetése, Magyaroszágon való elterjesztése, és úgy általában az adminisztratív munkakör magasabb szintű elismerése mindkettőnk számára fontos misszió volt. Nagyon jó érzés volt arra gondolni, hogy valami hasznosat adhatunk át.

Judit: Igen, pontosan. Én már régebben is nagyon szerettem volna valahogy segíteni a magyarországi adminisztratív munkakörben dolgozóknak, mivel láttam, hogy mennyire nincs becsülete ennek a szakmának Magyarországon ahhoz képest, hogy Angliában például ez egy nagyon fontos és elismert karrier irány, számos szinttel és rengeteg fejlődési lehetőséggel. Egyszer – még az egész hazaköltözési mizéria előtt – fel is vettem a kapcsolatot az egyik magyarországi szakmai szervezettel, ami akkor már szinte alig működött. Tetszettek nekik az ötleteim, de akkor hatalmas horderejű munka lett volna újjáéleszteni azt a szervezetet, ráadásul minél jobban beleástam magam, annál inkább az volt a benyomásom, hogy tiszta lappal indulni lényegesen jobb döntés lenne, így az az irány akkor abbamaradt. Viszont azután sem adtam fel a reményt, hogy egyszer tehetek majd valami hasznosat, ami előre mozdíthatja mások életét és karrierjét.

Emlékszem, hogy anno, mikor Magyarországon (vidéken) dolgoztam, hamar elfogytak az önképzésem lehetőségei (persze 2007 körülről beszélünk, az internet térhódításával szerencsére egyébként is árnyaltabb lett azóta a kép). Ugyanakkor az még mindig probléma, hogy nagyon is létező a vidék kontra főváros különbség. Azért is gondolom úgy, hogy a Virtuális Asszisztens szakma sokak számára megoldást jelent, mert ezzel megszűnik a földrajzi kötöttség, és a jól képzett vidéki munkaerő is juthat komolyabb lehetőségekhez. A Magyarországon töltött idő alatt magam is megtapasztaltam, milyen keserű a megfelelő munkalehetőségek hiánya (főleg kapcsolatok nélkül), így természetes, hogy az ezen való változtatás valahol a küldetésemmé is vált.

Miben tudtok segíteni azoknak, akik most fontolgatják a karrierváltást?

Krisztina: Először is példaként szolgálunk, hiszen ha mi létre tudtuk hozni ezt a vállakozást, akkor bárki más meg tudja valósítani. Hiszem, hogy a példa a legjobb tanítómester! Személyes tapasztalataink alapján adunk át ismereteket, tehát minden anyag kétszeresen volt tesztelve! 🙂 De igyekszünk egy igazi segítő közösséget is felépíteni, ahol minden kezdő bátorításra és segítségre talál. A jövőben pedig esetleg értékes munkakapcsolatok is kialakulhatnak!

Judit: Pontosan. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy úgy beszélünk erről a szakmáról és karrierről, hogy mi ugyanígy ebben élünk. Kiemelkedően fontosnak tartjuk az őszinteséget, így azzal kapcsolatban is nyíltak vagyunk, hogy ez egy nagyon gyorsan változó terület, ahol mi magunk is folyamatosan tanulunk (ami egyébként kulcsfontosságú, ha valaki ezt az irányt választja). Én például hétről hétre nagy érdeklődéssel olvasom a Facebook csoportunkban a szoftver rovatunkra érkezett kommenteket, ahol mindenki leírhatja, hogy milyen érdekes újdonsággal találkozott. Ebből én is rendszeresen tanulok, és ezen nincs semmi szégyelnivaló. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy mind ugyanazon az úton járunk, csak néhányan már talán kicsit előrébb tartunk, de az, hogy más is eljusson idáig, csak akarat és idő kérdése.

A másik nagyon fontos dolog a közösség. Ahogy Krisztina is említette, az általunk felépített rendszer egyik tartóoszlopa a támogató közösség, ahol mindenki felteheti a kérdéseit nekünk, vagy a csoport többi tagjának. Fontos látni, hogy nem vetélytársak vagyunk: ki ebben jobb, ki abban. Ha együtt dolgozunk, és megosztjuk a tapasztalatainkat, azáltal mind többek leszünk, és mindenkinek jobb lesz. Arról nem is beszélve, hogy a Virtuális Asszisztens szakma kissé magányos hivatás is, így nagyon jó, ha vannak olyanok, akikhez tanácsért vagy egy kis bíztatásért fordulhatunk, illetve esetleg be is tudnak segíteni, ha valami közbejön.

Ha valaki külföldön szeretne élni, akkor miért pont a virtuális asszisztens karrierbe vágjon bele?

Krisztina: Külföldön a munka világába való beilleszkedés nem mindenki számára egyszerű, főleg ha az adott ország nyelvét nem beszéli esetleg megfelelő szinten. A VA karrier arra ad lehetséget, hogy a világ bármely pontjáról bárkivel együtt dolgozhass, tehát akár Berlinből is dolgozhatsz egy budapesti vállalkozónak, mint ahogy Budapestről is segíthetsz például egy ausztrál webes vállalkozót. Mindez otthonról, családanyaként, vagy akár utazgatás közben a világ bármely pontjáról is lehetséges.

Judit: Igen, így van. Arról nem is beszélve, hogy ki tudja, kinek mi a végcél. Ha valaki felépíti a saját vállalkozását, akkor nem kell újra és újra munkát keresnie, ha utazni szeretne, vagy ha esetleg tartósan más országba költözik. Nagy segítség egy ilyen vállalkozás, amire szükség esetén átmenetileg akár egy egész család támaszkodhat.

A másik dolog pedig az, hogy Virtuális Asszisztens szakma mindenhol egyre elterjedtebb. A szoftverek, technikai tudás vagy időmenezsment (hogy csak néhányat említsek a témáinkból) mindenhol ugyanolyan hasznosak, és ha valaki például a megfelelő nyelvtudással is rendelkezik, akkor egy új országban ugyanúgy szerezhet ügyfeleket.

Távkapcsolat külföldön

Szerintetek kinek való ez a szakma?

Krisztina: Olyan vállakozó kedvű nőknek (vagy akár férfiaknak is), akik sokrétű, de ugyanakkor rugalmas időbeosztású munkát keresnek.

Judit: Talán még azt is fontos megjegyezni, hogy hasznos, ha jó viszonyban vagy a számítógéppel, megvan egy alap szintű tudásod (például használtál már Office szoftvereket), és, ami talán a legfontosabb: szeretsz mindig új dolgokat tanulni. Ha ezek igazak rád, akkor jó eséllyel ez a szakma Neked való! 🙂

Szükséges valamilyen végzettség ahhoz, hogy valaki elinduljon ezen az úton? Nálatok mit lehet ebből megtanulni?

Krisztina & Judit: Természetesen nem feltétel az egyetemi végzettség, kezdésnek elég egy általános adminisztrációs és számítógépes ismeret, rengeteg tanulási vággyal. A webes ismeretek elsajátítása alapkövetelmény, de meg kell tanulni a vállakozással kapcsolatos alaptevékenységek tudatos kezelését is.

A weboldalunkon már elérhető egy ingyenes ebook, ami kezdésnek tökéletes. Átfogó képet nyújt a VA karrier minden területéről. A blogunkon minden héten megjelentetünk egy új cikket, ami konkrét segítséget nyújt mindazoknak, akik bele szeretnének vágni a saját kerrierjük felépítésébe, de hasznos lehet azoknak is, akik már ezen a területen dolgoznak. A zárt Facebook csoportunkban pedig napi szinten követjük egymást kihívásait és sikerélmémyeit. Valójában egy kibővített mastermind csoportról van szó, ahol bármilyen kérdést feltehetsz!

Meséljetek egy pár szót a jövőbeli terveitekről.

Krisztina & Judit: A VA Tréning hamarosan valós tréninggé válik! Olyan gyakorlatias oktatást akarunk nyújtani, ami lehetővé teszi, hogy azonnal belevágj a saját karriered felépítésébe, és rövid időn belül egy önálló, flexibilis, és a világ bármely pontjáról menedzselhető saját vállalkozással rendelkezz.

Mindezek mellet nagy hangsúlyt fektetünk a magyarországi vállalkozók informálására, és a piaci kereslet stimulására, hiszen nem csak eladni szeretnénk a képzésünket, hanem szeretnénk a lehető legtöbbet megtenni azért is, hogy az új szakemberek valóban tudjanak is dolgozni. Ez lenne összhangban a missziónkkal: így tudunk valós segítséget nyújtani és változást elérni, amivel mind a munkát kiadó-, mind pedig az azt elvégző oldal csak nyer.

Ha érdekel a Virtuális Asszisztens szakma és szeretnél többet olvasni róla, akkor látogass el Krisztina és Judit oldalára, a VA Tréning oldalra.

 

Comments

comments

Egy hozzászólás

  1. Taskade looks after every business and project need. Anselma Bartholomeo Noonberg

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás