Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Családtámogatások az EU néhány országában

A mai cikk szintén vendégszerző munkája. Kneitner Lea, okleveles adószakértő, a TILEA KFT vezetője írta.

Ha további kérdéseid vannak külföldi vagy magyar adózással, OEP-pel kapcsolatban, akkor még mindig van esélyed megnyerni egy 2 órás tanácsadást a receptjátékon, vagyis CSAK egy receptet kell küldeni és 2 órán keresztül CSAK Neked ad tanácsokat Kneitner Lea.

Külföldi adózás

Nőként gyerekkel külföldre történő költözéskor az első kérdések között szokott felmerülni, hogy milyen családi támogatásokra leszek jogosult külföldön és mit kell tennem, hova forduljak ezért, ha a nyelvet még nem biztos, hogy tökéletesen beszélem.

Ebben a cikkben összeszedtük néhány külföldi munkavállalás szempontjából célországnak tekinthető ország családtámogatási rendszerét és a hivatal elérhetőségét is, ahova fordulni lehet.

AUSZTRIA

Anyasági szabadság

A várandós anyáknak a szülés előtt nyolc héttel abba kell hagyniuk a munkát, és 8-16 héttel a szülés utánig nem dolgozhatnak. Az anyavédelmi időszakban az anya előző 13 heti fizetésének alapján jogosult juttatásra. Amint az anya munkáltatójának bejelentette, hogy gyermeket vár, a munkáltató nem bocsáthatja el. Az anya nem bocsátható el az anyavédelmi időszak, illetve a szülés után következő négy hónap alatt sem. Álláskereséskor a munkáltatót nem kötelező a terhességről tájékoztatni. Az anyasági szabadság a gyermek kétéves koráig jár.

Családi pótlék (Familienbeihilfe)

Jogosultság feltételei:

• Ausztriai állandó- vagy ideiglenes lakhely

• A gyermek(ek)kel közös háztartás

A családi pótlékra az anya jogosult, de lemondhat jogosultságáról az apa javára.

A családi pótlékot alapesetben addig folyósítják, amíg a gyermek el nem éri a 19 éves kort. Abban az esetben azonban, ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul (hallgatói jogviszonnyal rendelkezik), szakképzésben vagy továbbképzésben vesz részt, 27 éves korának eléréséig jogosult a család a juttatásra. A jogosultsághoz eleget kell tenni bizonyos tanulmányi feltételeknek, illetve amennyiben a hallgató tanulmányai alatt dolgozik, éves adóköteles jövedelme nem haladhatja meg a 9000 eurót.

EGT állampolgárok ugyanolyan feltételek szerint jogosultak a családi pótlék igénybevételére, mint az osztrák állampolgárok. A rájuk vonatkozó pontos szabályozásról, illetve a szükséges dokumentumokról a lakóhely szerinti Finanzamt adhat felvilágosítást. (www.bmf.gv.at)

Amit még igényelni lehet: Kiegészítő pótlék (Kinderabsetzbetrag), 13. havi családi pótlék, Több gyermek után járó pótlék (Mehrkinderzuschlag), Gyermekgondozási segély (Kinderbetreuungsgeld), Gyermekgondozási hozzájárulás (Kinderbetreuungsbeihilfe), segély egyedüli kereső esetén.

NÉMETORSZÁG

A szülés előtti, illetve a szülés utáni családi ellátásoknak alapvetően két fajtája létezik: alanyi jogon járó, illetve biztosítási jogviszonytól függő pénzbeli ellátások. Az alanyi jogon járó juttatások biztosítási jogviszonytól függetlenül mindenkit megilletnek. A biztosítási jogviszonyhoz kötött pénzbeli ellátások ezzel szemben csak akkor igényelhetőek, ha az igénylő a terhesség kezdetekor munkaviszonyban állt.

Terhesség ideje alatt járó támogatások

Anyasági biztosítás

Jogosult rá minden németországi munkaviszonnyal rendelkező nő, beleértve a részmunkaidőben foglalkoztatottakat is. Nem jogosultak a háztartásbeliek, egyéni vállalkozók, jogi személyek vagy társaságok tagjai, vezetői, továbbá diákok, illetve előírt gyakorlatukat töltők. A biztosítás fontos eleme, hogy kiköti: várandós és szoptató anyát nem szabad éjszakai műszakban (este 8 és reggel 6 óra között), vasárnap és munkaszüneti napokon foglalkoztatni, valamint túlmunkára kötelezni. A munkaidő vagy a munkakör megváltozása nem lehet hatással az anya fizetésére.

Az anyasági biztosításban „részesülő” nők jogosultak ingyenes orvosi ellátásra, kórházi kezelésre, otthoni ápolásra és az ún. anyasági segélyre.

A pontos szabályozás német nyelven ezen az oldalon olvasható. (www.bundesfinanzministerium.de, www.arbeitsagentur.de)

Anyasági segély (Mutterschaftsgeld)

Németországban a terhesség ideje alatt úgynevezett anyasági segély igényelhető, amely biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátás. Az ellátást a legtöbb esetben a szülés előtti hat hétre és az utána következő nyolc hétre folyósítják. Az ellátás összegét azon németországi munkaviszonnyal rendelkező nők esetében, akik jogosultak az anyasági biztosításra és állami betegbiztosítással rendelkeznek, az édesanya bére vagy fizetése alapján állapítják meg. Azoknak, akik nem fizetnek betegbiztosítást, ám mégis az állami betegbiztosítási rendszer tagjai (pld. tanulók) vagy a munkaviszonyuk a terhesség ideje alatt szűnt meg, napi 13 eurót folyósít az állami egészségbiztosító.

Az állami betegbiztosítónál családi alapon biztosított, részmunkaidőben foglalkoztatottak az állami egészségbiztosítótól egy összegben jogosultak.

Magán betegbiztosítással vagy betegbiztosítással nem rendelkezőknek szintén egy összeget utal ki az állami egészségbiztosító. Ezt a munkáltató hozzájárulása egészíti ki.

A fenti szabályok csak az anyasági biztosítás hatálya alá tartozókra vonatkoznak. Tehát például magán betegbiztosítást fizető egyéni vállalkozó nő nem jogosult anyasági segélyre, költségeit magánbetegbiztosításából kell fedeznie.

Igényelhető még: Családi pótlék (Kindergeld), Kiegészítő pótlék (Kinderzuschlag), Szülői támogatás (Elterngeld), Gyermeknevelési támogatás (Kinderbetreuung)

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Családi pótlék (Child Benefit)

Az Egyesült Királyságban a családi pótlékot (Child Benefit) azok igényelhetik, akiknek „szokásos tartózkodási helye” az Egyesült Királyságban van, valamint törvényesen tartózkodnak az ország területén.

Azon gyermekek után jár családi pótlék, akik:

• 16 éven aluliak,

• 19 éven aluli tanulók,

• 16-17 év közötti regisztrált munkakeresők vagy képzésben részt vevők.

További információ a hivatalos brit kormányzati portálon található. (www.gov.uk)

Törvényes anyasági ellátás (Statutory Maternity Pay)

A törvényes anyasági ellátást a munkáltató fizeti 39 héten át annak, aki a szülést megelőző 15. héten már legalább 26 hete az alkalmazásában állt. Heti összege a korábbi fizetés 90%-a az első hat hétre. A törvényes anyasági ellátást helyettesítheti a munkáltató szerződéses anyasági ellátása, amely sajátos feltételeket támaszthat. A szerződéses ellátás összege azonban nem lehet alacsonyabb a törvényes ellátásnál. További információ a hivatalos brit kormányzati portálon olvasható.

Amit még igényelni lehet:Anyasági segély (Maternity Allowance), Apasági szabadság és fizetés (Paternity leave and pay), Adókedvezmények, Gyámsági pótlék (Guardian’s Allowance)

ÍRORSZÁG

Anyasági támogatás (Maternity Benefit)

Az anyasági támogatásra azon szülési szabadságon lévő munkavállalók jogosultak, akik meghatározott ideig fizették a társadalombiztosítási járulékot. A támogatást hat héttel a szülési szabadság megkezdése előtt kell igényelni. A támogatást hetente fizetik, mértéke a korábbi munkabértől függ.

Az anyasági támogatást 26 héten keresztül folyósítják. Szülési szabadságra a szülés várható időpontját megelőző minimum 2, maximum 16 héttel kell elmenni.

Alapesetben a támogatás a szülési szabadság megkezdését megelőző 12 hónapban történt 39 heti járulékfizetéshez kötött. Amennyiben a szülést megelőző évben is történt 26 heti befizetés, a támogatáshoz 26 heti járulékfizetés is elegendő.

Írországban az anyasági támogatás igénylése során beszámítják a más uniós tagországban történt járulékfizetést is.

Családi pótlék

Írországban a családi pótlékot a gyermekek 16. életévének betöltéséig jár. A juttatást 19 éves korig folyósítják, ha a gyermek nappali tanulmányokat folytat, illetve, ha a gyermek mentálisan/fizikálisan sérült. A gyerekek után járó támogatásra a munkavállaló akkor jogosult, ha Írországban él, illetve ha legalább az egyik szülő Írországban dolgozik és fizeti a TB járulékokat.

Uniós munkavállalók abban az esetben is jogosultak a családi pótlékra, ha családjuk más tagországban maradt. (www.gov.ie)

A családi pótlékot a gyermek születését, illetve az Írországba költözést követő 6 hónapon belül kell igényelni. A gyerekek után járó támogatás havonta kerül kifizetésre.

Igényelhető: Gyermeknevelési támogatás (Early Childhood Care and Education (ECCE), Családi támogatás egyedülálló szülő részére (One-Parent Family Payment)

Ha a külföldi életről, külföldre költözésről olvasnál még többet, akkor izgalmas meglepetéseket találsz itt a Nők Külföldön oldalon. KLIKK IDE a meglepetésekért. 

Ha tetszett a bejegyzés KLIKK IDE és kövess a Facebook-on is.

Ha pedig a LinkedIn csoporthoz csatlakoznál, KLIKK IDE.

Comments

comments

5 hozzászólás

 1. A cikketek Irorszagrol szolo reszeben irtatok a Gyermeknevelési támogatás (Early Childcare Supplement) – rol ami mar nem letezik sajna.
  The Early Childhood Care and Education (ECCE) Schemestarted in January 2010. This scheme provides a free year of childcare and early education for children of pre-school age. The scheme replaced the Early Childcare Supplement, which ended in December 2009.
  sorce: http://www.citizensinformation.ie/en/education/pre_school_education_and_childcare/your_childcare_options.html

 2. Köszi, javítottam.

 3. Szép napot. Az lenne a kérdésem,hogy én itthon még 1 évig gyeden vagyok utána 1 év gyes. Ha időközbe kiköltözünk én kint igényelhetek gyedet,vagy gyest?? És az hány euro. De mihelyt oviztatható a gyermekem mennék dolgozni. Szóval nem a támogatásból akarunk élni,csak míg kicsi a gyerek legalább ennyivel is beszállok a családi kasszába. 🙂 Válaszukat előre is köszönöm!!

 4. 24 eves a fiam ,egyetemista Magyarorszagon.En Nemetorszagban dolgozom.
  Jar utanna csaladi potlek Nemetorszagban?

  • Kedves Mária!

   Magyarországon biztosan nem jár családi pótlék, Németországban elvileg 25 éves korig jár, de kérdezzen rá a munkaadójánál.
   Ugyanakkor, ha a gyerek külön él Magyarországon, akkor nem valószínű, hogy bármi is járna utána.

   Petra

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás