Felső-Savoya mini italhatározója
Egy nyár végi, ősz eleji kis lazulás a mai cikk. Önkéntes riporterünk, Bányai Zsuzsi írt a franciák italkeverési szokásairól. Szórakoztató, érdekes összeállítás, Zsuzsi rajzaival illusztrálva.
Nyár elején jöttem ki Franciaországba, elsőre egy nyári idénymunkát végezni, közepesnél kevesebb nyelvtudással, egy bárban pincérnőként kezdtem.
Eredeti szakmám animációs rendező, tehát többnyire egy helyben ülök a számítógépem előtt, mikor dolgozom, így nem csoda, hogy az első napokban annyira fáradt voltam, mintha maratont futottam volna minden nap. De nem csak a fizikai része volt fárasztó a munkának, hanem a nyelvi nehézségek mellett, megismerni a különféle italkeverékeket és azoknak neveit.
Érdekes, hogy milyen fajta italkeverési kombinációkat alkalmaznak a franciák, és, hogy mindegyiknek van egy saját neve is. Ha valaki errefele jár, jelentősen megkönnyíti a helyzetetét, ha ismeri ezeket, mert a többségük nem hely specifikus, ám az étlapon többnyire nincs feltüntetve, mert annyira evidens az itt lakóknak, mint nekünk a házmester.
Kezdjük a kávéval, itt is a legtöbben ezzel indítják a napjukat.
Sima kávé egy kis kávét jelent, pici bögrében kevés vízzel. Ha kérünk bele pici tejet, még mindig pici pohárban marad az adag, de már ‘noisette’ a neve, vagy ‘cafe créme’. Hosszú kávé a ‘cafe allongé’ nagy bögrében sok vízzel érkezik a kávé, ennek párja a ‘grand cafe créme’ a nagy tejes kávé, tejhabbal a tetején. A tejeskávét lehet ‘visszafele’ (renversé) kérni, akkor a tejre öntik a kávét, és az megmarad a tej tetején, amíg össze nem keverjük. A cappucino és a café frappé, ugyanazt jelentik, mint máshol Európában.
Ahogy egyre melegebb lesz az idő, a hideg italok kerülnek az asztalokra.
Alkoholmentes italként a szokásos szénsavas víz, szénsavas üdítők és limonádé mellett lehet szörpöt rendelni. Nagyon sokféle íz van, érdemes rákérdezni a pincérnél, hogy milyen szörpjeik vannak. A hagyományos gyümölcsös szirupok mellett lehet ibolya, karamel, ánizs, vagy mandula ízű szörpökkel is találkozni. A szörpök azért fontosak, mert ezek az alapjai a legtöbb összes italkeveréknek. A legnépszerűbb a ‘grenadine’, ami piros bogyók keverékeként írható le a legjobban. Ha a szörp vizét limonádéra cseréljük, akkor máris kaphatunk egy ‘diabolo’-t. Ha diabolo-t szeretnénk kérni, mondani kell, hogy milyen ízű legyen. Például, ha kiviset szeretnénk, akkor diabolo kiwi-t kell rendelni. Ha az Oranginát (narancs ízű szénsavas ital), granadine szörppel kérjük, akkor ‘Indien’ néven is kérhetjük.
Ha alkohollal szeretnénk frissíteni magunkat, a sörök között sok keverék választható.
A csapolt sörbe kérhetünk szörpöt. A söröknék fontos a méretek meghatározása is, a pint a nagy sör, megfelel a korsó méretnek, 0,5 litert jelent. Más néven ‘serieux’ (komoly). Ennek a fele a demi (fél), ez a legtöbbet rendelt méret, 0,25 litert jelent. A legkissebb sör kb 1 deci, ez a galopin, de ezt nagyon ritkán kérik. Ha tehát egy sima közepes sört szeretnénk, kérhetünk egy demi-t, vagy demi pression-t, (csapoltat). Ha szörpöt is szeretnénk hozzá, akkor kérhetünk például demi citron-t, (egy fél citromosat) demi peche-t (egy fél őszibarackosat), vagy bármelyik szörpöt, a kínálatból. A kedvencem a serieux violet volt, ami egy fél liter ibolyás sört jelentett…
Bonyolításként bejön a limonádé a képbe. A demi panache fele sör, fele limonádét jelent, ebből lehet nagyot is kérni, akkor serieux panache lesz belőle. Az egyik legnépszerűbb ital a monaco, ebben grenadine szörp, limonádé és sör van. Ha limonádé nincs ebben a keverékben (tehát sör és granadine szörp) akkor tango a neve.
A fehér borból ‘kir’ lesz, ha alkoholos gyümölcsös szirupot tesznek bele. (ezeknek is rá kell kérdezni az ízére, mert több is van). Valamint a roséhoz lehet grapefruit szörpöt kérni, akkor ‘rosé pamplemousse’ a neve. Szintén roséba szoktak jégkockát kérni, akkor ‘rosé cailloux’ (kavics) az ital neve.
Ahol dolgozom nincsen tömény alkohol, de utánakérdeztem pár keveréknek, amik már koktél kategóriába tartoznak. A franciák kedvelt apero itala a Ricard, egy ánizsos ízű tömény alkohol. Ezt többnyire vízzel felöntik és úgy isszák. De ezt is lehet szörppel keverni, a ‘tomate’ (paradicsom) Ricard és granadine szörp, a ‘perroquet’ (papagáj) Ricard és mentaszörp, a ‘mauresque’ (mór) Ricard és oregat (ahol az oregat mandulás ízű szörp) és a ‘feuille morte’ (elhullot levél) Ricard és granadine és menta szörp keveréke.
De egy fajta keveréket nehezen tolerálnak… Ez pedig ha valaki vizet kér a borába. Van is egy szólásuk ezzel kapcsolatban, ‘öntsél már vizet a borodba’,, amit akkor használnak, ha valakit le akarnak nyugtatni.
Így sajnos a fröccseimet egyenlőre titokban gyártom, a pult alatt.