Pages Navigation Menu
Categories Navigation Menu

Ételallergiával külföldön – 9 Tipp a boldoguláshoz

Ma egy olyan témáról írok, ami egyre több embert érint, ez pedig az ételallergia és étel intolerancia. Ha valaki ilyen problémákkal él, akkor egy hosszabb külföldi tartózkodás elég komoly kihívások elé állíthatja. Ha pedig valakinél külföldön derülnek ki a problémák derült égből villámcsapásként, akkor bizony nagyon ijesztő lehet számunkra.
.
Ha kérdéseitek vannak, kérem tegyétek fel a kommentek között.
.
.
Nem vagyok allergológus, ez a mai cikk nem elsősorban orvosi szempontból tekinti át a tennivalókat, hanem ételallergiásként saját és mások tapasztalatai alapján összefoglalom, hogy mi az amire érdemes figyelni, ami megkönnyítheti az életünket.
Mielőtt azonban nekiugrunk a listának egy alapvető tévedést érdemes tisztázni. Az ételallergia és étel intolerancia különböző dolgok, bár gyakran hasonló tüneteket okozhatnak és mindenképpen kellemetlen mindkettő.
.
Az ételallergia immunreakció, hisztamin kiáramlást okoz a vérbe, súlyos esetben akár halált is okozhat. Az allergiát kiváltó étel legkisebb mennyiségétől is rosszul lehetünk. Ételallergiáról részletesen itt olvashattok.
.
.
Az étel intolerancia az immunrendszer működését nem zavarja meg, a kiváltó ételek kis mennyiségétől még nem feltétlenül leszünk rosszul. Ennek ellenére nagyon kellemetlen tüneteket okozhat. Ilyen például a tejcukor érzékenység. Étel intolleranciáról itt olvashattok.
.
Ha külföldre költözünk, külföldön élünk mire kell figyelnünk, mit érdemes tennünk?
.
1. Konzultáció orvossal: Ha tudjuk, hogy valamilyen ételre érzékenyek vagy allergiások vagyunk, akkor érdemes még a költözés előtt jóval időpontot egyeztetni megfelelő szakemberrel (ételallergiával is foglalkozó gasztroenterológussal, allergológussal). Ha nem ismerünk ilyet, a háziorvosunk tud segíteni nekünk ebben. Ezt a konzultációt vagy Magyarországon (a nyelvi könnyebbségek és az orvosi ellátás színvonala miatt) vagy pedig abban az országban érdemes megtenni, ahol jelenleg élünk.
Fontos, hogy alaposan felderítsék, hogy milyen élelmiszerekre vagyunk allergiások vagy érzékenyek, ha pedig légúti allergiánk is van, akkor az ennek megfelelő keresztallergiákat is megvizsgálják. Vannak olyan légúti allergiák, amelyek hajlamosítanak bizonyos élelmiszer allergiákra is. Ilyen a poratka és a rák allergia. Keresztallergiákról itt olvashattok.
Az orvos tudja megmondani, hogy milyen gyógyszerre lehet szükségünk, súlyos allergia esetén adrenalin injekciót is írhat fel. FIGYELEM! Van olyan ország, ahol ez nem kapható, így érdemes előre tájékozódni. Magyarországon lehet kapni, bár elég húzós ára van.
2. Nézzünk utána a célország hagyományainak, étkezési szokásainak. Készüljünk fel előre, hogy mi az, amit el kell majd kerüljünk, mit tudunk helyette enni.
.
3. Rövidebb nyaralásokra is készüljünk fel.FIGYELEM! Ha rövid utazást teszünk a szomszédos országokban vagy esetleg az ország másik részére, akkor is készüljünk fel előre. Lehet, hogy ami a célországban nem jelent gondot, egy rövid nyaraláson komoly problémát okozhat. A világ másik felén a szomszédos országok között is óriási különbség lehet, ami számunkra nem ismert. Tájékozódjunk előre a szállodában, hogy meg tudják-e oldani az étkeztetésünket, különösen, ha ételallergiás vagy -érzékeny gyerekkel utazunk.
Ételallergiával külföldön

Forras: FreeDigitalPhotos.net / Ambro

4. Ismerjük az allergének nevét a helyi nyelven is. Készítsünk egy listát a problémát okozó élelmiszerekről, allergénekről, illetve azokról is, amelyeket ezek helyett fogyaszthatunk. Ezt a listát google fordító, ismerős vagy hivatalos fordító segítségével fordítsuk le és hordjuk magunknál. A vásárlásnál óriási segítség lesz, amikor az összetevők listáját böngésszük. Mindezt természetesen nyaralás előtt is érdemes megtenni.
.
5. Ne kísérletezzünk!!! Ha nincs nálunk allergia gyógyszer, adrenalin injekció vagy bármi más, amire szükségünk lehet, akkor ne próbáljunk ki ismeretlen ételeket vagy olyat sem, amit életünkben egyszer ettünk csak. Komoly gondot okozhat. (Ez saját tapasztalat!) Ha valamire kimutatott allergiánk van, akkor orvossal való konzultáció nélkül szintén ne kezdjünk kísérletezni, mert pórul járhatunk.
.
6. Legyen rajtunk figyelmeztető karszalag, pénztárcánkban kártya, ha súlyos allergiánk van. Így, ha rosszul leszünk, akkor hamarabb jön a segítség. Gyerekek esetében ez különösen fontos.
.
7. Ha gyerekünk allergiás vagy érzékeny:Életkorának megfelelően beszéljük meg vele, hogy mit nem ehet és mit kell tennie, ha rosszul lesz. Egyeztessünk az óvónővel, bébiszitterrel, tanárával is, hiszen napközben ők felügyelnek a gyerekre. A gyerekek pedig hihetetlenül találékonyak, ha egy vágyott ételről van szó. J
.
8. Nézzünk utána, hogy a célországban milyen alapanyaghoz jutunk hozzá. Ebben szerencsére már segítségünkre lehet az internet. A különböző országokban elég komoly expat közösségek alakultak ki. Érdemes még utazás előtt rákérdezni, hogy mire számíthatunk. Ha valami nem elérhető a célországban, akkor Magyarországról kell magunkkal vinni vagy interneten rendelni. Szerencsére Nyugat-Európában és Észak-Amerikában nem szokott gondot jelenteni a speciális táplálkozási igény kielégítése, de tőlünk keletebbre és más földrészeken előfordulhat, hogy nehézségekkel szembesülünk.
.
9. Készüljünk fel receptekkel. Ma már számtalan oldallal találkozhatunk, ami ételallergiásoknek, étel-intoleranciában szenvedőknek kínál recepteket. A számunkra szimpatikusakat gyűjtsük össze, mert nagy segítséget nyújthat, ha látjuk, hogy egy-egy alapanyagot mivel helyettesíthetünk, hogy mégis ízletes ételt főzzünk. Sok időt és energiát megspórolunk, ha mások tapasztalataiból okulnunk. J
Néhány ételallergiával foglalkozó oldal, ahol recepteket is találhatunk (a teljesség igénye nélkül):
http://www.liszterzekeny.com/ (londoni információkkal)
Ha van még olyan oldal, ami bevált és ajánlanátok másoknak, kérlek tegyétek meg a kommentek között.
.
 
Ha tetszett a bejegyzés KLIKK IDE és kövess a Facebook-on is.
 
Ha pedig a LinkedIn csoporthoz csatlakoznál, KLIKK IDE.



Comments

comments

7 hozzászólás

  1. Nagyon jo tanacsok,ujbol kifejezem oszinte elismeresem az otletert !

  2. Igen jó és hasznos összeállítás. Gratulálok Petra PAP U

  3. Petra, ez (is) egy nagyon jó cikk! (mondjuk ezt már az előzőeknél is akartam írni… :)))
    Még egy szempontot hozzátennék, amit mi saját kárunkon tanultunk meg: Ismert márka Magyarországon teljes biztonsággal használt termékét sem szabad külföldön nagy örömmel levenni a boltban a polcról. Egyrészt még ha ugyanannak a terméknek tűnik is, mivel máshol gyártják eleve lehet benne receptbeli eltérés. Ez esetben egyszerűbb a dolgunk, mert ez a címkéről (jó esetben az allergiainfók között, rosszabb esetben az összetevőket átböngészve) ellenőrizhető. Rosszabb a helyzet, ha keresztszennyeződésről van szó (ez pl gluténérzékenység esetében nagyon fontos), főleg olyan termékeknél amik normálisan nem tartalmazhatnák az adott allergént. Pl. egy tejföl természetes módon gluténmentes, értelemszerűen fogyasztható lisztérzékenyeknek is, emiatt még csak rá sem írható reklámként, hogy „gluténmentes”. Ehhez képest a jól ismert francia tejipari óriás Romániában gyártott tejfölét fogyasztva folyamatosan rosszul voltunk, míg végre sikerült kizárni, hogy ő volt a bűnös. Keresztszennyeződés, vagy a helyiek direkt kicsit felturbózták a receptet, ki tudja. Mindenesetre (és ez főleg kelet felé jellemző) az embert érhetik meglepetések.
    Talán a legjobb megoldás ha az érintettek az adott ország érdekvédelmi szervezeteivel próbálják felvenni a kapcsolatot, és tőlük beszerezni a biztonságosan fogyasztható termékek listáját. Már ahol vannak ilyen szervezetek ill. listák…
    Meg nálunk pl. az iskolaorvos segített sorstársakat találni, akiktől lehetett hasznos információkat kapni.

    • Köszönöm Rita a hasznos infot. Minket is ért meglepetés Romániában laktózmentes tejjel, ami azért nem volt annyira laktózmentes, mint Magyarországon…

      Hamarosan kész lesz a honlap, ahova szeretném majd a hasznos linkeket összegyűjteni, pl. ilyen témában is.

      Ha valaki nem ismer sorstársakat vagy esetleg az iskolában, munkahelyen se tudnak ajánlani semmit, akkor jól jön kiindulópontnak az internet + az összetevők (százalék is!!!) gondos elolvasása.

  4. Jó kis írás megint, sajnos érint bennünket a lisztérzékenység kapcsán.
    Még keveset láttam itt, de egészen másképpen vannak feltüntetve a dolgok a termékeken, mint otthon.
    Nagyon-nagyon kell figyelni!
    A tejföl tartalmazhat glutént, még ha nincs is ráírva:-(
    Én még megvárom a 13.-ai kórházi vizsgálatot, aztán többet tudok az itteni szabályozásról.
    Sajnos Genfben is igaz, hogy az eladók nem sok mindent tudnak ezekről a dolgokról:-(

Hozzászólás a(z) Gilda bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás