Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Világjáró könyvmolyok – belső infok :-)

Ezen az oldalon fontos információkat találsz a könyvkihívással kapcsolatban.  Kérlek olvasd el figyelmesen! Folyamatosan frissítjük, ezért időnként nézz rá. 🙂 Ha kiegészítenéd, kommentelnél, akkor ne fogd vissza magad, a kommentek között megteheted.

Ha mégsem tudod elolvasni a vállalt könyvet vagy kiszállsz a kihívásból (ugye ezt azért nem? 😉 ), kérlek azonnal jelezd a vilagjarokonyvmolyok@gmail.com címen. Ha pedig csak jövőre tudod elolvasni a könyveket, akkor se lépj vissza. Kövőre is szükség lesz beszámolókra.

Hogy zajlik majd a kihívás:

196 ország van, amit szétosztunk majd a kihívásban résztvevők között. Az a cél, hogy egy országból minimum egy könyvet elolvasson valaki, de ha te is szeretnél egy másik könyvet elolvasni, akkor ne fogd vissza magad.

Ha kiválasztottad az országot, a következő lépés a könyv kiválasztása és megszerzése. Ez nagyobb országok esetén könnyű, kisebb országok esetén lehet, hogy némi kutatómunkát igényel. Szeretném, ha ilyen szempontból csapatként is működnénk és segítenénk egymásnak a könyvek megszerzésében.

A kihívás időpontja: 2016. szeptember 8-án, az olvasás világnapján kezdjük és 2017. október 31-én fejezzük be.

Ország és könyvválasztás

Egy táblázatban tartjuk majd számon, hogy ki melyik országot vállalja. Ez egy google táblázat, amit EZEN A LINKEN érsz el. Ugyanúgy kell szerkeszteni, mint az excelt, egyszerűen csak írj bele a cellákba.

Ha megnyitod a táblázatot, akkor alul több fület találsz. A középsőre kattintva tudod elolvasni a használati segédletet.

A szabad országokat mindig narancssárgával bejelölve találod! Így kereshetsz első olvasóként országot.

SZERKESZTÉS MOBILRÓL!

Megnyitod a file-t, rákattintasz a cellára, ahova írni akarsz és alul megjelenik egy f betű. Amellé tudsz írni, majd felül a pipával elmented. Ehhez le kell töltened a táblázatok alkalmazást. Ha nem szeretnéd, akkor inkább gépről szerkeszd.

GÉPRŐL

Ha megnyílt kattints bele bal gombbal a megfelelő ország melletti cellába és írd bele a neved.

Nem leszek folyamatosan online, ezért nem tudok minden esetben segíteni, ha beírod a Facebook csoportba, hogy nem tudod szerkeszteni. Lehet, hogy valaki éppen tud segíteni, de szerintem Te is meg tudod oldani a dolgot a fenti segítséget elolvasva. 🙂

A Google táblázat linkjét ne küldd tovább másoknak. Ha valakit meg szeretnél hívni a kihívásra, akkor az alábbi linket oszd meg vele:

http://nokkulfoldon.hu/vilagkoruli-konyvmolyokat-keresunk-avagy-felhivas-egy-izgalmas-utazasra/

Milyen könyvet lehet választani?
Talán a regény az, ami a legjobban bemutatja az adott országot, kultúrát, de ha találsz valamilyen izgalmas szakkönyvet, az is remek lehet. Pl. etológiai kutatások Madagaszkáron. 🙂
FONTOS! A szerző származzon az adott országból (vagy olyan is jó, ha sok évet élt ott, oda házasodott stb.) vagyis ne egy angol szerző útleírása legyen pl. Mongóliáról.

Ann Morgan listáját itt találod inspirációnak: https://ayearofreadingtheworld.com/thelist/

Tekints kalandként a kihívásra!

Nézd meg azoknak az országoknak a listáját, amik még szabadok és bökj rá arra, amelyiket abban a pillanatban szimpatikusnak érzel. Vagy nézd meg a térképen, hogy hol van és a térkép alapján válassz. Vagy használhatod a random.org random szám generátorát. Kezdő számnak írd be az 5-t, utolsó számnak a 201-t és generálj egy random számot. Ezt addig csináld, amíg egy olyan országot nem találsz, ami még szabad, ha első országot választanál. 🙂 Másod-, harmadolvasóként egyszerűen csak vállald be a random.org által kisorsolt országot.

Vedd figyelembe, hogy nem olyan rég még gyarmati világ volt a Földön, aminek még ma is nyoma van: a korábbi gyarmati országok irodalma legtöbbször a korábbi gyarmatosító nagyhatalom nyelvére le van fordítva, ha nem az a hivatalos nyelv. Ha beszélsz 1-2 világnyelvet, akkor biztosan megtalálod valamelyiken az adott ország irodalmát.  A gyarmatok listáját ITT találod.

FONTOS! Vedd figyelembe a nyelvtudásodat. Ha olvasol angolul, akkor bármilyen országot be tudsz vállalni, ha egyéb nyelvet beszélsz, akkor nézd meg a gyarmatok listáját vagy a wikipédián azt a listát, ami az adott nyelvet hivatalos nyelvként beszélő országokat mutatja.

Ráadásul nem nulláról kell kezdenünk egyik ország esetében sem, hiszen használhatjuk a kihívás kitalálójának Ann Morgannak a listáját

Az is kaland lehet, ha esetleg közvetlenül a szerzőtől lehet elkérni a művét. Facebook, LinkedIn, Google keresés segítségével vagy a könyvet tudod megtalálni vagy pedig a szerzőt, esetleg az adott ország irodalmi szervezetét, nagykövetségét stb.

Többen egy országot!

Nemcsak egy résztvevő, hanem többen is tudtok ugyanabból az országból könyvet választani. Itt az első vállalónak van elsőbbsége, vagyis ha másod-, harmadolvasó vagy, akkor olyan könyvet válassz, amit még az első vállaló nem választott. Első olvasóként külön oszlopba írd be a neved és a könyv címét, másod-, harmadolvasóként egy oszlopba kerüljön a neved és a könyv címe. (Ezeket az oszlopokat is megtalálod a táblázatban.)

A filmekről:
Felmerült néhány résztvevőben, hogy milyen klassz lenne a filmes adaptációt is megnézni. Ez tényleg szuper ötlet, ha megoldható. Ez ne helyettesítse azonban a könyvet, hiszen ez egy könyves kihívás. 🙂 Persze a filmről is írhatsz ebben az esetben egy pár sort.

Összefoglaló írása/blog:

Ha megszerezted a könyvet, valamilyen számodra olvasható nyelven és el is olvastad, akkor kérlek írj egy rövid fél-egy A4 oldalnyi összefoglalót róla, amit a közös blogunkba fel tudunk tenni. Ha lehet, akkor legyen egy picit olvasmányos, hogy kedvet csinálj másoknak a könyvhöz és az országhoz. 🙂

Mi szerepeljen benne?

  • Miért azt az országot, könyvet választottad?
  • Pár mondat a kiválasztott országról. (Pl. wikipédiáról vagy bárhonnan, ahol találsz információt) Ha valamilyen ismert, nagy országot választottál, akkor keress valamilyen érdekességet, ami kevésbé ismert.
  • Pár mondat az íróról. Esetleg link valamilyen bővebb leíráshoz.
  • Röviden a történet vagyis miről szól a könyv.
  • Saját benyomásaid, gondolataid a könyvről, országról stb.

Szerepelhetsz az írásban a neved rövidítésével, keresztnévvel vagy bárhogy, ahogy szeretnél. Ha pedig van saját weboldalad vagy blogod, akkor azt is odaírhatod, ha szeretnéd.

Külön írhatsz a könyv megtalálásáról, mert sok esetben az is izgalmas kaland. Például ilyet.

Kérlek magyar ékezetekkel küldd a beszámolót, ha lehet, mert arra nem nagyon lesz energiánk, hogy az ékezetek nélküli írásokat magyarítsuk.
Dóra javaslata: “A legegyszerűbb az ékezet problémára, ha a word-ben hozzáadod a magyar billentyűzetet, és a magyar kiosztás szerint írsz, és ha ez nem megy idegen billentyűzeten, csak annyi a dolog, hogy megkeresed neten a kiosztást ”

Remek lenne, ha esetleg képet is küldenél a könyvről vagy bármiről, amit illusztrációként felhasználhatunk. Arra figyelj kérlek, hogy legális legyen a kép. Hol kereshetsz legális képeket például:

https://pixabay.com

http://www.freedigitalphotos.net

https://www.flickr.com (Itt be kell állítani, hogy all creative commons)

https://www.google.hu/advanced_search (Be hell állítani a license-nél, hogy szabadon felhasználható vagy megosztható).

Ha lefotózod a könyvet, az persze legális. 🙂

Mi NE legyen benne:

Kérlek NE másolj át szó szerint mondatokat a wikipediáról vagy más weboldalról.

Ne legyen puszta felsorolás, adathalmaz.

A beszámolót a vilagjarokonyvmolyok@gmail.com címre küldd kérlek!

Segítsünk egymásnak!

A kisebb országokhoz kapcsolódó könyvek megszerzése lehet, hogy kihívás lesz. Például a szerzőt kell közvetlenül megkeresni. Arra kérlek téged is, hogy támogasd, segítsd a többieket, akár ötletekkel, akár kapcsolatokkal vagy bármivel.

Ezt a kihívást csapatmunkában szeretnénk és tudjuk megcsinálni, ezért kérlek tekints te is úgy a többiekre, mint csapattársakra. Így sokkal hatékonyabbak leszünk. 🙂

  • Próbálj segíteni nekik könyvajánlással, esetleg kölcsön is adhatsz könyvet, ha neked megvan egy olyan, amit más keres.
  • Ha valaki távoli, kisebb vagy ismeretlenebb országot vállalt be, akkor biztosan szüksége lesz támogatásra, segítségre, hogy megtalálja a megfelelő irodalmat. Ha van energiád és időd, kérlek segíts nekik.
  • Ha látod, hogy valaki a Facebook csoportban jelzi, hogy nem tudja szerkeszteni a táblázatot és te éppen online vagy, akkor segíts neki kérlek.
  • A Facebook csoport úgy van beállítva, hogy minden csoporttag jóvá tudja hagyni az újak jelentkezését. Ha látod jobb oldalon, hogy vannak új jelentkezők, akkor nyugodtad hagyd a csatlakozásukat jóvá.

Facebook:

Ha még nem csatlakoztál a Facebook csoporthoz, akkor az alábbi linken teheted meg:

https://www.facebook.com/groups/vilagjarokonyvmolyok/

Hogyan találsz könyvet?

Használd Ann Morgan listáját nyugodtan, illetve itt az oldalon is megosztunk majd listákat, könyvgyűjteményeket stb. Bíztatlak, hogy használd a Google-t, kereshetsz a Facebook csoportokban (pl. líbiai Facebook csoportban líbiai könyvet), LinkedIn csoportokban, könyvtárban, külföldi könyvtárban (írhatsz nekik) stb. Szóval engedd szabadjára a fantáziádat. Ha végképp megakadsz, kérj segítséget a Facebook csoportban.

KÖNYVGYŰJTEMÉNYEK, LISTÁK, AHOL KUTATHATSZ

Bábel mátrix Művek és műrészletek fordítása. http://www.babelmatrix.org/index.php?page=mainPage&interfaceLang=hu&literatureLang=alb&translationLang=all

—-

Words without borders Szintén fordítások http://www.wordswithoutborders.org/about/

—-

Ann Morgan listája https://ayearofreadingtheworld.com/thelist/

—-

Ez is egy világirodalmi gyűjtemény “English PEN is the founding centre of a worldwide writers’ association with 145 centres in more than 100 countries. We are also a founding member of the Free Word Centre.” https://www.englishpen.org http://worldbookshelf.englishpen.org/Writers-in-Translation-books

—-

Goodreads “Goodreads is the world’s largest site for readers and book recommendations. Our mission is to help people find and share books they love.” https://www.goodreads.com

—-

Afrikai írók listája https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_African_writers_by_country

—-

A karib térség írói https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Caribbean_writers

—-

Top 100 afrikai könyv

http://www.ascleiden.nl/content/webdossiers/africas-100-best-books-20th-century

—-

25 afrikai könyv http://lithub.com/25-new-books-by-african-writers-you-should-read/

—-

Óceánia https://www.goodreads.com/list/tag/oceania

—-

Afrikai szerzők http://www.africabookclub.com/?page_id=1136

—-

Magyar elektronikus könyvtár http://mek.oszk.hu

—-

Reading the world

http://www.readingtheworld.co.uk

—-

Ingyen szállít: Bookdepository

https://www.bookdepository.com/

Ha van javaslatod, írd ide kommentben. 🙂

 

 

 

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás